30 Temmuz 2008 Çarşamba

Gercek Gullu ve Beyaz Dugun Pastasi


(BU PASTALAR MAKET DEĞİLDİR)

Özel teşekkür; uzakları yakınlaştıran, Türk mutfağımın salçasından, yufkasına, peynirinden zeytinine kadar tüm lezzetleri bize getiren, Türk bakkalımızın, Arap marketimizin iyi kalpli güzel kızı Melek'e (Malak) sonsuz teşekkürler...Abisinin düğünü için tüm organizasyonu üstlendi, herşey öyle güzel öyle zevkle dekore edilmiştiki, bana da bu tatlı kısmı hazırlamak düştü.. Yine yeniden teşekkürler..Benim de hayallerimi gerçekleştirdiği için...

Eşim arada bir dalıp giden bakışlarım, düşünceli halim karşısında sırtımı sıvazlayıp "o ÖSS ye girecek" diyip beni güldürüyordu. Çünkü günlerce belki aylarca ders çalışırmış gibi düğün pastalarım için çalıştım. Planlar, hesaplar yaptım...Önceden tarif, kek kalıpları, düğün pasta ekipman ve aksesuarı arayışlarına giriştim. Hayatım boyunca bu 3 düğün pastasına hazırlandığım kadar hiç bir sınava hazırlanmamıştım ben. Ve sonunda büyük gün yaklaştıkça heyecanım da kat be kat artıyordu. Kendimi daha önce hiç kek pişirmemiş, krema yapmamış, şeker hamuru görmemiş gibi hissetmeye başlamıştım. Tıpkı sınava girecek bir öğrenci gibiydim...

Geçen hafta bugünse hayatımın en zorlu pastasını hazırladım..Bundan önce aynı güne sığdırdığım 2 düğün pastasından sonra nedense 5 katlı bir pasta artık gözüme kolay görünüyordu..Fakat işler hiçte beklediğim gibi gelişmedi. Şimdi başıma gelenleri yazarsam bu güzel pastaya gölge düşürmüş sayarım kendimi, o yüzden ayrıntıya girmeyeceğim, ilerde pastacı arkadaşlarla buluştuğumda anlatacağım bir büyük hikayem olsun istiyorum.

Sonuçta ortaya güzel bir pasta çıktı. Bu pastanın arkasında gizli iki de kahramanım var. Hayatımı kurtaran çikolata öğretmenin Ellen ve hiç bir zaman desteğini esirgemeyen sevgili eşim...Onlar olmasa düğün pastalarımı tek başıma hazırlayamazdım..Ellen bana neredeyse 3 düğün pastam içinde gerekli kek tepsilerini temin etti, akıl hocam oldu. Eşim içinse söyleyecek söz bulamıyorum...Pazar günü evden çıkıncaya kadar yardım etti bana..Cumartesi gününün yorgunluğu vardı üzerimde, tam 35 saat durmaksısız ayakta mutfakta çalışmıştım. 1,5 saatlik hayali uykuyla üzerimden atamadığım uykusuzlukla tekrar tekrar çalışmaya koyuldum. Sabahın erken saatlerinde ellerimin ayaklarımın nasıl titrediğini çok iyi hatırlıyorum...Hani derler ya "dizlerimin bağı çözüldü.."varmış öyle bağlar ve çözülüyormuş gerçekten. Kendime sürekli "bitecek biraz daha dayan herşey güzel olacak, bloguna resimleri ekleyip yorumlar alınca göreceksin nasılda mutlu olacaksın" şeklinde motive bile etmeye başlamıştım..:)

Sonunda evden çıkıp düğün yerine varınca benim de keyfim yerine geldi...(bu arada düğün yeri Hilton Milton değil:) Artık kabus bitmişti..Sağ sağlım pastaları düğün yerine getirmiştik, tek tek kutulardan çıkardık artık onları bir araya getirip dekore etme zamanıydı. İşin en eğlenceli kısmı. Keşke buraya kadar pastaları başkası yapsaydı da ben sadece biraraya getirip süsleseydim..:)

Uzun lafın kısası büyük pasta demek büyük tecrübe demekmiş. Şimdi daha güclüyüm ama halen acemi ruhum var.

Bana bu yolda güvenen onca acemiliğime, tecrübesizliğime, hiç düğün pastası yapmayışıma rağmen pastalarını teslim eden herkese sonsuz sevgilerimi gönderiyorum. Tüm gelinlere damatlara sağlıklı mutlu uzun ömürler...Hayatları umarım düğün pastalarından daha güzel ve daha lezzetli olur..:)

Herkese sonsuz sevgiler ve tatlı rüyalar.....







45 yorum:

  1. şimdi evleniyor olmak isterdim rüya gibi mükkemmel eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. müthiş ! düğünün yapıldığı mekan da harika, neresi olduğunu sorabilir miyim sakıncası yoksa?

    YanıtlaSil
  3. Duslerimin incisi, güzel iltifatın için teşekkürler..

    Huysuz, Hilton Ballroom daha aşağısı yakışmaz bize :p evlenecek mi vardı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayse haanimmm benim nisanim var pasta yaptirmak istiyorum gar.rabia@hotmail.com adresine msj atablirmsnz :(+

      Sil
  4. Canım 41x41 kere maşallah böyle eşsiz bir mükemmelliğe ne yorum yazsam inan sana haksızlık olur
    MUHTEŞEMSİNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
    öptüm

    YanıtlaSil
  5. çok şık olmuş pamuk prenses gibi ellerine sağlık canım herşey harıka sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. deyecek söz bırakmıyorsun insana ayse abla:)

    bir taraftanda korkuyorum bu derece başarılı olacagım ümidini kaybetmekten :(

    kurs planı var ama şeker hamuru üzerine değil.genel pastacılık..

    bakalım..katıldıgın kursları yazarmısın belki bende birşeyleri buna gore şekillendiririm..

    birde wiltonun bazı ders cd lerini buldum nette ne derece iyidir sana sormak isterim?

    birde ebay ın half.com sitesinden alışveriş yaptınmı hiç..amerikada bir ablam sen gibi:) ona danısmıstım zamanında o da ordan yap dedi ama hiç ordan alışveriş yapmadıgınıda dedi:) sen yaptınmı? hem 2.el hem daha ucuz..

    YanıtlaSil
  7. enfes olmus!enfessss!

    YanıtlaSil
  8. Ayşecim harika bir düğün pastası olmuş. Amerikalarda düğün pastalarının ilk adresi olmaya doğru emin adımlarla ilerliyorsun canım. Ellerine sağlık. Bu arada izleri maketi kapladıkdan sonramı yaptın? Maket değilmi bu arada gerçek pasta olduğunu söyleme sakın :))
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. merhaba canım sitene bayıldım yaaa tamda benim gibi pasta delisi için yapılmış sanki. ellerine sağlık canım. tariflerinden yararlanacağım. banada beklerim sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. derya ve banu, ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için teşekkürler.

    zarpandit_gokche, ümidini kaybetme, ben yapabiliyorsam herkes yapabilir. Yeterki deli cesareti,istek, sabır ve biraz da el becerisi olsun.
    Katılabildiğin kadar kursa katıl, katılamadıkların içinde sakın üzülme çünkü öğrenmenin sonu yeri yurdu yok. Wilton kitapları oldukça yararlı ama CVleri hakkında bir bilgim yok. Kitaplarda anlatılanları görüntülü gösteriyor olsa gerek neden yardımcı bir kaynak olmasın ki!
    Ben de bahsettiğin sitelerden hiç alışveriş yapmadım, zaten buradan pasta malzemelerini uygun fiyata temin edebiliyorum o yüzden gerek kalmıyor.

    Lama, teşekkürrrrler! :)

    Selservis, teessüf ederim Selda :)
    Bu pasta maket olsaydi inanki çok daha güzelini yapardim. :p
    TRde neredeyse tüm düğün pastaları maket oluyor. Pasta kesim saatinde salona geliyor, küçücük bir parça göstermelik yeniliyor sonra pasta geri gidip arkadan baska pasta servise çıkıyor. Burada böyle bişey olsa insanlar güler herhalde..Burada pastalar düğün baslamadan kek masasına yerleştirilir ve pasta kesilinceye kadar sergilenir. Pasta kesim seremonisi olur ve pasta olduğu yerde kesilip servis yapılır. Ayrıca pastanın bazı katlarında bombeler var, krema kenarlara basınc yapmıs, bu hata bilirsinki sadece gerçek pastalarda oluyor.
    Başlıkta vurgulamak istediğim gülün gerçek oluşu değil pastanın gerçek olmasıydı aslında ;)

    Bolbolyiyelim merhaba, ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkürler, her zaman beklerim..

    Herkese sonsuz sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. nefis olmuş,çok güzel ve etkileyici,sade ama aynı zamanda gösterişli,bir çok sıfat eklenebilir ama en önemlisii ellerine ve emeğine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  12. ikinci düğün pastan sanırım, sade ve şık olmuş ellerine sağlık.artık sık sık düğün pastaları görücez sitende galiba,başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Çok zarif bir düğün pastası olmuş, elinize sağlık. Üstelik maket değil gerçek pasta olması da ayrıca takdire şayan:)
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  14. Ayşeciğim,
    Gerçeketen önünde saygıyla eğiliyorum.Başka da bir şey diyemiyorum.Benim daha kaç fırın ekmek yemem gerekiyor acaba?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Yaman Ayşeeeeem....
    Muhteşemsin ne diyeyim bilmemki...
    Ellerine sağlık, seni takip ediyor ve başarını örnek alıyoruz.
    Bu pasta şeker hamuru ile mi kaplı?
    Halen Marshmallow ile mi yapıyorsun şeker hamurunu? Çok sordum değılmi? :)))
    Sevgilerimle

    zehra

    YanıtlaSil
  16. Neslihan, ziyaretin için teşekkürler. pastayı beğendiğine çok memnun oldum..

    Mutfaktelasi, aslinda 3. ve son düğün pastasi demek geliyor içimden..Bundan sonra gelecek bir düğün pastası henüz yok, inanki olmasa da olur, ben hevesimi ve boyumun ölçüsünü fazlasıyla aldım..;)
    iyi dileklerin için de çok teşekkürler..

    Ayşegül'ün tatlı rüyası, biliyormusun asıl zor olan düğün pastasını kaplamak süslemek değil..Bu kısımlar işin en eğlenceli ve zevkli yanları,zor olan pastayı kremayı pişirip bunları sağlam ve ölçülü bir şekilde biraraya getirmek..keske pasta maket olsaydıda yaşadıklarımı yaşamasaydım. Öyle zor anlardıki halimi görseydiniz acırdınız. Hem sonuç maketle çok daha güzel olurdu.
    Güzel sözlerin içinde ayrıca çok teşekkürler..

    Pelincim, hiç öyle düşünme..Nasıl yaparım, nasıl ederim derken insan hem vakit hem moral kaybediyor.. Sadece dene...İlla sipariş olması gerekmiyor..Küçük 2 ya da 3 katlı pastalar yaparak başla. Kolu komşu arkadaş dağıtırsın birer dilim birer dilim..Hem bakalım sonuç ne olacak, bu deneyimden çok şey öğrenirsin emin ol..Bir gün sipariş geldiğinde de acemilik cekmez ne yapacağını bilirsin..Bunları zamanında eşim bana söylemişti, dinlememiştim ama şimdi her zamanki gibi ne kadar haklı olduğunu görerek yaşayarak anlıyorum..Bak bu yazdıklarım da benim sana bir acemi tavsiyem olsun...

    Zehracım, yok artık :) Tabii ki hazir seker hamuru kullandim..5 katli pastayi Marshmallowla kaplamak için ömür gider vallahi..Onu bu boyutta acmasida çok zor oluyor..Daha önce marshmallowlu seker hamuru denedim mi hatırlamıyorum ama öyle hazırları gibi olmuyor; kokusu tadı iyi hoş ama esneklik pek iyi değil.
    Soru sormada zarpandit_gokche arkadasi kimse gecemez sanirim. Ona da buradan tekrar sevgilerimi gönderiyorum..:)

    Herkese sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Bizi beklettin beklettin ama dönüşün muhteşem oldu yine.
    İnanılmaz bir el becerin var senin.
    Canı gönülden tebrik ediyorum.
    Yeteneğini her gördüğümde biraz daha hayran oluyorum sana
    Sevgi ve mavi ile kal!
    Özlem

    YanıtlaSil
  18. Ayse'cigim,

    Nefis olmus her zaman ki gibi. Bence sen artik bir yer ac, cok ama cok guzel olur:))

    Hersey cok ozenli, harikasin...


    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Ayşe o denli ilerledin,o denli ustalaştın ki.Hayran olmamak elde değil.

    Bu pasta hayatımda gördüğüm en asil,en zarif pasta bu arada.

    Dünyanın en ünlü pastacılarından biri olacaksın ve ben herkese 'ben Ayşeyi çok eskiden beri takip ederim' diyeceğim gururla:)

    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  20. yaman ayşecim pastalarına ne diyebilirimki harika ALLAH nazardan korusun sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. cnm ya bu gerçek mi yoksa bir maket pasta mı..asıl bir şey bu..slmlar

    YanıtlaSil
  22. Ayşeciğim senin bu pastaların insanı evlenmeye heveslendiriyor. Harikaasssıııınnnnn!!!!

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  23. İnce ince işlenmiş, çok naif bir pasta olmuş, harika... Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. bravo..çok süper. gerçektende el beceriniz fazlasıyla var. umarım benimde sizin gibi, gizli bir el becerim vardır:) şeker hamurlu bir pasta yapmak istiyorum ve hala başlayamadım.ne yapacağımı ve nasıl yapacağımı bilmiyorum. neyse, eline sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Merhaba,sitenizi devamlı takip ediyorum,yaptığınız bütün pastalar çok güzeldi ama bu hepsinden güzel olmuş.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  26. Senin pastaları ve çikoltaları görünce sana gıpta ediyorum harika şeyler hazırlamışsın ayşecim ellerine sağlık artık bir butik açmanın zamanı gelmişde geçiyor bence..
    Sevgiler öptüm....

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Ayşe,
    bazen kelimelerin yetersiz olduğu anlar var. İşte bu o an. Ellerine ve emeğine sağlık.
    Dilerim, gelin ve damat pastaları gibi bütün ömürleri güzel geçer.
    Dedim ya, sözler yetersiz. Tüm kalbimle kutluyorum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  28. Canım süper görünüyor pastan.
    Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  29. Sevgili Özlem, ablam da bana hep güzel şeyler söyler, moral verir..Onun da adı Özlem..:)
    Yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkürler.
    Hepimizin içinde biraz yetenek var sanırım..Sadece onu kesfedip geliştirmekte çok geç kalıyoruz..Dilerim bu kesifler ve maceralar hiç bitmez...
    çok teşekkürler...


    Aybikem, çok teşekkürler...İnşallah bir gün o da olur..:)

    Öykücü, senin yazıların gibi yorumlarında öyle güzel ki..İtiraf ediyorum iltifatlardan hoşlanıyorum ve sırf onları duymak için buradayım belkide. Bazı yorumlardan alıyorum gücümü ilhamımı..İlerde ben pasta yapayım, sen de öyküsünü yaz istiyorum mesela :)
    Dünyaca ünlü bir pastacı olmam imkansız, bunun için kendimi yaşlı ve eksiz hissediyorum ama senin gözünden öyle bir rüya görmek için bu gece dalacağım uykuya..:)

    pervin, amiiiin, nazara inanırım, bu pastamında başına gelenler nazardanmıydı neydi :)

    Süheyla sende mi? pastamız gerçek pastadır..

    bir dilim düş, :) güzel yorumun için teşekkürler..Sen de harikasin..

    Limonlu kek, çok teşekkürler..

    Özlem, sizin de içinizde yeteneğiniz vardır..Onu geliştirmek de elinizde...Sadece işin en zor yanında takılmışsınız. Aslında pasta yapmaya bir başlasanız devamı da öyle bir gelir ki..:)

    Esra merhaba, çok teşekkürler güzel yorumun ve ziyaretin için..:)

    Meleğinmarifetleri, çok teşekkürler, burası TR değil ki butik açıvereyim..:)Herkesin hayali benimde hayalim, inşallah bir gün benimkisi de gerçek olur..


    Bulbulun yeri, ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için çok teşekkürler..beğendiğinize çok memnun oldum..benimde dileğim o..:)

    Chaplin cafe(Burcu), çok teşekkürler..


    herkese en içten sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  30. Sevgili kardeşim tebrik ederim canım.Süpersin valla azmine başarına hayranım. Devam et durma sakın! Allah yollarını açık etsin.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  31. YAMANIM , BU PASTALARIN MAKET SANILMASI KADAR NORMAL BİRŞEY OLAMAZ ; O KADAR MUNTAZAM O KADAR GÖZ ALICI DURUYOR Kİ , GERÇEK OLDUĞUNA İNANMAK ÇOK ZOR...

    GİDİP GELİP BAKTIM HER BİRİNE TEK TEK , GÖZLERİMİ ALAMADIM..BENCE DÜĞÜN PASTASI DEDİĞİN ANCAK BUNLAR KADAR SADE , ŞIK , GÖZ ALICI OLMALI..

    EMEĞİNE BİN SAĞLIK ŞEKERİM

    YanıtlaSil
  32. Ayşe gerçekten rüya gibi bir pasta olmuş,ne kadar zarif zevklerin var.Eminim çok uğraşmışsındır ama inan bana gördüğüm en mükemmel pasta....Senin pastaların için özel katalog yapsan gelinler hangisini seçeceğine inan karar veremezler...

    Emeğine sağlık....

    YanıtlaSil
  33. Sevgili Ayşe, inanılmaz güzel, estetik bir düğün pastası olmuş! Harikulade.. Nefesim kesildi :) Ellerine kollarına sağlık, ellerin dert görmesin.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  34. aysecim masallah sana,super bir calisma olmus harika gorunuyor.Artik astin sen bu pasta isini ellerine saglik canim ,sevgilerr

    YanıtlaSil
  35. Tekrar düğünüm olsa da şu pastalardan biri benim düğün pastam olsa keşke.
    Büyüleyiciler gerçekten.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  36. Pastalar muhtesem olmus, ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  37. Müthiş olmuş Ayşe'cim..Bayıldım tek kelime ile harika ...
    Hayal ettim de baya yorulmuş olmalısın gerçekten de.

    Tekrar tekrar ellerine sağlık

    sevgiler
    müge

    YanıtlaSil
  38. Güzel yorumlarınız ve iltifatlarınız için ayrı ayrı herkese teşekkür ederim..
    Pastayı beğendiğinize çok memnun oldum...
    En içten sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  39. Çok çok tebrikler Ayşe.

    Bir otursak da şu maceraları anlatsak diyorum:)

    YanıtlaSil
  40. Ne çok isterdim seninle oturup konuşmayı Hülya..pastalarını,tariflerini sevdiğim biriyle maceralarını paylaşmayı maceramı paylaşmayı çok isterdim...
    Bunun için bir sene daha bekleyecekmiyim? ben ne zaman geleceğim oralara..:(

    YanıtlaSil
  41. 30 küsur saat ayakta kalmak nediyim helal olsun
    pasta çok güzel olmuş emeklerinize değmiş

    YanıtlaSil
  42. Selam Aysecim, yine yardimina ihtiyacim var...

    2 hafta sonrasina teslik etmek uzere yaklasik 200 kisilik nisan pastasi siparisi aldim. Bu pastada kullandigin cubuklardan alip 3 veya 4 katli pasta yapmayi dusunuyorum. Simdi sorularima geciyorum izninle :)

    3`lu kati ve 2`li kati yaparken pastanin icerisine de cubuk yerlestirdin mi? Yoksa aralarina gul koydugun cubuklar yettimi?
    (Bu kez copsis demiyorum, cubuk diyorum :))

    Uzerine cicekleri yerlestirdigin beyaz altlik pastanin uzerinde cokmeye yol acmamis anlasilan, katlarin arasinda da bu beyaz altliktan kullandin mi?

    Pastanin ebatlari nedir ve kac kisiliktir ?

    Elimdeki en buyuk yuvarlak kalip 30 cm, kare kalip ise 40 cm...

    Yuvarlak kalipla ilk kati 30 cm yapsam ve her katta 2 cm kucultsem 3 katli pasta yeterli olur mu? Bence olmaz ama ben yine de bir umit soruyorum :))

    Bir ara pasta yapiminda kullandigin esyalari fotograflasan ve ne ise yaradiklarini da yazsan buyuk sevap islemis olacaksin :)

    Acele cevap kestane kebap...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  43. Mebrulecim

    sorularina kisa ve net cevaplar vermeye calisacagim.

    1. En üst kat haricinde tüm katlarda pasta destek cubuklarından var. Çiçeklerin altında da destek var.
    Ayrica her pastanin altina wilton plastik pasta altligi kullandim.

    2. Çiçeklerin üzerinde ve altında plastik Wilton altlıklarından kullandım. Buradaki linki incele.
    http://www.wilton.com/store/site/department.cfm?
    id=76A2CEC2-475A-BAC0-55955840745EE455&
    fid=76A2CED1-475A-BAC0-516628CE4A558882

    3. Pastamın ölçüleri; 6" 8" 10" 12" 14"
    Pastanın yüksekliği 3" di.
    1 inch = 2.54 cm artık hesaplamayı sen yap.
    Benim bu pastam da yaklasik 200 kisilikti. En üstteki pasta hediye.

    Olculerim Publix pasta olculeri. Sende bu tabloyu ornek alabilirsin. Linki burada http://www.publix.com/food/weddings/HowToOrder.do

    200 Kisilik dugun icin 3 katli bir pasta yapmak istersen once burayi incele..

    http://www.wilton.com/cakes/tiered-
    cakes/serving-amounts-all.cfm

    Yukarıda bana yazdıgın gibi "2cm her kattan kücültsem yeterli olur mu?" seklindeki metodlara ben sıcak bakmıyorum. Hangi olculeri secersen, o olculerde kek kalibin olursa daha iyi olur.

    Şimdilik her hangi bir çalışma içinde değilim :( dilerim ilerde ekleme şansım olur.

    Sana da bol bol şans, Allah yardımcın olsun.
    Kolay gelsin.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  44. Aysecimm,

    Sana ne kadar tesekkur etsem azdir, bunu cok samimi soyluyorum. Ben publix pasta olculerinden bihaberdim. Wiltonun sayfasindaki pasta semalarida o kadar faydali bilgiler ki... Bana ne kadar yardimci oldugunu bir bilsen...

    Iyi ki varsin...

    Bu arada pasta altliklari konusunda ki uyarini dikkate aliyorum... Aslinda ne zamandir aklimdaydi ama yuksekligi 3 mm olanlari bulabilmistim ve ince gelmisti... Simdi nihayet 12 mm olanlari bulabildim...

    Not: Uyarilarin, ikazlarin benim icin ders niteligindedir :)

    Binlerce tesekkur...

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails