26 Kasım 2007 Pazartesi

MASCARPONELİ KREMALI TART: KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER



Kısa kısa notlar....

Esra için Aralık Kevgir sayısı hazırlanıyor; ayrıntılara ulaşmak için Selen'in sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Tarifler alınmış olsa da, Kevgirde yerler dolmuş olsa da sayfanızda bir Büyülü Mutfak tarifiniz olsun...Sevgili Papatya'nın ve Disal'in de sayfasına uğramadan geçmeyin, dualarımız Esra için....

"Kaynana Çatlatan Tarifler" etkinliğimiz için Laleme sonsuz teşekkürler. Lalem gerek konusu, gerek içeriği, gerekse logosuyla büyük beğeni toplayan bu güzel etkinliğimizi bir kitap altında da toplamaya hazırlanıyor. İnşallah her şey yolunda gider ve inşallah her şey Lalemin gönlüne göre olur. Başarılar canım arkadaşım..

Ve sırada "En Tatlı Hediyeler" etkinliğimizle Burçin'in Denemeleri var. Nasıl teşekkür etsem ki sana! "Gel bir etkinlik yapalım" dedim, beni kırmadın, etkinlikten de öteye gittin sen de... Sanatçı ruhlu arkadaşım ellerine emeğine sağlık. Sana kolaylıklar dilerim....İyi ki varsınız...

#KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER#
MASCARPONELİ KREMALI TART
Tart Hamuru için;
Malzemeler:

1 + 1\4 kap (bardak=200gr) un
1\2 kap (bardak=60gr) pudra şekeri
1 çimdik tuz
1\2 kap (bardak=125gr) soğuk tuzsuz tereyağı
2 yumurta sarısı
1,5 yemek kaşığı süt kreması
(24 cmlik tart kalıbına uygundur)

Hazırlanışı:
Fırın ayarı 200 derece
1. Geniş bir kapta, elenmiş un, şeker ve tuz karıştırılır.
2. Sonra kaba küp küp doğranmış tereyağı da eklenir, karıştırılır.
3. Başka bir kasede yumurta sarısı ve süt kreması çırpılır ve bu karışım da kaba eklenir, iyice karıştırılır. Hamur resimdeki gibi top haline getirilir, plastik streçe sarılıp buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletilir.
4. Hamur buzdolabından çıkarılınca o da sıcaklığına gelmesi için biraz bekletilir ve elle biraz masaj yapılır.
5. Hamuru açacağınız zemin biraz unlanır. 24 cm lik tart kalıbınız için hamur oklava ile açılır, tart kalıbınıza yerleştirilir. Kenarları içine katlanır, her yeri eşit olacak şekilde elle düzeltilir.
6. Şekildeki gibi tart hamurunun üzerine alüminyum folyoya sarılı bakliyatlar konulur. Böylece tart hamuru pişerken kabarmaması sağlanır. Yaklaşık 15-20 dk pişer, kenarları açık kahve rengi oluncaya kadar. Sonra üzerinden alüminyum folya alınır, fırının derecesi düşürülür. 180 dereceye getirilir ve tart tekrar fırınlanır. Böylece düz olan zemin de kızartılır. Yaklaşık 5-10 dk daha...Gözünüzü fırından ayırmayın, bu tart hemen pişen kenarları kızaran bir tarttır.
7. Tart pişirildikten sonra soğumaya bırakılır.

Tart Kreması için;
Malzemeler:

1 kap (bardak= 250gr) soğuk mascarpone peyniri (ya da labne peyniri)
3\4 kap (bardak=180ml) soğuk süt kreması
1\4 kap (bardak=30gr) pudra şekeri eğer labne peyniri kullanacaksanız şeker miktarını biraz arttırabilirsiniz.
Tercihen 1 çay kaşığı vanilya esansı ya da 1 küçük vanilya çubuğu içi
Çilek, portakal ya da arzuya göre mevsim meyveleri

Hazırlanışı;
Geniş bir kapta peynir, krema, şeker ve vanilya karıştırılıp, mixer yardımıyla orta hızda iyice çırpılır, yaklaşık 2-3 dk. (Krema biraz sert bir kıvama gelinceye kadar.)
Daha sonra tartın üzeri krema ile kaplanır.
Son olarak çilekleriniz ya da mevsim meyveleriniz ile tart süslenir. Üzeri streçle kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilir. Soğuk servis yapılır. Afiyetle.

*Mascarpone peynirini büyük Migroslardan temin edebileceğinizi okudum. Mascarpone İtalyan peyniridir, özellikle tiramisu tarifleri için kullanılıyor. Kokusu kremalı süte benziyor tadı da labne peynirine. Alternatif olarak bu tartı labne peyniri ile de deneyebilirsiniz.
* Orjınal tarifte çilekler çilek reçeli ile sıvanmıştı. Ben sadece çilekleri biraz toz şeker içinde gezdirdim, çileklerin hafif şekerlenmesi ve parlaması yeterli oldu.
Tarifim Williams Sonoma'dan.

