14 Ocak 2008 Pazartesi
YE# 30 Dünya Mutfağı: Sushi
(Soya Fasulyesi)
(Miso Soup)
Sushi
(California Roll)
(California Roll)
(California roll ve wasabili soya sosu)
(Resimlerin büyük boyları için lütfen üzerlerine tıklayın!)
"Sushiyi çok seviyorum, hatta delisi oldum diyebilirim........."
YE#30 etkinliği için Sevgili Tuba "Dünya Mutfakları" konusunu seçmişti, Tuba etkinliğe yalnızlıca bilgi verici katılabileceğimizi yazınca bende ne zamandır elimde duran Sushi Barda yediğimiz Sushi resimlerini ve kendi hazırladığım Yalancı sushi'yi (Krep Roll) sizle paylaşmak istedim, aşağıya netten edindiğim bazı bilgileri ve tecrübelerimi kısaca not alıyorum...Sevgili Tuba'ya da bu güzel etkinliğinde kolaylıklar diliyorum..
Sushi (suşi) hakkında;
*Japon mutfağının en bilinen yemeğidir.
*pişmiş ya da pişmemiş somon, tuna vb. balıklardan yapılır. Vejeteryan olanlarıda vardır. Özel olarak buharda pişirilmiş, yapışkan pirinçlerle servis edilir.
*pişmemiş sadece balık olanlarına Sashami denilir ve çoğu zaman Sushi ile karıştırılır. Ayrıca Sushinin yanında en popüler olanları da California roll tarzı olanlarıdır..Neden california roll demişlerde Tokyo roll dememişler orasını bilemiyorum..Ama bildiğim kadarıyla tadlarının sushiden çok çok daha güzel olması.
*California roll yosun, yapışkan pirinç, avakado, salatalık, somon vb. balık ve krem peynirden yapılmaktadır. En dışı susam ve uçarkefal balık yumurtası ile süslenir. :{ Uçarkefal balık yumurtası turuncu ve sanırım kırmızı renklerde oluyor. Tadını bir türlü alamadığım bu yumurtalar ağızda yerken cırk cırk diye sesler çıkarttır...
*Sushi ve California roll wasabili soya sosuna bandırılarak yenilir. Wasabi yeşil renkli bir ezmedir. Tadı çok acıdır, kokusu keskindir. Küçük bir parçası bile o acılı baharat tadını almanıza yeter.
*Sushiden önce aperatif olarak yukarıdaki çorba (Miso Soup) ve soya fasulyesi (edamame) tercihen yenir. Fakat çorba bir dilim ekmek ihtiyacını her seferinde hissettirir. :) Soya fasulyesini lokantada yediğimden bu yana evde de kendim çok defa yaptım. Çok sağlıklı bir fasulye, çekirdek gibi yemekten önce ve sonra yenilebilir. Yapılışı da oldukça basittir. Makarna yapar gibi soya fasulyelerini kaynamış hafif tuzlu, birazcıkta zeytinyağlı suda yaklaşık 5-10 dk arası pişiriyorum..(Bir iki tane fasulye tanesi patlayıp, yaprakların arasından görününceye kadar.)Sonra güzelce süzüp, biraz bekletip üzerine tuz ilave edip ılık ılık servis yapıyorum.
Benim hazırladığım uydurma
Yalancı sushi (Krep Roll) tarifine gelince;
Yapılışı; öncelikle ıspanaklı krepler pişirdim. Sevgili Cafe Sardunya'nın Akdeniz Krep tarifini uyguladım, çok güzel kıvamlı bir krep oldu. Tarife buradan ulaşabilirsiniz. Krepleri mümkün olduğunca ince ve geniş olarak pişirmeniz iyi olur. Sonra arasına uzun ince bir şekilde tavuk salamı, avakado, salatalık dilimleri dizip birazda karabiber,
kırmızı biberle baharatlandırdım..Sizde arzu ettiğiniz gibi malzemeleri çeşitlendirebilirsiniz. Daha sonra rulo yapıp, bıçakla kestim, dağılmaması için de kürdanlarla sabitleştirdim...Yapımı oldukça basit, tadı hafif, bir çeşit aperatif oldu...Umarım sizde beğenirsiniz..Afiyetle..
Herkese mutlu haftalar....
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Yaman Ayşeciğim,
YanıtlaSilsayfana girer girmez bir sendeledim anlatamam. bu ne güzellik bu ne güzel bir renk cümbüşü kesinlikle ilk görüşte kalbinden vuruyor. ellerine sağlık. sevgiler..
sushiyi bir kez denedim. ama mideme kadar gonderemedim, o kadar berbat buldum yani . bunlari sen mi yaptin ? yoksa sadece fotograflarini mi cektin restorantta ?
