29 Mart 2008 Cumartesi

Pastakolik: Basket Pasta



O bir dev adam, o bir yıldız, o ülkemizi yurtdışında başarılıyla temsil eden bir Türk basketbolcu.
Hidayet Türkoğlu (Hido) ile ilgili daha fazla bilgiye sayfasından ulaşabilirsiniz.

Hido'nun sevgili eşi Banu ona doğum gününde bir süpriz yapmak istemişti. Bana da "Basket topu şeklinden bir pasta yapar mısın?" dediğinde çok sevindim, "Yarım top şeklinde de olabilir" dediğinde itiraf ediyorum içime su serpildi. Çünkü yusyuvarlak bir pasta isteselerdi ne yapardım bilemiyorum :) Banu çok zarif, ince, melek gibi biri insan. Bu güzel çifte yaşam boyu mutluluklar ve
başarılar diliyorum. Hayatları pastaları gibi tatlı olsun...:) Pastaları hep Ayşe Yaman'dan olsun...:)

Pastamızda annecim ve ablacığımın da emekleri var. Onlar gitmeden bir pasta yapmakta kısmet oldu. Büyük bir keyifle ve kısacık bir zamanda pasta bitiverdi. Annem antep fıstıklarının kabuklarını soyup-pasta kenarlarındaki minik topcukları yapmıştı, ablam pasta altlığını kaplayıp-pastanın üzerindeki siyah çizgileri güzelce çekmemde ve yerleştirmemde yardımcı olmuştu...Eşim bile yardım etti. "Yazıyı ne renkle yazsak acaba" sorumuza Orlando Magic yani Hido'nun takımının renkleriyle yazma fikrini verip, pastayı süpriz yapılacak yere sağ sağlim ve vaktinde ulaştırmamı sağladı. Hepsinin emeklerine, ellerine sağlık.. Beni yeniden hüzün saracak...:( Annemlerin gideli neredeyse bir hafta oldu onları yeniden özlemeye başladım....
Neyse şimdi pastamızı etkinliğimize de gönderip huzurlarınızdan ayrılayım. Bu yoğun günlerde Pastakolik etkinliğini de kaçırmak istemedim.
Dilerim kısa zamanda eski, yeni tariflerimi toparlayıp tekrar uzun uzun yazarım. Pastacafe'den Özlem'e de etkinlik boyunca kolaylıklar diliyorum..

Herkese sonsuz sevgiler

17 Mart 2008 Pazartesi

Çikolatalı modelleme hamurundan bir pasta


Çikolatalı Modelleme Hamuru "Plastik Çikolata",Glaze, Çikolatalı Bant tarifi ve Mutlu Bir Haber

Mutlu bir haberim var günlerdir paylaşmayı beklediğim. Geçen pazar günü annem ve ablam geldiler yeni kıtaya bizleri ziyarete..2 haftacık kalacaklar burada. 1 haftası su gibi aktı geçti bile, hiç inanasım gelmiyor haftaya dönecek olmalarına.. :( Şimdi bol bol hasret gideriyoruz, geziyoruz birlikte. Duygularımı anlatmam çok zor, onları çok seviyorum ve çok özlemişim.



Annecim ve ablacım için de bu gördüğünüz pastayı hazırlamıştım...Çok beğendiler pastamı. :)
Şimdi tarif yazmaya vaktim kalmadı ancak ilk olarak çikolatalı modelleme hamuru resimlerimi toparlayabildim. Daha sonra tüm tariflerimi ve diğer resimlerimi teker teker vakit buldukça buraya ekleyeceğim. Gülleri, küçük topları çikolatalı modelleme hamurundan (Plastik Çikolata) pastanın duvarlarını da her zaman kullandığım özel eritmelik çikolata düğmelerden hazırladım. Pastanın içi vanilyalı muzlu böğürtlenli. Pastanın lezzeti görüntüsü kadar güzeldi. Ama pastanın en güzel sosu da annem ve ablamla birlikte paylaşmış olmam. :)

Şimdilik benden bu kadar. Nisan ayına kadar yeni bir yazı ve tarif büyük ihtimalle ekleyemem, yorumlara maillere yanıt vermem de biraz geçikebilir, kusuruma bakmazsınız biliyorum.

Gurbetteki tüm arkadaşların, yakınlarını özleyen hasret çeken tüm dostların Allah gönüllerine göre versin, yardım etsin. Tüm sevenleri en kısa zamanda birbirine kavuştursun, dualarını kabul etsin diyorum ve herkese kucak dolusu sevgilerle...

02/04/2008
PASTANIN YAPIMINDA KULLANILAN TARİFLER SIRASIYLA ;

Pasta süslemesinde; Çikolatalı modelleme hamuru "plastik çikolata"
Pasta keki: Vanilyalı sade pandispanya
Pastanın içinde: keki ıslatmak için süt, pasta kreması, muz ve böğürtlen
Pastanın üzerinde: Glaze
Pasta duvarları: Çikolatalı bant kullanılmıştır.



Çikolatalı Modelleme Hamuru "Plastik Çikolata"
Malzemeler

280 gr kuvertür çikolata ( ben özel eritmelik çikolata düğmelerinden kullandım)
1\3 kap mısır şurubu

Öncelikle benmari usulu çikolatalar eritilir. İçine mısır şurubu eklenip karıştırılır. Fazla karıştırmaktan kaçının. Daha sonra üzeri plastik streçle kapatılıp, oda sıcaklığında soğuyuncaya kadar bekletilir. Soğuduğu zaman çok sertleşen bir hamurdur fakat elinize alıp parça parça yoğurmaya başlayınca zamanla yumuşar. Bu halde hamurları açıp çeşitli süslemeler, çiçekler güller yapraklar yapabilirsiniz.

Bu modelleme hamuru anonim bir tarif sanırım, pek çok yerde aynı oranlar kullanılıyor. Bende bu oranlara sadık kalarak ilk defa çikolatadan gül çalışması yaptım oldukça kolay şekil verdim. Fakat edindiğim bilgilere göre beyaz küvertur ile deneyip, beyaz güller yapmak isterseniz mısır şurubu miktarını azaltmanız gerekebilir. Afiyetle...



Pastacılığa ilk heves sardığım zamanlarda öğrendiğim yağsız, kabartma tozsuz bir pandispanya tarifim vardı. O günden bugüne kadar hiç tarifimden vazgeçmedim. Tek kusuru piştikten sonra hafif sönmesi ve çok kalın olmamasıydı. Zamanla edindiğim tecrübelerle o eksiğide zamanla kapattım. Tarifimin ilk ve orjınal hali blogcudadır. Bu tarifimi artık iki ölçü kullanarak yapıyorum ve kendimden de değişik aromalar, meyve suları bazen yoğurt ve kakao ilave ederek lezzet katıyorum. Yurtdışında yaşadığım için ve artık çok kolayıma geldiğinden dolayı ben kap ölçüsü alıyorum. Böylece ölçüler dünyanın heryerinde değişmez bir standartlığa kavuşuyor.

Vanilyalı Sade Pandispanya Tarifi:
Malzemeleri:

* 1,5 kap şeker (~ 370 gr)
* 1,5 kap un (~ 240 gr)
* 8 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* 1 paket vanilya
* Bir kaç damla limon suyu

Hazırlanışı:
(Duzeltme; lutfen elde ettiginiz pandispanya hamuruna uygun kalip kullanin...) kelepçeli kalıbın sadece altına yuvarlatılmış yağlı kağıt serilir.
Fırın ayarı 160 derece. Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyunuz. Buhar oluşması için.

1. Geniş bir çırpma kabında, 1 kap şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya ve limon suyu eklenir.
2. Başka bir kapta yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra içine yavaşça yarım kap şeker serpilir, çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir)
3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 3 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce yumurta beyazının 1\3 ü, sonra unun 1\3 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. Kek hamuru kalıbına dökülür.
4. Önceden 160 derece sıcaklığa getirilmiş fırında yaklaşık 40 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçak hafifçe geçirilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevirilir bekletilir. Soğuyunca ortadan iki ya da üç kata bölünür.

Pastanın ara katlarını sütle ıslattıktan sonra içine aşağıdaki pasta kremasını ya da buradaki ganaj tarifinin beyaz çikolatasını uygulanıp meyve, çikolata, yemişle süsleyerek pastayı kapatabilirsiniz.

Pasta Kreması:
Malzemeler;

2 su bardağı süt
1/3 su bardağı nişasta
1,5 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 yumurta
Yarım paket süt kreması

Kapaklı bir sos tenceresi içine, tüm malzemeleri (sut,nısasta,un,seker,yumurta) ekledim ve ateş üzerine almadan bir çırpma teli ile önce güzelce karıştırdım.
Sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirdim. En son vanilyayı ekleyip, karıştırıp, kapağını kapatıp soğumaya bıraktım.
Bir yandan süt kremanızı mikser ile sert kıvama elinceye kadar çırpın ve muhallebiniz soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletin.
Muhallebiniz soğuyunca pürüzsüz bir kıvama gelinceye karar mixerle çırpın. Süt kremasını ekleyip yavaşça karıştırın. Pastanın ara katlarına sürün.



Pastanın ana hatları bittikten sonra ben yukarıdaki resimde görünen Glaze'i hazırlayıp, pastanın üzerine döktüm.

Glaze yapımı
Malzemeler : (1 kap glaze tarifi için)

170 gr beyaz kuvertür çikolata (ben özel eritmelik düğme çikolatalarımdan kullandım)
100 gr süt kreması

Küçük bir sos tenceresinde krema kaynama noktasına gelinceye kadar iyice ısıtılır. Fakat dikkat edin krema kaynamasın.
Çikolatalarınızı cam bir kase içine alın. Daha sonra sıcak kremayı çikolataların üzerine dökün. Çikolataların tüm yüzeyi krema ile kaplanmasını sağlanır. Bu şekilde 5 - 10 dakika bekletin. Daha sonra çırpma teli ile çikolata koyu ve parlak bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Oda sıcaklığında biraz daha bekleyip pastanın üzerine dökün..










Pastamızın artık son aşamasına yavaş yavaş geldik. (Nihayet...:) Buraya kadar sabırla okuyan tüm arkadaşlarımı kucaklıyorum...:) Ben pastayı yaparken inanın tarif verirken ki şu sıkıntıyı stresi yorgunluğu çekmedim..Adım adım detaylı tarif vermek gerçekten zor iş.
Son olarak vereceğim çikolatalı bant tarifi ise pastanın en kolay, eğlenceli ve lezzetli kısmını oluşturuyordu..

Çikolatalı bant yapımı için gerekli malzeme sadece beyaz kuvertürdür. Ben yine kuvertür yerine aynı işi gören özel eritmelik düğme çikolatalarımdan kullandım. Benmaride göz kararı biraz çikolatayı erittikten sonra pastanın çevresini ölçüp istediğim yüksekliğe göre kestiğim yağlı kağıdın üzerine döktüm, oda sıcaklığında biraz beklettim (fazla değil) Çikolata elime yapışmayacak bir kıvama gelince yavaş ve dikkatli bir biçimde çikolatayı yağlı kağıdı ile birlikte kaldırıp pastanın kenarına yapıştırdım ve kağıdından ayırdım...

Daha sonra bir iki süslemeyle pastamı tamamladım. Bizler çok beğendik umarım sizde beğenirsiniz. Sevgilerle

5 Mart 2008 Çarşamba

ÇİKOLATALI PASTA VE GANAJ TARİFİ



Bu sefer ki pastamız kocaman bir çikolatalı pasta. Şimdiye kadar hiç bu kadar büyüğünü yapmamıştım. O kadar büyük geldiki bana, kapıdan dışarı tek başıma çıkaramadım. Ya pastayı tutabiliyordum ya da kapıyı açıp kapayabiliyordum. :)
Bu pasta ile birlikte ilk defa "ganaj" da yaptım, ilk defa yenilebilen şeker boncuklar, ilk defa 38 cm lik bir kalp kalıp kullandım . İlk defa nane aromalı, kahveli bir kek pişirdim. Bu kadar çikolataya bulanmışken pastanın dekorasyonunda kullanmasamda ilk defa mısır şurubu ile çikolatalı modelleme hamuru (plastik çikolata) hazırladım. Kısaca ilklerde dolu bir pasta daha mutfağımdan geldi geçti.

Tarif yazmaya her ne kadar üşensemde ganaj tarifini birde ben ayrıntılı olarak vereceğim. Daha önce çok yerde gördüm ama inanın bu kadar güzel olduğunu, pasta süslerden kullanılması gereken temel, süpper lezzetli ve kıvamlı bir şey olduğunu geç farkettim. Çok merak ediyorum bu ganaj şeker hamurunun altındanda aynı bu güzellikte mi görünecek? :)

Ganaj Tarifi (Ganache)

Ganaj, bildiğim kadarıyla çikolatanın krema içinde erimiş haline deniyor. Koyu kıvamlı pastaların üzerini kaplamak ya da ara katlardan kullanılmak üzere yapılan bir çeşit kremadır. Ganaj özellikle çikolata tutkunlarına hitap eder. Sıvı, donmamış haline de "Glaze" denir. Glaze parlaklık anlamına gelir. Pastaların üzerine dökülür.



Malzemeler: ( 2 kap ganaj için)

* 340 gr kuvertür çikolata (ben özel eritmelik düğme çikolatalarımdan kullandım)
* 230 gr süt kreması

(38 ve 28 cm lik iki kalp pastamı kaplamak için ben malzemelerin 2 katını aldım)

Hazırlanışı:

1. Bir sos tenceresinde krema kaynama noktasına gelinceye kadar iyice ısıtılır. Fakat dikkat edin krema kaynamasın.

2. Çikolatalarınızı cam bir kase içine alın. Daha sonra sıcak kremayı çikolataların üzerine dökün. Çikolataların tüm yüzeyi krema ile kaplanmasını sağlanır. Bu şekilde 5 - 10 dakika bekletin. Daha sonra çırpma teli ile çikolata koyu ve parlak bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Bu şekilde oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.

3. Orjınal tarifte koyulaştırmak için kremayı el mixeri ile bir kaç dakika çırpın ve 12 saat sonra kullanın diyordu. Ben oda sıcaklığına gelen ganajı önce buzdolabında iyice soğuttum, sertleşen kremayı önce parmaklayıp sonra tadına baktım :) daha sonra tarifteki gibi mixerla çırptım. Bu gördüğünüz kıvam ortaya çıktı ve pastamın üzerini çok güzel kapladım.



Kahveli Nane Aromalı Kek Tarifi

Bu tarifi de ilk defa Colette Peters kitabından denedim; içindeki kahve ve nane aromaları bana yağı unutturdu biraz. Keke vanilya şekerine ilave olarak ben nane aroması da eklemiştim. İyikide eklemişim hoş değişik bir lezzet kattı. Fakat kekin yapısı biraz kırılgandı, çabuk parçalanıyordu. Büyük bir kalıpta pişirecekseniz katları ayırırken çok dikkat etmelisiniz. Birde kek pişti diyip fırından hemen çıkartmayın iyice pişmesini sağlayın.

Malzemeler: (20 kişilik\ 20 cm lik 2 kek kalıbına uygun)

* 2 kap şeker
* 2 1/2 kap un
* 1 kap kakao
* 1 kap katı yağ
* 1 dolu çay kaşığı tuz
* 2 dolu çay kaşığı kabartma tozu
* 1 dolu çay kaşığı karbonat
* 2 yumurta oda sıcaklığında
* 1 kap süt oda sıcaklığında
* 1 paket vanilya
* 1 çay kaşığı nane aroması
* 1 kap sıcak sert kahve (şekersiz sütsüz neskafe)

(
38 ve 28 cm lik iki kalp pastam için ben yaklaşık olarak yukarıdaki tarifin 2,5 katını alarak farklı zamanlarda kekler pişirdim.)

Hazırlanışı:

1. Fırın ayarı 160 dereceye getirilir. 22 cmlik 2 farklı kek kalıbı yağlanır unlanır.
2. Orta boy bir kapta şeker hariç tüm kuru malzemeler karıştırılır. (Un, kabartma tozları vs.)
3. Sonra başka geniş bir kasede önce şeker ile yağ düşük hızda bir mixer yardımı ile krema kıvamına getirilir. Sonra içine teker teker yumurtalar kırılır karıştırılır. Daha sonra süt eklenir, tüm kuru malzemeler karışımın üzerine elenerek düşük hızda karıştırılmaya devam edilir.
4. En son sıcak kahve karışıma yavaşça eklenir, 1 dk daha karıştırılır. Gereğinden fazla karıştırmayın.
5. 45 dakika pişirilir, kürdan temiz çıkıncaya kadar.
6. Soğutma telinde 20 dk beklettikten sonra kek ters çevrilir, kalıbından çıkarılıp tamamen soğuyuncaya kadar bekletilir.

Kakaolu Pasta Dolgu kreması

Daha önce de yaptığım vanilyalı tarife ben sadece kakao ekledim. Aslında daha kıvamlı bir krema elde etmek için çikolata da eklenebilirdi ama pasta yeteri kadar çikolatalı olduğu için biraz burada dozu azalttım..





Malzemeler
* 2 su bardağı süt
* 1,5 yemek kaşığı kakao
* 1,5 yemek kaşığı un
* 1/3 su bardağı nişasta
* Yarım su bardağı şeker
* 1 paket vanilya
* 1 yumurta
* Yarım paket süt kreması

(38 ve 28 cm lik iki kalp pastam için yukarıdaki malzemelerin 2 katını aldım)
(nişasta ölçüsü için kap kullandım)

Hazırlanışı;

1. Kapaklı bir sos tenceresi içine, tüm malzemeleri ekledim ve ateş üzerine almadan bir çırpma teli ile önce güzelce karıştırdım.
2. Sonra kısıt ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirdim. En son vanilyayı ekleyip, karıştırıp, kapağını kapatıp soğumaya bıraktım.
3. Soğuma işleminin çabuk olmasını isterseniz, geniş bir tavaya soğuk su koyup muhallebi dolu sos tenceresini bu su içinde soğumaya bırakabilirsiniz.
4. Bir yandan süt kremanızı mikser ile sert krema gelinceye kadar çırpın ve muhallebiniz soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletin.
5. Muhallebiniz soğuyunca krema ile pürüzsüz bir kıvama gelince karar mixerle çırpın.

Pastanın içinde;

Damla çikolata
Çilek ve frambuaz
Islatmak için süt kullandım.

Pastanın içi için yukarıdaki malzemeleri dileğidiğiniz miktarda kullanarak pastanızı lezzetlendirebilirsiniz.

Pastanın birleştirilmesi

Üst kattaki pastanın alt kata baskı yapmaması için araya resimde görüldüğü gibi kekin şeklinde kestiğim kartonu yerleştirdim. Alttaki pastanın içine de orantılı olarak kartonu tutacak tahta çubuklar diktim. Böylece çubuklar kartonu ve pastayı muntazam bir şekilde tuttu. Tahta çubukların hepsinin pasta derinliğinde ve hepsinin eşit boyda olmasına dikkan edin.

Pasta süsleme için

Royal icing çiçekleri
Şeker boncuklar
Krem şanti

Royal icing çiçek yapımı için buraya bakabilirsiniz. Krem şantiyle dilediğiniz bir krema sıkma uçunu kullanıp pastanın kenarlarını süsleyebilirsiniz. (Ben 21 numaralı ucu kullandım)

Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış. :) Umarım tarifleri beğenirsiniz ve umarım bir eksiğim kalmamıştır.

***********************************************************

ve geçtiğimiz günlerde yaptığım diğer pastalar....



Güzel İpek'in Dora sevgisini pastasına kadar taşıdık. Maceradan macereya atlayan Dora bir bot içinde elinde hediye paketi ile geldi doğum gününe:)




Bu pastamız da diş hekimimizin "paint ball" tutkunu kardeşi için hazırlandı.
Aslında pasta için yazacağım çok şey var ama her pasta ile aram da geçenleri buraya yazmam mümkün olmuyor. Bir gün karşılaşırsak şu paint ballu pastanın hikayesi neydi diye mutlaka sorun :)



Çikolatalı bir pasta ile başlayan yazımı başka bir çikolatalı pasta ile bitirmek istedim. Bu pastayı illa çikolatalı, illa antep fıstıklı olsun diyen arkadaşlarım için yapmıştım. Çilekli pastalar gibi antep fıstıklılarınında yeri bambaşka. Özellikle çay, kahve ve sohbetin yanında çok güzel gidiyorlar.:)

Herkese sevgilerimle
mutlu bol tatlı günler dilerim.
Related Posts with Thumbnails