33 yorum:

  1. sevgili ayşe
    çok hoş bir tart olmuş...etkinliğe katılımlar süper. tarifler çok güzel.

    ben de evsahipliği yapmak ve birşeyler öğrenmek isterdim bu konuda ama 2009 çok uzak geldi :))

    sana ve arkadaşlara kolay gelsin...
    ama etkinliklere katılmaya devam.

    YanıtlaSil
  2. Hayatımıza renk kattığın ve pozitif enerjini okyanuslar ötesinden buralara kadar yaydığın için asıl biz sana teşekkür ederiz Ayşe'm.

    Tart nefis, iç açıcı, lezzetli mi lezzetli görünüyor. Her zaman ki gibi...

    YanıtlaSil
  3. Enfes görünüyor..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Cilekli pasta ne güzel olmus mmm,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  5. ayşecim, her ne kadar tadım olmasada, ziyaretimi yorumsuz bırakmak istemedim. Tartın harika görünüyor, ellerine sağlık sekerim.

    YanıtlaSil
  6. çilekler yiyin bizi der gibi:)
    tart nefis görünüyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Yaman Aysem,

    Dokturmussun gene, ellerine sgalik. Ne kadar guzel olmus, hem goruntu ve hem de tad, ben tadamasam da:(
    Esin pek sansli, ne guzel seyler tadiyor masallah. Tabii ki once sansi seninle birlikte olmasi da sonra da yaptigin seyleri yemesi:0
    Haydi cok uzattim, ellerine saglik, kocaman opuyorum, sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Eline sağlık Ayşe. Nedense ben pek tart yapmıyorum ama bu 'beni denemelisin' diyor adeta.

    YanıtlaSil
  9. ellerıne saglık canım harıka goruntu tadı nasıl tahmın edıyorum afiyet olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  10. çilekli tart:)) gerçekten çok çekici, ve iştah açıcı:))
    Ellerine sağlık..
    Sevgieler.....

    YanıtlaSil
  11. Merhaba^^ PORSELEN DEMLİK 5 E^^ katılan dostlar

    EV SAHİBİMİZ:http://yenitadlar.blogcu.com/
    Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
    Hanımlarla yapılan günlere,
    Beş cayına gelen misafirlere,
    Herbiri birbirinden lezzetli tarifler.
    Çayın en iyisi^^ porselen demlik^^te,en güzel ^^cay tarifleri^^de burada olacak inş..


    emeginize saglık diyorum ve son sözü marifetli ellerinize bırakıyorum.
    Hazırlamış oldugunuz tarif hazırsa nasibimin-yeni tadlar ön sayfasında bildirebilirsiniz.
    KATILAMAYANLARIN BİZZAT BEN KATILAMIYORUM YAYIN YAPAMAYACAĞIM DEMESİ İYİ OLUR..
    BASLIK^^ PORSELEN DEMLİK 5^^ OLACAK
    Gözden kacma olasılıgı olmaz o zaman.
    SON GÜN 2 aralık PAZAR
    KOLAY GELSİN
    katilirsan cok sevinirim canim

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  12. ayşecim çok güzel görünüyor....

    etkinlik öyle bir zamana dek geldiki ben katılamadım...

    olsun...

    ellerine sağlık...tart hamuru tarifi arıyordum....bunu kullanabilirim...
    (pişmişini yani..verirmisin)hehe...
    (gülme efekti koydum...gülmeyi unutma)

    YanıtlaSil
  13. sevgili Ayşe tartın çok şık olmuş, ellerine sağlık...
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Ayşeciğim,
    Tart çok iştah açıcı görünüyor. :) Bayıldım bayıldım! Ellerine sağlık.
    Sevgiler.. :)

    YanıtlaSil
  15. merhaba arkadaşım, blogunuzdaki bütün tarifler harika.sanırım ben daha önce blogcudaki sayfanıza gelmiştim ve sizi arkadaş listeme eklemiştim, siz epey bir süre kabul etmeyince bende silmiştim.bugün lale nin sayfasından geldim tekrar.herşey harika, elinize kolunuza sağlık
    sevgiler
    nagehan

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Ayşe, harika bir tart ellerine sağlık, etkinlikler de süper, kendi adıma bu güzel etkilikler beni motive ediyor..her şey için teşekkürler..sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Ayşe,
    Esra'nın ardından tüm blog sahiplerinin onu anmak ve yerinde rahat ettirmek için kenetlenmelerini ve çabalamalarını gördükçe bir kez daha buradaki varlığım için mutluluk duyuyorum..Tüm çabalayan ve emek verenlerin yüreklerine sağlık...
    Etkinlik tarifin çok güzel ve lezzetli görünüyor..Ellerine sağlık canım...Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Can Ayşem, kaynana falan değilim ama müsaden olursa ben de çatlayabilir miyim tam orta yerimden... Ne güzel bir tart bu böyle, ellerine sağlık canım arkadaşım. Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Nasıl da güzel görünüyor, ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. CAN AYŞE,YAMAN AYŞE....ELLERINE YUREGINE SAGLIK....BAKALIM BEN NELER YAPACAGIM:))))) INANKI BEN DAHA RESMI GORUNCE CATIIIIIIRRRRR ÇATIIIIIRRRR ÇATLADIM..VARSA KAYNANAN SENINLE GURUR DUYUYORDURRRRR EMINIM:)))

