13 Kasım 2007 Salı

CUPCAKE Mİ MUFFİN Mİ?



Cupcake'nin dilimizdeki karşılığı kapkek, topkek ya da minikek' dir. Muffin'in net bir karşılığı olmamakla birlikte bazen mafin bazen topkek bazen de kapkek deriz. Fakat bu iki lezzetin arasında bence bazı farklar var.

İnternette yabancı kaynaklı güzel karşılaştırma yazıları okudum bunlardan en hoşuma gideni;
"Eğer duvara cupcake fırlatırsan çıkan ses "puuuf", muffin fırlatırsan da "taaak" a benzer." şeklindeydi.
Evet bu benzetmeden de anlaşılacağı gibi kapkekler hafif, muffinler daha ağır oluyorlar. Ayrıca kapkekler normal kek gibidirler, çoğunlukla dekoratif amaçlı kullanılırlar. Üzerine kremayla, şekerlemelerle, çikolatayla süslemeler yapılır. Doğum günü, düğün ya da özel kutlamalar için değişik alternatif oluştururlar. Sanırım Amerikan icadılar.

Muffinler ise İngiliz kökenlidir. Genellikle kahvaltıda yenen minik tuzlu ya da tatlı ekmekler olarak bilinirler. İçindeki malzemeler çok çeşitlidir. Özellikle tatlı olanları meyveli, kuruyemişli ya da yoğun çikolatalıdır. Tuzlu olanları da peynirden, soğandan ve benzeri aromalardan yapılır. Genellikle iri ve kabarık olurlar, neredeyse kaplarından taşacak gibi görünürler.
Her ikisininde tadına, kokusuna dayanılmaz....
Diğer bir ayrıntı da cupcakelerin çay yanında, muffinlerin de kahve yanında tercih edilmeleriymiş.

Peki siz cupcake ile muffin arasında bir fark görebiliyor musunuz?:)



Cupcake\Topkek:
Hazırlanışı;
Cupcakelerin tarifi buradan fakat lezzet olarak diğer yaptığım keklerden hiç bir farkını göremedim. Elinizdeki herhangi bir vanilyalı sade kek tarifini kullanarak da böyle minik kekler yapabilirsiniz. Linkteki süslemeler çok daha güzel görünüyordu fakat kreması buttercream (yağlı krema) olduğu için ben tercih etmedim.

Ben cupcakelerin üzerini traşlayıp, içini oyduktan sonra buradaki muhallebi ile doldurdum.
(Tavsiyem muhallebisine vişne, portakal vb. meyve parçaları eklemeniz böylece fazla kuru olmayan pasta kıvamında cupcakeler elde edersiniz.) Ardından üzeri için 1 bardak kaynamış çiğ kremada yaklaşık olarak evde bulduğum 2o0 gr damla çikolatayı erittim. Çikolata sosunu soğutup üzerine döktüm. Sonra da çikolata süsleme tekniği ile futbol topu, bebek patileri ve biberonları hazırladım. Afiyetle :)

Herkese tatlı haftalar
Sevgilerle

50 yorum:

  1. Yaman Aysem,
    Ha cupcake, ha muffin, ha top kek vs.
    Benim icin farketmez, yaninda bir kahve veya cay olsun, afiyetle gider.
    Ellerine saglik, cok guzel olmuslar.
    Sevgilerimi gonderiyorum ve iyi bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık ,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ayşe çok güzel gözüküyorlar.Ellerine sağlık.Ayrıca verdiğin bütün bilgiler içinde çok teşekkürler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Yamanım, nefis görünüyor ellerine sağlık. Benim için farketmez zaten muffin mi, cupcake mi ikisindede yumurta olduğu için ben yiyemiyorum. Bahsettiğim konu için henüz görüşme yamadım C.tesi gününden itibaren belli olacak. Gelişmeleri sana bildiririm.
    Sevgiler canımıniçi.

    YanıtlaSil
  5. Ay bayıldım ben bu topa :))
    Gerçekten yamansın Ayşe'mmmmmm...

    YanıtlaSil
  6. Arlarındaki farkı okuyunca şaşırdım.Ben bunları hiç bilmiyordum.Ama ikisinide görünümü süper.İkiside çok şirin bence.
    güzel paylaşım için sağol arkadaşım...

