25 Ekim 2007 Perşembe

MAKET PASTA YAPIMI



Maket pasta yapımı ile ilgili aklımda pek çok soru vardı. Şöyle ki;
  • Maket pastanın içinde kutu mu var, takoz mu?
  • Ağırmıdırlar, ucuzmudurlar? Tek kullanımlık mıdır, yoksa ömürlükmüdürler?
  • Peki dışındaki süslemelerde mi maketten?
  • Hiç mi bir yeri yenmez bu maket pastaların?
  • Nerde satılır bu maket pastalar?


Lafı hiç uzatmadan, kendimce deneme yanılma yöntemi ile bulduğum soruların cevaplarını maddeler halinde buraya not almaya çalışacağım.
  • Benim kullandığım maket pasta, bildiğimiz beyaz köpükten (strafor=beyaz eşyaların taşınırken kırılmaması, çizilmemesi için kutulara yerleştirilen beyaz köpük) yapıldı.
  • Hafif ve ucuzdurlar. Her ölçüye göre bulunabilir ya da kestirilebilirler. Yıkanabilir ve istediğiniz şekil ve boyuta getirilebilirler. Tek kullanımlık değillerdir. Maket pasta köpüğünüze güzel baktığınız taktirde uzun süre kullanabilirsiniz.
  • Maketinizi şeker hamuru ile kaplayabileceğiniz gibi oyun hamuruylada kaplayıp süsleyebilirsiniz. Böylece organizasyon ve tanıtım amaçlı pastalar uzun süre bozulmadan, deforme olmadan durabilirler.
  • Maket pastanın yenilebilir kısımları sanırım kullanım alanlarına göre değişiyor. Eğer dekoratif ve tanıtım amaçlı pasta yapılıyorsa her yeri maketten, düğün nişan vb. amaçla pasta yapılıyorsa belli katlar yenilebilir oluyor. ( Şimdi düğün pastam gözümün önüne geldi, sadece en alt kattaki bir küçük bölüm yenilebilirdi, sanırım pastanın yenilebilir diğer kısmı mutfak bölümünde duruyordu. :)
  • Maket pastaların Türkiye'de nerde satıldığından tam emin değilim fakat önerebileceğim tek yer Eminönü, orada yok yoktur! :) Pasta malzemeleri satan yerlere de mutlaka sorun size yardımcı olacaklardır, ayrıca işi benim gibi büyütürseniz buralara vb. yerlere bakıp, araştırabilirsiniz. Meraklı insanın arayıpta bulamayacağı bir şey yoktur. :)
Maket pasta yapımı
Malzemeler;

2 adet beyaz köpük (strafor) küçük boy 15 cmlik, büyük boy 25 cm ve 7 cm kalınlığında
kaplamak için plastik streç, bant
su ya da butter cream
Hazır şeker hamuru (oyun hamuru da kullanabilirsiniz fakat oklava ile açılması biraz daha zor oluyor.)

Hazırlanışı;1. yol: Öncelikle maket pastayı plastik streçle kaplıyorum böylece üzerinden süsleme ve kremaları söktükten sonra temizlemek kolay oluyor. Ayrıca strafordan yapılan maketin hatları bana göre oldukça kestin, streçle kapladığım zaman maketimin kenarları daha yumuşak ve yuvarlak görünümlü oluyor. Daha sonra strecin üzerine butter cream sürüyorum böylece şeker hamurum maketime yapışıyor.

2. yol: Maketinizi streçle kaplamadan direk olarakta rahatça kullanabilirsiniz. Bunun için sadece maketinizi su ile nemlendirmeniz yeterli ( maketler su geçirmezdir) böylece şeker hamurunuz ya da oyun hamurunuz straforma yapışacak ve sizin düzgün görünümlü bir kaplama yapmanızı sağlayacaktır.

Kaplama işlemi bittikten sonra arzu ettiğiniz gibi pastanızı dekore edebilir üzerinde pratik yapıp çalışabilirsiniz. Pastanız birden çok katlıysa, katları mutlaka birbirine yapıştırınız, hafif oldukları için kolayca yıkılabilirler. Butter cream bana göre oldukça iyi bir yapıştırıcıdır.

Küçük bir not daha eğer pastanız çok katlıysa ve uzak bir yere örneğin araba ile taşımanız gerekiyorsa mümkün olduğunca katları ayrı ayrı taşıyıp, gittiğiniz yerde son rütuşları yapınız.

Bildiklerim henüz bunlarla sınırlı eminim daha fazlası da vardır. Zamanla tecrübelerim artar ve bildiklerimi buraya not almaya devam edebilirim. Eğer sizde düşüncelerinizi benle yorum kısmında paylaşırsanız çok memnun olurum, bilgi paylaşımı güzeldir. :)


Son olarak, eğer "bu maket pasta yenmelik değil, iştahımız kesildi" derseniz. Geçen haftalarda katıldığım küçük bir tatlı yarışmasında 1. gelen yukarıdaki pastamı size ikram edebilirim. Tarifimiz gelecek sefere...:))

Hepinize bol tatlı günler
Sevgiler...


16 Ekim 2007 Salı

BANDIRA BANDIRA ÇİKOLATA SÜSLEME



Çikolata çikolata olalı benim için hiç bu kadar lezzetli olmamışdı.

Size de tavsiye ederim; tatlı-tuzlu bisküvileri, taze-kuru meyveleri ya da evde elinize ne geçerse erimiş çikolataya bandıra bandıra yemenizi. :)

Özellikle yukarıdaki çilekli çikolatanın tadı nefis oluyor. Yapımı oldukça kolay lezzeti de tarif edilemeyecek kadar zor. :) Dikkat etmeniz gereken tek püf noktası; çileklerin erimiş çikolataya bandırırken kuru ve oda sıcaklığında olmalarıdır. Çileğinizi aldıktan hemen sonra buzdolabına koymadan, aşağıdaki kolay tarifi uygulayabilirsiniz.

Çikolata Soslu Çilek
Malzemeler;
1 kap eritmelik kakaolu sütlü çikolata
1-2 yemek kaşığı eritmelik beyaz çikolata
1 kutu çilek (yıkanmış, kuru ve oda sıcaklığında)

Hazırlanışı;
Çileklerin saplarını koparmadan dikkatlice yıkayıp, kurumaya bırakın.
Çikolataları benmari (buharla pişirme) kurup eritin.
Çilekler kuruyunca erimiş çikolataya saplarından tutarak yarım bandırın ve yağlı kağıdın üzerine aralıklı olarak yerleştirin. Bir yemek kaşığı yardımı ile çileklerin üzerine erimiş beyaz çikolatayı gezdirin. Hepsi bu! Afiyetle.









Tatlı-tuzlu bisküvi çeşitlerinizi, kuru meyvelerinizi benmari kurup erittiğiniz çikolatalara bandırıp istediğiniz gibi süsleyip, misafirlerinize ikram edebilir ya da kendinizi şımartabilirsiniz.
Özellikle de tuzlu çubuk krakerlere çikolata çok yakışıyor. Tuzlu ve tatlının bence en güzel buluşmasıydı. :)

Herkese mutlu bir hafta dilerim.
Afiyetle
Sevgiler

12 Ekim 2007 Cuma

BAYRAMLIK ÇİKOLATA BUKETİ



EN İÇTEN DİLEKLERİMLE RAMAZAN BAYRAMINIZI KUTLUYORUM.
NİCE SAĞLIKLI, MUTLU, ŞEKER BAYRAMLAR. :)

KUCAK DOLUSU ÇİKOLATA :)
KUCAK DOLUSU SEVGİLER...

8 Ekim 2007 Pazartesi

Minik Eller Mutfakta: Çikolata Süsleme Kursu



( Bitanecik yeğenimin çikolata tutan minik eller resmi taa Türkiyeden geldi! Bu güzel fotoğraf için sanatçı ruhlu enişteme çok teşekkürler ediyorum. Sevgili Açar ailesi hepiniz çok özelsiniz ama en özeliniz Özer :) Sizi seviyorum bu resmi de sonsuza kadar saklıyorum.:)



Sevgili Selen'in Minik Eller Mutfakta
etkinliğine bu desenli, rengarenk ve benim için çok kıymetli olan çikolatalarla katılmak istedim. Bu çikolatalar hem benim çocuk ruhumu besliyor, hemde mutfağımdan çıkıp ilk defa sipariş almamı sağlıyorlar. O yüzden onlara kıymetlim diyorum. Evet, biraz zaman aldı ama sonunda bende ufaktan sipariş üzerine çalışmaya başladım. İmkansız gibi görünen bir olay gerçekleşti. Bu benim ilk işim olacak, umarım ilk ve son da olmaz. :) Şimdilik sadece Cadılar Bayramı için çikolata hazırlıyorum, bakalım zaman daha neler gösterecek. Belki bir gün sıra pastalara da gelir. :)

Tarife geçmeden önce malzemeler ile ilgili önemli bir kaç not düşmek istiyorum. Kullandığım tüm çikolatalar kendinden renkli ve özel eritmelik çikolatalardır. Kullandığım kalıplarda plastik çikolata kalıpları. Türkiye'de araştırırsanız bu malzemeleri bulacağınızı düşünüyorum fakat malzemeler yurtdışından ithal edildiği için pahalı olabilir.
(Ayrıca çikolata kursunda bana verdiği bu güzel bilgiler için çikolata hocama geçte olsa sevgilerimi gönderiyorum, sonsuz teşekkürler.:)

Çikolata Süsleme:

Malzemeler: (Linklerin üzerine tıklayarak, kullandığım malzemelere ulaşabilirsiniz)

4 adet kabak adam için yaklaşık; 1 yemek kaşığı her farklı renkten çikolata düğme, 5 kahve fincanı kadarda sütlü kakaolu çikolata düğme kullandım. Az kullanılan renkler için daha az, çok kullanılan renkler için daha çok çikolata gidiyor.

  • Renkli çikolata düğmeler (eğer çikolatalar için özel olan gıda boyalarından bulabilirseniz onları özel eritmelik beyaz çikolata ile karıştırarakta değişik renkler elde edebilirsiniz. Bu gıda boyaları kesinlikle su içermeyen özel boyalardır.)
  • Çikolata kalıpları (eğer ucuz plastik kalıp bulamazsanız, yurtdışından da getirtmeniz mümkün değilse size bir alternatif; buz yapmak için kullanılan şekilli kalıplar belki işinizi görebilir.:) Çubuklu olmasa bile tek tek mini bayramlık çikolatalar hazırlayabilirsiniz sevdiklerinize. )
  • Benmari (buharla pişirme) için iç içe geçebilen iki tencere ya da benim gibi bir yayvan tencere ve de düdüklü tencerenin sebze haşlama aparatını kullanabilirsiniz.
  • Küçük cam bebe mama kavanozları ( bu kavanozlar için kaç bebek maması yedim tahmin edin:))))
  • Kaliteli boyama fırçaları (tavsiyem deve tüyü fırçalar)



Hazırlanışı:

1. Renkli çikolata düğmeler mini kavanozlarda benmari usülü eritilir. Çikolatayı eritirken güzelce karıştırmanız ve kesinlikle su ile direk temas ettirmemeniz gerekiyor. Kalıplara dökmeden ya da süsleme yapmadan önce çikolata sıcaklığını kontrol ediniz, çikolata ılık olmalıdır.
2. Süsleme tekniklerini adım adım resimlerde göstermeye çalıştım. Dikkat etmeniz gereken, en önemli nokta gözlerdir, onlar kurumadan üzerine kesinlikle portakallı çikolatayı sürmeyin, yoksa dağılır. İlk etapta acele etmeden yavaş yavaş ilerleyin, renkleri önce fırçaya sonrada kalıplara iyice yedirin, bir renk kurumadan diğerine geçmeyin. En son tüm renkler kuruyunca sütlü çikolatayı kalıbın dışından taşmayacak şekilde tüm yüzeye dökün, eşit olarak yayın. Çikolatayı döktükten sonra kalıbı bir kaç defa masanın üzerine vurun, böylece içinde hava kabarcığı varsa yüzeye çıkacaktır.
3. Çikolata kalıbının yaklaşık 15 dk. buzdolabında tutulması gerekiyor. Çikolata donunca kalıptan kolayca çıkarılır. Daha sonra 1 gün oda sıcaklığında, yağlı kağıt üzerinde, bekletilmesi gerekiyor ondan sonra eğer istenirse hediyelik poşetler içine yerleştirebilir sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. :) Çikolatalarınızı buzdolabında saklamayınız. Afiyetle iyi eğlenceler. :))



Bu çikolatadan hayalet çalışmamda da sadece özel eritmelik beyaz ve sütlü kakaolu çikolata kullandım. Çikolataları benmari usülü erittim. (şekildeki gibi ocakta bir sos tenceresinin içinde su kaynattım, üzerinde başka bir büyükçe cam kap koydum, onun içinde çikolatayı erittim.) Çikolatayı eritirken güzelce karıştırmanız ve kesinlikle su ile direk temas ettirmemeniz gerekiyor. Kalıplara dökmeden ya da süsleme yapmadan önce çikolata sıcaklığını kontrol ediniz, çikolata ılık olmalıdır. Kalıplara çikolata döktükten sonra yaklaşık 15 dk. buzdolabında tutulması gerekiyor. Daha sonra 1 gün oda sıcaklığında, yağlı kağıt üzerinde, bekletildikten sonra eğer istenirse hediyelik poşetler içine yerleştirebilir sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. :) Çikolatalarınızı buzdolabında saklamayınız. Afiyetle iyi eğlenceler. :))





Minik Eller Mutfakta etkinliği için sevgili Selen'e şimdiden teşekkürlerimi sunuyor, ona kolaylıklar diliyorum. Beni kırmayıp bu güzel etkinliğe ev sahipliği yaptığı için tekrar sonsuz teşekkürler...

Herkese şeker gibi bir hafta dilerim. :)
Sevgilerle

4 Ekim 2007 Perşembe

ONEMLİ UYARI: LISANSLI PASTALAR



Lütfen aşağıda yazacaklarımı pastacılıkla amatörce ilgilenen ya da bu işi profesyonelce yapan tüm pastacı arkadaşlar dikkate alsın. Çok önemli!

Disney çizgi film karakterlerinin lisans hakkı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu karakterleri izinsiz hiç bir şekilde hiç bir firma kullanamaz. Eski bir tekstilci olarak tüm işlemlerin nasıl yürütüldüğünü ve Disney'in bu konuda hiç bir toleransı olmadığını biliyordum. Fakat çizgi film karakterlerinden yapılan pastaların da hiç bir şekilde ticari amaçla kullanılamayacağını düşünmemiştim. Evet, eğer pasta siparişi alıyorsanız ve bu siparişte bir kahraman varsa büyük tehlike altındasınız. Pek çok arkadaşın sitesinde Winnie the pooh'lu, Nemo'lu,Spider-Man'li, Tazmanya canavarlı, Sünger Bob'lu vb. pastaların sipariş olarak yapıldığını gördüm aman dikkatli olun, hele ki sipariş olduğunu blogunuz ya da com adresinizde naklen yayın yapıyor, ya da herhangi bir amaçla bu karakterleri ticari amaçla kullanıyorsanız bunun için öncelikle Disneyle lisans sözleşmesi yapmanız gerekiyor. Eh buda atla deve değil yaklaşık yıllık olarak 15.000 $ değerinde.

İlk duyduğumda büyük şok geçirdim, çünkü yüzlerce Disney karakteri var çocukların kahramanı olduğu! Tabii ki bu pastalardan kendimiz için, ailemiz, dostlarımız için yapabiliriz (hediye amaçlı) ama asla bir başkasına para karşılığı yapamayız. Şaka gibi değil mi?

Disney ve diğer şirketler dışardan eğlenceli bir dünya olarak görülsede iş dünyasında o kadar da sevimli değiller. Ben görevimi yaptım siz siz olun aman çok dikkatli olun...Yoksa ben değil ama Disney bir gün kapınızı çalabilir ve size onbinlerce dolar değerinde bir tazminat davası açabilir.

Aman dikkat!! :)

Sevgilerle
Related Posts with Thumbnails