YanıtlaSilselamlar
nagehan
Sevdacım, teşekkürler :) evet renkler, fotolar gerçekten tadları kadar benimde hoşuma gitti..:)
YanıtlaSilFotolari güzel çekmişim doğruya doğru ama yapanlarında ellerine sağlık diyelim..:)
Sevgilerle canim...
Nagehan, sushiyi sizin gibi hiç yiyemeyen arkadaşlarım var, onlarda aynı sizin bahsettiğiniz gibi bir tepki göstermişler, doğal karşılıyorum bunu yani normaldir..Ama iyiki benim midem kaldırıyor :)
hehehe! hayır ben yapmadım, ben sadece yediklerimin resmini çektim..Yapanların ellerine sağlık...:) selamlar
Düşüncesi beni hiç cezbetmeyen nadir yiyeceklerden.Ama sen resmini çekince gözüme hiç olmadığı kadar hoş geldi.Ama halen yiyebileceğimi sanmıyorum.Uzakdoğu bana göre bir şey değil hiç.. Ben akdeniz mutfağının insanıyım galiba :)
YanıtlaSilEline sağlık Yamanım Ayşem!
Sevgiler
Müge
Benim en favorilerim edamame yani soya fasulyesini seasalt ile soya sosuna bandira bandira yemeyi cok seviyorum.Arti sushi'de ama vegeterian olanlar daha cok hosuma gidiyor.Miso soup'a ise sozum yok muhtesem oluyor.Aslinda her yerin sushi'leri yenmez yedin mi kaliteli iyi yapan bir yerde yiyeceksin ki hakkini verebilesin dimi?Yalniz nedense wasabi sosuna bir turlu kanim isinmadi.Sanirim bana yapilan kotu bir sakadan dolayi hala sevmem.Seneler oncesinde bana fistikli ezme diye beni kandirip nerdeyse bir yemek kasigi kadar agzima alinca benim cikartmam ve yanmam bir anda oldu.
YanıtlaSilHiç denemediğim ve deniyemeyeceğim bir lezzet gibi geliyor bana.Ama severek yiyormuşsunuz ne güzel.Sana afiyet bal şeker olsun canım...
YanıtlaSilRenkler ve görsellik harika.Ama o kadar,görünüşü çok lezzetli görünüyor ama denemeyeceğim lezzetlerden olduğunu düşünüyorum.
YanıtlaSilsevgiler...
bence bu sushiyi Türk mutfağına uyarlamak lazım. çünkü sunumu harika. Ben yeni bir şeyi ilk tatmadan önce görüntüsüne bakarım. Sushi görünüş olarak çok cezbedici, ancak içinde ne olduğunu bildiğimden asla ağzıma koyamayacağım birşey.
YanıtlaSilBen diyorum ki bunu yine kabartılmış pirinç, pazı yaprağı veya sarmaya müsait başka bir yaprak, kiraz yaprağı falan olabilir,taze asma yaprağıda olur bence) salam değişik peynir eşitleriyle oluşturulacak bir karışım ağızda hoş bir tat bırakabilir. Yine görüntüsü de aynı sushi gibi olabilir. Ne dersin Ayşe. ben daha önce denemek istedim bunu ama fırsat olmadı. Bakalım belki bir gün. belki de sen benden önce davranırsın kimbilir :)) sibel (cafecihan.blogspot.com) benide listene eklersen sevinirim.
Ellerine saglik, harika olmuslar.
YanıtlaSilBende susiyi cok sevemeyenlerdenim nedense alisamadim:)
Sevgiler.
Günaydın Ayşecim, görüntüler süper, çok güzel çekmişsin fotoğrafları. Ama suşilerin tadı hakkında birşey diyemiyeceğim,hiç yemek seçmem, yemediklerimi de mutlaka denerim, ama sanırım bunu yiyemem çiğ olduğunu bildiğim için. Biz balık tuzlama yapar ve belli bir süre sonra onu yeriz ama onunla bu çok farklı, gerçi yemeyen kişiler bize salamura balığı nasıl yiyebildiğimizi soruyorlar,sana afiyetler olsun canım...Sevgilerimle öpüyorum...
YanıtlaSilcanım gödruntuler nefis çok iştah açıcı zaten balık delisiyim. afiyet olusn canım. sevgilermle..
YanıtlaSilAyşe'ciğim,
YanıtlaSilFotoğraflara bayıldım:) İnsanın uzanıp alası geliyor.
Ellerine sağlık canım,
Sevgiler......
Aaaaaaa, bak sen Yamanım Ayşemime; becerikli arkadaşım benim, sushiler bile yapmış, ne de güzel yapmış. Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilGecenlerde de bizim bir sushi yapma maceramiz oldu.Büyük kizim bayiliyor.Bir güm tüm malzemeleri almis.Bu arada kendisi balik sevmiyor! ama sushi baska imis....Neyse hazirladik-ilkdefa yapmamiza rahmen basarili olduk diyebilirim.Yanliz en mühim seyi unutmusuz!!CUBUKLARI
YanıtlaSilSonuc:Ben herhalde sushisiz de yasayabilirim saniyorum.
Kizim:Disarida daha güzellerini yedim!Ama bud afena degil...
sevgli ayşe,demek sen de sosyetenin yeni gözdesi sushiye merak sardın,bu aralar İstanbul da sushi yemeyenler adamdan sayılmaz oldu da..cnm ya kötü bir grib olmuşum bir de hiç alışık olmadğım halde bir sürü ilaç kullanmak zorunda kaldım,ziyaret etmeme rağmen yorum yazamıyorum,yorum yazmayı bile özlemişim sana.laf aramızda sushilerin pek bir güzel grönüyor,istanbula gelrsen seni kesin sosyeteye kabul ederler.ikinci laf aramızda:)) ben gerçek sushiyi çok seviyorum ama kimselere söyleyemiyorum..anlarsın ya pek sosyetik bir çevrede değilim,arasıra cevahire kaçıp kimselere çaktırmadan yiyorum.slmlar cnmmmmm
YanıtlaSilAyse'cigim, tarifin icin tesekkurler. Yaaa beni de bu yuzden galiba sosyeteden atacaklar, cunku sushi ile bir turlu barisamadik, sevemedik birbirimizi:)). Ama senin tarifini cok sevdim, bir ara yapmali valla. Sevgilerle,
YanıtlaSilCanım Ayşem gerçek sushi, yiyemesemde tarifini yeni verdiğin yalancı sushiler harika görünüyorlar, bunu deneyebilirim, ellerine sağlık canım,güzel yazını yine zevkle okudum, paylaşımın için çok teşekkürler canım,Sevgilerimle öpüyorum...
YanıtlaSilYaman'cım,
YanıtlaSilGörüntüler muhteşem,sunumlar çok şık,sushiler ve diğerleri nefis,sen ise ayrı bir harikasın..Ellerine ve gönlüne sağlık..
Gülen yüzün hiç solmasın..
Sevgiler
harikasin canim bir cok etkinlik var hepsine yetisiyorsun hemde harika tariflerle nefis gorunuyor ellerine saglik.
YanıtlaSilYaman Ayşeciğim,
YanıtlaSilEh adına yakışır bir tarif.Senden de ancak böylesi beklenir.HArikasın, ellerine sağlık.
Sevgiler
zehra
Ayşem Ayşem canım arkadaşım fotoğraflar bir harika.. ama ben senin yaptığın yalancı sushiyi daha çok sevdim! ellerine sağlıkk..
YanıtlaSilcanım benimm senin uzun yazılarını özledim ve msnde de karşılaşamıyoruz ne zamandır :((
en kısa zamanda görüşelim :))
öptüm seni yanacıklarından!
Gelen yorumların aksine ben de sushi sevenlerdenim!... Hatta sushi yemeyi planladığım gün mümkünse öğlen bişey yemiyorum ki her lezzetini tadabiliyim. Ama yine de japonca isimlerini bir türlü ezberleyemedim :(
YanıtlaSilGörüntülere de bayıldım bu arada...
Aysem,
YanıtlaSilsushiler, wasabiler ve sanirim birde zencefil tursusu: Bu tabak basimi döndürdü, hersey nefis ve harika görünüyor, ellerine saglik canim. Bilgilerin icinde tesekkürler, gercekten etkinlige cok yakisan bir demet hazirlamissin.
Ben daha cok yosunlu rolllari seviyorum söyle bol soya sosuyla, ay simdi agzim sulandi.
Ben en iyisi hemen kacayim, sana da güzel bir hafta sonu tatili diliyorum canim, selamlar ve öpüyorum..
Canım yine çok güzel resimler ve tarifler eklemişsin...sushi çok ilgimi çekmese bile senin sunumun çok ilginç...ellerine sağlık...ama alttaki şirinler pastasına hayır demem:))hatta pastanın içine girer yatarım bile.)sevgiler....