    YanıtlaSil
  7. Ayşem, Ayşem, canım Ayşem; ben bilmem öyle muffinle cupcake arasındaki farkı, sorma bana, ben fasülyeden blogcuyum diyorum inanmıyordunuz. Lakin ver ikisini de yerim, afiyetle...

    Bir de ikisini ayırmak için kullanılabilecek duvara fırlatma yöntemi teoride çok mantıklı gibi görünse de uygulamada çöker. Şimdi bir elimde şahane bir muffin, bir elimde şahane bir cupcake; ben hangisi muffin hangisi cupcake merakından bir ısırık bile almadan duvara fırlatacağım. Yok canım, almayayım ben, kalsın; hem bu kadar merak iyi değildir; yerim ben afiyetle; "hangisi daha güzel?" diye sorarlarsa "muffin" ya da "cupcake" demek şart mı???? "ilk yediğim" ya da "ikinci yediğim" deyiveririm olur biter...

    Daha fazla konuyu dağıtmadan kocaman öpüyorum seni... Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. aysem yamanım..valla ben süssüz cupkek sevenlerdenım:))) süslemesız nasıl olacaksa cupkek.....ehehhe ayrıca mufınde bence gorecelı bır kavramdır dıyorum....cunku etraftakı cogu kısı bızım gıbı aradakı farkları bılmıyor...ama ben cupkek sevıyorum daha hafıfı belırttıgın gıbı....
    geldım..dısardaydım..oradaysan ses ver:)))

    YanıtlaSil
  9. Futbol topu süslemeli olan , bana ;

    Bu neee aaayyyy !! die çığlık attırdı inanki..

    Yaratıcığına hayranım Ayşem yamanım..

    Ellerine kollarına paylaşımına bin sağlık

    YanıtlaSil
  10. sevgili Ayse,
    ellerine saglik canim,hem bu güzel lezzetlere hem de verdigin bilgilere.....Normal kek tariflerini bu sekilde pisirince isimleri farkli oluyor..Ben de bu sunus bicimlerini seviyorum,servis sirasinda kolaylik oluyor...
    sevgiyle ve dostca kal...

    YanıtlaSil
  11. merhaba ayşecim, çok faydalı bir açıklama oldu şahsım için. zira "neki bunların farkı" diyerekten çok dolandığımı bilirim. artık çıkan sesten anlarım. ses gelsin diye de nerde test yaparım (!) bilmem artık. yine harikasın yineee...sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. selammmm,
    canım benim uğramayalı yine harika şeyler eklemişsin sayfana hepsi birbirinden güzel duruyo... artık profesyonel oldun sen:)))
    şu futbol topuna bayıldım ne güzel bir görüntü öle..harika valla...ellerine emeğine sağlık...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Ses getirsin, getirmesin hepsi birbirinden güzeller :) Çikolata süslemeleri bir harika! Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. canım özletiyosun kendini ama yaa..:))
    muffin,cupcake topkek kafam karıştı iyice :) ama napayım ben hiçbiri yok yanımda çayımı boş içiyorum ne anladım ben bu bilgiden :)))
    şaka bi yana cidden ben de hepsini aynı diye düşünüyodum öğrenmiş oldum. ama sonuçta hepsi şirin şirin tatlı mı tatlı :)) senin gibi ..

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Ayşe bu tarifi 3 gün önce yayınlasaydın ya ,internet ve kitaplar karıştırıp Ege'nin doğum günü için tarif aradım durdum.Sonunda güzel bir cupcake bende hazırladım.Ama seninkiler süper görünüyor.Ellerine sağlık..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. ayşecim aradaki farkı anlatma şekilleri harika kendimi birden deneme yaparken hayal ettim :) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. siteniz ve pastalarınız çok güzel ellerinize sağlık görüşmek üzere

    YanıtlaSil
  18. canım ellerine sağlık. nefis olmus. sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. Selam canim, benim elmali pastam icin söylediklerin icin tesekkür ederim. Ama senin cupcake ve muffin yazin da harika, hem aciklayici hem de kolay anlasilabilen bir post olmus, cok isime yarayacagindan eminim. Ayrica, listeye girmis oldugumdan da cok sevincliyim, sagol tekrar.

    Selamlar ve öptüm..

    YanıtlaSil
  20. Ayse merhaba,

    Ayrımı yapan cümleye bayıldım doğrusu...
    Ellerine sağlık...
    Bu arada ben de pasta yapıyorum, listene girmeyi çok ama çok isterim :)

    Sevgiler
    Müge

    YanıtlaSil
  21. yamanim aysem, cupcake olsun muffin olsun yeterki kek olsun :) her turlu yerim, yaninda herseyi icerim, sut, kahve cay :) yani bende bu yeme potansiyeli sende bu tarifler oldukca inan cokda onemli degil cupcake mi muffin mi :))

    YanıtlaSil
  22. Kız Ayşaanım;
    Sen etkinlik ti, faydalı bilgiler di derken şu camiada çok farklı bir yer edindin kendine farkındamısın?
    Misal ben her seferinde bakalım neler döktürmüş, ne öğrenecez bu gün ayşecikten diye açıyorum yazıyı, hep faydalı bilgiler, adresler dip notlar. Süpersin, tebrik ediyorum seni nacizane şekerim:)

    YanıtlaSil
  23. Sorumu yanıtsız bırakmadınız! Yorumlarınız için tek tek teşekkürler :)
    çoğunuz için " farketmezz" benim içinde ama arada bazı farklar olduğunu da bilmek güzel...
    tekrar yorumlar için teşekkkürler..

    Yasemin ve Müge, kızlar siz bloglardada birlikte dolaşıyorsunuz galiba...:)he he he! Canlarim sabah sabah güldürdünüz beni, öpüyorum sizi, tatlı şeyler...

    HERKESE SEVGİLERLE

    YanıtlaSil
  24. ben resimleri göremedim açılmıyor :(
    ama eminim güzel olmuşlardır :D

    YanıtlaSil
  25. Ayşe'ciğim,
    Senin bu araştırmacı ruhuna hayranım. Tabii ki farketmez ama dediğin gibi farkları bilmek daha güzel. O ne güzel bir futbol topudur. Çok beceriklisin çookk:)
    Eline sağlık canım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. kup de cup de cup de muf de ne dersen de bizim için önemli olanı hopppppppp diye midemize inmesi
    ellerine sğlık çok güzellerrrr

    YanıtlaSil
  27. Ayşe verdiğin bilgiler için teşekkürler.Cup cake ve muffin ayrımını merak ediyordum.ama sanırım kalıplı tüm keklere muffin demeye devam edicem ben...Sevgiler :-))
    www.3beyaz.blogcu.com

    YanıtlaSil
  28. sevgili yaman ayse;
    cok begendim yazini,artik pasta kosunda uzmanligi gectin,-bende otatiteyim ya sanki,pastalari cevizle ve bademle kapliyom:)-yok ama hakkaten cok guzel,keyifle takip ediyorum yazilarini..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Ayşe cupcake ve muffin arasındaki farkın benzetmesi gerçekten çok hoşmuş. Ayrıca kahve ve çay yanında hangisinin yeneceğinide bilmiyordum verdiğin güzel bilgiler için çook teşekkürler. Bu arada listende bende yer almak isterim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  30. canim nasilsin.Cup,muf hic farketmez nasil guzel olmus bayildim hele futbol topu ellerine saglik yaman aysem sevgiler opuyorum

    YanıtlaSil
  31. Ay ay Ayşe'cim nefis olmuş bunlar valla. Böyle bir yöntem olduğunu bilmediğim için! bende yaptım ve adına muffin dedim. Ama duvara fırlatamadan bitirdik. Napalım, ne olduğunu bir dahaki sefere anlarız artık. Ellerine sağlık, sevgiler..

    YanıtlaSil
  32. Ayşe' ciğim diline ve ellerine sağlık. Ben de farkını bu kadar detaylı bilmiyordum açıkcası. Sayende öğrenmiş oldum.

    Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Canım merhaba, yine harikalar yaratmışsın, çok güzel görünüyorlar,bizleri aydınlatıcı verdiğin bilgiler de çok güzel ellerine sağlık canım.Ama biz yine de ikisinin arasındaki farkı anlamak duvara atmıyalım yazık değil mi bu güzelliklere, yerken anlarız nasıl olsa aradaki farkı..:))
    Ayrıca yemek bloglarının listesini vermen de çok güzel, bilmediğimiz blogları da tanıma fırsatı bulacağız böylece,çok teşekkürler canım,canım sana kolay gelsin diyor, sevgiyle öpüyorum...

    YanıtlaSil
  34. ayşecim bunlar ne kadar güzel ne kadar şirin böyle.ellerine sağlık canım.iyi haftasonları

    YanıtlaSil
  35. Çok güzel çok profesyonel görünüyor ellerine sağlık. Bilgiler için de ayrıca teşekkürler.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  36. aysecim merhaba canım .....çok güzellerrr ellerine sağlık arkadaşım.. hele futbol topuna bayıldımm ....sevgilerrrrr



    www.eskom.blogcu.com
    wwwesko.blogcu.com

    YanıtlaSil
  37. 6Bence ikisi de olur Ayşe'cim, hele senin ellerinden üstüne bir de "tart" olur'u ben eklerim. Ellerine sağlık!
    Ayşe'cim, tükkanımızın fotosunu ana sayfana koyduğun için çok teşekkür ederim canım. Çok ince ve düşüncelisin arkadaşım sağol, varol!:))
    Senin için cıvıl cıvıl paspaslar aldım, haberin ola! :))))

    YanıtlaSil
  38. Ayşe'ciğim,
    kapkekler nefis. çok da güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık. Bu güzellikleri görünce vaz mı geçsem acaba diyorum? ama kopmak da istemiyorum.Etkinlik listesi sende olduğu için bir de sorum var.
    Geleneksel Kış Hazırlıkları etkinliğiyle ilgili bir değişiklik mi oldu? Logonun kodunu istedim mahzun prenses gönderdi, ama bugün sayfasında herhangi bir hareket yok.Bir açıklama yazacak mı acaba ? Sevgiler.
    guldenelkan@hotmail.com

    YanıtlaSil
  39. Ayse'cim,
    Wallaha bende hep icimden bu isim kargasasini merak ediyordum:)puff ve taklari ogrenmis olduk:)saolasin yaww...

    YanıtlaSil
  40. eline saglik:)

    YanıtlaSil
  41. Canim ellerine saglik cupcake ler nefis,okuldan firsat bulup böyle nefis seylerde yapiyorsun seni kutlamak gerek,sevgiler...

    YanıtlaSil
  42. selamlar bende bu işte kendimi yen yeni geliştirmeye çalışıyorum.Takip ettiklerim arasındasınız siteniz çok güzel sizinle tanışmak isterim.tplar bir harika doğrusu

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  43. Ortakcim, ayran ictik ayri dustuk derler ya, bize de oyle oldu sanki. GErci ayran falan icmedik ama isler yuzunden ayri dustuk. Ben de hic ilgilenemiyorum zaten ne kusunmutfagi ile ne de iloveturkishfood ile. Insallah su isler hafiflesin ilgileniriz. Sana ulasmaya calistim msn'den yazdim bi kac kere ama gorusemedik. Ganne burdayken Orlando'ya gelmeyi planliyorduk. Senle de goruselim istedik ama benim son anda cikan islerim yuzunden gelemedik oralara. Insallah baska zamana geliriz. Bir ara email ile telefonlarimizi yazsak da istedigimiz an ulasabilsek birbirimize. Opuyorum sekercim.

    YanıtlaSil
  44. Ayşecim harika bir görüntü sen aşmışsın artık ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  45. Gördüğüm ilk andan beri hayran hayran bakıyorum o patiklere ve topa. Ellerine sağlık Ayşe'm yamanım. süperler...

    YanıtlaSil
  46. slmlar
    ellerinize sağlık değişik olmuş.bu arada ben arkadal listema aldım sende almak istersen sevinirim
    HTTP:\\BALIMMUTFAGIM.BLOGCU.COM
    SİNEM BEN

    YanıtlaSil
  47. Sevgili Ayşe, hem öğrendim hemde bu güzel muffinlerden aldım gidiyorum..ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  48. Sevgili Ayşe, hem öğrendim hemde bu güzel muffilerden aldım gidiyorum.. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  49. Canım, nefis nefiss ne diyeyim daha. Bir de üşenmemiş bilgiler vermişsin, ben ikisine de bayılırım. Hele senin elinden çıkanlara hayran hayran bakarım...
    Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  50. Merhabalar Google da cupcake muffin farkını ararken baktım Ayşe nin sayfası :) sevgiyle ve hayranlıkla izlerim sizi:) ben cupcake diyeceğim çok severim ve yapmasından en zevk aldığım pasta çeşidi cupcake benim için muffin tuzlu gibi gelri her zaman sanki peynir olur için de gibi gelri :) sanki kesin kurala varda :) neyse evlerimiz cupcakesiz kalmasın:)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails