7 Ocak 2008 Pazartesi

Ayın Şefi: Pincirtalı Truff ve Höşbiye :))


Pincirtalı Trufflar

Sevgili Alev'in düzenlediği Ayın Şefi etkinliğine Pincirtalı Truff ve Höşbiye hazırladım. :)
Kuru incir, pirinç ve lavantayı biraraya getirmeye çalışırken tek tarif ile iki farklı sunum ortaya çıktı. (Benim favorim kesinlikle yukarıdaki Pincirta.)
Bu etkinliğin çok yararlı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum ama umarım bir daha malzeme sıkıntısı çekmem.
Çünkü lavantayı bulmam çok zor olmuştu, nerdeyse dolabımda duran nikah şekeri niyetine dağıtılan Lavanta kokulu yıllanmış torbayı açacak içinden ne çıkarsa onu kullanacaktım, neyseki malzemeleri sonunda bir Gurme shoptan tamamlayabildim.:)

Bu güzel etkinliği başlattığı için, yeni ve değişik lezzetlerle tanışmamıza olanak sağladığı için Alev'e teşekkürler....Gelelim uydurma tariflerime...

Pincirta ve Höşbiye için öncelikle hazırlanması gereken tarifler:
1. Lavantalı Pandispanya Tarifi:
Çoğunlukla pastalarımda kullandığım pandispanya tarifine 1 dolu tatlı kaşığı kadar lavanta ilave ettim. Siz herhangi bir tarifinize lavanta ekleyerekte hoş kokulu kekler hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
* Yarım + çeyrek bardak şeker (kap ~185 gr)
* Yarım + çeyrek bardak kek unu (kap ~ 90 gr)
* 4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* 1 paket vanilya
* 1 tatlı kaşığı kurutulmuş Lavanta

Hazırlanışı:
20 cm lik kelepçeli kalıp yağlanıp, unlanır.
Fırın ayarı 180 derece. Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyunuz. Buhar oluşması için.
1. Geniş bir kapta, yarım bardak şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya da eklenir.
2. Başka bir kapta yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra içine yavaşça çeyrek su bardağı şeker serpilir, çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir)
3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 3 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce yumurta beyazının 1\3 ü, sonra unun 1\3 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. En son Lavanta eklenir. Kek hamuru kalıba dökülür.
4. Önceden 180 derece sıcaklığa getirilmiş fırında 25-30 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçakla hafifçe geçirilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevirilir bekletilir. Soğuyunca ortadan ikiye bölünür.

2. Pirinç Unlu Muhallebi:
Pirinç unlu muhallebi, paketinin arkasında yazdığı gibi;
*yarım ölçü olmak üzere Pincirta truff için hazırlanır. Soğumaya bırakılır.
*eğer sadece aşağıdaki höşbiye tarifinden hazırlayacaksanız tam ölçüden hazırlanır. Soğumaya bırakılır.

3. İncirli ve Cevizli Ezme:
Ezmeyi göz kararı hazırladım. Siz kendi damak tadınıza göre malzemelerle oynayabilirsiniz.
Eğer sadece Höşbiye hazırlayacaksanız daha çok ezmeye ihtiyacınız olacaktır.
* 6-7 adet kuru incir
* 1 su bardağı ceviz
* Süsleme için eksta ceviz
Hazırlanışı:
Öncelikle kuru incir robottan geçirilerek çok küçük parçalara ayrılır. Sonra ceviz çekilir ve birbirlerine iyice karıştırılıp, top haline getirilir.

PİNCİRTA TARİFİ (pirinç unlu, incirli, lavantalı truff :)
Hazırlanışı:
Yukarıda ayrı ayrı hazırlayacağınız tüm tarifleri geniş cam bir kasede birbirine iyice karıştırın.
Öncelikle tüm keki elinizle ufalayın, içine soğutulmuş muhallebiyi dökün ve incir ezmesi ile güzelce karıştırın. Sonra bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi günü kıvama gelen harçı, küçük toplar halinde elinizle yuvarlayarak trufflar yapıp, cevize bulayın..


Höşbiye

2. HÖŞBİYE TARİFİ (pirinç unlu muhallebi üstüne, lavantalı kek ve incir ezmeli oturtma :))
Hazırlanışı:
Bu tarifim için ilk olarak ortadan ikiye ayırdığım pandispanyamdan kurabiye kalıbıyla kalpler kestim. Üzeri için incirli ezmeden bir küçük boyda yine kalpler hazırladım. Tabağa biraz pirinçli muhallebi sürerek yukarıdaki gibi bir sunum yaptım..Afiyetle.
Açıkçası benim favorim Pincirtalı truff. Keki, muhallebiyi ve incir ezmeyi ayrı ayrı yemektense hepsini karıştırıp yemek çok daha lezzetli oluyor.

Herkese mutlu haftalar
sevgiler

33 yorum:

  1. Canım Ayşem günaydın, haftaya yine çok güzel tariflerle başlamışsın, yaratıcılığına hayran oldum canım,sunum da harika, hele de isimlerine bayıldım...Canım ellerine sağlık, artmış kekleri de değerlendirmek amaçlı senin tariflerinden faydalınabilir, teşekkürler canım...Güzel bir hafta diliyorum canım, ailecek en içten sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bu etkinlik cok hos olacak.
    Gercekten yeni tarifler uretiyorsunzu cok guzel olmus ellerine saglık.

    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  3. Ayşeciğim ellerine sağlık..:))döktürmüşsün yine..:))Çikolatalarda pastanda harika..:))Pincirtalı truff ve höşbiyede müthiş yaratıcı tebrikler..:))

    YanıtlaSil
  4. ohhhh ikisi de süper görünüyor valla.
    ellerine sağlık.inşallah hazır evde bol lavantam varken deneyecek çok tarif çıkar ortaya...lavantanın tadını sevdim çünkü ben :)
    öpüldün şeker.

    YanıtlaSil
  5. Selam Ayse,
    Ben de kuzey Amerikadayim, benzer sistemler oldugu icin, sana iki sorum olacak. buradaki firinlarin ya alti ya ustu yaniyor, ikisi ayni anda calisani gormedim, kek yaparken nasil ayarliyorsun. Birde elimde pirinc patlagi ve bol miktarda fitik ezmesi var (peanut butter) Var mi bir onerin ? Ayrica ,sen fotografini koyana kadar, seni 2-3 cocuklu, orta yasi gecmis bir hatun saniyordum :)
    nagehan

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Yaman Ayşe,
    Her zamanki gibi çok güzel tarifeler çıkarmışsın ortaya..Lavantayı hiç denemedim hamurişlerinde..Pincirtalıyı mutlak deneyeceğim..
    Ellerin dert görmesin..
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Ayşe,
    Ne kadar hoş lezzetler çıkmış ortaya öyle, bayıldım:)
    Ellerine sağlık,
    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Ayşe,
    Ayın şefi etkinliği için ortaya çok farklı ve güzel tarifler çıkarmışsın ,ellerine sağlık.
    Başlıkta ki pincirtalı yazısı "bu da ne?" diye düşünüp,yazıyı bir çırpıda okumama sebep oldu :)
    Bu arada bana Fethi Bey'in sitesinden bahsettiğin için çok teşekkür ederim.
    Balık tariflerime link verdiğini ve balık resmimi yayınladığını bilmiyordum.
    Benim için tam bir sürpriz oldu.

    YanıtlaSil
  9. cok guzel görunuyor ellerine sağlık. sevgiler iyi haftalar..

    YanıtlaSil
  10. of of of Ayşecim bunlar ne güzel tarifler böyle ellerine sağlık. İsmi değişik, kendi değişik çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  11. Aysecim

    Ayin sefi etkinligine bu guzel ve yaratici tariflerin ile katildigin icin cok tesekkur ederim. Harika gorunuyorlar.

    Sevgiler

    ayinsefi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Tam uzmanlara yaraşır iki nefis tarif.İsimlerde de yaratıcılığınızı konuşturmuşsunuz;ellerinize sağlık.
    Sevgiler...
    Bahriye

    YanıtlaSil
  13. Ayşe' ciğim,
    bu etkinliğe ben de katılmak istemiştim ama işin açıkcası malzemeleri nasıl değerlendireceğim konusunda karar verememiştiim. Ama işte insan böyle usta olunca ne lezzetler çıkıyor ortaya. İsimlere de bayıldım.:)

    Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. valla uyduruk muyduruk dememek lazım. şu farklı ve enfes sunumu heryerde bulmak zor.
    kutluyorum. başarılarının devamını diliyorum:)))
    sıkı takipçinim bu arada. sevgiler sibel. cafecihan

    YanıtlaSil
  15. Sofram, günaydın, haftaya sizin güzel yorumunuzla başlamakta çok güzel :)
    Sunumlari ve isimleri begendiginize sevindim :)
    İsimler gerçekten çok özel oldu...
    İyi haftalar ve kucak dolusu sevgiler size...

    Figen, teşekkürler, elimden geldiğince bir şeyler uydurmaya çalıştım, beğendiğine çok memnun oldum..sevgilerle

    Masalmutfagı,çok teşekkürler:) çikolata ve pastaları da beğendiğine çok sevindim..

    Burcu, bende seninle aynı fikirdeyim, evdeki lavanta ve inciri ortaya çıkan tarifler ile değerlendirmek lazım, yanlız ben lavantanın kokusunu aldım ama henüz tadına varamadım..sanırım tariflerimde daha çok kullanmam gerekiyor..:)öptm

    YanıtlaSil
  16. Daniel efe, selam, ben de altı üstü aynı anda yanan fırın görmedim..Ben keklerimi Bake( alttan ısıtma) ile pişiriyorum, fırın teli mutlaka ortada olmak şartıyla, derecesi 350F. Broil(üstten ısıtma)sakın kullanma tahminen kekin pişmeden üstten yanar.
    Pirinç patlağını ben çikolatalarımda kullanıyorum, candy hazırlarken erimiş çikolataya pirinç patlagı ilave ediyorum sonra Nestle crunch gibi oluyor.:) Peanut butterıda yuvarlak çikolata harçı olarak kullanıyorum..Şu anda elimde başka işe yarar bir tarifim yok, eğer olursa sana mutlaka haber vermeye çalışırım..umarim bilgilerle yardimci olabilmişimdir.
    Nagehan artık 18'lik çıtır da değilim yaş geldi 28'e..:) Keşke bu halimle 2-3 çoçuklu olsaydım..:))

    Feyza, teşekkürler tarifleri beğendiğine sevindim..Özellikle artmış kekin olursa incirli cevizli muhallebili bir karışımla pincirta deneyebilirsin..:)Değişik güzel bir lezzet oluyor..sevgiler

    Pastacırapunsel, çok teşekkürler..sevgilerle

    Muhterem hanımcım, tarifler gibi isimlerinde uydurma olmasını istedim, umarım yazım sizi hayal kırıklıgına uğratmadı :)
    Rica ederim inşallah daha çok tarifinizi görür size seve seve haber veririm..:))

    banu gökşin, teşekkürler, iyi haftalar...

    Feray, beğendiğinize çok sevindim, ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Alev, biz teşekkür ederiz böyle güzel ve yararlı bir etkinliği bize kazandırdığın için..:)
    Tarifleri begendigine cok sevindim, sevgilerle

    Bahriye, teşekkürler, uzman olmak için daha bir fırın ekmek yemem lazım :) henüz o kıvama gelmedim ama güzel yorumunuz ve sözleriniz için çok teşekkürler ederim, sevgilerle..

    Özlem, çok teşekkürler güzel sözlerin ve yorumun için, uydurmasyon tariflerime uydurmasyon isimleri de çok yakıştı, isim verme kısmı işin en güzel ve yaratıcı kısmıydı sanırım.:)
    sevgilerle

    Cici, evet dediğiniz gibi arada denemek lazım..:)güzel yorumunuz, dilekleriniz ve ziyaretleriniz için çok teşekkürler Sibel, sevgilerle

    YanıtlaSil
  18. Iste yilin en tatli kelimesini ilan ediyorum...PINCIRTA.
    Ya ben bunu cok sevdim.Sen mi buldun bu adi????

    YanıtlaSil
  19. Ayşe'ciğim,
    Bu güzel ve değişik etkinlik ilanını ilk duyduğumda kimlerin katılabileceğini düşündüm. Kafamdaki isimlerden biriydin. Beni yanıltmadın. Ellerine sağlık:)
    Sevgilerimle...

    Not: Kafamdaki isimler arasında kendim yokum:(

    YanıtlaSil
  20. Serap, teşekkürler, evet ben buldum, googleda arama yaptım bir benim tarifler çıkıyor :)bu çok hoş!
    sanırım Pincirta'nın açılımını yapmama gerek yok. Bu etkinlik her yönden bence çok keyifliydi..Ziyaretin ve yorumun için teşekkürler...

    Bocuruk, malzemeleri bulmam zor oldu ama başından beri Alev'e destek vermek istemiştim, bir etkinlik sahibi olarak nasıl bir duygudur bilirim..:)
    Her ay katılamasamda sık sık Ayın Sefınde beni görebilirsin.
    Umarım sende bir gün katılabilirsin..
    sevgilerle

    YanıtlaSil
  21. Ayşe'cim ellerine sağlık çok güzel olmuşlar.Şirinler pastanda harika.
    Lavanta diyorsun normal lavantayı inceltip mi kullanıyorsun yoksa aktarlarda değişik bir şeymi satılıyor .Sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. İnanamıyorum sana...Ben bu etkinliği gözden çıkarttım bu ay neden..bu üçünü nasıl bir araya getiririm bulamadım diye..Ama şuraya bak..İnanılmazsın..Neredeyse koy bir yemek kitabına , uygula uygula ye :)

    Ellerine sağlık...

    Takipteyim..
    Müge

    YanıtlaSil
  23. İsmine yakışır yaman tariflerle dolu bir blog,ellerine sağlık hepsi birbirinden şık ve nefis görünüyor.


    sevgilerimi gönderiyorum....

    YanıtlaSil
  24. Ayşe'cim
    canım aşmışsın sen bitanem..iyi ki nikah şekerini açmamışsın :)
    Hepsi de nefis görünüyor, ellerine emeğine sağlık
    Öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  25. ayşecim seni digglicem biraazdan...bu arada tarif yazamam demişsin,tarif yazmasan da oluuuur,sen sadece resimlerini ekle,yaptıklarını falan bizim de gözümüz bayram etsin...ellerine sağlık güzel insan..

    YanıtlaSil
  26. hıımmm sunumlar harika kızım bunları sen mi yarattı helal olsun :)
    çok güzel olmuşlardır eminim.. isimleri de çok iyi :))

    ya akşam oldu ama ben halaa işteyim sıkıldıımmmm!! başım da ağrıdııı ev istiyoruumm!!

    :)
    öptüm senii

    YanıtlaSil
  27. Ferhanca, teşekkürler..
    Ben lavantayı inceltip kullanmadım. Elimde kurutulmuş lavanta taneleri var, sanırım onlar sadece mor renkli lavanta çiçekleri...Onları öylece kullandım aslında inciltmek çok iyi fikir, böylece kekin içinde görünmezler daha şık olurlar...
    Yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  28. etkinlikten yeni haberim oldu. gerçekten yaratıcı tarifler çıkmış ortaya. bu tarifin de görüntüsüne hayran kaldım.

    YanıtlaSil
  29. yine ayni nagehan ben,
    iyi bir blog takipcisi olarak, sevdigim ve sevmedigim bazi yonleri soylemek istiyorum. bloglarda muzik olmasi cok rahatsiz edici, halihazirda bir sey seyrederken blog aciyorum, bir gurultu, gumburtu. ya da ev ahlisi uyuyor, blog sayfasi cilginca bagirmaya basliyor. muzik dinlemek istersek acariz yapmayin bunu. ayrica, kotu resim ve sayfanin her tarafi bir suru banner, luzumsuz kivir zivirla doldurulmus bloglari sevmiyorum. sadece sevmemek degil , rahatsiz edici oluyor. bloglari ya ufukun linklerinden ya senin linklerinden hepsi bir arada izliyorum (kotu fotografli ve muzikliler haric) GERI tusuyla geri donulmeyen bloglara da girmiyorum bir daha, unutmazsam.bu ozelligi kullananlarin zorla benim sayfamda kal, benim sayfami gez israri bir daha o bloga girmememe sebep oluyor.
    begendigim yonleri de sonra soylerim, bu arada, pastaci ilk gozagrim, ufuk ve ayse de en begenerek takip ettigim iki blog.
    SOru : bloga flickerdan nasil resim ekleniyor?
    tesekkur ederim Aysecik. herkese cevap veriyorsun, umarim bu konuda da aydinlatirsin bizleri

    YanıtlaSil
  30. pirinc patlagi ile ilgili sormustum, biraz daha acayim. bir sure yaninda staj yaptigim asci teyzem, bir sabun kadar parafini atti tencereye eritti,devami ile ilgili herseyi hatirlamamakla beraber , parafin + fistik ezmesi + pirinc patlagi + vs vardi malzemelerde.sekilsiz truff gibi oldular ama o kadar lezzetliydiler ki anlatamam. ben parafinin yenilebilecegini bilmiyordum, kanser yapar mi yapmaz mi derken tadina baktim, birakamadim. Nagehan tekrar

    YanıtlaSil
  31. Ayşe'cim,
    yine yaratıcılığını konuşturmuşsun :) ellerine sağlık canım.
    Ya bu arada flickr'a ulaşamıyorum, siteyi mahkeme kararı ile kapatmışlar galiba doğru mu?? Napıcaz şimdi?

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  32. Canim Aysem, Tatar Aysem seni
    http://www.tatariz.biz/
    sitesine üye olmaya ve ziyarete davet ediyorum. Katilimlarini, paylasimlarini bekliyorum. Sevgilerimle Sonja...

    YanıtlaSil
  33. Yorumlarınız için çok teşekkürler. Yeni etkinlik tariflerimi beğendiğinize sevindim öyle süper şeyler değillerdi ama fenada olmadılar...

    Soru soran arkadaşların cevaplarına gelince;

    nagehan, düşüncelerini benimle paylaştığın için teşekkürler, benimde müzikten dolayı ödümün patladığı olmuştur. Umarım benim blogumda buna benzer ya da başka rahatsız olduğun bir durum yoktur, olursa eğer çekinmeden yazabilirsin.
    Flickr ile ilgi daha önce bir yazı yazmışsın seni oraya yönlendiriyorum. Buradan
    yararlanabilirsin umarım.
    Parafin hakkında fazla bir bilgi sahibi değilim. Yenecek bir şey gibi gelmiyor bana da, mumsu yağlı bir madde sanırım? Ben çikolatalarımda nadiren buna benzer kıvam verici olarak paramount crystals kullanıyorum acaba aynı şey mi diye düşündürdü beni..Aynı şey olabilirler. Net bir bilgi elde edince sana tekrar yazmaya çalışacağım.

    sonja, en kısa zamanda üye olamaya çalışacağım, davetin için çok teşekkürler canım, sevgilerle

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails