14 Nisan 2007 Cumartesi

YOĞURT NASIL YAPILIR? MICRODALGADA SÜT KAYNATMA YÖNTEMİ

DANONE DE NE? YOĞURDU KENDİN YAP, KENDİN YE!

Canım bir güzel yoğurt çekmişti. Biz de almak için markete gittik fakat raflar diyet, meyveli ve şekerli yoğurtlarla doluydu. Nerde bizim miss gibi Turkish yoğurtlar. Neyse sonunda bulduk ve o günlük yoğurt ihtiyacımız karşılanmış oldu. Ama her zaman el altında bulunduracağım bir yoğurt şarttı. Arada ayran yap, cacık yap, salataya sos yap! Nerde o bolluk! Nerde annemin nefis yoğurtları. Bizim pastörize market yoğurduyla şöyle koca bir kase yoğurt yapsam, tutarmıydı? Ya tutarsa! :)

Bir fıkra arası : Ya tutarsa!
Hocanın göl başında bir işle meşgul olduğu bir sırada dostları yanına gelir. Orada ne iş yaptığını sorarlar.

Nasreddin Hoca, büyük bir ciddiyetle şu cevabı verir.
-Göle yoğurt mayası çalıyorum.
Arkadaşları hep birlikte gülerler ve birisi:
-Sen delirdin mi hoca? Hiç kocaman göl senin çalacağın maya ile yoğurt haline gelir mi? Hiç göle çalınan maya tutar mı? diye sorar.
Hoca manalı bir gülümseme ile.
-Ya tutarsa? diye cevap verir.
Kaynak: geocities.com/cocukdunyasi
6 resimli adımla, yoğurt nasıl yapılır?


Taşıyor taşıyor o da ne taşmayan süt!

1.2.3.Adımlar için genel açıklama:
Yoğurt yapmanın en zor yanı sütü kaynatmaktır. Süt ocakta siz başında nöbet tutarsınız. Ne zaman başından ayrılsanız o an süt anlar ve taşar. Fakat microdalga ile bu çile bitti. :) Süt microdalga fırında hiç taşmadan, dibi tutmadan kaynayabiliyor, artık sütü binbir işkence ile kaynatmanıza gerek yok. Süt kaynarken tam taşacak gibi oluryor ama taşmıyor. Gerçekten çok ilginç, yaptığımız tüm yoğurt denemelerinde sonuç başarılıydı. UYARI: Benim gibi akıllılık edip de bir bardak sıcak sütü de kaynatıvereyim demeyin! Çünkü bardaktaki süt taşıyor. :{

4.5.6. Adımlar için genel açıklama:
Yoğurt içinde canlı bakteri bulunduran bir süt ürünüdür. Bu bakteriler uygun sıcaklıklarda üreyerek çoğalabiliyorlar. Yoğurt bakterisi süte karışınca da uygun sıcaklıkta burada çoğalıyor ve sütü yoğurt haline getiriyor.
Malzemeler:
*Yarım bardak yoğurt ama ekşi olmasın.
*Bir büyük cam kasede yaklaşık 2 litre süt
*Microdalga fırın
*Battaniye :)
Hazırlanışı:
2 litre sütü yaklaşık 40 dakika microdalgada kaynatın. Kaynatmadan da yoğurt yapabilirsiniz sonuçta pastörize sütlerde mikrop yok fakat süt kaynatılınca daha güzel ve sert kıvamlı yoğurtlar oluyor. Microdalga fırın da şart değil ocak üstünde de kaynatabilirsiniz. Ama fazla zahmetli olacağını düşünüyorum. Kaynamış sütün üzerinden kaymağını güzelce ayırın ( kahvaltıda balla yemek nefis oluyor). Sütü soğuması için bırakın. Dikkat etmeniz gereken bakterilerin üremesi gereken sıcaklığı yakalamak, bunu anlamak için serçe barmağınızı süte batırın, parmağınızı sütün içinde 5-10 saniye yanmadan tutabiliyorsanız süt uygun sıcaklıkta demektir.
Biraz sütü ve yarım bardak yoğurdu bir kase içinde iyice eriyinceye kadar karıştırın. Kasedeki süt ve yoğurt karışımını, sıcak sütün üzerinde gezdirin. Mümkün olduğunca heryere karışım dağılsın. Daha sonra bir kaşık yardımıyla da sütü karıştırınız. Böylelikle bakteriler her yere eşit bir şekilde dağılıyor. Üzerini streç ile iyice kapatın ve battaniye içine güzelce sarın, bir gece bekledikten sonra yoğurdunuz hazırdır. Battaniyeyi açtığınızda kasenin hala ılık olduğunu göreceksiniz, eee ne de olsa bütün gece bakteriler sizin için çalıştılar.
Afiyetle
ayseyaman

Duyuru: Sevgili Halenzemizi kırmıyor ve sıradaki parçamızı onun için çalıyoruz. Ya Tutarsa! Tıklayabilirsiniz :)

19 yorum:

  1. Ayşe Hanım Merhaba
    40 dakika mikrodalga fırında kaynatmak fazla değilmi kaç derecede kaynatıyorsunuz bende pastörize sütten yoğurt yapmak istiyorum da sevgiler
    sinem

    YanıtlaSil
  2. Sinem hanım merhaba, hosgeldiniz.
    Yoğurt yapma isteğinize ve yorumuzuna çok memnun oldum.
    Aslında yoğurt yapmak için pastörize sütünüzü kaynatmanıza da gerek yok.
    Eğer sütünüzü yoğurt bakterisinin üreyip, çoğalabileceği uygun sıcaklığa getirip, gerekli diğer işlemleri de yaparsanız büyük ihtimal sütten yoğurt elde edebilirsiniz.
    Benim 40dk boyunca sütü kaynatmamdaki en büyük sebep kaynayan sütteki suyun buharlaşmasıdır. Böylece daha kıvamlı bir yoğurt elde ediyorum. Siz isterseniz daha kısa süre de kaynatabilirsiniz.
    Bildiğiniz gibi microdalganın çalışma şekli çok farklıdır. Fırın ya da ocak gibi değil. Bu yüzden 15dk ya da 40dk kaynatmakta bir sorun yok.
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.
    Deneyen ve memnun kalan bir iki arkadaşım oldu, eğer sizde denerseniz seveceğinizi düşünüyorum.
    Kolay gelsin.
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, mikroda kaç derecede kaynattınız sütü acaba?

    YanıtlaSil
  4. merhaba,
    buradaki mikrodalgalarin derecesi yok.
    Zaten olsa bile benim gözlemlerime göre tüm yiyecekler belki saniyeler yada dakikalar arasında farklı zamanlarda ısınıyor, kaynıyor vs.
    Benim mikrodalga 1.6 KW. gücünde Sütü yaklaşık 40 dk kaynatıyorum. Şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım...
    Eğer sizin mikrodalganın farklı ısıları varsa, düşük ısıda kaynatabilirsiniz fakat belki daha uzun sürede süt kaynar, yüksek derecede kaynatırsanız kısa sürer..
    Bunlar benim gözlemlerim umarım yardımcı olabilmişimdir..

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar Ayşe Hanım. Ben yurt dışında bulunuyorum mayalık yoğurt bulamıyorum asıl olmazsa olmaz mayalık yoğurdu nasıl yapcam :((

    YanıtlaSil
  6. merhaba,2-3 kere sütü mayaladığımda yoğurt biraz yumuşak oluyordu ama başarıyordum yinede. Fakat bu 2 dir mayalanan sütü açtığımda yoğurdun kesilmiş olduğunu gördüm ve sinirlerim bozuldu kilolarcada süt heba oldu neden acaba diye de merak ettim.Şuanda microdalga tarifinizi deniyorum bunda da başaramazsam bunu işi bırakıcam :) Umarım başarılı olurum.Yoğurdun neden kesildiği için yorumunuz varsa sevinirim.(Isısı için 15 e kadar sayıyordum.Yakmıyordu parmağımı.Sütle yoğurdu karıştırıp içine döküyordum.karıştırıp üzerini sıkıca kapatıyordum,üzerini örtüyordum)

    YanıtlaSil
  7. Adsiz, ben de yurtdışında yaşıyorum ve normal marketten aldığım pastorize yoğurtla yoğurt yapıyorum, hiç bir sorun çıkmıyor. Özellikle son zamanlarda eşimin isteği üzerine yağsız süt yağsız yoğurt kullanıyorum, yoğurdum gene çok güzel tutuyor.

    Sevda merhaba, yoğurdunuzun kesilmesi ile ilgili aklıma ilk gelen, sütün sıcaklıgı. "15 e kadar sayıyor parmağımı yakmıyordu" demişsiniz ben 15 gelince "uf yandı parmağım" diyorum..:)
    Yani sütün çok ılık olmaması gerekiyor, sıcak olmalı. Havaların soğuması ile kaynayan süt cabuk soğuyor buna dikkat edin. Yeni bir termometre aldim gelecek yogurt yapımında eğer unutmazsam mutlaka sütün ısısı ölçeceğim ve de buraya not ekleyecegim kismetse. Çünkü parmak hesabı çok uygunda olmuyor :)
    Ben yoğurdumu hep geceden hazirliyorum, yaklaşık 8 saat sıkıca sarılmış bir şekilde hiç açılmadan bekliyor ve sabah yoğurdum hazır oluyor, sonrada direk buzdolabına kaldırıyorum. Son olarak yoğurdunuzu hep kendi mayalanmış yoğurdunuzla yapmayın, belki buda sorun yaratabilir. Arada market yoğurdu ile yoğurdunuzu yapın.
    Benim aklıma başka bişey gelmedi.
    Dilerim bu tarifle tekrar kendi yoğurtdunuzu yapmaya başlarsınız.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Lisede iken çok hoşuma giden bir problemle karşılaşmıştım ;

    " bir tencerenin içinde basilus radiscola isminde bir bakteri varmış, bu bakterilerin özelliği her gün sayılarının iki misline çıkması imiş. Tencerenin tamamaını 60 günde doldurmuşlar acaba tencerenin yarısını kaç günde doldururlar ?"

    Hemen 30 demek geliyor insanın içinden değil mi . Ama cevap 30 değil 509 neden mi 59. günde yarısını doldurmuş olsunlar ki ertesi gün sayıları 2 misline çıkarak tencereyi tamamlasınlar.

    Papaz Malthus'un nüfus teoremini ekonomi öğrenimi yapanlar bilirler, Dünya nimetlerinin bitmez tükenmez olmadığını buna karşılık nüfusun belirli bir algoritma ile arttığını gören Malthus insanların bir süre sonra açlıktan öleceğini öngörmüş. Nitekim dünya nimetleri aritmetik dizi ile nufus geometrik dizi ile artmaktadır ve bu gelişim dengesi bir biçimde bozulmazsa Malthus sonunda haklı çıkacaktır. Aritmetik diziden kasıt 2-4-6-8 diye artan bir dizi Geometrik dizi ise 2-4-8-16-64-128 diye artan bir dizi kastedilmektedir.

    Yoğurt konusundaki 1 yanlış bilinen husus yoğurt mayasının kaç kaşık olması gerektiği konusundaki tavsiyelerdir. Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere yoğurt mayasının 2 veya dört kaşık olması yoğurdun nihai sertliğini etkilemez, sedece ve sadece yoğurt oluşumunun süresini ve de çok az olmak kaydı ile etkiler. Çünkü yoğurt bakterileri geometrik dizi biçiminde çoğalırlar.

    Bu alaturka parmak dayanacak sıcaklık kavramı yoğurt yapılırken artık bir kenara bırakılmalıdır. Yoğurt bakterilerinin üremesi için en uygun suıcaklık derecesi 38-42 santigrattır. Yoğurdun bu sıcaklıkta olup olmadığını vucudumuzun ateşini ölçtüğümüz termometre ile ölçebiliriz. Bu sıcaklılar arasında ıstılmış süt ortamında bakteriler en kısa sürede sütü yoğurt haline çevirirler.

    Mayanın az olması ve sütün bu sıcaklıktan az olması yoğurdun sadece oluşma süresini uzatır. Daha sıcak sütten yoğurt yapılmaya kalkışıldığında sıcaklığın belli dereceye kadar yüksek olması halinde bakteriler önce yoğurt oluşturacaklar ve sonra ölecekler ve yoğurt kesilecektir. Gerçekten de süt eğer 38-42 derece civarındaki bir sıcaklıkta ise içine 4 yemek kaşığı yerine bir çay kaşığı yoğurt ta koysanız 8 saat sonra taş gibi yoğurt olacaktır.

    Yoğurdun koyu olmasını istiyorsanız sütün içindeki su miktarını azaltmalısınız, nasıl mı ? Sütü pişirmeden önce kaynatarak, yoğurdu yaptıktan sonra da süzerek tabii ki. (Burada katkı maddeleri kullanımı dikkate alınmadan bu tavsiye yapılmaktadır.)

    YanıtlaSil
  9. 3 seferdir yoğurt yapıyorum muhallebikıvamı oluyo neden böle oldu bilmiyom evdekilerde kızdırdı canım çok sıkkın

    YanıtlaSil
  10. kaç derecede mayalanmalı?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Ayse Hanim
    Tarifinizi uyguladim HArika :)
    Memnun kaldim, Ben Kanada ` da yasiyorum, buranin yogurt u sut u bizim memleketinkilere benzemiyor, bugune kadar Esimle yaptigimizi butun yogurt denemelerimiz Basarisiz di ama simdi Tuttu Sanirim, Tskrler

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Ayşe Hanım,
    Dün akşam sizin tarifle yoğurt yaptım. Ben 1 kg ile denedim. 25 dk sonra süt kabarınca mikrodalgadan çıkardım. Sabah süper bir yoğurt ile karşılınca eşim; hanım sen bu ev hanımlığı işini çözdün dedi :)) (12 yıllık çalışma hayatımdan sonra yurtdışına taşınınca kariyerime ev hanımlığında devam etmeye karar verdim :))) Sonra yoğurt işine fanzati katıp, one dolar shoplarda cheese cloth diye satılan bizim tülbentlere benzeyen bir örtüye yoğurdu boşalttım ve yüksek bir yere astım. Yoğurt sabaha süzme yoğurt oldu :))) İçine zeytinyağı,kekik,tuz, kırmızı biber, kimyon koydum, sabah kahvaltısında kızarmış ekmeğin üzerine sürmelik harika bir meze oldu, tavsiye ederim.
    Tarifiniz için teşekkürler.
    Herkese sevgiler.
    Buket

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Mikrodalga kullanılan tarifinizi okudum. Tecrübelerimden belirtmek isterim ki oldukça tehlikeli bir süt ısıtma yöntemi ve çok fazla ısıtıldığı için hem kalsiyum hemde protein zincirlerine hasar verir. Sütün yoğurt olarak kesilmesini engeller. Alıştığınız yöntem bu ise tabii ki diyecek sözüm yok, eğer süper-ısıtılmış sütü dikkatlice mikrodalgadan çıkartıp biraz bekleyip kullanırsanız sorun yok. Eğer mikrodalgadan çıkartır çıkartmaz içine bir şey koyulursa ani-kaynama yapar ki buda 3. derece yanıklara neden olabilir. Çiğ süt kullandığınızı ve mikrodalga ile ısıtmayı pastörizasyon için yaptığınızı varsayıyorum fakat bu yüksek ısıların gereği yok.

    Yoğurt yapımı konusunda bende bir şeyler yazdım. Özellikle pastörize aşamasında sütün besleyici niteliklerinin kaybolmasını istemiyorsanız sıcaklıklara çok dikkat etmemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  14. merhaba yalniz bildigim kadariyla sut vb urunleri mikrodalgada isitmak yada kaynatmak pekte saglikli degil en guzeli ocakta buhari ni vererek kaynatmak oldugunu dusunuyorum sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle haklısınız. süt radyasyonu en çok çeken gıdadır , mikrodalga da süt ısıtmak son derece zararlıdır.

      Sil
  15. en iyi pişirme tencerede ocaktadırr.. ayşe hanım normalde 30 kilo sutten 10 kilo yogurt çıkıyorr ama ben 20 kilo cıkartmayı dusunuyorum.. gıdasal pasta yapiminda kullanılan toz jelatini mayada kullanırsam bu işi basarabilirmiyim lutfen yardımcıı olurmusunuz..

    YanıtlaSil
  16. en iyi pişirme tencerede ocaktadırr.. ayşe hanım normalde 30 kilo sutten 10 kilo yogurt çıkıyorr ama ben 20 kilo cıkartmayı dusunuyorum.. gıdasal pasta yapiminda kullanılan toz jelatini mayada kullanırsam bu işi basarabilirmiyim lutfen yardımcıı olurmusunuz..

    YanıtlaSil
  17. Sağlıklı yoğurt yapayım derken mikrodalga ile yogurta yüksek frekan verdiğimizi de düşünelim . Ocakta kaynatmak en sağlıklısı

    YanıtlaSil
  18. kaynayan sütün dibi neden tutar...

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails