Maket pasta yapımı ile ilgili aklımda pek çok soru vardı. Şöyle ki;
- Maket pastanın içinde kutu mu var, takoz mu?
- Ağırmıdırlar, ucuzmudurlar? Tek kullanımlık mıdır, yoksa ömürlükmüdürler?
- Peki dışındaki süslemelerde mi maketten?
- Hiç mi bir yeri yenmez bu maket pastaların?
- Nerde satılır bu maket pastalar?
Lafı hiç uzatmadan, kendimce deneme yanılma yöntemi ile bulduğum soruların cevaplarını maddeler halinde buraya not almaya çalışacağım.
- Benim kullandığım maket pasta, bildiğimiz beyaz köpükten (strafor=beyaz eşyaların taşınırken kırılmaması, çizilmemesi için kutulara yerleştirilen beyaz köpük) yapıldı.
- Hafif ve ucuzdurlar. Her ölçüye göre bulunabilir ya da kestirilebilirler. Yıkanabilir ve istediğiniz şekil ve boyuta getirilebilirler. Tek kullanımlık değillerdir. Maket pasta köpüğünüze güzel baktığınız taktirde uzun süre kullanabilirsiniz.
- Maketinizi şeker hamuru ile kaplayabileceğiniz gibi oyun hamuruylada kaplayıp süsleyebilirsiniz. Böylece organizasyon ve tanıtım amaçlı pastalar uzun süre bozulmadan, deforme olmadan durabilirler.
- Maket pastanın yenilebilir kısımları sanırım kullanım alanlarına göre değişiyor. Eğer dekoratif ve tanıtım amaçlı pasta yapılıyorsa her yeri maketten, düğün nişan vb. amaçla pasta yapılıyorsa belli katlar yenilebilir oluyor. ( Şimdi düğün pastam gözümün önüne geldi, sadece en alt kattaki bir küçük bölüm yenilebilirdi, sanırım pastanın yenilebilir diğer kısmı mutfak bölümünde duruyordu. :)
- Maket pastaların Türkiye'de nerde satıldığından tam emin değilim fakat önerebileceğim tek yer Eminönü, orada yok yoktur! :) Pasta malzemeleri satan yerlere de mutlaka sorun size yardımcı olacaklardır, ayrıca işi benim gibi büyütürseniz buralara vb. yerlere bakıp, araştırabilirsiniz. Meraklı insanın arayıpta bulamayacağı bir şey yoktur. :)
Malzemeler;
2 adet beyaz köpük (strafor) küçük boy 15 cmlik, büyük boy 25 cm ve 7 cm kalınlığında
kaplamak için plastik streç, bant
su ya da butter cream
Hazır şeker hamuru (oyun hamuru da kullanabilirsiniz fakat oklava ile açılması biraz daha zor oluyor.)
Hazırlanışı;1. yol: Öncelikle maket pastayı plastik streçle kaplıyorum böylece üzerinden süsleme ve kremaları söktükten sonra temizlemek kolay oluyor. Ayrıca strafordan yapılan maketin hatları bana göre oldukça kestin, streçle kapladığım zaman maketimin kenarları daha yumuşak ve yuvarlak görünümlü oluyor. Daha sonra strecin üzerine butter cream sürüyorum böylece şeker hamurum maketime yapışıyor.
2. yol: Maketinizi streçle kaplamadan direk olarakta rahatça kullanabilirsiniz. Bunun için sadece maketinizi su ile nemlendirmeniz yeterli ( maketler su geçirmezdir) böylece şeker hamurunuz ya da oyun hamurunuz straforma yapışacak ve sizin düzgün görünümlü bir kaplama yapmanızı sağlayacaktır.
Kaplama işlemi bittikten sonra arzu ettiğiniz gibi pastanızı dekore edebilir üzerinde pratik yapıp çalışabilirsiniz. Pastanız birden çok katlıysa, katları mutlaka birbirine yapıştırınız, hafif oldukları için kolayca yıkılabilirler. Butter cream bana göre oldukça iyi bir yapıştırıcıdır.
Küçük bir not daha eğer pastanız çok katlıysa ve uzak bir yere örneğin araba ile taşımanız gerekiyorsa mümkün olduğunca katları ayrı ayrı taşıyıp, gittiğiniz yerde son rütuşları yapınız.
Bildiklerim henüz bunlarla sınırlı eminim daha fazlası da vardır. Zamanla tecrübelerim artar ve bildiklerimi buraya not almaya devam edebilirim. Eğer sizde düşüncelerinizi benle yorum kısmında paylaşırsanız çok memnun olurum, bilgi paylaşımı güzeldir. :)
Son olarak, eğer "bu maket pasta yenmelik değil, iştahımız kesildi" derseniz. Geçen haftalarda katıldığım küçük bir tatlı yarışmasında 1. gelen yukarıdaki pastamı size ikram edebilirim. Tarifimiz gelecek sefere...:))
Hepinize bol tatlı günler
Sevgiler...
inanmıyorum.....pastanelerin vitrinlerinde gördüğüm o süslü şeyler maketmiydi....her gittiğimde hep orda duruyordu....kandırıkcılar.....
YanıtlaSiliyiki haber verdin...artık ağzımın suyu akmaz....
güzel fikir...teşekkürler....şaka amaçlı kullanılabilir...benim ticaretle işim olmadığı için ancak muzurlukta kullanabilirim....
alttaki pastanıda merakla bekliyorum...birincilik kazandığına göre enfes bişeydir....ellerine sağlık...
görüşmek üzere.....
Ay ayyy ayyyy.Bilgiler verilmiş yine;)))Yarışmalarda 1.bile gelinmiş.Ay o nasıl bir yumuş yumuşlukdur Ayşe'cik derhal tarif bekliyorum.Valla rica mica da değil haberin olsun;)
YanıtlaSilDisalcım aslında tam istediğin gibi bir pasta biliyorum ben, muzur mu muzur! ;)
YanıtlaSilPastayi kesince kesilen yerden şerbet fışkırıyormuş! sırf böylesi muzur olduğun için tarifi bulunca ilk sana göndereceğim...:) Pastaya gelince tarifide hikayeside haftaya..
yorumun için çok teşekkürler canim..:)
Hülyam, senin verdiğin bilgiler ve güzel tarifler yanında benimkiler yavan kalır. ;)
istediğin tarif olsun canım ama gelecek seferki tarifim sana hiç yabancı gelmeyecek, senin adın gibi bildiğin bir tarif olacak...;)
Bu arada pasta yumuş yumuş değil mi? Onun hikayesini de anlatmak için sabırsızlanıyorum ama bu haftalık benden bu kadar...
öpüyorum seni çok..
bizim blogcu hanimlar iyice costu! misss zerrin de birincilik almisti, simde de yaman kizimiz!aferin ,helal olsun ,heyt be :))
YanıtlaSilHerşeyin artık bir kolay yolu var değil mi... Yap boz tekrar yap :) Ne güzel oluyor böyle, her seferinde ayrı bir şey deneme fırsatı buluyor insan. Çok şık olmuş maket pasta.. Ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgiler
Müge
maket pastaların uzun süredir farkındayım ve gerçekten merak ediyordum nasıl yapıldığını ama sen gitgide profesyonellige koşuyorsun bu konularda arkadaşım..seni tebrik ediyorum..slmlar..
YanıtlaSil:D hehe su maket pastalara harcanan malzemeye hep aciyorum.. ama aslinda bence seker hamurlu pastalar maket yapilmali. cunku insan onun sanatina saygisindan kesmeye kiyamiyor :) ondan birine pasta hediye goturdugunuzde maket yapin yenilecek olanida duz bildigimiz gibi bisey yapin derim :) hem maketi uzun yillar saklayabilir :))
YanıtlaSilfaydali bilgiler icin sagolasin aysecim bu arada ;)
Ayşecim bu ne kadar güzel bir pasta..Ufak bir nişan yada düğün pastası şıklığında olmuş bence çok başarılı bir çalışma olmuş ellerine sağlık...
YanıtlaSilMaket pastalar konusunda verdiğin bilgiler içinde teşekkürler bizi aydınlatmış oldun ve kafamdaki bir çok soru işareti yok oldu diyebilirim Sevgiler...
himmmmmmmmmmm epey aydinlandim bak benimde cok merak ettigim sorular varmis okudukca gordum :D ne kadar sorum oldugunu sagol canim paylastigin icin, pasta cok guzel gorunuyor ama yiyemek kotu olmustur senin icin :) guzel dileklerin icin sagol senin kurs bitiyomus neguzel ama benim okul daha yeni basliyor ve 5.5 yil surecek :) ins basariirim
YanıtlaSilAyşecim bu kadar olur kafamda biriken bütün soruların cevabını hiç sormadan öğrenmiş oldum harika bir görüntü ellerine sağlık.Teşekkür ederim ayrıca bütün kurs bilgilerini bizimle paylaştığın için
YanıtlaSilBayan Lama,
YanıtlaSilhikayemizi dinlemeden karşılaştırma yapma bence yoksa misss'e haksızlık olur. :)
Mugecim,
tesekkurler canim, aynen dedigin gibi :) Yap boz, pratik yapmak için birebir..sevgıler sana...
Suheylam,
merakini giderdiysem ne mutlu bana, inşallah dediğin yönde koşuyorumdur..:)tesekkürler canım, selamlar
Yasemincim,
canim madem maket pasta istiyorsun, seker hamurunu da sana boşuna harcamayalım oyun hamurlarından hatta hatta kilden(çamurdan) yapalım pastanı...:)
Yorumun için çok teşekkürler, sen de sagolasın...:)
Zerrincim, pastayi ve bilgileri begendigine cok sevindim canim, tahminim pek cok arkadasin aklindaki sorulardi bunlar..:)
sevgiler sana
Ninocum,
aydinlanmana sevindim canim, sanirim hepimizin ortak sorulariymis bunlar :)
ne diyim sana, Allah kolaylik versin, ingilizce seviyen nedir bilmiyorum ama ben kendi kursumda zorlaniyorum, bitiyorya oh sukur ama sen simdiden bunlari dusunme, onunde cok uzun ve degerli zamanlar var, eminim basaracaksin...:)
Ozlemhan, ben tesekkur ederim canim bu güzel yorumun icin, ne mutlu bana!
Ancak maket pastanın kursumuzla ilgisi yok, onlar normal pasta getirmemizden yanalar, bu tamamen benim azmim sonucunda olan bir sey :)
HERKESE SEVGİLERLE
İYİ HAFTASONLARI
Ayşe oldu mu şimdi hem ağzımızı sulandır hem tarif yok de :(((
YanıtlaSilBir an önce bekliyorum bu lezzet harikası pastanın tarifini beeeennnn... Birinciliğin için tebrik ederim ayrıca. Ayrıca maket ile ilgili bilgiler için de teşekkür ederimmmm. Öperimm...
Bilgilendirme yöntemini çok beğeniyorum.Hem detaylı,hem de kimsenin önemsemediği ama aslında çok önemli olan konuları ele alış biçimini beğeniyorum.
YanıtlaSilİçinde bulunduğum bir sektör(asla elimi sürmediğim,seyrettiğim).Ayşem ve diğer blog arkadaşlar bir araya gelince yaptıkları zaman görüyorum.İnanılmaz aşamaları olan bir yöntem(bana göre).
Bu yaşında göstermiş olduğun performansından dolayı kutluyorum seni...
Tütü
canım sen birinci mi oldun?kutlarım seni:))maket pastan çok şık olmuş...ellerine sağlık:)
YanıtlaSilMaketide ,gerçeğide çok güzel görünüyor.Şimdi haftaya kadar bekleyecekmiyiz bu güzel pastanın tarifini yaman Ayşem :)
YanıtlaSilBirinciliğinide tebrik ederim bu arada,eline sağlık!
Ayşecim, öncelikle tebrik ederim, pasta çok güzel görünüyor, dergiden gibi... Maket pasta için amme hizmetine çok teşekkür ederiz, az birşeyler bilsemde verdiğin bilgiler çok faydalı oldu...
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler
Maket pasta süper çalışılmış, çok şık olmuş.
YanıtlaSilYarışmadaki dereceni de gönülden kutluyorum. ''Şampiyonluk'' sana yakışır. Memleketten sevgiler :))
Birinciliği tebrik ederim arkadaşım. Adına sevindim. Valla bu gidişle sağlan bir pasta uzmanı olacaksın...Sevgiler...
YanıtlaSilAyşecim 1. liğini tebrik ederim merakla bekliyorum hikayesinide. Maket için straforu'da İstanbul'da Kadıköyde Micronet'de bulabilirler. Malesef her yerde kolay kolay bulunmuyor. Hatta ben İzmir'i talan etmiş olmama rağmen yinede bulamadım ve İstanbula gittiğimde almak zorunda kaldım.
YanıtlaSilcanım canım ben önce anlamadım maket olduğunu nası okuduysam:))
YanıtlaSilharika olmuş ama.. ben de hep merak ederdim nası duruyo hep orda bozulmadan diye:)) tozlanıyolardı bi tek:))
öğrenmiş oldum sayende canımm teşekkürler..
bu arada tebrik ediyorum seniiii birinci de olurmuş arkadaşım! ama ben birinciye birinci demem o pastayı yemedikçe :))
öptüm seni kocaman.. beyaz show da türkü gecesi var bi çok keyifliyim de :))
maket pastaların yapilisi ile bilgiler paylasman cok güzel fakaaaaaaat yiyemedikten sonra o muhtesem görüntülü pastayi..
YanıtlaSilbirinciligin icin kutlarim pastada pasta hani nefis görünüyor sabirsizlikla tarifini bekliyorum..
ayyy bu blog super bır blog acayıp acıktım ama bu arada maket pasta ısı ıyımıs gercı oda oldukca zahmetlı sanırım ben bu gıdısle ancak bır resmını yaparım maket fılan beceremem ama su asagıdakıne bayıldım hatta erıdım :)))
YanıtlaSilayse canım çok guzel pasta olmus göruntu harıka. sevgiler..
YanıtlaSilaysem ben hala bekliyom pastanin tarifi ne zaman ??????
YanıtlaSilsevgili ayse,
YanıtlaSilkendime güvenip de beceremedigim seker hamurunu pastani görünce yine icim gitti. ama bir usta ile birlikte ilk deneyimlerimi yapmadan hic yaklasmam vallahi. güzel tarifini dört göz ile bekliyorum.
sevgiler,
canan
Ayşecim bilgiler için sağol canım. Bende iki tane maket pasta yaptım ve bilmediğimden tabaka olan straforları kat kat keserek çalıştım. Pastanda harika olmuş. Ellerine sağlık. sevgiler
YanıtlaSilAyşecim merhaba.Maket pasta harşka görünüyor.Bilgiler için de teşekkürler.1.liğini kutluyorum ve tarifi dört gözle bekliyorum.Sevgiler.
YanıtlaSilwww.annemmutfakta.blogcu.com
Bak bak, bak bak, Ayşeme bak sen. Yine araştırmacı blogculuğunu sürdürmüş, kendisine ıncık cıncık araştırılacak yeni bir konu bulmuş, aramış taramış, derlemiş toplamış, yazmış derkeeeeen bir de birincilik almış. Ellerine sağlık canım, pastaların maketi de sahicisi de şahane görünüyor. Aşıyor benim arkadaşım kendisini, her yeni gün. Kocaman sevgiler
YanıtlaSilsana denecek tek şey var. süppersiiiin.
YanıtlaSilMerhaba Ayşe,
YanıtlaSilMaket pastan kusursuz görünüyor,tek kusuru yenilemiyecek olması herhalde : )
Kız kardeşimin evinin yanına anlı şanlı bir pastahane açıldı,bir vitrin yapmışlar ki görmen lazım.
Vitrinde de devasa kocaman bir maket pasta var,herkes vitrine bakıp,gerçekmi değil mi diye kafa patlatıyorlar.
Link verdiğin yapı markete epey güldüm,eşim sıhhi tesisatçı olduğu için bu tür malzemelerin yarısı bizim evden geçmiştir .
Birincilik aldığın pastanın tarifini merakla bekliyoruz.
Cok harika görünüyor maket pastan ve hakiki pastan.Böyle maket pastanin olabilecegini hic düsünmemistim.Pastanelerde kendince hakli böyle bir sey yapmakta.Koyarlar maket pastayi haftalarca vitrinde göz boyar,iyi fikir aslinda.Ellerine saglik cok harika olmus.
YanıtlaSilvallahi sizi gördükçe şeker hamuru işini iyice merak ediyorum.çok güzel bir maket olmuş.ödül aldığın tarifide merakla bekliyorum.eline sağlık.
YanıtlaSilAyşe hn.çok emek vermişsiniz ellerinize sağlık..
YanıtlaSilbende her zaman merak ederdim maket pasta acaba kartondanmı yoksa köpüktenmi diye açıklamaların için çok teşekkür ederim çok makbule geçti şu pastanın tarifinide dört gözle beklerim artık hemen yazsan çok iyi olur fazla merakta kalmamak için hoşçakal öptüm bayyy
YanıtlaSilne zaman blogunu ziyaret etsem yeni yeni marifetler ogreniyorum canim ellerine saglik her tarifin muhtesem.akil yasta degil bastadir derlerya hani bu yasimda sayenizde cok guzel bilgiler aliyorum siz degerli lezzet uzmani arkadaslarimdan cok sagol canim
YanıtlaSilkucak dolusu sevgilerimi birakiyorum.
Yaman Aysem,
YanıtlaSilNasilsin, gene sesin solugun cikmiyor, merak ettim de:)
Guzel bir hafta sonu diliyorum, kolay gelsin.
Merhaba canim, maket pasta yapimi cok sabir isteyen bir is olsa gerek, seni tebrik ediyorum ben öyle sabirli olamam herhalde. Asagida pastanda harika görünüyor, tarifi bekleyecegim haftaya demissin gerci.
YanıtlaSilSana güzel bir hafta sonu tatili diliyorum, hoscakal ve öptüm canim..
Güzel yorumlarınız, ince düşünceleriniz için çok teşekkürler.
YanıtlaSilTarifimi yayınlamakta çok geçiktim biliyorum, sizleri de ziyarete çıkamadım, kusura bakmayın.Şükür ben iyiyim ;) En kısa zamanda inşallah normal düzenime döneceğim.
Selservis size ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum, strafor satış yeri hakkında paylaştığınız bilgi çok işimize yarayacak, çok teşekkürler.
HERKESE SEVGİLER
İYİ HAFTASONLARI
Canım Ayşem merhaba nasılsın, sen bu pasta işinde maşallah iyice ustalaştın, bizleri de maket pasta konusunda bilgilendirdiğin için teşekkürler, yazını da zevkle okudum. Bu arada pastan da çok güzel görünüyor, kutlarım canım,çok sevindim, bu kadar çalışmadan sonra haketmiştin bunu, başarılarının devamını diliyorum canım benim...
YanıtlaSilSevgilerimle öpüyorum...
Sevgili Ayse
YanıtlaSilGene ogrendigini paylasmak konusundaki cizgini korumus ve herseyi aktarmissin. O guzel maket pastalar umarim sana da farkli dunyalar acar
Ayşeciğim,
YanıtlaSilÖncelikle birinciliğini canı gönülden kutlarım hayatım.Benim gibi şu aralar pasta yapımına merak sarmış herkesle bu güzel bilgileri paylaştığın için ayrıca teşekkür etmek isterim.Kucak dolusu sevgiler
merhaba
YanıtlaSilşeker hamuru yapımında meringur pawder kullanlıyormuş(yumurta akı yerine) acaba bu ürün de alkol var mı? bilgilendirirseniz sevinirim. kosher damgası var ama bu damga domuz yağını kapsıyor sanırım. çünkü türkiyedeki ünlü bir bira firması kosher sertifikasını alabilmiş.
sevgili ayşe yaman inanın sizin tariflerinizi ve resimlerinizi blog açmadan öncede hayranlıkla izliyordum.yorum yazmak için ancak cesaret edebildim.herşey harika ve çok muhteşem sevgiler...
YanıtlaSilAyşecim nerelerdesin? Merakla bekliyorum yeni yazını..
YanıtlaSilayşecim bu kadar uğraşıpta onu nasıl çöpe atıyorsun?ama harika olmuş cnm ellerine sağlık.
YanıtlaSilSofram Fatma ablam, merhaba, çok şükür iyiyim umarım sizlerde iyisiniz. teşekkürler güzel sözleriniz için..:)
YanıtlaSilSevgili Nukhet, elimden geldiğince öğrendiklerimi aktarmaya çalışıyorum, çoğu şeyi Türkçeye çevirirken zorlanıyorum artık olduğu kadar, öncelikle kendi notlarımı sayfamda toplamak benim için faydalı. Teşekkürler yorumun ve ziyaretin için.
Nilaycım, teşekkürler. Merakın hiç geçmemesini ve günden güne artmasını dilerim. Bol pastalı günler...
Ela'm, oncelikle ilginiz için teşekkürler.
Meringue powderın (yumurta beyazi tozu) ıcınde alkol yok. Bıraz daha ayrıntıya girip, içinde ne olduğunu yazmak isterim.
mısır unu, yumurta beyazı, seker, gum arabıc(akasya sakızı. arapzamki)calcium sulfate, citric asid, cream of tartar, silicon dioksit ve artificial flavor (yapay tatlandirici)
Bahsettiğiniz kosher damgasının hangi ürün üzerinde olduğunu anlamadım! meringue de boyle bır damga da yok.
Sevgılı Sevıl, aramıza hosgeldın canım, her zaman beklerim, bende en kısa zamanda zıyaretını iade edeceğim. :) sevgiler
Acemi sefim, geldim geldim burdayim..:)
Semracim, ben almiyim canim ama sen istersen hepsini yiyebilirsin. :)
Sevgilerle
benim yorumumu uzun zaman geçmesine rağmen gören olacakmı bilmiyorum,
YanıtlaSilmaket pasta yapımında özel bilgi rica ediyorum ..
Neden derseniz, kendim için değil çok çok sediğim birinin düğünü var.. Ama maddi durum yetrsizliğinden ötürü pasta kesemeyecekler, çok üzücü bi durum...
Durumlar malum hediyesi, takısı giyimi derken bende yaptıramıyorum..
Kiralık maketlerede 1000 lira civarında fiyat söylüyorlar...
Benim için değil çok değerli bir türk insnı için o kişide orda o pasta kesme coşkusunu yaşasın diye ayrıntılı tarif bekliyorum..
Ve mümkünse mail atabilrseniz çok sevinirim...
rumu_20@hotmail.com