29 Mayıs 2008 Perşembe

Jöleli İrmik Tatlısı: Annemin Yemekleri



Lama'nın "Annemin Yemekleri" etkinlik zamanı geldi geçti bense ancak tatlımı bugün yapabildim..Lama'ya aşağıdaki gibi bir gülücük gönderiyorum ve tatlımı sayfasında yayınlamasını ümit ediyorum. :) Bu güzel etkinlik, konu ve sunumları için kendisine çok teşekkürler..



Jöleli irmik tatlısını evvel zaman içinde, ben henüz fotoğraf çekemez, kek pişiremez, eşimden zorla yorum dilenir iken yapmıştım..Şimdi yeniden sayfama taşıyorum, tarif annemin tarifi sunum da tahmin edersiniz benim. Biliyorum surat öyle sevimli olmadı ama olsun tatlı benim içindi, etkinlik içindi, yaparken annemi düşünmek içindi ne de olsa, birde hani dizi mizi izlerken soğuk soğuk iyi gider içindi. :) Yazamadan geçemiycem bir iki gündür"Limon Ağacı"dizisine takıldım kaldım. 2 senedir gözüne dizi sürmemiş biri olarak, bir buçuk günde bu dizinin 10 bölümünü silip süpürdüm. Limon ağacını izlemeye doyamıyorum şimdilik. Bu yüzden ki irmikli tatlıyı ha şimdi ha sonra yaparım derken geç kaldım..

Tarif canım annemin bana öğrettiği ilk tatlı tarifidir, uzun zamandır severek yaparım. Blogcudaki tarifi kopyalıyorum..:)

Malzemeler ; (05/06/08 güncellendi)

* 7 Yemek kaşığı irmik ( dolu )
* 10-14 Yemek Kaşığı şeker ( ağız tadına göre)
* 1 kilo süt
* Arzu ettiğiniz bir hazır Jöle (ben muzlu kullandım)
* Tatlının üzeri için meyveler

Hazırlanışı ;

* Orta boy bir sos tenceresinde Kısık ateşte irmik, şeker ve sütü karıştırınız. (karıştırarak kaynatın, kaynayan pencere fokurduyor. Kıvama gelen irmiğin içinden hava kabarcıkları çıkıyor.)Yoğun kıvama gelinceye kadar sürekli karıştırmanız gerekiyor yoksa irmikler topaklanır.
* Borcamınızı soğuk suyla hafif ıslatınız. ( annem dedi sanırım yapışmasın diye )
* İrmik muhallebisini borcama döküp soğumaya bırakın.
* İrmik soğuduktan sonra üzerini arzu ettiğiniz meyveler ile süsleyin. (İrmik tamamen sertleşmeli)
* En son olarak hazırladığınız ılık jöleyi meyve dilimlerinin üzerine dökünüz.

Soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

Herkese tatlı gülümsemeler
Sevgiler

26 Mayıs 2008 Pazartesi

Romantik Kremalı Pastalar


(Siyah & Beyaz)

İlk pasta süslediğim günlere geri gidiyorum...Wiltonlı günlere...

Colette'li pastalardan sonra her ne kadar şeker hamurlu pastalar yapmak için can atsamda yağlı kremalı, royal icinginli pastalar yeniden merhaba size :)


(Romantik)


(Beyaz Rüya)


(Cazibeli)

Geçen hafta boyunca üzerinde çalıştığım bu mini romantik pastaları butter cream yani yağlı krema ile kapladım. Her birinin içinde farklı kekler, farklı ara dolgu kremaları vardı. Ananaslı kek, fudge çikolatalı krema, böğürtlenli butter cream bunlardan bazıları...Süslemelerde çikolata, royal icing ve butter cream kullandım. Daha çok turistlere hitap eden cinslerden. (Daha ayrıntılı royal icingli çiçek yapımı bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.) Pastaların dokusu tam istediğim gibi olmasada hem tat olarak hem sunum olarak sanırım bu sefer sınıfı geçtim. Buradaki iki numaralı pastadan sonra işte mutfağımdan çıkanlar bunlardı.

Ben iki kültürün damak tadı arasında kalmış durumdayım.. Bizler çoğu zaman bol meyveli, hafif, ıslak, muhallebili pastalar isteriz, turistler ise aromalı, yoğun, butter creamlı pastalar.



Peki siz pastanızı nasıl seversiniz? :)

Herkese tatlı rüyalar
Sevgiler

15 Mayıs 2008 Perşembe

Colette Peters ile Pastacılık Kursu



3 günlük şekerden bir rüyadaydım geçtiğimiz haftasonu. Uyandığımda hala ağzımın suları akıyordu.
The Notter School of Pastry Arts da tadına doyulmaz bir pastacılık eğitimi aldım. Aslında tam pastacılık da sayılmaz, dünyaca ünlü pasta tasarımcısı Colette Peters'nın "Advanced Cake" adı altındaki bir eğitimiydi bu.
21 saat içine bir sürü şey sığdırmaya çalıştık. Her arkadaştan teknikler, fikirler kapmaya, aklıma ne soru geliyorsa Colette ile paylaşıp birşeyler öğrenmeye çalıştım. Sanırım Colette Peters beni ona sorduğum sorular ile hatırlayacak.:) Sonuçta esaslı bir Saraylı Pastası hazırladım. (Buradan eski Saraylıma bakabilirsiniz.)

Colette ve diğer arkadaşlar Türk olduğumu pastama da bakıp söylediler. Türk ezgilerini, motiflerini pastama yansıtmaya çalışmıştım, sanırım devamını getirebilmek içinde daha çok çalışmam lazım.

Buradan eşime bana verdiği maddi ve manevi destek için tekrar binlerce kez teşekkürler ediyorum. (Beni dinlediğin bana gönülden inandığın için teşekkürler...)

Bembeyaz, altın gibi değerli, taze gelinler gibi mutlu bu pastayı herşeyden önce anneme tüm annelere ve geleceğin annelerini hediye ediyorum.

Herkese tatlı rüyalar
Sevgilerle






8 Mayıs 2008 Perşembe

Şeker Ada, Düğün, Spiderman Pastası



Hangi pastama ne yazacağımı bilemedim için sizi uzun süre resimlerle başbaşa bıraktım..Bu süre içinde tatlı bir rüyadaydım ben..3 günlük bir rüya..Gittiğim pastacılık kursu ile ilgili detayları yazmadan önce buradaki pastalarım ile ilgili duygularımdan kısaca bahsetmek istiyorum..



Şeker ada ve bikinili kızlar pastamızı sevgili Banu & Çiğdem arkadaşlarımızın doğum günleri için hazırlamıştım..2 gün ara ile olan doğum günlerini harika bir sofra eşliğinde birlikte kutladık.. Buradan Emineye sonsuz teşekkürler..Nefis şeyler hazırlamıştı o gün için..Çok özenli zevkli leziz bir sofraydı. Geçte olsa tekrar iyiki doğdunuz bayanlar...:)



Bu pastacığımızda düğün pastası aday adayı oluyor..:) Geçenlerde hiç tanımadığım Amerikalı 3 bayan pastalarımın tadına bakmaya bize geldiler. Sonuç ne mi oldu? Beğendiler beğenmesine ama kekimi ve kremalarımı az şekerli hafif buldular. Kekim yumuşak ve ıslak olmuş tam ağzıma layık. :) Sonuç itibari ile anladımki bizim damak tadımız onlarınkine uygun değil. Bizzat şahidim. :) 2 hafta sonra tekrar gelecekler bakalım o zamana kadar onlara uygun neler çıkartabileceğim mutfağımdan..Yağlı krema (butter cream), bol şekerli, yoğun ve kuru kekler, aromalı pastalar..hmmm? :{







Bu pasta tam bir spiderman tutkunu olan 4 yaşındaki Sergen Asrın içindi... Spiderman kadar Batman'ı ve Superman'i de çok sevdiğinden onların da logolarını cupcakelere taşıdım. Bu pasta için çok kararlıydım; pastanın modelini, figürlerini, renklerini önceden belirleyecek son güne hiçbirşey sıkıştırmayacaktım güya :) Kulağa gerçekten çok hoş geliyordu ama olmadı tabii..:) Gene herşeyi son dakikada tamamladım. Resimde gördüğünüz spiderman figürü için pasta yapımına geçmeden, 3 gün evvellinde hazırlıklara başlamıştım. İlk günün sonunda aklıma gelen pastaya destek fikrimle tüm figürü bozup tekrar baştan yapmaya çalıştım..Saatlerimi alan emeğimi bir anda bozuverdim çünkü kendimce müthiş bir fikirdi devrilen pastaya destek vermek.. :) Fotoğrafta çok belirgin olmasada üst kat oldukça yamuktu..:) Hareketli spidermanıde kontrol etmekte zorlandım. Fakat sonunda herşeye değdi. Hiçbir pastamı diğerinden ayrılmak istemiyorum ama bu pasta en çok içime sinendi, renkler figür tam gönlüme göre oldu. Bu arada doğum günü pastasından çok cupcakelerin çocuklar tarafından ilgi görmesi ve hemen kapışılması ilginçti..:) Sergencim doğum günün tekrar kutlu olsun..

Herkese en içten sevgilerle

2 Mayıs 2008 Cuma

YAGSIZ ISPANAKLI KEK



Geçen yazımda yağsız ıspanaklı kekimden bahsedip tarifimi verememiştim. Bunun en büyük nedeni çektiğim fotoğraflarla birlikte tarifi adım adım hakkıyla verebilmekti. Şimdi arayı fazla açmadan lafı fazla uzatmadan tarifimi sayfama ekliyorum.

Ispanaklı kek denemeden önce uzun süre araştırma yaptığımı söylemek isterim. Pek çok arkadaşa danıştım, fikir aldım ama sonunda anne sözü dinledim ve kendi doğaçlama tarifimi oluşturdum. Ispanaklı keklerde gerçekten hiçbir ıspanak tadı ve kokusu olmuyor. Gönül rahatlığı ile ıspanağı doğal ve sağlıklı bir renklendirici olarak kullanabilirsiniz. Renk için anneme danıştım ve bana ıspanak püresi yerine ıspanağın suyunu çıkartmamı önerdi. Aşağıya adım adım nasıl ıspanak suyunu çıkardığımı resimledim. Biraz el oyaladı ama sonuç mükemmel oldu. Umarım sizde dener ve beğenirsiniz. Ben kolay kolay tariflerimi övmem ama bu yeşil renkli şey mükemmel oldu. Sabırla tarifi okur ve adım adım yaparsanız eminim harika sonuça ulaşırsınız. Hem de zerre kadar sıvı yağ, katı yağ kullanmadan. :)



Ispanak suyu için;

Ben yaklaşık 150 gr temizlenmiş yıkanmış ıspanak kullandım. Ispanaklar hafif nemliyken küçük partiler halinde resimdeki gibi bir pirinç süzgeci içinde rendeleyerek suyunu çıkarttım. Yaklaşık olarak 50 gr ıspanak suyu elde ettim.

Ispanak suyunu sıkarken süzgeç delikleri tıkanır gibi olursa süzgeci sudan geçirip temizlemeyi unutmayın. Suyu sıkılmış ıspanak parçalarını ben değerlendiremediğim için attım eğer bir fikriniz olursa lütfen benimle paylaşın böylece gelecek sefer bende değerlendirebilirim.

















































Yağsız Ispanaklı Kek/Pandispanya tarifi
Malzemeler

*
4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* 1 kap şeker (~ 220gr)
* 1 kap un (~150gr) + 2 yemek kaşığı un (fazla tepeleme değil)
* 1 paket vanilya
* 50 gr ıspanak suyu
* Keki ıslatmak için süt

Hazırlanışı:
20 cm lik kelepçeli kalıbın sadece altına yuvarlatılmış yağlı kağıt serilir.
Fırın ayarı 160 derece.

1. Geniş bir çırpma kabında, yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. İçine çeyrek kap şeker yavaşça serpilir ve çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir) Bu aşamada kesinlikle yumurta sarıları beyazlarına karıştırılmamalıdır.
2.Başka bir geniş kapta, 3\4 kap şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya ile birlikte yavaş yavaş ıspanak suyu eklenir ve biraz daha çırpılır.
3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 4 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce unun 1\4 ü, sonra yumurta beyazının 1\4 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. Kek hamuru kalıbına dökülür.
4. Önceden 160 derece sıcaklığa getirilmiş fırında yaklaşık 40 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçakla hafifçe geçilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevrilir bekletilir. Kek soğuyunca tekrar eski haline getirilir ve üzerindeki bombe olan yerler arzuya göre traşlanır. Bence şeker hamuru ile kaplanmadığı sürece traşlama işlemine de gerek yok. Daha sonra ortadan ikiye ya da üçe ayrılır. Süt ile her kat ıslatılır.

Pasta için;

1 kutu hazır krem şanti (2 paket)
Süt
Muz ve böğürtlen
Şeker hamuru

Pastanın hazırlanması;

Krem şanti, paketinin arkasında yazdığı gibi süt ile hazırlanır. (Gelecek sefer hazır şanti yerine süt kreması ve pudra şekeri ile hazırlanmış krema yapmayı tercih ederim. Çünkü krem şantiler çok daha şekerli oluyor. Süt kreması ile şeker oranını ayarlamak elimizde)
Her kata biraz krem şanti sürülür ve meyveler dizilir. Sonra meyvelerin üzeri tekrar şanti ile kaplanır. En son olarak pastanın tüm dış yüzeyi krem şanti ile güzelce sıvanır, kaplanır. Şeker hamurlu ile pastanın süslemeleri yapılır. Mümkünse bir gün önceden süslemeler hazırlanır.

Herkese Afiyetle
Tatlı haftasonları :)
Related Posts with Thumbnails