31 Ağustos 2008 Pazar

Meleklerin Keki " Angel Food Cake"



Bu tarifimi sevgili Ganne'nin düzenlediği S.O.S etkinliğine gönderiyorum..
Herşey için çok teşekkürler Gannecim..Yeni etkinlik banneri de çok cici oldu, ellerine emeklerine sağlık. :)



Gelelim beklenen tarife..Geçtiğimiz günlerde tarifi 2. kez denedim ve sonuç yine çok güzel oldu. Böylece aklımda hiç bir şüphe kalmadı, tarifi gönül rahatlığı ile hazırladım. Gerçekten kolay bir tarif fakat bazı püf noktaları var.
Eşim bu keki diğer keklere göre daha sağlıklı buluyor, seviyor. Ağızda hemen eriyip gitmesi, bembeyaz rengi, sünger gibi yapısı oldukça güzel, değişik..Ben üzerine SOS dökmeden meyvelerle süslemeden yiyemiyorum ama sadece meyve salatasıyla da servis yapılabilir.

Tarife bakınca "o ha! 10 tane yumurta beyazı kullanmış, ne olacak yumurta sarılarına" derseniz. Buradaki bol yumurta sarılı tart tarifini deneyebilirsiniz. Yukarıdaki kekin üzerinde kullandığım SOS da pastacı kreması olarak geçiyor ve yumurta sarısı ile yapılıyor. Tart kreması ile hemen hemen aynı. Ben sadece orjınal tarife extra süt ekleyerek daha sıvı kıvamlı bir krema elde ettim.. Siz başka alternatiflerle de deneyebilirsiniz, meyveyle birlikte puding, muhallebi, dondurma, şerbet vb. herşey yakışır Meleklerin kekine...Orjinal tarifler Williams-Sonoma'ya ait, ben gerek malzemelerde gerekse yapılışında kendimce değişiklikler yaptım.

Tariflere geçmeden önce dikkat edilecekler;

1. Yumurta beyazları aynı pandispanya yaparmış gibi çırpılmalı, içine asla yumurta sarısı karışmamalı. Bunun için yumurtaları tek tek küçük bir kase içine kırıp öyle birbirinden ayırmalı.
2. Keki pişireceğiniz kalıbın ortası fotoğrafdaki gibi delik olmalı, mümkünse düz desensiz sade kek kalıpları kullanılmalı ve kalıp yağlanmamalı.
3. Kek piştikten sonra kalıbından çıkartmadan ters çevrilip, tel ızgara üzerinde soğuyuncaya kadar bekletilmeli daha sonra ince bir bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarından geçilip keki yavaşça çıkartmalı.
4. Mümkünse kek unu kullanmaya çalışın, normal unlada denedim aynı şekilde kabarıyor ama daha ekmeksi bir yapısı oluyor.
5. Oda sıcaklığında hava almaz kek saklama kutularında 2 gün muhafaza edilebilir. Şimdiden herkese afiyet olsun.



Meleklerin Keki " Angel Food Cake"

* 10 yumurta beyazı (soğuk olmalı)

* 1 cup + 4 yemek kaşığı şeker (toplam 315gr)

* 1 çay kaşığı tuz (tepeleme değil)

* 1 adet limon suyu

* 2,5 yemek kaşığı ılık su

* 1 paket vanilya

* 1 cup kek unu (125 gr)
(ya da 1 cup normal un (150 gr) ve içine ilave olarak 2 çay kaşığı kabartma tozu, tepeleme değil)

************************
  1. Küçük bir kap içinde şekerin yarısını (Yarım cup ve 2 yemek kaşığı), unu, tuzu, vanilyayı güzelce karıştır, ele.
  2. Geniş cam ya da metal bir kase içine yumurta beyazını, limon suyunu ve ılık suyu koy, çırp. Önce beyaz yumuşak köpük oluncaya kadar mixerla çırp daha sonra çırpmaya devam ederken şekerin geri kalan yarısını serperek yavaş yavaş ekle, çırpmaya devam et..Köpüklerin sert bir kıvama gelmesi gerekiyor ama aşırı çırpmaktan da kaçının..Kıvam fotoğrafdaki gibi olmalı..Çırpma telini havaya kaldırdığınız zaman sert tepecik oluşmalı..
  3. Daha sonra ilk olarak hazırladığınız kuru malzemeleri 3 parti halinde yavaş yavaş eleyerek yumurta beyazına karıştırın. Hepsini bir anda karıştırmayın. Bu aşama da çok önemlidir. Karıştırma işlemi çok yavaş ve aynı yönde yapılmalı. Bir elinizle spatulayı tutarken diğer elinizle de kaseyi yavaş yavaş kendi çevrisinde döndürün, spatulayı hep aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirerek unu yumurta beyazına karıştırın..Aslında bu teknik yabancı kitaplarda Fold olarak geçer..Fold denildiği zaman teknik bellidir..Bizde bu kavram henüz tam olarak bilinmiyor...
  4. Son olarakta yağsız kalıba beyaz kek karışımınızı dökün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk. pişirin, kontrol için kürdan testini yapın..Pişen keki kalıbından çıkartmadan, ızgara tel üzerinde ters çevirerek soğumaya bırakın..Keki direk mutfak tezgahının üzerine koymayın, kekin alttan hava alarak soğumasını sağlayın..

Vanilyalı Sos (Tart Kreması)

*3 su bardağı süt
*6 yumurta sarısı
*1/2 su bardağı şeker (damak tadına göre arttırabilirsiniz)
*1/3 su bardağı mısır nişastası, elenmiş
*1 paket vanilya
*50 gr tereyağı küp küp doğranmış ve oda sıcaklığında

*************************
  1. Küçük boy sos tenceresinde sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
  2. Başka bir orta boy sos tenceresinde yumurta sarılarını, şekeri ve mısır nişastasını önce güzelce çırpın. (Ateş üstünde değil) Hızlıca çırpmaya devam ederken azar azar kaynar sütün 1/4 su bardaklık kısmını ekleyin, her defasında azar azar süt ekleyin, bir anda tüm sütü koymayın yoksa yumurta sarıları pişer, topak topak olur. Daha sonra karışımı orta derecedeki ateşin üzerine alarak hiç durmadan ve güçlü bir şekilde kaynama noktasına gelene kadar çırpmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha çırpıp ateşten alın. Vanilyayı ekleyip güzelce karıştırın.
  3. 5 dakika bekletip ılınmasını sağlayın. Ardından tereyağı parçalarını yavaş yavaş ekleyip tamamı eriyene kadar çırpmaya devam edin.Eğer kremayı hemen kullanacaksanız buz ve su dolu bir kaba oturtup arada sırada çırparak soğutabilirsiniz. Daha sonra kullanmak üzere hazırlıyorsanız da bir kaba aktarıp üzerine streç film kapayarak (tepesini kremaya bastırın ki arada hava kalmasın böylelikle kremanın tepesi de kurumayacaktır) buzdolabına koyun. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.

Herkese hayırlı Ramazanlar...
Sevgiler


43 yorum:

  1. Selaaam,
    Bu güzel tarife ilk yorumu ben yazmak istedim, umarım öyle olmuştur. Ne zamandır görüşememiştik :) Aslında siteni yorum bırakmadan sessizce ziyaret ediyorum...ama bu keki görünce fırsatı kaçırmak istemedim ve yorum yazdım çünkü benim de hep yapmak istediğim tarifler arasında...tarifini iple çekiyorum. Artık güncellenen bloglardan yeni eklediğim gadget sayesinde hemen haberdar olabiliyorum.
    Tekrar görüşmek üzere,
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Hiyaaaa...

    Angle's Food cake :D

    Denenmiş/onaylanmış bir tarif, harika olacak.

    Ayşeee :D Devil's Food da deneseneeeee :D

    YanıtlaSil
  3. Hayirli ramazanlar arkadasim.Kek harika!
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. çok puf puf bir keke benziyor sos görüntüsüde süper sabırsızlıkla bekliyorum tarifi eline sağlık hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik Yaman Aysem,
    Benim kizlar bunu cok severler, tarifini bekliyorum, cok guzel sunmussun. Guzel bir hafta diliyorum, hem yarin da tatil:)

    YanıtlaSil
  6. harika!
    o sos görüntüsü beni bitirdi :) tarifini bekleyeceğim:)

    whiteistcafe.blogspot.com
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  7. İsmi ne kadar ilginç. :) Ellerinize sağlık.

    Sizin ve tüm islam aleminin Ramazanını tebrik eder hayırlara vesile olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
  8. bu keki hep duymuşumdur ama
    malzemeler uymadığından denemek nasip olmadı umarım senin tarifi deneybilirim,fotoğraflarda şahane
    olmuş.
    ellerine sağlık.hayırlı ramazanlar:)

    YanıtlaSil
  9. SÜper yumuşak bir kek olduğu belli, ellerine sağlık Ayşe.. Hayırlı ve bereketli bir ramazan geçirmeni dilerim..

    YanıtlaSil
  10. Dostluklarin sevgi ile beslendigi bu Mübarek Ramazan ayinda gönlünün sevgi ile dolup tasmasini dilerim...

    YanıtlaSil
  11. bu keki devamlı dolaştıgım yabancı sitelerde goruyorum gercekten muthiş bişi besbelli..
    du bakim bide ben deneyeyim..

    cok lezzetli gözküyor ellerine sağlık..

    yaman ayşem:)

    YanıtlaSil
  12. Ayşe bende de böyle bir tarif vardı hemde 10 yumurta akı ile yapılıyordu,ben bir türlü becerememiştim....
    Senin tarifi sabırsızlıkla bekliyorum...

    Hayırlı Ramazanlar..

    YanıtlaSil
  13. Muhteşem olmuş. Deneyebilmek için tarifi sabırsızlıkla bekliyorum. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Ayşecimmm tatil bitti yettim gayri, başta düğün pastaların olmak üzere yokluğumda yaptığın herbirşeyler muhteşem..Ellerine sağlık canımcım,
    Hayırlı ramazanlar dileyip öpüyorum..

    YanıtlaSil
  15. Ayşecim yamanım harika bir kek yine döktürmüşsün ellerin dert görmesin ama en kısa zamanda tarifi eklede şu ramazan günlerinde hazır açken yapalım:)
    hayırlı ramazanlar dilerim öptüm hoşçakal.

    YanıtlaSil
  16. Çok leziz görünüyor eline sağlık.sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Canım,
    ellerine sağlık.Muhteşem görünüyor.
    En kısa zamanda tarifinin bekliyoruz.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  18. Ayşeciğim hayırlı ramazanlar canım...
    Kek harika olmuş, sünger gibi görüntüsü var, tarifini bekliyoruz güzelim, ellerine sağlık, öptüm sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. ee lalenin kitabı için güzel yorumlarını alamadık ne oldu ayşecim güzel fikirlerin anası

    sevgi saygı

    nazlı can

    YanıtlaSil
  20. ne zamandır yapmak istediğim bir kek, tarifi sabırsızlıkla bekliyorum...Arzu
    makarnacik.blogcu

    YanıtlaSil
  21. Harika pastalar yapiyorsun hepsi de birbirinden güzeller.Melek kekinden süper olmus,ilk firsatta bende deneyecegim ins.Ellerine saglik Aysecigim.Hayirli ramazanlar diliyorum canim.

    sevgilerimle.

    SERAP UZUN.

    YanıtlaSil
  22. ya şimdi canım nasıl çekti acele tarif istiyorum oruçkende böyle tatlar görmek çoookkgüzel hadi ayşe tarif:)

    YanıtlaSil
  23. Ayse hanim, uzun zamandir blogunuzu takip ediyorum cok guzel seyler yapiyorsunuz elinize,, gonlunuze saglik.Size pastacilikla alakali soracagim bazi seyler var, siparis aldiginiz telefon numaraniz var mi, baktim goremedim.tel numaranizi gecerseniz sevinirim.Hayirli Ramazanlar.
    Serap

    YanıtlaSil
  24. Canımmm ellerine sağlık muhteşem görünüyor,bereketli ramazanlar dilerim,öptüm...

    YanıtlaSil
  25. Aysecim,
    Ellerine saglik. Pek yumusak bir kek olmus belli ki :) Tarifini ben de bekliyorum...

    YanıtlaSil
  26. Merhaba,
    Sitenizi hayranlıkla izliyorum, gerçekten bana çok şey katıyor, mutfakta hem geçirdiğim vakit arttı hemde yaptığım özellikle tatlıların lezzeti.Her tarifinizi deniyorum ve sonuç gerçekten harika oluyor , çok teşekkürler.
    Sizden birşey rica edeceğim, internetten kitchenAid aldınızı yazmıştınız. Bende almak istiyorum ama Türkiyede her modeli yok ve fiyatı daha pahalı sanırım. Siz aldığınız modelden memnun musunuz?Sakıncası yoksa bu bilgileri (model, alındığı yer , fiyat vs)paylaşabilir misiniz?
    Şimdiden çok teşekkürler, kolay gelsin.
    Zübeyde

    YanıtlaSil
  27. her hali güzel görünüyor ama kekin beyazlığı ve renginin ayarı çok hoş olmuş ve de yumuşak bir kek olmuş herhalde elastiki gibi,harika.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  28. İlginiz ve yorumlarınız için herkese ayrı ayrı teşekkür ederim..Dilerim tarifi dener memnun kalırsınız...

    Serap hanım, buradan telefon bilgilerimi vermek istemiyorum..Yurtdışında olduğum için zaten bunun bir anlamı da yok,kusura bakmayın, eğer yardım edebileceğim bir konu var ise bana email ile ulaşırsanız memnun olurum...Sevgilerimle

    Zübeyde, güzel yorumun nazik sözlerin için teşekkürler..
    Kullandığım KitchenAid'imden çok memnunum..
    (575 Watts\Professional 600)
    İki çeşit KitchenAid var. Ben büyük olanı yanı 6-Qt.olanı aldım, birde bunun küçüğü Artisan 5-Qt var. Küçük olanın başı havaya kalkıyor, benimki sabit. Önceleri Artisan daha kullanışlı gibi görünüyordu bana ama şimdi kafası sabite çok alıştım iyiki de sabit olanı almışım diyorum..Bu kişinin tercihine göre değişiyor tabii.
    Bed Bath & Beyond mağazasından indirimli kupanla,
    KDV ve posta ücreti dahil $350 aldım. Fiyati Türkiyeye göre çok çok uygun değil mi?
    Dilerim uzun yıllar sorunsuz kullanabilirim..
    Başka bir sorunuz olursa çekinmeden sorabilirsiniz..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  29. yaaa çok ayıp

    tarifleri, kitaplardan, sitelerden deneyip sanki kendi buluşunuzmu gibi yazmanız çok ayıp. Tarifi aldığınız yerden söz etmemeniz ne kadar çirkin.

    Bunun adı düpedüz fikir hırsızlığı ...

    YanıtlaSil
  30. İsimsiz, kimliğinizi saklıyor olmanız, yazıyı dahi okumamanız, baktığınız fotoğrafı görememeniz, peşin hükümlü olmanız ne kadar ayıp...Size ayıp aslında...
    Fikir hırsızlığı, kaynak göstermeme gibi durumlar için lütfen başka kapıya.

    YanıtlaSil
  31. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  32. Ayşe hnm merhaba,
    keki mutlaka ortası delik kalıpla yapın diye yazmışsınız.Düz kelepçeli kalıpta yapsam olmaz mı? birde keki kızımın doğumgünü pastasında kullanmayı düşündüm ama sizce nasıl olur? yoksa başka bir pandispanya tarifinimi uygulamamı önersiniz?
    teşekkürler, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  33. Zehra hn merhaba, bu tarifin orjinalinde bu çeşit kalıplar kullanılır. Kalıbın ortasının delik olması kekin pişmesine ve kabarmasina yardımcı oluyor. Kek hem yanlardan hem de ortadan içeriye doğru pişiyor. Kelepçeli kalıpta denemediğim için bişey diyemem. Bu tarz bir keki doğum günü pastasına çevirmeyi de tavsiye etmiyorum. Keki katlandırırken krema sürerken ve üzerini süslerken sorun yaşayabilirsiniz.
    Ama yine de siz bilirsiniz. :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  34. Bu kekten ben de yapmıştım fırında pişerken nefis kokusu bütün evi sarıyor, ama elinizde bir sürü yumurta sarısı kalıyor.....

    YanıtlaSil
  35. HEVESLI ONCELIKLE BU KADAR GUZEL BIR BLOG ACTIGINIZ ICIN SIZI TEBRIK EDERIM BLOGUNUZ GUZEL VE ROMAN GIBI SURUKLEYICI NASIL BIR ROMANI OKURKEN BIR SAYFA BIR SAYFA DAHA OKUMALIYIM DERIZ SIZINDE BLOGUNUZ OYLE TARIFLER FOTOGRAFLAR YAZIM DILI COK BASARILI YURTDISINDA OLUPTA BOYLE GUZEL BLOG SAHIBI OLDUGUNUZ ICIN SIZI KUTLARIM TARIFINIZE GELINCE COK GUZEL GORUNUYOR AYRICA DEDIGINIZ COK DOGRU KEK UNU COK DAHA GUZEL VE LEZZETLI OLUYOR BENDE SINANGIL UNLARINI KULLANIYORUM HER LEZZETE AYRI BIR CESIT CIKARMIS OLMALARI COK IYI OLUYOR TURLIYEDEN YURTDISINA SELAMLAR

    YanıtlaSil
  36. Selam Ayse hanim, tarifinizi gorur gormez denemek istedim ama teredut ettim, ama sonuc cok guzel oldu, tarifi bizimle paylastiginiz icin cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  37. Ben de birazdan tarifi denicem ama kekin üstünü nasıl dümdüz yaptınız, kabaran yeri kesip aldınız mı?

    http://2.bp.blogspot.com/_KVq11PFRLGo/SsdgVdsT7ZI/AAAAAAAAALw/x1Q8SOCNelk/s400/g%C3%BCl+%C5%9Feklinde+kal%C4%B1p.jpg


    böyle bi kalıp kullanmayı düşünüyorum uygun mudur ?

    YanıtlaSil
  38. kesinlikle o linkteki gullu kek kalibinizi KULLANMAYIN.
    melek keki yapmak icin benim resmini ekledigim duz ortasi bos ve kelepceli kaliplar gibi tabandan iki parcaya ayrilan kalip kullanmalisiniz.

    YanıtlaSil
  39. diger sorunuzun yanitini yazmayi unutmusum...
    kek pistikten sonra kabaran yeri kesmenize gerek kalmiyor...

    YanıtlaSil
  40. evet kalıp düz olunca gerek kalmıyo, teşekkür ederim ilginiz için, tarif harika oldu, yengeme yapıp götürdüm benim yaptığıma inanamadı (:

    YanıtlaSil
  41. Ahahaha neremle güleceğime karar veremedim. Meleklerin Keki mi? Zaten Angel Food Cake = Pandispanyadır. Çok feci çeviri kurbanı olmuş yeni tarif gibi anlatmışsınız. Geçmiş olsun, afiyet olsun hahaha halen gülüyorum :D

    YanıtlaSil
  42. Cup derken ne kullanicaz acaba

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails