30 Ocak 2008 Çarşamba

Geleneksek Bir Tatlı ve Çikolatalı Çilekli Tek Kişilik Pastalar ;)


(Yine tazecik bir pasta daha çıktı mutfağımdan, kokusu tadı yayıldı sardı sarmaladı herkesi. Kaynanamız bile öyle beğendiki önünde poz vermekten çekinmedi.:)

Yaman Etkinliklerin 6.sına sevgili Saliha ev sahipliği yapmak üzere...Şimdiye kadar birbirinden güzel Geleneksel Tatlı tariflerinin yayınlandığını gördüm hepsi de nefisler. Bunca zamandır yeteri kadar tatlılarımızı tanımadığımı farkettim. Bu etkinlikle birlikte değişik tatlılar öğrenip, denemek istedim ama kısmet olmadı artık etkinlik tariflerinden yola çıkarak ilerde mutlaka bişeyler yapmak isterim.

Sırada Minik Kuş'un hazırlayacağı bir etkinlik var, sloganı konusu banneri yine güzel özel sıcacık :) Etkinliklere katılan tüm arkadaşlarımın, ev sahiplerinin tekrar ellerine, emeklerine sağlık...Yaman Etkinlik listesini de yavaş yavaş güncellemeye başladım, daha önce başvuran ev sahibi olmak isteyen arkadaşları şimdi listeye ekliyorum, ilgililere duyurulur.. ;)





Pastamız bereketli; bizim dışımızda konu komşusu, Amerikalısı, Çinlisi Çinsizi yedi daha da bir uzun sıra yenmeyi bekliyor. :) Ben bir an önce pastanın bitmesini istiyorumki yerine yeni pandispanyalar, kremalar pişirebileyim. :)








Malesef içimden uzun uzun pasta tarifi vermek gelmiyor. Geçen gün bir internet sitede neredeyse tüm tariflerimin resimleri ve metinleriyle birlikte kopyalandığını görünce bitmekte olan tarif yazma hevesimde gitti. Tarifsiz lezzetlerimi kopyalamamışlar. Sushiyi mesela..Bundan sonra bolca Uzak doğu lezzetlerinden bahsedeyim bari. :(


Ben sadece pastamın nasıl yapıldığını kısaca yazmak istiyorum . Buradaki emektar pandispanyamı bu sefer 2 ölçü pişirdim, 8 adet yumurta kırdım. Un miktarını azaltıp yerine bolca kakao kullandım. Göz kararı. Muhallebimiz de yine aynı, içine fazladan bir yumurta sarısı daha ilave ettim..Yumurtaları kırarken 1 adet fire verince yerine tekrar yumurta kırmıştım, beyazı pandispanyaya gidince sarısı da muhallebilik oldu. Pandispanyayı resimlerdeki gibi kestim. Yarısına uzun ince bir pasta yaptım, geri kalanlarıda kare kurabiye kalıbımla 10 parçaya bölüp, süsleyip tek kişilik pastalar hazırladım. Ara katlar her zamanki gibi bol sütlü, bol çilekli, damla çikolatalı...Tek kişilik numune pastalarımız servise hazır. Afiyetle
. :)


***************************************************************************

Geleneksel Tatlılar etkinliği için hiçbirşey yapamadım diye üzülürken aklıma I love Turkish food daki tek geleneksel tatlim olan Baklava geldi. Yapımı ve tadı her ne kadar gerçek baklava gibi olmasada, pratik ve hafif olduğu için pastalardan fırsat buldukça yapıyorum. Bol cevizli tatlımsı bir börek gibi..:) Etkinlik için çoook çok geç kalsamda, tarifi Türkçeye çevirip paylaşmak istedim. Burada daha ne güzel tatlılarımız var, her baktığımda ağzımdan sanki bal şerbet damlıyor...:)
Salihacim senin ve tüm katılımcıların ellerine emeklerine sağlık..Çok güzel bir tatlı şölenimiz oldu...:)

Kolay Baklava Tarifi:
Malzemeler:
(Bardak ölçüsü olarak cup kullandım)
  • 12 yaprak hazır baklavalık yufka
  • 3 bardak ceviz içi
  • 1 silme yemek kaşığı tarçın
  • 2\3 bardak erimiş tereyağı
Surup için
  • 1 + çeyrek bardak su
  • 2\3 bardak şeker (daha tatlı seviyorsanız arzuya göre şeker ilave edebilirsiniz.)
  • 1 küçük limon kabugu rengesi
  • 1 küçük limon suyu
Hazırlanışı:
(22-33 cmlık borcam, fırın ayarı 160C)
1. Küçük bir sos tenceresinde, suyu, şekeri, limon kabuğu ve suyunu kaynatın ve soğumaya bırakın.

2. Başka bir kapta, ceviz içi ve tarçını karıştırın.

3. Daha sonra borcamı hafifçe yağlayın, bir sıra hazır baklava yufkasını yayıp tekrar hafifçe yağlayın.(ben silikon fırça kullanıyorum yağlarken büyük kolaylık oluyor) Kenarlardan taşan yufkaları içeriye doğru katlayın. Diğer 2 adet yufka içinde aynı işlemi yapın. En alt katta toplam 3 sıra yufka olacak şekilde. (arzuya göre
2 kat olarakta yapabilirsiniz) Sonra yufkaların üzerine cevizli tarçınlı karışımdan serpin..Elinizdeki malzeme bitinceye kadar bu işlemlere devam edin. Tüm ara katları yağlamayı unutmayın. Pişirmeden önce en üst katı diagonal olarak kesin böylece piştikten sonra kesmesi kolay olur.

4. En üst katı da yağlayıp, sekilli bir şekilde bir bıçakla kestikten sonra önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Pişen baklavayı derince kestikten sonra soğumuş şerbeti üzerine dökün. Afiyetle!

20 Ocak 2008 Pazar

Silikon Şeker Hamuru Kalıpları ve Saraylı Pasta



Aşık olduğumun pastası!
Rengi bembeyaz. Dantel işlemeli, kıvrım kıvrım perdeli, yanlarında da kurdelası var, mücevhere de benziyor, o tam bir Saraylı Pastası oldu, adı Padişah.



Bu pastayı maket üzerine çalıştım. Yüzeyindeki tüm süslemeler için hazır silikon ve plastik şeker hamuru kalıpları kullandım. Günlerce uğraştım bu pasta için. 5 Ocaktan bu yana aklımda aşık olduğuma, eşime "nasıl bir pasta yapsam" düşüncesi vardı. Hayal ettim, çizdim, sildim tekrar çizdim. Bence en zor aşama ne yapacağını bilmek ondan sonra onu hayata geçirmek kolay oluyor. Zor olan gerçekten ne yapacağı bilmek. Sonunda hayalimdekine yakın bir pasta tasarladım; bembeyaz, prenses gibi, süslemeleri ve desenleri sarayları anımsatan. Benim bile bilmediğim bazı eksikleri vardı tabii ama pastam artık hazırdı. Heyecanla eşime sundum. Beğendi ama yaptığı yorumu bir duysanız, aynen şöyleydi;

"aaa güzel olmuş ama çok beyaz olmuş, desenler görünmüyor, üzerindeki kenarlarındaki minik toplar ne kadarda yaratıcıymış, çok düşünmüşmüyüm onları minik minik yuvarlarken.....Kitaplardaki gibi olmamış." Olmaz tabii ruhsuz, çünkü bu özel tasarım. Allahım bu adam şakayla beni kızdırmaya bayılıyor. Yaptık bir pasta ama beğendiremedik. Aslında bana verdiği mesajın altında yatanları ben çok iyi biliyorum, bu aramızda, o yüzden de beni çok güldürüyor. Eşim aslında bana duymak istediklerimi söyledi. Mesajı belkide şuydu, "istersen daha güzelini yapabilirsin". Varmıdır daha güzeli, varmış..:)




Silikon şeker hamuru kalıbı ile pasta süsleme :

1. Öncelikle buradaki gibi tek katlı bir maket pasta hazırladım. Bu sefer sadece straforu biraz nemlendirdim ve şeker hamuru ile kapladım. Bir kenarda beklemeye aldım.

2. Sonra pastanın ortasında duran dantel süsleme için silikon kalıba güzelce pudra şekerini yedirdim. Küçük bir parça şeker hamurunu incecik açtım pudralayıp kalıbın üzerine yerleştirdim, elimle bastırdım. Kalıbın diğer yüzünüde pudralayıp şeker hamurunun üzerine kapattım. En son elimle tekrar bastırdım. Kenarlardan taşan hamurları ayıkladım ve silikon kalıplardan hamuru yavaşça ayırdım. Kalan fazlalıklarıda tersine kıvırdım. Elinizde parlak simli gıda boyaları varsa daha sonra kuruyan şeker hamurunu renklendirebilirsiniz.

3. Pastanın kenarlarındaki perde süslemeler için plastik kalıplar kullandım. (buradaki plastik çikolata kalıpları gibi) Öncelikle kalıplar güzelce yağlanıyor, spray yağ elimde olmadığı için ben beyaz margarin kullanıyorum işe yarıyor. Şeker hamurundan parçalar koparılır, kalıptan taşmayacak miktarlarda kalıba yerleştirilir, elle üzerine bastırılır. Aynı çikolata doldurur gibi şeker hamuru ile kalıpları dolduruyorsunuz. Sonra elinizle yavaşça arkadasından kaldırıp kalıptan sıyırıyorsunuz.

4. Süslemeler kurumadan ben makete yapıştırdım, yapıştırıcı içinde küçük bir parça gumpaste hamurunu azıcık suda eritip yapıştırıcı yaptım. Fırça yardımı ile süslemelerin arkadasına sürdüm fazla miktarda değil.

5. İnci süslemeler için de şeker hamurunu açıp büyükler için 2A krema sıkma ucundan daireler kestim, yuvarladım, küçükler içinde aynı şekilde 5 numaralı ucu kullandım.

Pastamız uzun süre dekor gibi evimizi süsleyecek. Sonra üzerinden süslemeleri ayırıp başka bir maket pastada kullanmayı düşünüyorum. Pasta kurslarımın bittiği çok oldu, şimdi bu farz çalışmalar yapmak kendi gelişimim için çok yararlı oluyor. Umarım yakın zamanda aklımda olan başka yeni bir model pastayı da sizinle paylaşabilirim.

Şimdilik herkese sevgilerle

14 Ocak 2008 Pazartesi

YE# 30 Dünya Mutfağı: Sushi




(Soya Fasulyesi)


(Miso Soup)


Sushi


(California Roll)


(California Roll)


(California roll ve wasabili soya sosu)
(Resimlerin büyük boyları için lütfen üzerlerine tıklayın!)

"Sushiyi çok seviyorum, hatta delisi oldum diyebilirim........."

YE#30 etkinliği için Sevgili Tuba "Dünya Mutfakları" konusunu seçmişti, Tuba etkinliğe yalnızlıca bilgi verici katılabileceğimizi yazınca bende ne zamandır elimde duran Sushi Barda yediğimiz Sushi resimlerini ve kendi hazırladığım Yalancı sushi'yi (Krep Roll) sizle paylaşmak istedim, aşağıya netten edindiğim bazı bilgileri ve tecrübelerimi kısaca not alıyorum...Sevgili Tuba'ya da bu güzel etkinliğinde kolaylıklar diliyorum..

Sushi (suşi) hakkında;

*Japon mutfağının en bilinen yemeğidir.

*pişmiş ya da pişmemiş somon, tuna vb. balıklardan yapılır. Vejeteryan olanlarıda vardır. Özel olarak buharda pişirilmiş, yapışkan pirinçlerle servis edilir.

*pişmemiş sadece balık olanlarına Sashami denilir ve çoğu zaman Sushi ile karıştırılır. Ayrıca Sushinin yanında en popüler olanları da California roll tarzı olanlarıdır..Neden california roll demişlerde Tokyo roll dememişler orasını bilemiyorum..Ama bildiğim kadarıyla tadlarının sushiden çok çok daha güzel olması.

*California roll yosun, yapışkan pirinç, avakado, salatalık, somon vb. balık ve krem peynirden yapılmaktadır. En dışı susam ve uçarkefal balık yumurtası ile süslenir. :{ Uçarkefal balık yumurtası turuncu ve sanırım kırmızı renklerde oluyor. Tadını bir türlü alamadığım bu yumurtalar ağızda yerken cırk cırk diye sesler çıkarttır...

*Sushi ve California roll wasabili soya sosuna bandırılarak yenilir. Wasabi yeşil renkli bir ezmedir. Tadı çok acıdır, kokusu keskindir. Küçük bir parçası bile o acılı baharat tadını almanıza yeter.

*Sushiden önce aperatif olarak yukarıdaki çorba (Miso Soup) ve soya fasulyesi (edamame) tercihen yenir. Fakat çorba bir dilim ekmek ihtiyacını her seferinde hissettirir. :) Soya fasulyesini lokantada yediğimden bu yana evde de kendim çok defa yaptım. Çok sağlıklı bir fasulye, çekirdek gibi yemekten önce ve sonra yenilebilir. Yapılışı da oldukça basittir. Makarna yapar gibi soya fasulyelerini kaynamış hafif tuzlu, birazcıkta zeytinyağlı suda yaklaşık 5-10 dk arası pişiriyorum..(Bir iki tane fasulye tanesi patlayıp, yaprakların arasından görününceye kadar.)Sonra güzelce süzüp, biraz bekletip üzerine tuz ilave edip ılık ılık servis yapıyorum.

Benim hazırladığım uydurma
Yalancı sushi (Krep Roll) tarifine gelince;



Yapılışı; öncelikle ıspanaklı krepler pişirdim. Sevgili Cafe Sardunya'nın Akdeniz Krep tarifini uyguladım, çok güzel kıvamlı bir krep oldu. Tarife buradan ulaşabilirsiniz. Krepleri mümkün olduğunca ince ve geniş olarak pişirmeniz iyi olur. Sonra arasına uzun ince bir şekilde tavuk salamı, avakado, salatalık dilimleri dizip birazda karabiber,
kırmızı biberle baharatlandırdım..Sizde arzu ettiğiniz gibi malzemeleri çeşitlendirebilirsiniz. Daha sonra rulo yapıp, bıçakla kestim, dağılmaması için de kürdanlarla sabitleştirdim...Yapımı oldukça basit, tadı hafif, bir çeşit aperatif oldu...Umarım sizde beğenirsiniz..Afiyetle..

Herkese mutlu haftalar....

7 Ocak 2008 Pazartesi

Ayın Şefi: Pincirtalı Truff ve Höşbiye :))


Pincirtalı Trufflar

Sevgili Alev'in düzenlediği Ayın Şefi etkinliğine Pincirtalı Truff ve Höşbiye hazırladım. :)
Kuru incir, pirinç ve lavantayı biraraya getirmeye çalışırken tek tarif ile iki farklı sunum ortaya çıktı. (Benim favorim kesinlikle yukarıdaki Pincirta.)
Bu etkinliğin çok yararlı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum ama umarım bir daha malzeme sıkıntısı çekmem.
Çünkü lavantayı bulmam çok zor olmuştu, nerdeyse dolabımda duran nikah şekeri niyetine dağıtılan Lavanta kokulu yıllanmış torbayı açacak içinden ne çıkarsa onu kullanacaktım, neyseki malzemeleri sonunda bir Gurme shoptan tamamlayabildim.:)

Bu güzel etkinliği başlattığı için, yeni ve değişik lezzetlerle tanışmamıza olanak sağladığı için Alev'e teşekkürler....Gelelim uydurma tariflerime...

Pincirta ve Höşbiye için öncelikle hazırlanması gereken tarifler:
1. Lavantalı Pandispanya Tarifi:
Çoğunlukla pastalarımda kullandığım pandispanya tarifine 1 dolu tatlı kaşığı kadar lavanta ilave ettim. Siz herhangi bir tarifinize lavanta ekleyerekte hoş kokulu kekler hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
* Yarım + çeyrek bardak şeker (kap ~185 gr)
* Yarım + çeyrek bardak kek unu (kap ~ 90 gr)
* 4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* 1 paket vanilya
* 1 tatlı kaşığı kurutulmuş Lavanta

Hazırlanışı:
20 cm lik kelepçeli kalıp yağlanıp, unlanır.
Fırın ayarı 180 derece. Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyunuz. Buhar oluşması için.
1. Geniş bir kapta, yarım bardak şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya da eklenir.
2. Başka bir kapta yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra içine yavaşça çeyrek su bardağı şeker serpilir, çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir)
3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 3 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce yumurta beyazının 1\3 ü, sonra unun 1\3 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. En son Lavanta eklenir. Kek hamuru kalıba dökülür.
4. Önceden 180 derece sıcaklığa getirilmiş fırında 25-30 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçakla hafifçe geçirilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevirilir bekletilir. Soğuyunca ortadan ikiye bölünür.

2. Pirinç Unlu Muhallebi:
Pirinç unlu muhallebi, paketinin arkasında yazdığı gibi;
*yarım ölçü olmak üzere Pincirta truff için hazırlanır. Soğumaya bırakılır.
*eğer sadece aşağıdaki höşbiye tarifinden hazırlayacaksanız tam ölçüden hazırlanır. Soğumaya bırakılır.

3. İncirli ve Cevizli Ezme:
Ezmeyi göz kararı hazırladım. Siz kendi damak tadınıza göre malzemelerle oynayabilirsiniz.
Eğer sadece Höşbiye hazırlayacaksanız daha çok ezmeye ihtiyacınız olacaktır.
* 6-7 adet kuru incir
* 1 su bardağı ceviz
* Süsleme için eksta ceviz
Hazırlanışı:
Öncelikle kuru incir robottan geçirilerek çok küçük parçalara ayrılır. Sonra ceviz çekilir ve birbirlerine iyice karıştırılıp, top haline getirilir.

PİNCİRTA TARİFİ (pirinç unlu, incirli, lavantalı truff :)
Hazırlanışı:
Yukarıda ayrı ayrı hazırlayacağınız tüm tarifleri geniş cam bir kasede birbirine iyice karıştırın.
Öncelikle tüm keki elinizle ufalayın, içine soğutulmuş muhallebiyi dökün ve incir ezmesi ile güzelce karıştırın. Sonra bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi günü kıvama gelen harçı, küçük toplar halinde elinizle yuvarlayarak trufflar yapıp, cevize bulayın..


Höşbiye

2. HÖŞBİYE TARİFİ (pirinç unlu muhallebi üstüne, lavantalı kek ve incir ezmeli oturtma :))
Hazırlanışı:
Bu tarifim için ilk olarak ortadan ikiye ayırdığım pandispanyamdan kurabiye kalıbıyla kalpler kestim. Üzeri için incirli ezmeden bir küçük boyda yine kalpler hazırladım. Tabağa biraz pirinçli muhallebi sürerek yukarıdaki gibi bir sunum yaptım..Afiyetle.
Açıkçası benim favorim Pincirtalı truff. Keki, muhallebiyi ve incir ezmeyi ayrı ayrı yemektense hepsini karıştırıp yemek çok daha lezzetli oluyor.

Herkese mutlu haftalar
sevgiler

4 Ocak 2008 Cuma

Şirinler'in Pasta Evi :)



Pastadan evimiz yandaki Şirinler için hazırlandı...:)
Şirin Çisem, Debbie Brown'ın bir pasta kitabından seçti bu modeli...Ayşe ablasını da bayağı zorladı. :) Ama herşeye rağmen sonuca deydi.. Şu Şirinlerin güzelliğine ve evlerine bakarmısınız....(tütü maşallah!)

Aslında ben yazı yazmaktan çok resimleri eklemek istemiştim..Şimdilik sadece resimlerle idare etsek, onlara yorum yapsak olmaz mı? Ya da hiç bişey yapmasak eski günlere gitsek, hayal etsek Şirin Babayı, Şirineyi, Obur Şirini, Şakacı Şirini...Gargamel ve Azmanı da unutmamak lazım...:)
Bu arada "eğer iyi bir çoçuk olursanız belki gerçekten Şirinleri de görebilirsiniz." :P
En kısa zamanda tekrar görüşmek dileğiyle...Sevgilerle mutlu haftasonları






Related Posts with Thumbnails