31 Ağustos 2008 Pazar

Meleklerin Keki " Angel Food Cake"



Bu tarifimi sevgili Ganne'nin düzenlediği S.O.S etkinliğine gönderiyorum..
Herşey için çok teşekkürler Gannecim..Yeni etkinlik banneri de çok cici oldu, ellerine emeklerine sağlık. :)



Gelelim beklenen tarife..Geçtiğimiz günlerde tarifi 2. kez denedim ve sonuç yine çok güzel oldu. Böylece aklımda hiç bir şüphe kalmadı, tarifi gönül rahatlığı ile hazırladım. Gerçekten kolay bir tarif fakat bazı püf noktaları var.
Eşim bu keki diğer keklere göre daha sağlıklı buluyor, seviyor. Ağızda hemen eriyip gitmesi, bembeyaz rengi, sünger gibi yapısı oldukça güzel, değişik..Ben üzerine SOS dökmeden meyvelerle süslemeden yiyemiyorum ama sadece meyve salatasıyla da servis yapılabilir.

Tarife bakınca "o ha! 10 tane yumurta beyazı kullanmış, ne olacak yumurta sarılarına" derseniz. Buradaki bol yumurta sarılı tart tarifini deneyebilirsiniz. Yukarıdaki kekin üzerinde kullandığım SOS da pastacı kreması olarak geçiyor ve yumurta sarısı ile yapılıyor. Tart kreması ile hemen hemen aynı. Ben sadece orjınal tarife extra süt ekleyerek daha sıvı kıvamlı bir krema elde ettim.. Siz başka alternatiflerle de deneyebilirsiniz, meyveyle birlikte puding, muhallebi, dondurma, şerbet vb. herşey yakışır Meleklerin kekine...Orjinal tarifler Williams-Sonoma'ya ait, ben gerek malzemelerde gerekse yapılışında kendimce değişiklikler yaptım.

Tariflere geçmeden önce dikkat edilecekler;

1. Yumurta beyazları aynı pandispanya yaparmış gibi çırpılmalı, içine asla yumurta sarısı karışmamalı. Bunun için yumurtaları tek tek küçük bir kase içine kırıp öyle birbirinden ayırmalı.
2. Keki pişireceğiniz kalıbın ortası fotoğrafdaki gibi delik olmalı, mümkünse düz desensiz sade kek kalıpları kullanılmalı ve kalıp yağlanmamalı.
3. Kek piştikten sonra kalıbından çıkartmadan ters çevrilip, tel ızgara üzerinde soğuyuncaya kadar bekletilmeli daha sonra ince bir bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarından geçilip keki yavaşça çıkartmalı.
4. Mümkünse kek unu kullanmaya çalışın, normal unlada denedim aynı şekilde kabarıyor ama daha ekmeksi bir yapısı oluyor.
5. Oda sıcaklığında hava almaz kek saklama kutularında 2 gün muhafaza edilebilir. Şimdiden herkese afiyet olsun.



Meleklerin Keki " Angel Food Cake"

* 10 yumurta beyazı (soğuk olmalı)

* 1 cup + 4 yemek kaşığı şeker (toplam 315gr)

* 1 çay kaşığı tuz (tepeleme değil)

* 1 adet limon suyu

* 2,5 yemek kaşığı ılık su

* 1 paket vanilya

* 1 cup kek unu (125 gr)
(ya da 1 cup normal un (150 gr) ve içine ilave olarak 2 çay kaşığı kabartma tozu, tepeleme değil)

************************
  1. Küçük bir kap içinde şekerin yarısını (Yarım cup ve 2 yemek kaşığı), unu, tuzu, vanilyayı güzelce karıştır, ele.
  2. Geniş cam ya da metal bir kase içine yumurta beyazını, limon suyunu ve ılık suyu koy, çırp. Önce beyaz yumuşak köpük oluncaya kadar mixerla çırp daha sonra çırpmaya devam ederken şekerin geri kalan yarısını serperek yavaş yavaş ekle, çırpmaya devam et..Köpüklerin sert bir kıvama gelmesi gerekiyor ama aşırı çırpmaktan da kaçının..Kıvam fotoğrafdaki gibi olmalı..Çırpma telini havaya kaldırdığınız zaman sert tepecik oluşmalı..
  3. Daha sonra ilk olarak hazırladığınız kuru malzemeleri 3 parti halinde yavaş yavaş eleyerek yumurta beyazına karıştırın. Hepsini bir anda karıştırmayın. Bu aşama da çok önemlidir. Karıştırma işlemi çok yavaş ve aynı yönde yapılmalı. Bir elinizle spatulayı tutarken diğer elinizle de kaseyi yavaş yavaş kendi çevrisinde döndürün, spatulayı hep aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirerek unu yumurta beyazına karıştırın..Aslında bu teknik yabancı kitaplarda Fold olarak geçer..Fold denildiği zaman teknik bellidir..Bizde bu kavram henüz tam olarak bilinmiyor...
  4. Son olarakta yağsız kalıba beyaz kek karışımınızı dökün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk. pişirin, kontrol için kürdan testini yapın..Pişen keki kalıbından çıkartmadan, ızgara tel üzerinde ters çevirerek soğumaya bırakın..Keki direk mutfak tezgahının üzerine koymayın, kekin alttan hava alarak soğumasını sağlayın..

Vanilyalı Sos (Tart Kreması)

*3 su bardağı süt
*6 yumurta sarısı
*1/2 su bardağı şeker (damak tadına göre arttırabilirsiniz)
*1/3 su bardağı mısır nişastası, elenmiş
*1 paket vanilya
*50 gr tereyağı küp küp doğranmış ve oda sıcaklığında

*************************
  1. Küçük boy sos tenceresinde sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
  2. Başka bir orta boy sos tenceresinde yumurta sarılarını, şekeri ve mısır nişastasını önce güzelce çırpın. (Ateş üstünde değil) Hızlıca çırpmaya devam ederken azar azar kaynar sütün 1/4 su bardaklık kısmını ekleyin, her defasında azar azar süt ekleyin, bir anda tüm sütü koymayın yoksa yumurta sarıları pişer, topak topak olur. Daha sonra karışımı orta derecedeki ateşin üzerine alarak hiç durmadan ve güçlü bir şekilde kaynama noktasına gelene kadar çırpmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha çırpıp ateşten alın. Vanilyayı ekleyip güzelce karıştırın.
  3. 5 dakika bekletip ılınmasını sağlayın. Ardından tereyağı parçalarını yavaş yavaş ekleyip tamamı eriyene kadar çırpmaya devam edin.Eğer kremayı hemen kullanacaksanız buz ve su dolu bir kaba oturtup arada sırada çırparak soğutabilirsiniz. Daha sonra kullanmak üzere hazırlıyorsanız da bir kaba aktarıp üzerine streç film kapayarak (tepesini kremaya bastırın ki arada hava kalmasın böylelikle kremanın tepesi de kurumayacaktır) buzdolabına koyun. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.

Herkese hayırlı Ramazanlar...
Sevgiler


20 Ağustos 2008 Çarşamba

Nişan'a Düğün'e İtina ile Pasta Yapılır :)



Katlı ve büyük pastalara karşı kalbim biraz kırıktı. Çünkü beni çok yoruyor, üzüyor, sözümü, hayallerimi bazen hiç tutmuyorlardı. Kaçan kovalanır derler ya işte iflah olmaz pasta sevgime bir kez daha dayanamadım, tekrar cesaretlendim.

Bu kutlama pastası sanki gönlümü alırcasına kolayca çıkıverdi mutfağımdan ellerimden. Uzaylı havasındaki deli boncukları pastanın tepesinden sallandırdım, lale şeritler çektim, damla şekilli pandispanya pişirdim. Unutmadan da pastanın kesilmiş halini sayfama ekledim ki kimse maket sanmasın onu..:P Pastalarımın böyle güzel kaplı görünmesi benden mi fotoğraf makinamdan mı kaynaklanıyor onu da anlamış değilim.

Mübarek Ramazan ayına kadar benden bu kadar. :)
Herkese tatlı rüyalar





13 Ağustos 2008 Çarşamba

Korsan Prensesler Papatya ve Barbie Pastasi



Korsan prenseslere büyük küçük pek çok kişi hayran burada. Ben de bu konseptin pembe & siyah renklerine hayran kaldım... Arkadaşım Elçin bu pastayı "Pirate Princess" hayranı patronuna doğum gününde hediye etti. Doğum günü sahibi duyduğuma göre pastayı öyle beğenmiş ki kesmeye kıyamamış ama tadından çok methedilince artık dayanamayıp kesmiş. Daha önce Elçin'in oğlu için de Winnie The Pooh pastası hazırlamıştım. Onunla çalışmak inanılmaz güzel, rahat ve zevkli. Aşağıdaki diğer pastalar da birlikte karar verip tasarladığım pastalar. Kendisi hediyelerin en tatlısı pastaları seçenlerden. :)





Elçin'den pastalarım hakkında hep güzel eleştiriler aldım. Ama biraz daha baskı yapınca şeker hamurunun kalın mı ince mi, pandispanyanın kuru mu ıslak mı olduğu, pasta dolgu kremasından ganaja antep fıstığından meyvelere kadar diğer pek çok konuda da yorumlarını alma fırsatım oldu. Eşinin de inanılmaz bir damak tadı var. Hemen hemen yaptığım tüm değişiklikleri farkederler. Kullandığım şeker hamurunun markasını değiştirdim onu bile farketmişlerdi.:) Tabii bu da kendimi geliştirmemde bana çok yardımcı oluyor.

Yoğun istek üzerine papatyalı pastanın dış kaplamasında kullandığım altlıktan da bahsetmek istiyorum. Son yaptığım düğün pastasında da yine aynı kabartmalı, desenli, silikon, şeker hamuru altlığını kullanmıştım..Yumuşak dokusu yüzünden çok pratik, yapışmaz, kullanışlı bir altlıktır..Şimdiye kadar aldığım en güzel Wilton pasta dekorasyon ürünüdür. Bu ürün Wilton'un yeni çıkardığı ürünlerden biri ve 2 farklı deseni mevcut. Bende sadece yanda gördüğünüz deseni var. Mağaza fiyatı 20$. Fakat şansınız varsa mağaza indirim kuponları sayesinde %40-%50 indirimlerle de ürünleri temin edebilirsiniz. Umarım bilgiler yardımcı olmuştur. İlginiz için çok teşekkürler...


Pembeli beyazlı "papatyalı pasta" Selen için...


"Barbieli pasta"da yeğeni Beste'si için...

Tüm doğum günü sahiplerine ben de buradan nice mutlu sağlıklı yıllar dilerim..
Herkese sevgilerimle

11 Ağustos 2008 Pazartesi

Pasta Kitaplarim ve Hakkımda Rasgele 6 Şey


Sol baştan;
Kerry Vincent (Romantic Wedding Cakes)
Lindy Smith ( Cakes to Inspire and Desire)
Colette Peters ( Cakes to Dream on)
Christina Banner ( How to Build a Gingerbread House)

Geç kalınmış bir oyun vardı sevgili Ufuk'un davet ettiği...Kitap oyunu..Güzel arkadaşıma daveti için çok teşekkürler..Benim Ufuk gibi kitaplarım ve okuma sevgim malesef hiç olmadı..Ben kitabı eline aldığı zaman uyuklayan biriyim. Hemen gözlerim kapanır esnemeye başlarım ağzım yırtılırcasına. Ne büyük bir eksiklik ne büyük bir kayıp ama işte olmuyor, okuyamıyorum..Şimdiyse bir sürü pasta kitabım var. Pasta kitap dünyası tam da benim içine sığabildiğim bir dünya, tatlı ve renkli... Onları okurken incelerken hiç uykum gelmiyor ama tariflerin öyle çok komplike olmaması şartıyla yoksa hemen kendimi uykunun tatlı hafifliğine verebilirim. Benim başucu kitaplarım pasta kitaplarımdır. Hele kitaplarımın yazarlarını tanımak, onlarla karşı karşıya gelip eğitim almak, onları yakından tanımak öyle güzel bir duyguki. Dilerim bu şans ve fırsatlar hep benimle birlikte olur.
Bu önüne geçilmez kitap okuma ;) ve pasta kitap sevgim sevgili Balcımın da sobesine verdiğim ilk cevap olsun...Oyuna davetin için sana da çok çok teşekkürler Balkız.

Hakkımda 2. rasgele şey de günün çoğunu ne yemek pişirsem diye geçiriyor olmam. Eşimle öğün saatlerimiz hiç şaşmaz. Sabah 8, öğlen 12, akşamda 6 dır yemek saatlerimiz. Varsa yolu o saatte buradan geçen bekleriz..:)

3. tüm kahve çeşitlerini çok severim. Özellikle aromalı filtre kahve kokusu beni baştan çıkarır. Hergün mutlaka bir fincan kahve ve pasta...

4. kararsız kaldım ne yazsam bilemiyorum..Çünkü yazdığımı sildim yerine de bişey bulamadım..:)

5. Yaşadığım evimi komşularımı çok seviyorum iki sene sonunda burada çok güzel bir ortamım oldu ama yeni bir eyaleti görmek ve taşınmak içinde can atıyorum.. Eşyalarımızın hemen hemen hepsi garaj satışından o yüzden hepsini kolaylıkla geride bırakabileceğim..Bir kaç giysi ve tüm mutfak eşyalarımı :) alıp bambaşka yerlere gidip yeni heyecanlar tatmak istiyorum eşimle..2 sene oldu aynı yerdeyim artık vakti geldi.

6. Kasım ayında yine 3 günlük bir pasta kursuna katılmayı planlıyorum. Bakalım neler olacak.

Balcım cevaplarım oldu mu bilmiyorum..Sen ingilizce yazmışsın bende anladığım kadarı ile cevapladım.

Güzel davetleriniz için tekrar teşekkürler arkadaşlar...

6 Ağustos 2008 Çarşamba

Spiderman Pastasi



Bizim sevgili Hasan Sarp'ımız da aynı arkadaşı Sergen gibi bir Spiderman tutkunu. Fakat bu sefer doğum günü pastasına aksiyon sahneleri yaşatmayıp yerine Spiderman'ını doğrudan pastasının üzerine yapıştırdım. Hatta işin daha kolayına kaçıp örümcek ağının altına sakladım...









Aslan figürü ise doğum günü çocuğunu temsilen baş köşede. Şimdi daha iyi anlıyorum neden arkadaşım Pernur'un ve eşinin onu böyle sevdiğini..Tam bir Aslan Parçası çıktı bizim ki. Şeker aslan pek uslu pek sessiz kaldı Hasan'ın yanında...İyi ki doğdun iyi ki varsın...Ailenle birlikte nice mutlu sağlıklı yıllar sana...

Herkese tatlı rüyalar
Sevgilerimle
Related Posts with Thumbnails