
HERGÜN DEĞİŞİK PASTA, BÖREK, KURABİYE YİYİYORUZ AMA HERGÜN HEP AYNI EKMEK HEP AYNI EKMEK.....
Ekmek yapmak benim için yepyeni, güzel ve geliştirmekte olduğum bir uğraşım. Hem ekmek yapmak için başlıca gereken malzemeler, hepimizin evinde bolca bulunan, un, su ve tuzdur. Bu besin maddeleri biraraya gelerek hayatımızın en önemli vazgeçilmezini, ekmeği oluşturuyor.
Yeni ekmek makinaları, fırınlar ve çeşit çeşit tarifler sayesinde biz de güzel, farklı, sağlıklı ekmekler yapabiliriz kendimize. Dediğim gibi
"hergün değişik pasta, börek, kurabiye yiyiyoruz ama hep aynı ekmek hem aynı ekmek..." İşte bu sözle yola çıkarak kendime yeni bir başlangıç yaptım.
Öncelikle mazide kalmış "Sonoma'nın
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi"ni tekrar elden geçirmeye kadar verdim. Umarım bu güzel ekmeğin tarifini hakkıyla verebilirim. Şimdi eşki mayalarım ile ilgili sizlerle iki haberimi paylaşmak istiyorum.
Birincisi
iyi haber, ikincisi kötü haber. İyi haber ekşi mayalarım
hortladı ve tekrar nefis bir köy ekmeğine dönüştüler. Kötü haber ise pişirdiğim başka bir köy ekmeğim malesef kabarmadı,
balıklara yem oldu.
Uzun soluklu, bol resimli bu yazımda, fazla bıdı bıdı yapmadan nelerden bahsedeceğim?
- Ekşi mayadan nasıl ekmek yapılır?
- Ekşi maya oluşumu, ekmek yapmadan önce ekşi mayanızda dikkat edilmesi gereken özellikler ve ekşi maya resimleri
EKŞİ MAYADAN NASIL EKMEK YAPILIR? 1. gün sabahı erken saatler....

1. Yüzünüzü ekşittiğiniz bu fosillik maya, benim ilk ekşi mayamdır (başlangıç mayası=starter). Kendisi 5 aylık. Hayatının büyük bir kısmını buzdolabında geçirmiş, son bir kaç ay hiç beslenememiştir, telef olduğu sanılıyordu.

2. Ekşi mayamız öncelikle üzerindeki maya artıklarından temizlenir, başka bir kaba alınır. Bu kabın da yine cam ya da porselen olması gerekiyor. (Tahta kaşık kullanmanız tavsiye edilir.)

3. Ekşi mayanın eski formuna kavuşması için;
*yarım bardak un (
yarım bardak un -kap-~ 75 gr)
*çeyrek bardak soğuk su (~ 60 ml) ile beslemek gerekir.
Gerekirse bu besleme işlemini birkaç gün daha devam ettirerek, mayanızı ekmek yapmadan dışarda tutabilirsiniz.

4. Ekşi mayanın kıvamı önemlidir. Bulamaç gibi olup, uzatınca hemem kopmaması gerekir. Bu ekmeğin önemli bir özelliğini oluşturur.

5. Ekşi maya iyice karıştırıldıktan sonra üzeri streç ile yapatılıp bir gün bekletilir.
1. gün geceyarısı....

6. Ekşi mayalar göründüğü gibi canlandı, kabardı, baloncuklandı ve mis gibi maya koktu.
Aşağıdaki resim de ekşi mayanın üsten görünüşüdür.


7. Ekmek yapmadan önceki gece ön hamur (sponge) hazırlanır. Bunun için gereken malzemeler;
* 1 bardak ekşi maya (
1 bardak ekşi maya-kap-~ 250 ml)* 2 bardak un (
2 bardak un-kap-~ 315 gr)* 2 bardak su (
2 bardak su-kap-~ 500 ml)Malzemeler büyük ve geniş cam kase içinde iyice karıştırılır.

8. Ön hamur (sponge) üzeri streçle kapatılıp bir gece boyunca bekletilir. Esas ekşi mayamızın da üzerini streçle kapatılıp, ertesi gün beslenmek üzere oda sıcaklığında bekletilir.
2. gün sabahı yine erken saatler....

9. Ön hamurumuz köpürmüş, baloncuklanmış ve biraz kabarmıştır. Bu ön hamurdan bir bardak alınır ve ana ekşi mayamıza eklenir. Böylece ekşi mayamızın beslenmesi sağlanır.
Ekşi mayadan ekmek yapmanın
en önemli noktası burasıdır. Çünkü ön hamurumuz köpürmez ise ekmeğiniz de kaparmaz. Bu durumda hamuru atıp tekrar denemeniz gerekecektir.

10. 1 bardak ön hamur alınıp ekşi mayaya katıldıktan sonra geri kalan ön hamur ile ekmek yapmaya geçebiliriz. Bunun için gerekli malzemeler;
*6 bardak un
(6 bardak un-kap- 940 gr ~1 kg)*1 bardak su (
1 bardak su-kap-~ 250 ml)*1 yemek kaşığı tuz
Öncelikle 3 bardak un, su ve ön hamur iyice karıştırılır. Daha sonra geri kalan una tuz karıştırılıp ekmeğe eklenir. Tahta kaşıkla iyice karıştırılır.

11. Ekmek hamuru unlu yüzeye dökülür. 5-7 dk boyunca yoğurulur. Gerekirse kıvamı sağlamak için çok az daha un ekleyebilirsiniz.
(En sevdiğim resim, ben ekmek hamurumu pış pışlarken! :)
Yumuşak bir ekmek hamuru elde edildi, gurur duyuyorum ama henüz bitmedi.

12. Bol unlanmış cam kaseye hamur topu geri alınır.
Ekmek hamurunun üzeri streç ile kapatılır. Hamurun iki katına çıkması beklenir. Normal şartlarda 5-6 saat sürebilir. Bizim evde yaklaşık 2-3 saat içinde hamur kabardı, iki katına çıktı.
Önemli bir nokta daha hamur iki katından fazla şişmemelidir.


13. Cam kase ters çevrilerek ekmek hamuru tekrar unlu yüzeye dökülür. Alt kısmı pürüzsüz kalacak şekilde hamur elle toplanır.
Cam kasenin içine bol unlu mutfak havlusu serilir ve hamur bunun içine alınır.

14. Ekmek hamuru kasenin içinde kenarlardan ortaya doğru toparlanır, büzülür.
Ekmek hamurunun üzeri bolca unlanır ve nemli mutfak havlusu üzerine örtülür. Hamurun iki katına çıkması beklenir.

15. Diğer önemli noktalardan birisi de hamurun hiçbir zaman iki katından fazla kabartılmamasıdır.

16. Hamurun üzerine tepsi konur ve tepsi ters çevrilir. Unlu mutfak havlusu yavaşça hamurdan ayrılır.
Keskin bir bıçak yardımıyla, iki derin çizik atılır. Sonra üzerine biraz su serpilir.

17. Tepsi önceden ısıtılmış, 230 derecedeki fırının alttan 3. sırasına gelecek şekilde yerleştirilir, hemen bekletilmeden pişirilir.

18. Ekmeğiniz 30 dk piştikten sonra sıcaklık 200 dereceye düşürülür. 25-30 dk daha üzeri iyice kahverengileşinceye kadar pişirilir.

19. Ekmeğin soğumadan kesilmemesi gerekir fakat ben dayanamadım kestim.
Üzerine tereyağ sürülür arzuya göre tuz serpilir afiyetle yenir..

Ertesi gün ekmeğimiz daha yumuşar ve gözenekleri ortaya çıkarır.
Paylaştıkça da lezzetine lezzet katar.
Afiyetle.
EKŞİ MAYA OLUŞUMU, EKMEK YAPMADAN ÖNCE EKŞİ MAYANIZDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER ÖZELLİKLER




Daha önce 4 defa
ekşi mayalı ekmek tarifi denedim.
Fakat hepsi de birbirinden farklı şekillerde kabardılar. Hatta biri hiç kabarmadı. Bu durumun ne kadar moral bozucu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Aynı tarif, aynı evde, aynı kişi tarafından yapıldığı halde mayalar tutmayabiliyor. Bu gibi durumlarda mayanın atılıp tekrar denenmesi gerekir.
Ekşi maya yapımı için gerekli;
Malzemeler;
- 2 bardak un (2 bardak un-kap-~ 315 gr)
- 2 bardak su-soğuk (ya da süt) (2 bardak su-kap-~ 500 ml)
Hazırlanışı;
- Başlangıç mayamız cam kasede hazırlanır. Kasenin içine un ve su konup ( ya da süt, fakat havaların sıcak olmasından dolayı ben artık süt kullanmıyorum), tahta kaşıkla karıştırılır.
- Plastik streçle üzeri kapatılıp, oda sıcaklığında 3-4 gün bekletilir. Günde 1 defa karıştırılır. Eğer ekşi mayamızın üzerinde baloncuklar var ve kokusu güzelse, eviniz hava da uçan mayalarını çekiyor demektir. Bu da ekmeğimizin en önemli özelliğinden biridir. Eğer hamurunuz fazla köpürmemiş, pembe görünüyor, kötü kokuyorsa mayanızı atın ve tekrar deneyin.
Dikkat etmeniz gereken her evde mayalama süresi farklı olur. Tarifte 3-4 gün sürebilir demesine rağmen mayanız 1-2 günde de olabilir. Bu durumda hemen ekmek yapımına geçebilirsiniz. Mayanızı kontrol ediniz. Eğer güzel kokular, kabarıyor ve baloncuklanıyorsa mayanız tutmuştur.
(bazı tariflerde aktif kuru maya ve çok az da şeker ilave ediliyor ben kullanmıyorum)
Bazı ekşi maya resimlerim;
Kötü huylu ekşi maya resmine tıklayarak, üzerindeki pembelikleri ve sarılıkları görebilirsiniz. Ayrıca hafif kabartmasına rağmen hiç baloncuklanmadı ve kokusu kötüdüydü.
Bu mayadan yapacağınız ekmekler büyük bir olasılıkla hiçbir ekmek yapma aşamasında kabarmayacak ve tüm emeğiniz boşa gidecektir. Bu gibi durumlarda risk almamak adına mayanızı atın ve yeniden ekşi maya yapmayı deneyin.
Ben üzerindeki lekeleri temizleyip, mayamı besledim ama yinede ekmek yapma aşamalarının hiçbirinde ekmeğim kabarmadı, inatla aşamaları takip ettim ama ekmeğimi kurtaramadım. Ne diyelim balıklar napislendi...
İyi huylu, bol köpüklü, mis kokulu ekşi mayamı, su ve un ile 2 günde oluşturdum.
Bu tür mayalardan güzel ekmekler yapıp sevdiklerinizle paylaşmamanız için hiç bir engel yok. Sadece biraz daha fazla ilgi ve emek istiyorlar....
Lütfen sizler de benimle ekmek yapma tecrübelerinizi paylaşın. Tariflerimde eksik yerler varsa bana iletin. Tamam tamam gidiyorum fazla uzakttım :) ama haberiniz olsun henüz mayalarla işim bitmedi, daha farklı, güzel, çeşit çeşit ekmekler yapıp, paylaşmak istiyorum. "...hep aynı ekmek hem aynı ekmek..." olmuyor ki. :))))
Sevgilerle
İyi haftasonları dilerim.