    YanıtlaSil
  21. canımmm nası güzel bir görüntü bu böle.. çok iştah açıcı, ama yemeye de kıyılmaz.. ama olsun ben kıyarım yine dee :)
    özledim bu arada seni görüşemedik ne zamandır sanki diimii.. moralimiz de bozuldu ben hala bişey eklemedim siteme..işler de yoğun.. ama geliyorum az kaldı..
    öptüm seni..

    YanıtlaSil
  22. Bu tarti görünce hangi kaynana catlamaz ki.Harika olmus,ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  23. slmlar
    kremalı tart süper gözüküyor ellerine sağlık bu arada arkadaş listeme ekledim seni ama kendimi göremiyorum yamansııııınnnn:))
    balımmutfagım

    YanıtlaSil
  24. Ayse , nefis görünüyor .afiyett olsunn..

    YanıtlaSil
  25. canım arkadaşım ,tart nefis olmuş herzamanki gibi:)tabi...
    ellerine sağlık..
    kıııs ayşeee ben unutmadım, alttaki tarifin... hani şu hindi..ibibikli olan.. tarifi yok.. gelmedimi daha:)))bak bekliyoruz merakla hee ona göre..yaniiii.
    saçmaladım farkındayım tamam gittim:)))

    hayat devam ediyor.....

    YanıtlaSil
  26. ayy napiyim canım saçmalamak istedi...öpmeyi unutmuşumda ..öptüm cnm muck..sevgiler..............................................

    YanıtlaSil
  27. a aaaa şimdide yine bişi unutmuşum:))
    etkinlik tarifin hayırlı olsun demeyi...valla blogtan döndüm kaleden döner gibi:)))
    bayyyy cnm bayyy..
    gittim bu sefer son;)))

    YanıtlaSil
  28. ellerine sağlık canım nefis görunuyor. sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  29. slm
    bende blogspot bir sie kurdum fakat google'den arayınca bulunmuyor. birde nasıl arkadaş ekliyoruz.Bilgi verirseniz sevinirim.
    www.saniyesultan.blogspot
    www.saniyesultan.blogcu

    YanıtlaSil
  30. selam ayşeciğim uzun bir aradan sonra artık bende blogspotta olduğum için yorum yazabiliyorum umarım iyisindir kendimi listende göremedim?unutuldum galiba diye düşündüm http://papatya68.blogspot.com/dan yada eski blogcu adresimden ulaşabilirsin her zaman o güzel ve neşeli yorumlarını bekliyorum yaptığın herşey harika görünüyor tebrik ederim ellerine sağlık canım maşaallah sağlıkla kal AYNUR

    YanıtlaSil
  31. cnm ya ne güzel bir tart yapmıssın,kaynanan var mı bilmem ama olsa çatlardı yani kesin..bu kitap meselesi ile ilgil bir şey yazacaktım neyse mail atayım.slmlar cnm.

    YanıtlaSil
  32. Ayşe' ciğim, görüntü muhteşem.

    Bu arada desteğinle bir çok etkinlik kazandık. Ellerine, gönlüne sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. GÜZEL YORUMLARINIZ VE ZİYARETLERİNİZ İÇİN ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER...
    TARTI BEĞENDİĞİNİZE ÇOK MEMNUN OLDUM...
    BAZI ZAMANLAR BEN MUTFAKTAYKEN EŞİM YORUM GELMİŞ Mİ DİYE BAKAR...
    GÖRDÜĞÜ YORUMLAR KARŞISINDA BİRAZ ŞAŞIRDI SANIRIM " BENIM ANNEM ÇATLAMAZ, SİLECEM BU YORUMLARI" DEDI... :)) ZOR TUTTUM KENDISINI...HE HE! :)
    GÜZEL BİR ETKİNLİK OLDU...TÜM KATILIMCI ARKADASLARA SONSUZ TEŞEKKÜRLER..

    CERKEZ KIZI, 2009 UZAK MUZAK DERKEN BU GİDİŞLE 2010 YILINA KADAR GİDECEĞİZ KISMETSE...BUNA NE DERSİN BİLEMİYORUM...HAYIRLISI OLSUN O ZAMANA KADAR SAG CIKARMIYIZ BİLMEM AMA ETKİNLİKLER İNSALLAH DEVAM EDER...

    HERKESE SONSUZ SEVGİLER

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails