6 Mayıs 2007 Pazar

Sarımsaklı Pide Masalı ve Humus Tarifi



Onlar erer muratlarına, biz çıkarız lezzet doruklarına!


Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, uzun bacak ile koca göbeğin öğle yemeğinde yiyecek ekmekleri biter. Dışardan hazır aldıkları ekmekler, onlara evde yapılan ekmekler kadar lezzetli gelmediğinden, kendi ekmeklerini kendileri yapmak isterler. Uzun bacak hamur mıncıklama olayını çok sevdiğinden, keyifle hazırlıklara başlar. Maya ile aralarında özel bir diyalog kurulur. Onların dilinden anlamaya çalışır. Maya paketini açıp onları sıcak su termal havuzuna almadan, havuz sıcaklığına çok dikkat eder. Ne çok sıcak- ne çok soğuk, tam vücut sıcaklığında rahat etmelerini sağlar. Onlar mutlu olup ortalığı köpük yapınca kendi de mutlu olur. Sonra onların en sevdikleri şeye, una gömer. Bir süprizi de vardır. Bonus olarak sarımsak ve baharatlarla şenlendirir kızları. Bir güzel doyurur karınlarını. Sonra da biraz egzersiz yaptırır. Evire çevire bir güzel yoğurur, alttakileri üste üstekileri alta getirir, ne olduklarını şaşırtır. Bu durum mayaların öyle hoşlarına giderki, kabarmak için can atarlar. Aynı zamanda aklından geçenleri de mırıldanır. Bir yandan "hadi güzellerim göreyim sizi, gösterin kendinizi..."diye gazlarken. Bir yandan da işe ya da bilgisayara dalıp gitmemek için çalar saatimi kurar. Vakti gelince heyecanla mutfağa koşar. Ne görsün kızları bir serpilmiş bir kabarmış, kaselerinden taşacaklar. Tam iki katı büyütmüşler kendilerini. Ardından burunları fazla kalkmasın diye tüm havalarını dindirir. Sonra yine kendi elleriyle tekrar kaldırır burunlarını, hepsi tarifelerine uygun, tekniğiyle. :) Sıra gelir, güneş banyosu yaptırmaya. Fırın sıcaklığı tam istedikleri gibi ayarlanır. Güneşle dans ederken renk değiştirir bizimkiler, bir bronzluk ki görülmeye değer. Daha da güzelleşir, kabarır, mis gibi buram buram kokarlar. Sonunda ayrılma zamanı gelip çatar; onlar erer muratlarına, biz çıkarız lezzet doruklarına. İşte bir paket kuru mayanın hikayesi de durda böyle sona erer...:)

Bu ilginç görünüşlü pide tarifi ile uzun zamandır bakışıyorduk. Ne zamandır elim hamura değmiyordu. (Bakmayın geçende verdiğim Challah tarifine onu yapalı aylar, yiyeli aylar oldu.) Sonunda formumu kaybettiğimi düşünmüşken, geçende yine hamurla oynaşasım geldi. Vakit bolluğum da olunca istedim ki gözlere şenlik bir pide hazırlayayım. Yanında da humusumuz...İşte tarifler...


Provençal Fougasse-Flat Bread kısacası Sarımsaklı Pide :)

Malzemeler;
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kurutulmuş biberiye
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kurutulmuş kekik
  • çeyrek su bardağı zeytin yağı (yaklaşık 60 ml)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 + 3\4 su bardağı sıcak su ( 40-46 derece) ( 1 su bardağı su ~240 ml)
  • 4 + 1\2 su bardağı un ( 1 su bardağı un ~ 150 gr)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tuz
  • Kaba mısır unu ya da normal un
Hazırlanışı:
  1. Bir tavada, orta ısıda ince doğranmış sarımsak, biberiye ve kekikler hafif kavrulur. Sarımsaklar yumuşar. Tava ocaktan alınır, oda sıcaklığına getirilir.
  2. Geniş bir cam kasede maya sıcak suda çözülür.( su sıcak olacak fakat elinizi yakmayacak) Yaklaşık 5dk. da köpük oluşur.
  3. un, tuz ve soğutulmuş yağlı sarımsaklı sos mayaya eklenir, tahta kaşıkla karıştırılır. Daha sonra yağlı tezgaha alınır, yaklaşık 5-7dk yoğurulur.
  4. Geniş cam kase temizlenir, hafif yağlanır. Hamur tekrar bu kaseye alınır, üzerine strec film ile kapatılır. Yaklaşık 1-2 saat dinlendirilir. Hamurun iki katına çıkması gerekecek. İki katından fazla kabarmamalı. Ara sıra hamuru kontrol edin.
  5. Kabaran hamurun şişkinliği elle bastırarak indirilir. Tekrar yağlı yüzeye alınır. 2 parçaya bölünür. Üzerine kuru mutfak havlusu örtülerek 5dk. dinlendirilir.
  6. Hamur parçalarını temiz yüzeyde elle açılarak, tepsinin boyutuna göre şekil verilir.
  7. Tepsiye kaba mısır unu serpin ki hamur yapışmasın, yanmasın. ( ben hem yağladım hem de kaba mısır unu serptim) Eğer elinizde yoksa normal unda serpebilirsiniz.
  8. Tepsiye hamurlar yayılır. Resimdeki gibi çizgiler atılır. Elle çizgiler büyütülür.
  9. 220 derece ısıtılmış fırının orta katında yaklaşık 15-25 dk üzeri kahverengileşinceye kadar pişirilir. Sıcakken servis yapılır. Soğuyunca pideleri tekrar iyice ısıtıp öyle servis yapmanızı tavsiye ederim. Afiyetle.


not: Resimde görülen bardak, tariflerimde ölçü olarak kullandığım bardaktır. Amerikan ölçüsüne uygun olduğunu farkettim, bizim normal su bardaklarından biraz daha küçüktür. Malzeme kısmında daha detaylı ölçüler vermeye çalıştım. Eksik olan bir ölçü varsa lütfen bana yazın.

Buram buram sarımsak kokuyorum iki karıştan fazla yaklaşmayın :)


Sarımsaklı Dilim Pide ve Humus

Sarımsaklı pideler çıtır çıtır humus'a bandıra bandıra yenildi. Yanında çay ve zeytin. Bir öğün ancak böyle güzel geçirilebilirdi. Sevgili Sofram Fatma ablamın videoları ve sevgili Mutfaktayım Özlem'nin aklıma ilk humus yapımını düşürmesiyle bu tarif oluştu. Onlarda pastırmalı, maydonozlu turşulu humus çeşitleride bulmak mümkün. Ben kendimce tarifi aşağıda veriyorum ama dilerseniz Humus'un hikayesini bize birde Sofram ve Özlem anlatsın.

Malzemeler;
  • Yaklaşık 1 su bardağı nohut
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 büyük limon suyu
  • 3 diş sarımsak
  • tuz, karabiber,zeytinyağı, sıcak su
Hazırlanışı;

Nohutlar bol suda haşlanır. Haşlanan nohutlar blendırdan geçirilerek, iyice ezilir. Çok kuru kalmaması için sıcak su ilave edilir. İçine yukarıdaki tüm malzemeler konularak, karıştırılır. Üzerini zeytinyağı, siyah zeytin ile süsleyebilirsiniz. Afiyetle.
Kaynak:Sonoma

Sağlıklı, huzurlu mutlu günler dileğiyle...
Sevgilerle

61 yorum:

  1. Afiyet olsun.Humusu çok severim .Antakya lılar yapıcak ki yemede yanında yat ..ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. iyi aksamlar aysecim,
    bu ne güzel bir ögün olmus taze pide ve humusla gecen,ellerine saglik humusu hep merak eder dururum ama aslinda cesaret edemiyorum yapmaya.birgun cesaretimi toplarsam tarifini mutlaka deneyecegim sevgiler canim...

    YanıtlaSil
  3. He he yaşasın ilk yorumu ben yapıyorum.

    Ayşe'cim, ekmek ne kadar değişik olmuş, tabii anlatış şeklinde :) Çok güzel görünüyor...kimbilir tadı da ne güzeldir...

    Sevgiler,
    Özlem

    YanıtlaSil
  4. Masallarla da karsilarmis konuklarini, aman da aman :) Yaman kiz, sarmisakli ekmek pek cekici gorundu simdi. Ah bir de mide yanma problemim olmasa... Ellerine kollarina saglik sekerim, humusa bandira bandira yemek de pek zevklidir yaaa, ben de mi denesem degisik ekmek yapmayi acaba diye dusundurdun beni simdi. Uzun bi cumle oldu ama idare ediver :) Operim

    YanıtlaSil
  5. Ferhanca canım ayrıca İsrailliler de humusu güzel yapar diye duydum.. Antakya mutfagında da meshurmuş. Biz de daha yeni yeni öğrendik humusun ne olduğunu. Şu an elimizdeki stoklar Eskişehirli humusu ile sınırlı :) Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkürler..sevgiler

    Yemeğim canım, cesaretini humus için değil pide yapımı için toplasan daha iyi olur.:) Humusu yapmak inan ki çok kolay. Bir tek nohutu yakmadan haşlamak zahmetli..Neden öyle diyorum çünkü iki defa nohutlu yemek yapacak oldum ikisinde de tencere dibindeki bir sıra nohutu telef ettim. Nasıl bir bakliyatsa, sünger gibi suyunu çekiyor mubarek. Canım tavsiye ederim hoş bir meze çeşidi..yorumun için çok teşekkürler, beğendiğine memnun oldum. Sevgilerle

    Özlem'cim canım, çok şirinsin..Bir an için ilk iki yorumu senin yorumunun altına almak istedim inanki ama elimde değil. Bir dahaki sefere..Cici yorumun için çok teşekkürler. Görüntüsü kadar tadıda güzeldi canım,beğendiğine sevindim..sevgilerle

    Minikkuş, ben de düşük ayar disleksilik var. "Maşallahlarla karşılarmış" diye okuyorum yorumunun başını..Diyorum ne maşallahı, jeton köşeli düşmüyor ki..:)) Canım öyle ya değişiklik olsun diye masallar uyduruyorum size, yarı gerçek yarı hayal..Beğendiğine memnun oldum..Yap güzelim ekmek, nefis oluyor. Hastalık gibi birşey yaptıkça yapasın geliyor. Mayalar ile dost oluyorsun, sonra sende yazarsın masalını..:)) idare etmek ne demek bayıldım yorumuna, maşallah maşallah..he he :)) sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  6. Tarifin başında yazdığın masal çok hoşuma gitti,şeker mi şeker bir yeğenim var..yani birkaç tane var da ben kız olandan bahsediyorum,zamanının çoğunu bizim evde geçirir,onunla kurabiyeler ,kekler yaparız bu onun en çok sevdigi şeydir,ikinci en çok sevdigi şey ise uyurken ona masal anlatmamdır,ben de anlatırım anlatırım ama bazen anlatacak - daha doğrusu uyduracak şey bulamam- bu maya öyküsü çok güzel,telif hakkı istemezsen birkaç akşam idare ederim ben bununla..istersen de canın sağolsun..teşekkürler tarif harika görünüyor..ellerine sağlık.afiyet olmuştur inş.selamlar...

    YanıtlaSil
  7. Ayse kiz , bu sarimsakli pideye baska sekil vesek olmuyor mu?lezzetin sirri bunda mi yoksa;)
    Tarifi de oykuyu de begendim sana 9 puan verdim. 1puana ne oldu dersen, sekilin onemini, oykusunu anlat iade ederim :D

    YanıtlaSil
  8. Süheyla'cim masalı kendi masalın gibi anlatabilirsin. Böylece belki yeğeninle bir gün ekmekte yaparsınız. Ya da gel hep beraber yapalım. :)
    Benim yeğenimde tam bir masal tutkunu, anlat anlat bıkmaz. Seni uyutur kendi uyumaz. Sonunda dayanamaz kaçarsın yanından bitanecik yeğenim (şimdi iki tanecik oldular:) masalsız uykuya dalar. :)Canim yazımı beğendiğine çok memnun oldum..Güzel yorumun için çook teşekkürler. sevgilerle

    Lama'cım, çok işkembeden hatunsun sen. Bizde önce görüntü sonra lezzet gelir. Koca bir sayfa yazı yazdık, resimledik süsledik, sen gittin olmayan birşeyin açıklamasını istiyorsun..:))Hadi beh sende :) istemiyom o bir puanı al senin olsun..he he he! hem bizim işkembe puanlarına ne oldu sen ondan haber ver..115 puanı böyle dağıtıyorsun taksit taksit..:)


    dip not: bu ekmek-pide çeşidi güney Fransada meşhurmuş. Muhtemelen bir hikayesi vardır. Bilen varsa yazsın bana! Böyle gözler yapmak aslında ürkütücü, akşam vakti yanlız başınıza bu şekilli pidelerden yapmamanızı tavsiye ederim.. :) Siz yemeden o sizi yiyecek gibi duruyor...:) bücülerin gözleri..:)

    YanıtlaSil
  9. Ayşe'cim bir ekmek bu kadarmı matrak anlatılır. Çok güldüm yahu. Aslında ben uzun yazı okumaya sıkılırım ama senin yazılarını bidaha bidaha okuyorum. Ve çok gülüyorum inanki. Bu ne zeka işidir diyorum ben niye böyle şeyler yazamıyorum diye. (Bu arada zeki olduğunu yazdım arada) Birde pideye böyle zuzaylı gözleri vermek şartmı, ürkütücü olmuş, daha sevimli bir şekil olmazmı, humusuda hiç yemedim, ama pideyle birlikte canım çekti yahu, ha bu arada heralde galiba sanursam unuttun sen beni, yoksa beni beğenmiyormusun, gel emi, öptüm seni (ne kafiye ama) senin uzun uzun ve güzel yorumlarını çok seviyorum, sevgiler, öpüldünüz..

    Not: Daha önce söylemeyi unuttum ama benim annemin adıda AYŞE ve ben Ayşe ismini çoook severim....

    YanıtlaSil
  10. Merhaba canım Ayşem,pidenin mayalanma öyküsünü büyük keyifle okudum, kalemine sağlık canım...Ellerine sağlık, pide de humusta çok güzel olmuşlar canım, harikasın humusun yanına pidede yapmışsın, çünkü humus bu şekilde yenir, bandıra bandıra...
    Tarifimden yararlanmana sevindim canım, ama nohut haşlamak o kadar zor değil, akşamdan soğuksu ve biraz tuzla ıslat, sabahta üzerini bir parmak geçecek kadar su koy ve kaynadıktan sonra kısık ateşte ağzını açmadan pişir, bir seferde fazlaca yapıp dondurucuya atarsan, sonra kolayca humus yaparsın.
    İnşallah birgün Antakya'ya giderseniz orda ye birde ve dönüşünde bolca humus tozu al, laf aramızda ben onunla yapıyorum ve çok pratik 5 dakikada hazır..:))
    Canım ilk yapışına göre çok güzel yapmışsın yaptıkça bir sonrakinin herzaman daha güzel olduğunu göreceksin ama humusa mutlaka turşu gerekir, birde turşulu dene canım, çok konuştum galiba, sizlere afiyetler olsun , ailecek sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  11. Uzun bacak ve koca göbek afiyrtlr yapılanları yemiş.
    Seyretmeside bize kalmış =)
    Ayşe ellerine sağlık ikiside harika görünüyor...
    www.lezzetavcisi.net

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Ayşe bir iskenderunlu olarak bende yayınlamıştım humus tarifini sitemde.Severim, ellerine sağlık canım. Pidede harika görünüyor. Sarımsakta girdiği herşeye acayip bir lezzet katıyor ama birde şu kokusu olmasa:))

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel bir ekmek olmuş ellerine sağlık yaman ayşe :)bayılırım sarımsağa birde kokusu olmasa

    YanıtlaSil
  14. selamm
    harika olmuş harikaa ellerine sağlık hele pideye bittim tam süper yani...

    elcağızlarına sağlık...

    bu arada kitabı kaptın mı :)))

    YanıtlaSil
  15. merhabalar tatile cikmadan senin su pidenden yemege geldim hersey yine harika ama biri haric benim blog adresim eklenmemis hmmm! sende eklersen cok sevinirim sevgili yamanayse sevgiler bye bye!:))emel yani limondali yani neslinur78 ozellikle turkserecepten plies note myn name in your blog thank you very mach darling:))) nasilim ama pppp:

    YanıtlaSil
  16. merhabalar ayşe ablacım bakıyorumda yine mükemmel şeyler yapmışsınhusumlar sarımsaklı pideler ellerine sağlık..sevgilerimi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  17. Amaaan yaman Ayşe sarımsak gibi malın olsun, ben bir türlü yapamadım şu humusu...hepsi harika, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Ayşeciğim
    Herşey çok güzel görünüyor afiyet olsun.

    Hesna

    YanıtlaSil
  19. Cok ayip! iskembeden hatun da ne demek! Aaaaa!

    sen gundemi geriden takip ediyorsun Ayse Yaman, o Lama puanlari birikecek 1000 puan olunca hediye alacaksiniz, kimsenn puaninin uzerine yatmayiz evelallah...

    YanıtlaSil
  20. Merhaba canım, mis gibi pide kokusu buralara kadar geldi. Ellerine sağlık, hiç humus yemedim ama bu anlatımından sonra ilk iş denemek olacak. Sabırsızlıkla haftabaşını bekledim, bizim Yaman maceraya atılıp, yine timsahlı filan bir yerlere mi gitti diye merak ettim. neyse ki yazını okuyunca rahatladım:)) Sen böyle mutfak maceraları dene ve bizlerede güzel güzel tarifler yaz:)Korkutma beni, bu haftayıda olaysız atlattım mı atlatamadım mı diye:))
    Sevgiler canım öpüldün.

    YanıtlaSil
  21. anlatımını sevsinler senin kuzum yaaa..

    YanıtlaSil
  22. :)) deli işte nolcek:)
    çok tatlı anlatmışsın valla mayalı hamuru.. bi yapasım geldi benim de şimdi:))
    ama yani böle bakakaldım bi an acıktığımı hissettim.. sinir oluyorum sana siniiirr!! :) uzanıp da tutamamak,canın isteyip de yiyememek nedir bilir misin:))
    canım arkadaşım ellerine sağlık.. nefis olmuş ikisi de...

    yanlışlıkla tıklama ben böörülceyim:))

    YanıtlaSil
  23. Süper olmuşlar! Ben de İngiltere'de yediğim sarımsaklı ekmeklerden nasıl yaparım diye düşünüyordum, işte buldum, bu çok benziyor, en azından fikir verdi.Umarım sarımsak da fazla kokmuyordur :) Üstüne bir de humus yedik mi sorma gitsin artık o akşam iki koku bombası dolaşırız evde!:)) Bilmiyorum artık siz n'aptınız?
    Mayaların da ne hayat hikayesi varmış yahu , hayran kaldım.
    Bir de neden öyle şekil verdin, bir sebebi var mı, hani olur ya ekmeğin cinsine göre gevreklik açısından falan :) Yoksa onun da bir hikayesi var mıdır? :)
    Son olarak da çok detaylı anlatımın için teşekkürler, Fotoğraflar da çok başarılı :)
    Bir de unutmadan..... tamam tamam sustum, yeter bu kadar! :)

    YanıtlaSil
  24. Sarımsaklı ekmeği biliyordum ama pidenin de sarımsaklı olabileceğini doğrusu hiç düşünmemiştim farklı ve güzel bir tat olmuşa benziyor ellerine sağlık.
    Sevgiler…

    YanıtlaSil
  25. Ayşe'cik,
    Bu ne güzel bir tariftir böyle ellerine sağlık.Ben severim bu tür eğlenceli hamurları tam bana göre bir tarif vermişsin canım benim..

    Humus'un güzel görünüyor,eminim çok lezzetli olmuştur.Senin yayınladığın her tarif muhteşem güzel gözküyor bana inan canım.

    Sizlere afiyetler olsun..Aklım halen sarımsaklı pide de kaldı desem..))Harikasın sen..)

    Güzel bir hafta diliyorum.Sevgiyle..

    Gül/d.tadı

    YanıtlaSil
  26. koca gözlü bir pide ..
    çok güsel olmuş canım masal desen ondan güsel akşama oğluma okuyım üşenmessem.. biliyorsun ben tembelim ya...evetttt her konuda.:)))

    humusuda iç bakladan yapıldığını bilirdim ...nohuttan olduğunu iyi oldu öğrendim artık yaparım iç baklayı nerde bulcağımı bilmiyordum çünki:))

    demek yanık nohutlar hııı ..

    neyse canım öpüyorum ellerine sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. pide sahane gorunuyor :)) muhakkak deniycem :)) suheyla link vermeseydi boyle eglenceli bi sayfayi da bulmam zaman alirdi belki, ama okudum ve keyiflendim, suheyla arkadasima da bi tesekkur edeyim burdan :) sevgilerimle ..

    YanıtlaSil
  28. ellerien saglik cnm hangi ara ekledinde hangi ara yorum yazdi bu millet sana kiz heeh hizli gonzo
    :-))aksam baktim daha yoktu tarif felam.birde su sarmisakli ekmek ne kadar dayaniyor test edip onaylicanmi bizim icin:-))nehirs(nuray)

    YanıtlaSil
  29. Yazan: ayseyaman | Tarih: 3/5/2007
    Konu: yine ben!
    yukarıdaki resmi yine gene beğenmedim...
    çok cirkin çıkmışım o resimde...:))

    BUNU YAYINLAMA HAHAHAH:-)
    BURDAKI YAZIDA HARF HATASIMI VAR YOKSA BEN GOZLUKSUZLUGUMUN KURBANIMI OLDUM YINE BILMIYORUM:::ESINE KIM BENZETMIS DEDIGIN FOTONUN ALTINDAKI YORUM
    NURAY(nehirs)

    YanıtlaSil
  30. Kizim oyle cagiriyorsun, "hadi gel, hadi gel" diye. icinden diyorsun ki "nasilsa gelmezler". Ama yaniliyorsun, odami hazirla, Temmuz'da esi ve cocuklari Turkiye'ye tatile gonderince, iki gun sana geliyorum:)). Floridayi da ozlemisim zaten. William amcadan mi bu tarif de? Goruntu cok gzuel de:)) Neyse, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  31. selam yamanım....
    bu nasıl tarif...bana hiçmi acımıyosunuz...bool boool sarımsak konmuş herşeye....size afiyet olsun...ben görüntüyü sarımsaksız hayal edip öyle avutuyorum kendimi...

    hikayeye bayıldım...kendi açından güzel ve masum anlatmışsın...halbuki iç yüzünü benden daha iyi bilen yok...olay şöyle...
    mayalardan nefret eden sen daha fazla dayanamadın..bir an önce onlardan kurtulmak istedin...ama bir çırpıda çöpe atmaktansa yavaş yavaş halletmeliydin olayı...acı çektirmeeeek...
    ve önce suda boğmak istedin...sonra üzerlerine un atarak gömülmüş süsü verdin...amacın onları delirtmekti...oda yetmedi çamurlu bir bataklık gibi üzerine su döktün...ve gaz bombaları gibi içine kokan ne varsa attın...yine hıncını alamamıştın...bu kez ellerinle iyice sıkmaya başladın...yorulmuştun...biraz dinlendin...bu arada onunda heryanı şişmişti...tekrar gittin yanına artık tahammül edemiyordun...üzerinden tır geçmiş gibi dümdüz yaptın...orasını burasını yırttın...ve en acısı onu kızgın fırına verdin...dahada kötüsü onu yedin.....bu bir vahşet....o mayaya nasıl kıydın...ve resimleyip gösterirkende hiç utanmadın....vah vaaah...
    ***nasılım****ellerine sağlık****

    YanıtlaSil
  32. Ayşeciğim her ikisi de çok güzel ama özellikle humusun görüntüsünü sevdim ben. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Eline sağlık canım.Ne güzel anlatmışsın :)

    Selam ve sevgiler....

    YanıtlaSil
  34. merhaba
    ayşecim
    ekmeğe tek kelime ile bayıldımmmmmmmmm. cidden çok hoşuma gitti şekli içindekiler
    yerken boğazınızda kalmıştır umarım
    humusuda çok severim
    nasıl afiyet olsun derim ya
    demiyorum işte
    sadece eline sağlık diyorum
    fazlasını bekleme
    oda adetten diye söylüyorum :):):)

    YanıtlaSil
  35. Ellerinize sağlık.Ne de güzel anlatmışsınız ,okurken yemiş kadar oldum.humusu bol bol yaparım.Nohutu fazla haslayıp dondurucuya porsiyon porsiyon koyup, acil durumda imdadıma yetişir.Senin humusunda şuracıktan uzanıp ekmeğimi bandıracakmış gibi duruyor.Afiyet ler olsun...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  36. Yaman Aysem,
    Insanin pide yapmasi yoksa bile, bu guzel yaziyi okuduktan sonra, derhal mutfaga girip pide yapasi geliyor. Bu ne guzel bir anlatimdir, ellerine saglik.
    Humusda guzel olmus ama ugrasmissindir.Sana bir ipucu vereyim, sizin orada da costco varsa, cok guzel humuslar oluyor orada hem de dogal. Tavsiye ederim. Evde yapilan tabii ki baskadir ama vakit darsa, ben al ve dene derim. Ellerine saglik, sevgiler.

    YanıtlaSil
  37. hehe bu masaldaki uzun bacak sen koca göbekte eşimmi oluyo acaba:))) ohhh ne güzel olmuş bak iyiki ekmeğinizde bitmiş ne pideler çıkmış ortaya hoş ben şeklini görünce yaman ayşe neeee yaptın sen diyecektim ki baktım o şekiller özellikle verilmiş:))) hamur mayalama olayına hiç senin gibi bakmamıştım hayal gücüne hayranım tam bir masal olmuş hani geç olmasa gireceğim mutfağa pide ekmek ne olursa yeterki bende hamurla senin gibi içli dışlı olayım:))) ne diyeyim ellerine sağlık afiyetler olmuş size sanki burnuma sarımsak kokusu geldi:))) bu arada humusta görüntü yeter sanki uzansam ekmeğimi banacakmışım gibi:))
    Williams amcayada hörmetler illaki göndersin sana imzalı bir kitap gerekirse bizde yazarız arkandayız üzülme:))
    yaa yaman ayşem galiba ben senin şu çilekli kek görünümlü nefis kurabiyelerine yorum bıraktım sanıyordum ama bulamadım galiba okuyup gittim:)) blogcuda iyi oluyordu takip edebiliyordum yazdımmı yazmadımmı yaşlılık işte:)) hep buralardayım kazara yorum bıraktım sanıp bırakmadan gitsemde kalbimdesin...sevgiler

    YanıtlaSil
  38. naber coco..hepsi süper ( hikayede ayrı bir harika olmuş )eline ,diline sağlık ama kafama bişey takıldı. O ekmek hamurundaki delikler nedir öyle..yeni moda ekmekler böylemi oluyor yoksa o kalın hamuru delmeden şekil vermeyi beceremedin mi :))) hadi hadi itiraf et beceremedin dimii..sonada yabancı isimlerle süsleyip bize yutturmaya çalışıyosun ama ben yemeeem. bak bakiim bende o göz var mı :)))
    Humusu ben pek sevmesemde ellerine sağlık diyorum..çook öpüyorum..koca göbeğe de selamlarımı iletiyorum..

    YanıtlaSil
  39. kiz ayseee yedin evladim beni yedin:-))))) yorumlari minik kizim klavyeyle oynarken okursan boyle olur o uyudugunda yap diceksin ama o uyudugunda ben yemek yapiyor ev toparliyor oluyorum dolayisiyla okuduklarimi cek nerey cekersen :-))su humusu gecende acik bufe bi menude tattim guzel yapamamislar herhalki hevesim gitti neyin yaninda servis ettin sen? birde gercekten istah acici bir tadi varmi cnm? mucx nuray(nehirs)

    YanıtlaSil
  40. deneme bir iki blogun adresi nie cikmiyor yahu hahahaha

    YanıtlaSil
  41. Ayşe'ciğim, hikaye çok güzel yıllarca çocuklarımada anlatacağım. :))
    Humus hiç yemedim, sarımsaklı ekmek eminim güzeldir. Burada sarımsaklı bagetler var çok lezzetli oluyorlar.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  42. ELLERİNİZE SAĞLIK,SARMISAKLI PİDELERE BAYILDIM :))

    YanıtlaSil
  43. ELLERİNİZE SAĞLIK,SARMISAKLI PİDELERE BAYILDIM :))

    YanıtlaSil
  44. Canım benim sen pide yaparken farkında olmadan kısa film yapmışsın.Yeşilçam için fazla kısa ama bizim için harika.Bu arada uzun bacak kim ya?Şimdi bi pot kırmıyayımda selvi boylum falan deseydin bari:)

    YanıtlaSil
  45. slm hikayende harika tariflerinde harika ellerine sağlık canım..sevgilerimle

    YanıtlaSil
  46. Ayşeciğim
    çok güzel olmuş piden ve de humusun. hele o pidenin görüntüsü yok mu konuşturmuşsun yeteneğini. Hikayeyi de çok sevdim bu arada.ellerine ve yüreğine sağlık. iyi geceler.

    YanıtlaSil
  47. Fazla söze ne hacet.Her iki tarifte süper süper süper.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  48. Ayşe'cim,
    Görüyorum ki geç kalmışım :) Neyse dediğin gibi bir daha ki sefere...
    Sevgilerimle,
    Özlem

    YanıtlaSil
  49. bayıldım bu masallı tarife.. müthiş...
    :)

    YanıtlaSil
  50. bayıldım bu masallı tarife... müthiş...
    :)

    YanıtlaSil
  51. Merhaba canım, dediğin gibi "kargo şirketinide bulsam" önümü kimse kesemeyecek:)) Organik gıda konusunda saplantılı tiplerden biriyim aslında, hatta eşimle sık sık bu konuda tartışıyoruz:)Ama nedense ne yedidiğim ve nereden geldiği benim için önemli. Dışarıda yemek, benim ve yanımdakiler için bazen işkenceye dönüşüyor. Geçen yaz balkonu küçük bir bahçeye çevirmiştim ama maalesef beceremedim:)Tabi hep organik ürün kullanmıyorum, mümkün olduğunca dikkat ediyorum. Bu öğlen "organik bahçe" diye bir dükkana uğradım, yani hala ağzım kulaklarımda desem yeridir.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  52. Ayşe tariflerin va anlatımın güzellikte yarışmışlar canım. Harikasın.. Ellerine sağlık...
    Sevgiler,
    Esra

    YanıtlaSil
  53. ahanda geldimmmmmmm çok yoğunum çokkkk nasılsın iyisindir inşallah ben yokken yine ilginç ve lezzetli mamalar yapmışsın ekmekte ne güzel görünüyor üzerinde derin mağaralar açmışsın Ayşem ellerine sağlık bir süre yine yok olabilirim merak etmeyin çocuk büyütüyom:))

    YanıtlaSil
  54. ayşemmmmm.aman ayşem yaman ayşem....sen ne marifetli.hem elinde hem dilinde bir kadın sın...senin yazdıklarını acaip zevkle okuyorum...bak türkiyeye gelince muhakkak ama muhakkak seni bekliyorum..madem bakırköylüsün....yazdıklarını inan öyle zevkle ve şevkle okuyorumki sanki yer gini ağzımda tadı kalıyor....iyiki varsın ....sağlıkla ve afiyetle hayatım...çokkk öptüm...

    YanıtlaSil
  55. cok yaman kizsin vesselam:)gule gule okudum sarimsak kkusundan dolayida pek buralarda dolasmadan kactim:)sevgiler

    YanıtlaSil
  56. Ebrulitatlım ben de fazla uzun yazıları okuyamıyorum artık. Ama bu yazıdan keyif almana sevindim canım. Yazarken benimde hoşuma gitmişti. :) Annelerimiz adaş demek ki! :) Ne güzel, ben de senin adını çok severim. Son olarak zuzaylı göz benzetmesi çok hoştu :)

    Sofram Fatma ablam, nohut ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bir dahakine tuz ile ıslatacağım ve kaynatırken daha çok su kullanacağım. Humus tozuda aklımda. Beğendiğinize çok sevindim. Desteğiniz için teşekkürler.

    Lezzetavcısı Nihan, teşekkürler, iyi seyirler sana ama söyliyim sende yapabilirsin, çok kolay. Uzun bacaktan sevgilerle

    Serpilcim, seninde eline sağlık. Evet sarımsak olunca kokudan geçilmiyor ev.

    Mutfakta hoş seda, teşekkürler canım.

    yımırta sepeti canım, kitap henüz ortada yok :( pideyi beğendiğine sevindim canım.

    Emelcim yıkıldı ortalık ne diyim. :) Ok canım ekleyeceğimde hangi birini..

    Siberella, ablacım teşekkürler. İltifat ediyorsun..:) Benden de sevgiler

    Bir fincan keyif, teşekkürler. Sizinde sarımsak gibi malınız olsun. :) Meze seviyorsanız, en kısa zamanda Humusu deneyin derim.

    Hesnacım, teşekkürler canım. Sevgiler

    Lama'cim iskembelik bende! kusuruma bakma! öyle yaaa gündemini takip edemedim ki..Neyse bundan sonra dikkatli olayım bari :)

    Lalecim cici yorumun için teşekkürler canım. Çok tatlısın..Meze seviyorsan humusuda beğenirsin..Yedikçe yediriyor insana. Macera dolu amerikaymış yok be güselim, o kadar da macera yok :) öptm sevgilerle

    Delfina'cim seninkileride sevsinler :)))

    Böörülcem ben de sinir oluyorum :) Uzanıpta senin yanaklarından, kulaklarından çekmek varken :) böyle laflamak olmuyor. :)

    Kamiş, güzel yorumun için bende çok teşekkür ederim. İngilterede yediklerin acaba benim hatırımda kalanlarla aynı mı? :) Benim beğendiklerim şöyle baget etmeği arasında yağlı sarımsaklı yeşil baharatlı birşeylerdi. Kendinden dilimli olarak servis edilirdi. Onda biraz daha yoğun sarımsak tadı vardı ve daha yumuşaktı. Benim zuzaylı pidelerim daha hafif ama daha sert, çıtır. Neyse dediğin gibi fikir olmuş sana. :) Her halükarda humusla birlikte yenilince iki koku bombası dolaşıyorsun ortalıkta. Bir çift laf edesin gelmiyor.:)))

    YanıtlaSil
  57. Tabakta, evet hem şekli hem de tadı farklı oldu. Çıtır çıtır. sevgiler teşekkürler

    Gül canım, teşekkürler ne güzel şeyler yazmışsın, çok mutlu oldum..
    Canım aklında kalacağına midende kalsın, bak sende benim gibi hamur mıncıklamayı seviyorsun..O zaman haydi mayaları canlandırmaya..:))

    Sofraözlemi bak bu masalı hergün olmasada, yaşıyorsun sık sık! O yüzden anlatması çok kolay..:) Oğlusun hemencik uyur kalır..:P Humusu bende ilk kez burda duydum, yedim..İç baklayı bende bilme güselim..Nohuta gelince ikidir yakıyorum yaa..:{ Neyse soframdan aldim püf noktalarını..bende öptm sevgilerle

    Tatlı hatıralar, ziyaretiniz için teşekkürler. Süheylaya bende teşekkür edeyim. Tanıştığımıza ve pide tarifini beğendiğine memnun oldum. sevgilerle

    Nuraycım, :)
    sarimsakli ekmek uzun dayanmiyor malesef. 2 günlük ömrü var. 2 günde bakmıssın bitmiş gitmiş. Buzdolabında sakladım, ısıtıp ısıtıp yedik. :)
    canim gözlüksüzlüğün kurbanı oldum..:) alemsin..

    Tuba'cim sen gel ben sana yer bulurum artık mutfağa bir döşek atarız...:) İnşallah canım keşke gelebilsen, süper olur, beklerim. Canım William amcamdan bu tarifte..Bu turistler işini biliyor canım..Bayılıyorum..sevgilerle

    Disal'cim tek kelimeyle harikasin, bayildim yorumuna..Bakış açın çok hoşuma gitti..En kisa zamanda yazimda bunu kullanmak istiyorum müsadenle...sevgilerle :)))))

    Behiye, teşekkürler ziyaretin için. beğendiğine çok memnun oldum..sevgilerle

    serinmavi teşekkürler, sevgilerle :))

    büyülümutfakkokulu esracım, töbe töbe! :) "o da" ayrı yazılacak diyorum başka da birşey demiyorum sana..:)

    Emelcim haklısın nohutu yaptınmı bol bol yapmak sonrada saklamak lazım..Humus sever olmana sevindim..sevgilerle

    Lokumum costco' yu bilmiyorum ben bizimkine sorayim bakalim, canim tavsiyen için teşekkürler. Denemek lazım onlarınkini de...Humusun en zor kısmı nohut haslamak, düdüklü tencere de olmayınca, ıslat ıslat kaynat kaynak bitmedi. :) Yorumun için beğendiğin için memnun oldum canım..sevgilerle

    YanıtlaSil
  58. Eylülcüm teşekkürler güzel yorumun için..evet onlar biziz :) Pideleri humusu beğendiğine çok sevindim canım..Hayal gücüm fazla çalışıyor sanırım aklıma gelen çoğu şeyi de yazamıyorum..:) William amcadan ücretsiz katalog istedim bakalım gelecek mi, kendi kendime gelin güvey oldum. Katalogtan kitap beğenecem. Desteğin için teşekkürler, ben de eskisi kadar uğrayamasam da kalbimdesin canım..sevgilerle

    Teatime coco, iyilik senden naber? Canim ekmek yapmadığım, hamur açmadığın nerden belli..O yumusacak hamuru eline alsan, üflesen yirtilacak. Bazı yerleri fazla bile ince olmuştu, ben mümkün olduğunca görüntüye almamaya çalıştım..:) Moda mı bilmem ama benden başka yapan yok :P a.s koca göbekte sana selamlarını gönderir..sevgilerle

    Nuraycim :)) he he! yorumların için teşekkürler..:)
    Pideyi humusun yanında, humusu pidenin yaninda servis yaptim. yedikçe yiyesin geliyor. meze seviyorsan bence bunuda seversin, yediğin yere bağlı olarak..
    blog adresinin çıkması için other'i seç. adını yaz, altına da http\\ ile başlayan blog adresini kopyala yapıştır. öptm sevgilerle

    Lavantin bilirim sarimsakli bagetleri, onlarda çok lezzetli olurlar. hatta benimkinden daha lezzetki. Bu pidelerin görüntüsü havalı..

    Aysencım, teşekkürler canım...memnun oldum bayıldığına :) canim not olarak: blog adresinin çıkmasını istersen, other'i seç. adını yaz, altına da http\\ ile başlayan blog adresini kopyala yapıştır. :) sevgilerle

    Özlem333, uzun bacak benim, he he! ne diyim aklıma ilk o geldi öyle kaldı..:) sanirim yeşil cam filmlerinden uzak kaldım ben...Beğendiğine memnun oldum canım...sevgilerle

    Gönül çok teşekkürler ziyaretin ve yorum için..sevgiler

    sevdamavisi teşekkürler canım..pidenin zuzaylı gözleri hakketten hoş oldu..resimde daha bile güzel çıkmışlar.sevgilerle

    Guzin, kısa ve öz yorumun için teşekkürler, sen de süpersin. :) sevgilerle

    Özlemcim ben de severim ilk yorum yazmayı..haydı bakalım..:)sevgiler

    zuleyla, teşekkürler ziyaretin için.:)

    Lalecim yediklerimize dikkat etmeliyiz, katılıyorum sana..Bizde de eşim daha hassastir. hem bol bol yer, hem de una sekere dikkat eder. birazcik lafta..:)canim nerelere gittin sen, harikasin..sevgilerle

    Acemi şef Esra, teşekkürler ziyaretin için..Sende harikasın canım.sevgilerle

    Gülizcem Allah kolaylık versin canım, uğradığın için çok teşekkürler. en kısa zamanda geliyorum sana, yorum yazamadım ne zamandır ama aklımdasın..sevgilerle

    handecim, cici mi cici yorumun için teşekkürler. tabii görüşelim çok güzel olur..buluşma mekanımızda belli..:) Insallah canim! iyiki sen de varsin..sevgilerle

    hulya canım, nerdeyse bir hafta olacak! Koku bitti gitti, kalmadı birşey..:) sevgilerle


    GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER, RENK KATTINIZ NEŞE KATTINIZ. GEÇTE OLSA KENDİMCE BIDI BIDI YAPMAK İSTEDİM..
    UMARIM ATLAMADIM KİMSEYİ...
    HEPİNİZE KUCAK DOLUSU SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  59. pide çok leziz görünüyor, sarımsak eminim çok yakışmıştır! Sıcak sıcak üstüne biraz humusla nasılda yenir, yummy :) www.agzimintadi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  60. ayşecik merhaba.canım yoğunum evet hemde çok.ziyaretin için teşekkür ederim.bir haftadır izmitte değildim zaten, dün gece geldim bugün arkadaşları turluyodum senin yorumunu gördüm.sağolasın cancağızım.
    Ya Ayşe ben buraya yorum yazarken bir zorlanıyorum anlatamam:))) alışmışız blogcuya:)) üstelik teknolojiden filan siz gençler kadar çakmıyoruz, anacım yorum yazıyorum bu sefer acaba gittimi endişesi yaşıyorum:))) neyse ya öptüm canımcım.annen çok güzelmiş bu arada.senin yandan görünüşünde öyle güzel yani:)) sevgiler.

    YanıtlaSil
  61. Nimet YılmazHaziran 09, 2010

    merhabalar denedim bu tarifi gerçekten harika. ellerinize sağlık bu harika tarif için. bir de sarımsak yerine kotanyi baharatlarının sarımsak tozunu kullandım, ilginç bir şey ama gayet güzel. harika oldu pidem ;) mutlaka deneyin bu tarifi.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails