Büyük Gece ''Big Night" filmi son zamanlarda keyifle izlediğim en güzel komedi dramdı.
Basit bir öykü, güçlü oyuncu kadrosu ve nefis İtalyan yemekleriyle harmanlanmıştı. Hepsi bir arada, hepsi Cennet adındaki lokanta ''Paradise" içindeydi. Film birbirine zıt iki abi kardeşin, Amerika'da işlettikleri italyan lokantasında yaşadıklarını ve ayakta kalma mücadelesini komik bir dille anlatıyordu.
1996 yapımı bu film bana birde '' İkinci Bahar''ı, Ali Haydar Ustayı, Hanım'ı, Vakka'sı hatırlattı. Ne mükemmel bir diziydi İkinci Bahar değil mi?
Eşimle film boyunca bizim pideleri (Focaccia) aradık, ha çıktı ha çıkacak. Sonunda eşim yakaladı pidemizi yemek masalarında, film öyle keyifli gidiyorduki geriye bakamadık bile. Belki eşim yanılmıştır ama biz gördük saydık :))
İşte nefis İtalyan pidesi Focaccia ve tavuklu sandviç. Che bello! Muahh! :)
Kolay İtalyan Pidesi Focaccia
Malzemeler:
* 2 paket maya (ya da 5 dolu çay kaşığı)
* 1 + 3\4 su bardağı sıcak su (kaynak değil) (1 bardak su ~ 240 ml, toplam ~ 440 ml)
* 1 dolu çay kaşığı şeker
* Yarım su bardağı zeytinyağı (yarım bardak zeytinyağı ~ 180 ml)
* 5 su bardağı un, yoğurmak için extra un. (1 bardak un ~ 150gr, toplam ~ 780gr)
* 2 dolu çay kaşığı tuz
* Arzuya göre üzerine deniz tuzu, kekik ya da nanede serpebilirsiniz.
Hazırlanışı:
1. Büyük bir kapta, ılık suyu ile mayayı çözün. Yaklaşık 5 dakikada mayanız köpük halini alacak.
2. Şekeri, yarım su bardağı yağı, unu, tuzu ekleyin. Elle ya da tahta kaşıkla karıştırın. Top haline gelinceye kadar.
3. Hamuru unlu yüzeye alın, kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurun. Yaklaşık 5-7 dakika. Yoğururken yapışmaması için yarım su bardağı unu kullanabilirsiniz. Ne kadar az un kullanırsanız o kadar iyi olur.
4. Daha sonra hamuru top haline getirip, hafif yağlı bir kasenin içine koyun, üzerini streçle örtün.
5. Ilık ceyran almayan bir yerde 1-1,5 saat, hamur 2 katına çıkıncaya kadar bekletin. Hamur iki katından fazla kabarmamalı. Hamurunuzu sürekli takip edin. Bizimki yaklaşık 40 dakikada oldu.
(Daha lezzetli olmasını istiyorsanız: hamurun üzerine bastırıp şişkinliğini indirin ve 1 gece buzdolabında bekletin. Dikkat edilmesi gereken nokta buzdolabından çıkan hamurun oda sıcaklığına tekrar getirilmesidir.)
6. İki kat şiren hamuru iyice yağlanmış tepsiye dökün. Hamuru eşit şekilde tepsiye dağıtın.
7. Tepsiyi kuru havlu ile örtüp yaklaşık 1 saat hamurun tekrar iki katına çıkması için bekleyin.
8. Daha sonra parmaklarınızla hamura oyuklar açın, yaklaşık 2-2.5 cm derinliğinde.
9. Üzerine su serpin ve hemen 230 derece sıcaklıkta hazır olan fırınınıza verin. Üzeri kahverengi oluncaya kadar pişirin. Yaklaşık 20-30 dakika.
Pide tarifimiz Sonoma'dan. Bu kitabı çok seviyorum. Çeviri Yaman'lar :)
Focaccia arası Tavuklu sandviç
Malzemeler:
* 2 büyük kemiksiz tavuk eti
* Arzu ettiğiniz kadar ince kıyılmış beyaz lahana (Göz kararı yaklaşık bir avuç dolusu)
* Arzu ettiğiniz hadar havuç rendesi (Göz kararı yaklaşık bir avuç dolusu)
* 1 su bardağı yoğurt
* 2 yemek kaşığı mayonez
* 2 diş sarımsak
* Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
1.Öncelikle büyük tavuk parçalarını teflon tencerede önlü arkalı iyice pişirin. (Düzeltme; yaklaşık 2 yemek kaşığı tereyağı içinde pişirilir.)
2. Diğer tarafta salatanızı hazırlayın. İnce kıyılmış lahana, havuç rendesi, yoğurt, sarımsak, mayonezi biraz tuzla karıştırın.
3. Pişen tavuk parçalarını dilimleyin, üzerine tuz ve karabiber serpin.
4. Sandviçinizin arasına hazırladığınız malzemelerden arzu ettiğiniz kadar koyup, servis yapabilirsiniz. Afiyetle.
Not: Kullandığım su bardağının ölçülerini parantez içinde daha detaylı yazdım. Bizim normal su bardaklarından biraz daha küçüktür ( cup). 1 su bardağı su yaklaşık 240 ml, 1 su bardağı un yaklaşık 150gr'dır.
Afiyet olsun.
Merhaba,
YanıtlaSilAdinizi Etki alani sayfalarinda gorup sayfalariniza geldim. Cok guzel hazirlanmis hersey, bu foccacia benim en sevdigim ekmeklerdendi. Siz de tarifini bulmak cok guzel.En kisa zamanda deneyecegim. Biraz maya islerini beceremesem de. Ellerinize saglik....