YanıtlaSilYorumlara geçte olsa cevap vermek istedim, hepsi birbirinden güzeller, ziyaretleriniz ve paylaşımlarınız için öncelikle teşekkürler..
YanıtlaSilYemekbahane Mügecim eğer bir gün karşılaşırsanız benim hatırım için sen yine de tat oldu mu? :)
Elif bayıldım yorumuna:)bende bayılıyorum, tuz yemekten dudaklarım büzüşüyor gibi oluyor ama tadına doyulmuyor. Hemde çok sağlıklı bir fasulye...Kesinlikle sana katılıyorum kaliteli yerlerden yemek lazım..Hatalı bir seçim ömür boyu bir daha bu lezzeten uzaklaştırabilir.
Wasabi ile ilgili yazdıklarına çok güldüm, o şakayı yapan arkadaş nasıl şaka yapılacağını biliyor tama eşşek şakası..:)
Gönül, Ab-ı Hayat yorumunuz için teşekkürler..sevgilerle
cici güzel yorumun için teşekkürler, listeme ekledim sizi;)
Uyarlama tarifiniz de harika, ben bir deneme yaptım ama sizinkinin yanına bile yaklaşmaz bence mutlaka denenmeli..
Aybikem, teşekkürler. Yurtdışında yaşıyorsan ve sushiyi sevmiyorsan daha zor. Çünkü heryerde karşına çıkabiliyor değil mi markette bile. Sushi yiyorsun sendeeee ama alışkanlım mı yapmadı yoksa..:) sevgilerle
Sofram Fatma ablam teşekkürler yorumunuz için. Salamura balıkta güzeldir. Belki gözünüz kapalı deneseniz bunu da beğenirsiniz. Öyle çiğ gibi değil hiç. resimleri beğendiğinize çok sevindim. sevgilerle, öptm bende.
Banucum teşekkürler, beğendiğine çok sevindim. sevgilerle
Pastaci rapunsel, Gülriz çok teşekkürler ziyaretiniz ve yorumunuz için.
Serap, maceranız ne güzel kızınızla birlikte yeni lezzetler denemeniz harika, kızın tam bir sushici olmuş, tam bana göre, biz onla iyi bir sushi arkadaşı olabiliriz. :)
Süheylacım geçmiş olsun tekrardan, kendine iyi bakasın..Canım desene Türkiyeye geldiğim zaman sushisiz kalmayacağım, birlikte kaçar yeriz artık. teşekkürler ziyaretin ve yorumun için. sevgilerle
YanıtlaSilTubacım rica ederim. Harika bir etkinlik konusuydu, sana kolaylıklar dilerim. Amerikada sushinin sosyeteliğimi kalmış, marketin balık reyonunda bile satıyorlar.:) Ama desene oralardan da yenir mi. Olsun ben senin yerinde de yerim..sevgilerle
Fatma ablam, çok teşekkürler yazımı okuyup tarife tekrar baktığınız için, sağolun varolun, beğendiğinize çok sevindim, sevgilerle.
Damak tadı,güzel sözleriniz için çok teşekkürler, beğendiğinize sevindim, sizinde gülen yüzünüz hiç solmasın, sevgilerle
Mutfakistan, elimden geleni yapmaya çalışıyorum, beğendiğinize sevindim Filiz ablacım,sevgilerle..
Zehra, teşekkürler beğendiğinize çok memnun oldum, yapanların ellerine sağlık..:) Biz ancak yalancisini yaptik, yalanci bile denmez ya işte..:) sevgilerle
Ayşegülüm, uzun yazı yazmak bir kenarda durdun yazı yazmak bile bazen zor geliyor. Herseyi fotolarla anlatmanın bir yolu olsa çok sevineceğim. Canım bende seni özledim..Sana bir yorum bırakttım, koptum ya, baktım geçen cevap yazmamıssın..:D...öptm görüşmek üzere, adios amigo...:)
Damla ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler. Çoğunluk sevmiyor ya ne güzel tüm sushiler bizimdir. :)
Bende isimleri bilmiyorum eşimden internette alıp buraya kopyalıyorum..Bildiğim sizin gibi sushinin lezzeti..sevgilerle :)
kevsercim güzel yorumun için teşekkürler, benim bile ağzım sulandı şimdi. evet o yosunlular gerçekten daha güzel oluyor ama zencefil tursusunu daha önce duymadım. Yoksa yeşil ezme,wasabi mi zencefil tursusu oluyor....bilmem ki???
öptm sevgiler selamlar
İnci canım çok güldürdün beni son cümlenle..Alemsin..Yorumun ve ziyaretin için çok teşekkürler, pastayı beğendiğine memnun oldum, sevgilerle...