1 Ağustos 2012 Çarşamba

Royal icing krema sıkma teknikleri kursu hakkında




































Bu yazımda bana gelen sorulardan birini yanıtlamak istedim..Sorular genelde şuna benziyor...
Krema konusunda çok acemiyim, buna rağmen eğitimde sizin gibi süslü kremalı pastalar yapabilirmiyim?
Bu soruya en baştan uzunca bir yanıt vermem gerekirse...

Ben kendimi orta seviyenin üzerinde krema sıkan biri olarak tanımlıyorum. Henüz ileri seviyede değilim..
Ben orta seviyelerdeysem sizde başlangıç seviyesinde oluyorsunuz. (genelleme yapıyorum) Dolayısıyla krema sıkma işine yeni başlayanların kursta kendisinden çok fazla bir beklentisi olmasın. Ben size doğru tekniği göstereceğim ama henüz acemi olduğunuz ve eliniz terbiye edilmediği icin hemen istenileni yapamayabilirsiniz…Beklentiniz az olursa sonuç sizi daha çok memnun edecektir…Kurstaki zaman yeterli değildir tecrübe kazanmanız için evde bol bol pratik yapmanız gerekir güzel sonuçları yakalayabilmek icin…
örneğin krema sıkma teknikleri kurabiye süslemeye benzemez. Kurabiyedeki gibi yardımcı silikon kalıplar, patchwork kalıplari yoktur, kes yapıştır da yoktur..  Sadece içi dolu bir krema torbası vardır. Onu sıkmak sizin elinizdedir…Bunları yazıyorum çünkü Türk hanımlarını (kendimden de dolayi tabii) iyi tanıyorum…Verdiğinin karşılığı maximun derecede hemen almak isteyecektir…Krema kursları için bu hemen mümkün olmayabilir.

Gözünüz o kadar da korkmasın tabii…Eğer bu işi severseniz ve yeteneğiniz de varsa krema sıkmak çok zevklidir…Çok farklıdır, alışılmışın dışındadır…Zorluk derecesine göre özellikle yurtdışındaki yarışmaların en gözde en aranılan tekniğidir..İleri seviyede krema sıkanlar genelde yarışmanın 1.si olurlar…Farklı olmak için farklı şeyler yapmak gerekir…Böyle düşünürseniz aynı treni yakalamış oluruz…:)

















Yukarıda gördüğünüz yarım kalmış beyaz maket pastam Kathleen Lange'nin krema sıkma dersinde yapmış olduğum pastadır...Bu kursun bana vermiş olduğu tecrübe, cesaret ve teknik bilgilerle bende kendi kursumu vermeye karar vermiştim...
Kathleen Lange'nin yapmış olduğu pastalarında hayranıyımdır...Ondan kısa da olsa eğitim aldığım için çok çok memnunum..Kursta süpriz bir de türk arkadaşım vardı. Uzak Köşe blogunun sahibi sevgili Alev'de kursa gelmişti..Onun kurs hakkındaki düşüncelerini ve tecrübesini onun adına burada ben yazmak istemem..Kendisi bu yazıma krema ile ilgili yorumlarını paylaşırsa çok sevinirim, size de fikir vermiş olur...Sevgili Alev seninle de tanıştığıma çok memnun oldum...

Umarım soruların da cevabını verebilmişimdir..










29 yorum:

  1. Ayşe'cim muhteşem ellerine,emeğine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş fakat bir nokta çok dikkatimi çekti, fikrimi belirtmek istedim. Krema sıkmak ve kurabiye süslemek farklı işler çok haklısınız, eli terbiye etmek konusunda da size katılıyorum fakat, şeker hamurunda kalıp ve silikon yardımı olduğu gibi, krema sıkmada da wilton marka çok çeşitli torba uçlarının hakkını yemeyelim derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzu hanim yorumunuzla dusuncenizi paylastiginiz icin cok tesekkur ederim…
      Fakat silikon kaliplarla wilton uclarini bir tutamayiz bu konudaki fikrinize malesef katilmiyorum…Evet belirli uclar kullaniliyor, onlar sayesinde motifler olusuyor ama dedigim gibi kalipla ayni sey degildir bana gore…Bu benim fikrim tabii katilmayabilirsiniz..
      Ornegin royal icingli bebek kurabiyesi yapmak bana gore seker hamurlu bebek kurabiyesi yapmaktan kat kat zordur….Cesitli uclar kullanilarak da icingle bebek surati, 3 boyutlu bebek giysileri, oyuncaklari yapilabilir ama bu seker hamurunda kullanilan kaliplarla ayni kolaylikta degildir..Cok daha zordur. Yazimda zorluk derecesini anlatmak icin kurabiye ornegini vermistim..
      Tekrar tesekkur ederim fikrinizi paylastiginiz icin ve saygi duyuyorum…Keske herkes dusuncesini paylassa..sevgilerle

      Sil
  3. Valla Ayşe hanım yine çok güzel şeyler paylaştınız bizimle...size katılıyorum şu şeker hamuru ve yardımcı malzemeleri konusunda..artık insan modelleme bile kalıpla yapılıyor..ayrıca şeker hamuruyla yapılan figürler yanlış olunca yenisi yapılabiliyor ama sanırım kremada öyle bir şansımız yok..bir sürü krema sıkmaa ucu var ama o eliniz alışık olmayınca onlar bile fayda etmiyor...ellerinize kollarınıza sağlık..ayrıca sizi tebrik ediyorum bütün bu bilgileri paylaştığınız için...bazı insanlar benden başkası bunu yapamasın der ve hiçbirşey paylaşmaz...kendinize iyi bakın..kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,
    Oncelikle calismalarinizda basarilar dilerim. Ben de nacizane fikrimi soylemek istedim. Kesinlikle bir art niyet dusunmeyin ama ben de ufak bir elestiri de bulunmak istiyorum. Royal icingli pasta dekorasyonunda seker hamurlu pastalariniz kadar etkileyici gelmediniz bana. Seker hamuru alaninda ki etkiyi alamadim desem sizi kirmis olmam umarim.

    Basarilarinizin devamini dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki daha fazla calismam gerekiyormus Adsiz...Umarim zamanla royal icingde de ileri seviyeye gecer etkiyi arttirmayi basarabilirim...Yorumlar elestiriler saygi sInIrInI gecmedigi muddetce her zaman kabulumdur...Yorumunuz icin cok tesekkurler..

      Sil
    2. sevgili adsız bende yanıt vermek istedim, ayşe hanıma haksızlık etmeyelim, inan kremalı pastalar ve şeker hamurlu pastalar birbirinden çok farklı şeyler. ikisini de kendi çapımda yaptığım için gönül rahatlığıyla söylemeliyim ki, ayşem hanımın yaptığı kremalı pastaları yapmak her babayiğitin harcı değil :) doğruya doğru şimdi :) ben yukardaki arzu bu arada, açıklayıcı yanıtız için çok teşekkürler :)

      Sil
  5. Saatlerce krema sıkmış biri olarak, düşüncelerinize katılmamak mümkün değil... ilk zamanlarda çektiğim kollarımdaki/bileklerimdeki ham kas ağrılarını unutamam :) ama kremaya bir kez dokunan, o malzemenin sınırsız dünyasından kendini alamaz... o başka bir büyüdür... insan özgürdür, ne isterse o şekillenir pastada, kurabiyede... alet - edavat sınırlamasından kurtulan parmaklar üretir.. üretir..

    YanıtlaSil
  6. Sevil hanim ve Gulen Suprizler, yorum ve paylasimlariniz icin ikinize de cok tesekkur ederim, ayni dusuncelerde oldugumuzu bilmek beni cok memnun etti...sevgilerle

    YanıtlaSil
  7. Bayılıyorum sizin pastalarınıza ve bencede öyle ha deyince krema ile şekil vermek kolay olmuyor ben denemelerimde henüz idare eder dediğim sonuca bile ulaşamadım. You tube tan bol bol krema sıkma tekniklerine yönelik video izliyorum denemeler yapıyorum bakalım .. Ben seker hamuruylada hiç bir egitim almadan tanıştım ama ortaya birşeyler çıkarmam çok daha kolay oldu ama krema farklı bir sanat bence... Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz icin cok tesekkurler, size katiliyorum, seker hamuru ile baka baka birseyler yapabilirsiniz, sonuc bir sekilde guzel olur...kremada malesef bir sevimlilik yok guzel krema sIkamamissaniz cirkin durur...size de kolayliklar diliyorum. eminim videolari bol bol izler ve mutlaka evde bol bol pratik yaparsaniz zamanla sonuclar sizi mutlu eder..sevgilerle

      Sil
  8. Kuş olsam da mutfak pencerenizden ayrılmasam..)..Pasta sanatı; farklılığı olanların sanatıdır.Tıpkı müzik bestesi gibi ,tıpkı kusursuz vals yapanlar gibi. Herkes dans eder herkes şarkı söyler her meraklı pasta yapar, "helal olsun uğraşmış" deriz.Sanat ruhunu karşıya hissederek üretenlere "waww" "ooo" "helal olsun" gibi sesli tepkiler veririz. Allah vergisini çalıştırarak geliştirmek ve başarmak..hep söylüyorum "siz özel insanlardansınız" Benim için öylesiniz daha fazlasını aşmayın lütfen sizde olanı yeter..

    Nilly

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilly hanim bu yorum karsisinda ne diyim bilemiyorum...beni cok mutlu ettiniz...cok tesekkurler..dediginiz gibi herkes istedigi herseyi yapabilir, beste yapmanin formulu vals yapmaninda kurallari belirli hareketleri vardir...hele pasta yapmak cok daha kolaydir...ogrenince herkes istedigi herseyi yapar..ama iste o sanat ruhu herkesin icinde olmuyor...Dogru yazmissiniz "Allah vergisini calistirarak gelistirmek ve basarmak" diye. Ben de bir seyler var ama yeterince calistirmiyormusum gibi geliyor yada hic bir sey yok bosuna calistiriyorum… Yada calismak nedir bilmiyorum...Turkiyedeki basari yetmiyor Amerikada da basarili olmak ismimi duyurmak istiyorum…En azindan hayal ediyorum…Ama bu boyle olmaz..Bu sayfamda yaptiklarimla Amerikada bir yere gelecegimi dusunmuyorum…Kendimi acImasIzca elestiriyorum esim de bazen kIzar bana...ama hislerime guvenirim...Allah izin verirse dilerim cok fazla zaman gecmeden su son zamanlarda yaptiklarimi iyice toparlar gelistirir tarzimi belirler daha da guzel sonuclar cikarabilirim..bana sans dileyin...:)

      Sil
    2. Kristof KOLOMB,Amerika' yı keşfettiğinde yeni bir kıta bulduğunu bilmiyordu; Kolomb'un tek amacı emniyetli deniz yolu ile güvenli ticaret yolu bulmaktı...Bugün baktığınızda tesadüfen bulunan kıta dünyaya hakim...Siz şuna inanın ki; Amerika sizi keşfettiğinin farkında değil..Türk'ler o kadar zeki ve o kadar başarılılar ki ,istediklerinde dünya onları tanır.Bu azim ve başarı sizde olduğu sürece eminim renkli vede tatlı hayal dünyanızda yetiştirmeye çalışacağınız çok pastalarınız olacaktır.Şans çarkı yönünüzde hep dönsün.Unutmayın Ülkemizde de sizlere çoookk ihtiyaç var.Yeteneği olup desteği olmayanlar için. Allah' a emanet olun Sevgiyle kalın.
      Nilly.

      Sil
    3. cok cok tesekkurler Nilly hanim, sizin gibi takipcilerimin oldugunu bilmek okumak beni cok mutlu etti...insallah hersey hepimizin gonlune gore olur...tekrar cok tesekkur ederim...sizde Allah'a emanet olun, sevgilerle

      Sil
  9. Aysecim seninle tanismis olmaktan bende cok mutluyum. fikrimi sorarsan krema (royal icing) ile pasta suslemesi tamamen sabir isi diyorum. Gercekten bu tarz pastalari oncelikle sevmek lazim sonra bol bol pratik ve yine pratik :)

    Insallah tekrar gorusebilmek kismet olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alevcim yorumun icin cok tesekkurler, insallah bir gun tekrar karsilasmak kismet olur, tanistigimiza tekrar memnun oldum, sevgilerle

      Sil
  10. Sevgili Ayse Yaman, size Avustralyadan yaziyorum. Bende kendime gore bazi pastalar yapiyorum. Genellikle meshur cizgi film karakterleriyle susluyorum. Herkes cok begeniyor. Size sormak istedigim bu pasta karakterlerini yapip satmak istiyorum ama bunda bir hukuki problem cikarmi ? Siz de yabanci ulkede yasadiginiz icin bilginiz vardir. Ben bu konuyu kime soracagimi bilemedim. Tek umudum sizde su an:) zamaniniz icin cok tesekkurler.sevgiler . Nesim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesim hanim uzulerek yaziyorum ki yurtdisinda evden pasta borek yapip satmak yasaktir..Hele hele meshur cizgi film karakterlerini yapip satmak daha da yasaktir...Turkiyede evden pasta kurabiye yapip satmak da yasak ama yurtdisindaki denetimler orada yok..Pastanelerin cizgi film karakterlerini yapip satmasi gibi..Disney ulkemizde kontrol yapmiyor simdilik..Turkiyedeki pastaci arkadaslar bana soyle sanslisin boyle sanslisin derler ama kendilerinin bu gibi durumlarda ne kadar sansli ve rahat olduklarini bilmezler...Sonucta siz kimseye caktirmadan yapip satarsaniz elbette sorun cikmaz, kimselerin ruhu bile duymaz..Ama bu tamamen sizin alacaginiz riske bagli...ben 2 yildir siparis uzerine calismiyorum, calistigim zamanlarda da tanimadigim kimselerden siparis almadim. Siparis uzerine calistigim herkes tanidik, tanidiklarin tanidiklariydi cok sukur sorun yasamadim. Keske bu kadar tirsak olmasaydim diyorum....kusura bakmayin size duymak istediklerinizi yazamadim ama durumlar boyle...esinize dostunuza guvendiginiz insanlara pastalar yapabilirsiniz bundan sorun cikacagini sanmam..ama isleri cok buyutur fazlaca siparisler alirsaniz goze batma durumunuz olabilir...egerki size gicik giden birileride varsa sikayet edebilir...bu gibi seylere dikkat edin sadece...kolay gelsin....sevgilerle

      Sil
  11. Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Hayallerim yikilmadi dersem yalan soylemis olurum . Kendime bir cikis kapisi buldum diye umutlanmistim. Neyse olmadi ..simdilik. Vaktiniz icin cok cok tesekkurler. Sevgiler.Nesim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesim hanim hayalleriniz yikilmasin, ben senelerdir yurtdisinda bir sekilde pastacilik yapiyorum, sizde yapabilirsiniz sadece yukarida yazdiklarim konusunda dikkatli olun...tuhaftirki 2 senedir pasta siparisi almiyorum ama pastacilik kariyerimde tam bu seneler icinde yukseldi...Allah bir yerden aliyor bir yere veriyor.. Avustralyada olmanizin avantajlarini sonuna kadar kullanin, bir sekilde butcenizi ayarlayin kurslara gidin...kendinizi gelistirin, tanidiklara onlarin tanidiklarina cevrenize pastalar yapin...isterseniz cok basarili olabilirsiniz...umutlariniz tukenmesin...sevgiyle

      Sil
  12. Ayşe HANIM merhabalar!Öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum gerçektende sanat eseri gibi yaptıklarınız hatta sanat yapıyorsunuz ellerinize sağlık!Ben aslında 3-4 senedir bloglardayım ve sizede sık sık uğrardım bir ara kopukluk oldu nedense şimdi blogçu oldum ve ilk defa yorum yazıyorum size!Bende böyle pastalar yapmak istiyorum ve Türkiye'de kurs vereceğinizi yazmışsınız ama sanırım İstanbulda verirsiniz bense İzmirdeyim ,buraya yani İzmirede gelmek gibi bir niyet varmı bilgilendirirseniz çok mutlu olurum:)

    YanıtlaSil
  13. İnanmıyorum yaaaa İstanbuldaymış işte kurs niye herşey orada oluyor çok üzüldüm Ayşe HANIM inanın:( Umarım burayada gelirsiniz ve sizinle hem tanışma fırsatı bulurum hemde harika pastalar yapmayı öğrenirim birgün belki!

    YanıtlaSil
  14. Sayfanızı ve pastalarınızı ilgiyle takip ediyorum.Kendimce şeker hamuru ile de kaplama yapmaya çalışıyorum.Bir sorum olacak size. Yardımcı olursanız sevinirim. Buttercream ile pastamı sıvayıp şeker hamuru ile kapladım. 1 saat sonrasında, kenarına sadece su ile yapıştırdığım çiçekler alttaki kaplama hamurumla birlikte eriyerek düşmeye başladılar. Bunun sebebi ne olabilir acaba.Üzerine başka bir şey yapıştırmaya korkuyorum yine düşecekler diye.

    özlem

    YanıtlaSil
  15. Amerikada pasta kursuna basladigimda bi arkadasimin yonlendiesiyle sizi takip etmeye basladim, ne kadarda sansliyim idolum oldunuz:) harika-muhtesem- fevkaladenin fevkinde pastalar yapiyorsunuz. Insallah bende bi gun sizin gibi basaririm bu isi simdilik ciragim:)

    YanıtlaSil
  16. Özledik....

    Nilly

    YanıtlaSil
  17. Yaptığınız bütün pastalar harika görünüyor. Bence siz bu işe sevginizide katmışsınız tebrikler

    YanıtlaSil
  18. Ayşe hanım sizinle irtibata nasıl geçebiliriz? Mail adresiniz nedir acaba?Ğ Teşekkürler

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails