2 Mayıs 2008 Cuma
YAGSIZ ISPANAKLI KEK
Geçen yazımda yağsız ıspanaklı kekimden bahsedip tarifimi verememiştim. Bunun en büyük nedeni çektiğim fotoğraflarla birlikte tarifi adım adım hakkıyla verebilmekti. Şimdi arayı fazla açmadan lafı fazla uzatmadan tarifimi sayfama ekliyorum.
Ispanaklı kek denemeden önce uzun süre araştırma yaptığımı söylemek isterim. Pek çok arkadaşa danıştım, fikir aldım ama sonunda anne sözü dinledim ve kendi doğaçlama tarifimi oluşturdum. Ispanaklı keklerde gerçekten hiçbir ıspanak tadı ve kokusu olmuyor. Gönül rahatlığı ile ıspanağı doğal ve sağlıklı bir renklendirici olarak kullanabilirsiniz. Renk için anneme danıştım ve bana ıspanak püresi yerine ıspanağın suyunu çıkartmamı önerdi. Aşağıya adım adım nasıl ıspanak suyunu çıkardığımı resimledim. Biraz el oyaladı ama sonuç mükemmel oldu. Umarım sizde dener ve beğenirsiniz. Ben kolay kolay tariflerimi övmem ama bu yeşil renkli şey mükemmel oldu. Sabırla tarifi okur ve adım adım yaparsanız eminim harika sonuça ulaşırsınız. Hem de zerre kadar sıvı yağ, katı yağ kullanmadan. :)
Ispanak suyu için;
Ben yaklaşık 150 gr temizlenmiş yıkanmış ıspanak kullandım. Ispanaklar hafif nemliyken küçük partiler halinde resimdeki gibi bir pirinç süzgeci içinde rendeleyerek suyunu çıkarttım. Yaklaşık olarak 50 gr ıspanak suyu elde ettim.
Ispanak suyunu sıkarken süzgeç delikleri tıkanır gibi olursa süzgeci sudan geçirip temizlemeyi unutmayın. Suyu sıkılmış ıspanak parçalarını ben değerlendiremediğim için attım eğer bir fikriniz olursa lütfen benimle paylaşın böylece gelecek sefer bende değerlendirebilirim.
Yağsız Ispanaklı Kek/Pandispanya tarifi
Malzemeler
* 4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* 1 kap şeker (~ 220gr)
* 1 kap un (~150gr) + 2 yemek kaşığı un (fazla tepeleme değil)
* 1 paket vanilya
* 50 gr ıspanak suyu
* Keki ıslatmak için süt
Hazırlanışı:
20 cm lik kelepçeli kalıbın sadece altına yuvarlatılmış yağlı kağıt serilir.
Fırın ayarı 160 derece.
1. Geniş bir çırpma kabında, yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. İçine çeyrek kap şeker yavaşça serpilir ve çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir) Bu aşamada kesinlikle yumurta sarıları beyazlarına karıştırılmamalıdır.
2.Başka bir geniş kapta, 3\4 kap şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya ile birlikte yavaş yavaş ıspanak suyu eklenir ve biraz daha çırpılır.
3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 4 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce unun 1\4 ü, sonra yumurta beyazının 1\4 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. Kek hamuru kalıbına dökülür.
4. Önceden 160 derece sıcaklığa getirilmiş fırında yaklaşık 40 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçakla hafifçe geçilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevrilir bekletilir. Kek soğuyunca tekrar eski haline getirilir ve üzerindeki bombe olan yerler arzuya göre traşlanır. Bence şeker hamuru ile kaplanmadığı sürece traşlama işlemine de gerek yok. Daha sonra ortadan ikiye ya da üçe ayrılır. Süt ile her kat ıslatılır.
Pasta için;
1 kutu hazır krem şanti (2 paket)
Süt
Muz ve böğürtlen
Şeker hamuru
Pastanın hazırlanması;
Krem şanti, paketinin arkasında yazdığı gibi süt ile hazırlanır. (Gelecek sefer hazır şanti yerine süt kreması ve pudra şekeri ile hazırlanmış krema yapmayı tercih ederim. Çünkü krem şantiler çok daha şekerli oluyor. Süt kreması ile şeker oranını ayarlamak elimizde)
Her kata biraz krem şanti sürülür ve meyveler dizilir. Sonra meyvelerin üzeri tekrar şanti ile kaplanır. En son olarak pastanın tüm dış yüzeyi krem şanti ile güzelce sıvanır, kaplanır. Şeker hamurlu ile pastanın süslemeleri yapılır. Mümkünse bir gün önceden süslemeler hazırlanır.
Herkese Afiyetle
Tatlı haftasonları :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
evet, sonunda tarif te geldi, hem de yağsız kek, hem de anne tavsiyeli... çok güzel olacak eminim ki, ama öncelikle bu keki paylaşacağım birilerini bulmalıyım, sonra yarınki pazardan ıspanak almalıyım, çok teşekkür ederiz, o kadar güzel anlatıyorsun ki, herkes kendini "ben de yaparım bunu sanki" moduna sokuyor:)
YanıtlaSilSevgilerle
Canim sagolasin, kek tarifini de yazmissin... ellerin dert gormesin :) Ispanak puresi hakkinda bir tarifim var simdi kafamdan uydurdugum :) Ispanak puresini cigkoftelik bulgurla guzelcene yogur, icine tuz ve pulbiber kat. Kucuk kucuk findik kadar kofteler yap ve kavur. Pistikten sonra uzerine yogurt dokulebilir. Hatta koftenin icine cigkoftelik yagsiz et ilavesi de yapilabilir. Kofte yapmadan once cig kofte yapar gibi yogur, bulgur sissin iyice, takir takir agiza gelmesin.
YanıtlaSilBen keki yapinca bi deneyeyim hele, sevgiler :)
Canim eline saglik.bu aralar bende ispanakli pastaya takmis durumdayim.Yapsammi tadi nasil olurki diye devamli arastiriyorum.Bakalim ne olacak.
YanıtlaSilSevgiler.
Ayşecim çok harika olmuş bu kek inan daha hiç ıspanaklı kek denemedim ama senin tarifi yazıyorum ellerine sağlık.
YanıtlaSilsevgilerimi yolluyorum öptüm bay
Pastanızı yarın yapmayı düşünüyorum fakat şu un miktarını bardak yada kaşık ölçüsüyle vermeniz mümkün müdür?
YanıtlaSilEylem
Görüntü harika, ellerinize sağlık, sevgiler
YanıtlaSilEllerine sağlık Ayşe.. Ne kadar güzel olmuş ıspanaklı keki..Sanki fıstıklı gibi duruyor..Çok hoş gerçekten.
YanıtlaSilMerhabalar adasim, yorumunuz icin tesekkürler, istanbul gezimiz harikaydi, keske blogcu arkadaslarla da agiz tadi ile bulusmamiz gerceklesseydi, ama kismette yokmus, sevgiler...
YanıtlaSilAyşe'ciğim ellerine sağlık. Çok lezzetli görünüyor.
YanıtlaSilSevgiler....
meraba ben aysun blogeger yeni üye olduma arkadaşım özlemin sayesinde ıspanaklı kekin çok güzel gözüküyor tadıda hafif arkadaşım yapmıştı eminim seninkide güzeldir ellerine sağlık
YanıtlaSilDaha once ne guzel ispanakli kek yapardim ama son iki seferdir nedense ortasi cokuyor eski tarifim ama anlamadim niye oyle oldugunu oyuzdende cok sevmeme ragmen bende yapmayi biraktim.Birde senin tarifinle deniyeyim insallah ozledim cunki.Ellerine saglik.
YanıtlaSilAyşecim pastan enfes görünüyor inan ki. Ispanak suyu ise benim daha çok tercih edeceğim bir şey püresine göre ;), tarif için çok sağol. Ayrıca pastalarındaki o pastel tonlardaki her türlü ayrıntılarına bayılıyorum, inan çok farklı görünüyor.
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım çok güzel olmuş..
www.blogcu.com/anemonunmutfagi
suzinaz,bu tarifimi rekor bir hizla sayfama ekledim yani normal sartlarda 40 günü bulabilirdi :)
YanıtlaSilben yapabildiysem herkes yapar diye düşünüyorum.
İnanki pastayı denersen paylaşacak birileri de mutlaka çıkar, umarım beğenirsin.. sevgilerle
mebrule, muuhehehhe :) canim cok dalgin bir zamanimda yorumunu okumuştum, bu mebrule neler yazmış böyle cigkoftelik bulgurdan yogurtan bahsetmiş ne alaka yahu demiştim..hehehe :) soru sorduğumu unutmusum..
canım ilgin için tarif için çok teşekkürler, yaratıcılığına hayran kaldım ama hele sen bir dene tarifini sonra bende denerim. :))
çok keyifli bir yorumlaşma oldu, saolasın sende...sevgilerle
peynir hosmelimi, benim tarifimi dene benimki en güzeli :) benim araştırmadığım site blog kalmadı, boşver benimki en iyisi :P
hehehe :) canim saka bir yana umarim bu muazzam görüntüye sahip bahar habercisi hoş enfes keki sende dener beğenirsin :p
bu kadar lafın üstüne birde denersin kek tutmazmıs bak o zaman çok gülerim..:)
melek, beğendiğine çok sevindim, umarım dener memnun kalırsın, sevgilerle, baaayy :)
Eylem, yorumunuzu aldiktan sonra gr ölçüsünü kap ölçüsünün yanına yazdım umarım yardımcı olmuştur. Ben yurtdısında yaşadığım için zamanla kap ölçüsü kullanmaya başladım keşke Türkiyede de herkes kap kullansa, çünkü çeşit çeşit bardak var, kasık içinde herkesin el ölçüsü farklı oluyor. Bence en standart ve garantili olan ölçü çeşiti kaplar.
Kusura bakmayın elimden geldiğince bardak ölçüsü vermeye calışacagım ama yine de söz vermiyim.
kübra, teşekkürler, beğendiğine sevindim, sevgilerle
5th avenue, fıstıklı keki daha önce hiç görmedim,pişirmedim ama bu kekler banada fıstıklı kekleri anımsatıyor, beğendiğine çok sevindim..
anneminkızıyım merhaba, neyse kısmet degılmıs, belki gelecek sefer hep birlikte bulusuruz, sevgilerle
pasta cafe, teşekkürler canım, beğendiğine sevindim, sevgiler
Aysun merhaba, aramıza hoşgeldin, keki beğendiğine de çok sevindim, sevgilerle
Nesrin, belki fırında sorun vardır fırının sıcaklıgını kontrol etmeyi unutmayın, umarım benim tarifi dener ve memnun kalırsınız, ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler
Acemi sefim, sende beğeniyorsun ya benim pastalarımı dünyalar benim oluyor :) Ispanak suyu pastalar ıcın ozellıkle yagsız kekler ıcın bence de ısabetlı :)
guzel yorumun icin tesekkürler canim, sevgilerle
anemonunmutfagi, merhaba,teşekkürler, sevgilerle..
Ayşem pastan nefis olmuş. Suyunu çıkarmak güzel bir fikir.çünkü ben normal karıştırılmış bir ıspanaklı yemiştim çok kötü idi.Bunu deniyeceğim canım.Sevgiyle kal.
YanıtlaSilAyşeciğim muhteşem görünümlü bir pasta olmuş eline sağlık.
YanıtlaSilsupersin aysecim harika seyler hazirliyorsun ellerine saglik nefis gorunuyor.Ben ayin 16 sinda ucaga biniyorum keske yakin olsaydin chicagoya sevgiler canim cok optumm
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım yine döktürmüşşün vallahi!!!
YanıtlaSilsevgiler:))))))))))
Sevgili Ayşe ıspanaklı pastan çok şık ve lezzetli görünüyor ellerine sağlık..
YanıtlaSilarkadaşım bu tarifini mutlaka deniycem eminim çok güzeldir...
YanıtlaSilsevgiyle kal...
kekeiniz süper görünüyor ellerinize sağlık yanlız şunu belirtmek isterim nacizane benim düşüncem ben ıspanağı az haşlayıp rondoda püre yapıyorum herkes gibi böyle yapıyor sanırım ve bu şekilde görüntüsü gerçek antep fıstığını andırıyor ve aa bu kadar fıstık kullanılırmı izlenimi veriror bilmeyene .ama sizi ıspanak suyu kullanmanız sadece rengi yeşil yapmış gıda boyası kullanılmış gibi
YanıtlaSilAYLİN
Ayşe'ciğimmmm,
YanıtlaSilAslında ıspanaklı keki hep korkarak izlemişimdir, ama bu tarifle denemeye karar verdim
:)Sanırım ıspanak kokacak diye korkuyorum:))
Ellerine sağlık canımcım,
Sımsıcak sevgiler....
Yaman Ayşem...ne güzel anlatmışsın, sağolasın paylaşımın için...sevgiler
YanıtlaSilzehra
Aysecigim pastan cok nefis olmus tarifini dort gozle bekliyordum.Ellerine saglik.
YanıtlaSilcok degisik sekillerde denemistim ama senin tarif harika mutlaka deneyecegim yag konmamasi buyuk avantaj:)
canim suyunu suzdugun ispanaklari atma biraz un 1 yumurta koy hamur elde et ve bu hamurlari kucuk kareler seklinde kes ic malzeme olarak kiyma harci veya peynir harci koy (tatli kasikla) ucgen seklinde kapat
digerlerinide ayni islemi uygula tencerede kaynattigin suda hasla tabaga al uzerine sarimsakli yogurt ve tereyagi gezdir harika bir manti oluyor. Denemeni tavsiye ederim canim sevgilerimi gonderdim.
Ayşe bu kadar güzel pasta yapılırmı ?? hadi yaptın bu kadar güzel anlatılırmı ??? hadi onuda yaptın pekiii bu kadar güzel fotoğraflar çekilirmi hiç????
YanıtlaSilArkadaşım bu ne güzel bir sunum hayran hayran izledim.Yaptığın tüm pastaların dış kaplaması kadar içi'de ayrı güzel..
Özenini ,yeteneğini tebrik ediyorum..
Bavulumu alıp teeeeee oralara geliyorum:)))
Ellerine sağlık..
Öpüyorum..
yaa ben bir kere tek lokma deneyip beklemiş kokmuş ıspanak tadını aldıgım için asla sıcak bakamıyorum ıspanaklı pastaya.ama sen yine ustalıgını gösterip sadece suyunu kullanmıssınBravo ne diyeyim.
YanıtlaSilKalan ıspanaklara gelince ;1 kucuk soganı kupkup kes,azyagda sotele uzerine ıspanakları ekle ,kimyon ve karabiber ve tuz ile iyice kavur.Üzerine sarmısaklı yogurt ve kırmızı biber ile servis et..Umarım begenırsın.
aman ayşem yaman ayşem. ne güzel olmuş bu pasta, bayıldım...eline sağlık...
YanıtlaSilAysem Aysem Yaman Aysem,
YanıtlaSilBen buna yorum yazdim diye hatirliyorum ama neyse.
Ellerine saglik, manzara harika. yaninda olup tadina bakmayi cok isterdim. Tadini cok merak ettigim keklerden biridir kendiler:))
Ispnaka ispanak kokuyor mu?
Cok optum seni, kendine iyi bak.
Sevgilerimi gonderiyorum ve guzel bir gun diliyorum.
Tarifi simdi okudum da, sorumun cevabini aldim.
YanıtlaSilSevgiler
çok teşşeküürler, inşallah ilk fırsatta deneyeceğim.
YanıtlaSilsevgiler
Cok sahane olmus, ellerine saglik canim. Sevgiler.
YanıtlaSilYorumlariniz, nacizane fikirleriniz ve ayrica kalan ispanaklari nasil degerlendirebilecegime dair tarifleriniz için çok teşekkürler.
YanıtlaSilUmarım tarifimi dener memnun kalırsınız..
Ziyaretleriniz için teşekkürler..
sevgilerle
Sevgili ayşe, ıspanaklı kek ben de denedim tadı ve görünüşüyle muhteşemdi üstelik ıspanak kokusu hiç yoktu. ıspanak çiğ kullanıldığında koku olmuyor canım. Fakat sen suyunu çıkarmak için çok uğraşmışsın. Nacizane tavsiyem; elinle yalan yanlış kopardığın çiğ ıspanakları blender yada rondaya koy ve çalıştır canım. Hem suyu çıkmış hemde posasını su kıvamında kullanmış oluyorsun. Yani çiğden püresini yapmış oluyorsun. Ben bu şekilde kullandım kokusuz çok güzel oldu. En güzel yanı hiç uğraşmıyorsun. Hatta ben hızımı alamadım elimdeki tüm ıspanakların bu şekilde püresini yaptıktan sonra tek kullanımlık kaselere doldurarak deepferezeye koydum, böyle güzel bir lezzetten yaz aylarında mahrum kalmamak için :) lazım oldukça çıkarıp kullanıyorum.
YanıtlaSilŞeker pastaların harika gözüküyor
Mrb,yaptıklarınızı çok beğendim.Hepsi birbirinden güzel ama ıspanaklı kek ilgimi çekti,onu yapmayı deneyeceğim ama sizinki gibi olur mu bilmem:)Ben resmini göstermeye cesaret edemem:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık Ayşe hanım , harika bir pasta olmuş cidden...
YanıtlaSil