30 Nisan 2007 Pazartesi

Patates Köfte ve Patlıcan Ezmesi. Bonus: Kano Gezisi



Eşime geçen cumartesi ikinci doğum günü süprizini de yaptım. Üniversiteden arkadaşlarını ondan habersiz bize akşam oturmasına çağırdım. Tabi evdeki hazırlığı görünce anlamasın diye de okuldan arkadaşlarımın geleceğini söyledim. Tüm gün yalan söylemekten burnum kocaman oldu. Ama iyi bir kandırıkçıyımdır, hiç pot kırmadım. Akşam kapı çalınıp, benim arkadaşlarım yerine kendikileri görünce ağzı da açık kaldı. :)

Doğum günü hediyesi olarak harika bir abajur geldi. Buna en çokta ben sevindim. Evimizdeki eksiklikleri sağolsun onlar tamamlıyor. :) Yine güzel, keyifli bir akşam geçirdik birlikte. Laf aramızda hayırlısıyla evlenmelerini bekliyorum..Gelin gelsin, bana arkadaş gelsin diye..:)

Soframızda böreklerin, abur cuburların yanında daha önce defalarca yapıpta tarifini veremediğim patlıcan ezmesi ve patates köftesi vardı.. Eğer uzun zamandır yapmadıysanız ve bu lezzetleri seviyorsanız hemen patatesleri haşlayın, patlıcanları közleyin derim...:))


Patates Köfte

Malzemeler;
  • 7 ya da 8 adet patates
  • 2 su bardağı çiğ köftelik bulgur
  • 1 adet soğan
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • yarım demet maydonoz
  • tuz, karabiber, kırmızı biber, kuru nane, biraz da acı pul biber, zeytinyağı
  • (Bolca marul, limon, nar ekşisi)
Hazırlanışı;
  1. Geniş bir kaba bulguru dökün, üzerine biraz tuz ve biraz kaynamış su ilave edin. Kabın ağzını kapatın. Bulgurun her yeri nemlenecek kadar su ilave edin, fazla su koymayın bulamaç gibi olmasın.
  2. Bir yandan patatesleri iyice haşlayın, ne kadar yumuşak olurlarsa ezmesi o kadar kolay olur.
  3. Soğanları küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında salça ile kavurun.
  4. Daha sonra patatesleri ezin ve tüm malzemeleri, baharatları içine ilave edip, iyice harmanlayın. Ağız tadınıza göre ek malzeme ekleyebilirsiniz. Elinizi su ile ıslatıp kolaylıkla istediğiniz şekli verebilir, marul limon ve nar ekşisi yanında servis yapabilirsiniz. Afiyetle

Patlıcan Ezmesi

Malzemeler;
  • 2 ya da 3 adet büyük patlıcan
  • 1 adet büyük domates
  • 2 adet salatalık
  • yarım demet maydonoz
  • 1 limon
  • 2 diş sarımsak
  • tuz, karabiber, zeytinyağı
Hazırlanışı;

Patlıcanları bir kaç yerinden delip, 180 derece sıcaklıktaki fırında közleyin. İyice kabukları yumuşasın.. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Daha sonra kabuklarını soyup, ezin. İçine limon suyu, dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber, zeytinyağı ilave edip karıştırın. Üzerine salatasını hazırlayın. Domatesleri, salatalıkları, maydonozları arzu ederseniz soğanları küçük küçük doğrayıp, yağlayın limonlayın...Birlikte servis yapabilirsiniz. Afiyetle

Kano gezimiz hakkında;

Wekiwa Springs State Park



2 kano "Titanik" vari devrilmiş, bir cep telefonu su çekmiş, 1 paket sigara telef olmuştur.

Ertesi gün de pazar gezmesi olarak kano binmeye gittik. Nehir kenarında, ayaküstü ikinci kahvaltımızı yaptıktan sonra sessiz sankin, ormanın derinliklerine doğru ilerledik. Herşey aynı filmlerdeki gibi başladı. Bilirsiniz korku filmlerini ,gırgır şamata...Fakat başımıza geleceklerden haberimiz yoktur. :P Grubun en hareketli ve esprili üyesinin şapka almak için gruptan ayrılması hemen şüpheler doğurur, hani filmlerde de tek başına kalan önce gider ya o misal..Fakat aramıza çabuk dönmesi tüm beyinleri temizler. :)

4 kano kiralanır..Kanoya binme ve kürek çekme üzerine google search yapmanın dışında kimsenin bir bilgisi yoktur.. Bilgiler tamamen teoriğe dayalıdır.

İlk resimdeki turuncu şortlu arkadaş diğer arkadaşlarımızın kanoya ters oturmalarına gülerken görüntülenmiştir. Fakat sıra onlara gelince, partnerinin de kanoya yanlış oturması üzerine yaptığı yanlış bir hamle ile kendilerini nehirin içinde bulurlar.. Neyseki hava sıcak, yanımızda yedek kıyafetler var, eğlence başladığı gibi devam eder..Yola devam ederken bir kanomuz daha titanik varı devrildiği öğrenilir, timsahların orada olmaması büyük şansmış :) Ben de kendimi şanslı hissetmeye başlarım...

Bir süre sonra ben kürek çekmeyi bıraktım. Eşim hem kürek çekip hem de kanoya yön verirken ben de nerde ot, böcek (börek yazmıştım son anda fark ettim :))) el, ayak varsa resmini çektim.. Tam olarak 2: 45 saat kanoda olmamıza rağmen hiçbir timsah izine raslayamadık gördüğümüz sadece kaplumbağalardı.. Fakat arkadaşlarımız timsah görmüşler...Bu arada bilginiz olsun bu yöre timsahlar yeşil renkte değil, siyah renkte olurlar ve Florida'da yaklaşık 11 milyoncuk timsah yaşar. Yani 5 adama 1 timsah düşüyormuş..:{

Tekrar karaya ayak basmak güzeldi...Kanodayken canım nasıl aburcubur çekmişti anlatamam. Özellikle bir gece öncesinden kalan patates köftelerini. Kanoya su dışında bir lokmacık yiyecek birşey almadığıma bin pişman ben, popomda oluşacak ağrıya da bir hafta katlanmak zorunda kalacağımdan habersizdim :)) Ama tüm eğlenceye deydi doğrusu..:)))

Sevgilerle



25 Nisan 2007 Çarşamba

Tuzlu Paskalya Ekmeği: Challah Tarifi



Çallah (Challah) Sonoma'nın bana kazandırdığı tariflerden birisi. Aslında Türkçe' deki tam karşılığını bilmiyorum. Tuzlu paskalya ekmeği demeği uygun gördüm. Tadı sade, hafif tuzlu bir paskalyaya benziyordu. İçindeki şekerin tadını pek alamadım ben. Fakat kokusu harikaydı. Değişik, hoş bir deneyim yaşadık, yaparken çok eğlendik..Örgü yapmasını adı gibi bilen ben, tezgahın önünde örgü yapamayınca şoka girdim. Zavallı hamurlar neredeyse elimde telef olacaklardı. Neyseki sonra aşağıdaki gibi toparladık. Tadı ve boyutu her ne kadar paskalyaya çok benzemesede, inanılmaz büyük ve bereketli bir ekmek oldu.

Malzemeler:
  • 2 paket maya
  • 1 bardak ılık su ( 1 su bardağı~ 240 ml)
  • yarım bardak şeker
  • 3+ 1 yumurta
  • 5 bardak un + ekstra un ( 1 su bardağı un~ 150gr)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • yarım bardak tereyağı
  • 1 yemek kaşığı afyon tohumu
Hazırlanışı:
  1. Geniş bir cam kase içinde ılık suda mayayı eritin. Yaklaşık 5 dk.
  2. Daha sonra şekeri, 3 adet yumurtayı, unu, tuzu ve yağı ekleyin, tahta kaşıkla karıştırın. Hamur yapışkan, bulamaç gibi bir kıvama gelecektir.
  3. Daha sonra hamuru unlu yüzeye dökün ve yoğurun. Gerektiğinde un ekleyin, yumuşak ve elastik oluncaya kadar yoğurmaya devam edin. 5-7dk. Mümkün olduğunca ekstra un eklemekten kaçının.
  4. Hamuru hafif yağlı bir kaba koyun üzerini nemli mutfak havlusu ile örtün. Hamurun iki katına çıkmasını bekleyin, yaklaşık 1,5-2 saat. Aşırı kabarmamalı. (biz unlu yüzeyde hamuru bırakıp, üzerine cam kasesini ters çevirip kapattık. Amaçın hamurun hava ile temasını engellemek, kurumamasını sağlamaktı fakat hamur fazla kabardı ve kaseden taştı, sizin tarife uymanızı tavsiye ederim)
  5. Unlu yüzeye tekrar hamuru alın, 4 eşit parçaya bölün. (ben 4'lü örgü yapmayı bilmediğim için 3'lü örgü yaptım) Şekildeki gibi uzun uzun şeritler yapın, hamurunuz çok yumuşak kaldıysa unla toparlayın şekil verin. Uzun şeritleri bir kenarında birleştirin daha sonra örmeye başlayın, sonra açık kalan uçları birbiri ile kapatın.
  6. Yağlı kağıt ya da yağlı tepsi üzerine örgülü hamuru taşıyın, üzerine kuru bir mutfak havlusu örtün. 45-60dk bekletin.
  7. Üzerine hafifçe yumurta sarısını sürün, afyon tohumlarını serpin. 180 derece, fırının orta katında 30- 35 dk pişirin. Afiyetle



Not: Kullandığım su bardağının ölçülerini parantez içinde daha detaylı yazarak güncelleme yaptım. Bizim normal su bardaklarından daha küçüktür.
1 su bardağı su yaklaşık 240 ml
1 su bardağı un yaklaşık 150gr

20 Nisan 2007 Cuma

Yardım Kampanyası!

"Biz sevgisiyle çığlık atan fanlar değil, hayata değer katan fanlarız." diyor sevgili Aynur, "Kuzey Bebek" sayfasında...Kampanya ile ilgili çok da güzel yazılar yazmış. Sizde sayfanızda, bir günde olsa yer verin bu bilgilere..Belki bir kişiye ulaşır, bir yavrucağın eğitimine katkıda bulunur, bir tebessüm verirsiniz melek yüzlerine...Eminim bu okullarımızın daha çok yardımlara ihtiyacı var. Elimizden ne gelebilir? ne yapabiliriz? diye düşünelim uzun uzun..Sadece gönülden katılmakla kalmayalım...
Kampanya bilgileri:
OKUL ADI: Zübeydehanım Zihinsel Engelliler İlköğretim Okulu ve İş Okulu
ADRES:Eski kale yolu 10.Sokak Fevziçakmak İlköğretim Okulu Bahçesi VAN/Merkez İRTİBAT
TELEFONLARI: 0 432 217 08 07
İHTİYAÇ LİSTESİ: Rakamlar, harfler şekillerle ilgili zeka geliştirici oyuncaklar,yapboz, 1. sınıf 4. sınıf arası basit hikaye kitapları

Doğum günü :)




















İlk kez eşimin doğum gününde yanındayım! :)

Eşimin ilk doğum gününü mektupla kutlamıştım. Ama öyle beyaz kağıda yazılmış sevgi sözlerinden ibaret değildi mektubum, içinde neler yoktu neler; en güzel resmim, parfümlü kurutulmuş gül baskılı hint kağıdı üzerine ilanı aşklar, kırmızı rujlu öpücüklerim ayrıca zarfımı da özel kırmızı mumu eriterek, mühürler öyle kapatırdım...

Sonra internetten, canlı yayında pasta kestik ona..Eşim turistler şehrinde, ben İstanbul'da, zor zahmet okulundan kamerasını açtırmıştım. Ailemle beraber kamera karşısına geçip, mumları yakıp, süprizzz yapmıştık...Pastasını yemek bize düşmüştü. Şimdiyse oturdu geçen zamanın acısını çıkartıyor, benim dilimin de dahil olmak üzere pastasını doya doya diyiyor...:))

Umarım hergünümüz bugünler gibi sağlıkla, mutlulukla ve huzurla geçer..Seni seviyorum aşkım...İyiki de anan seni bana doğurmuş...:)))

Pastamız için çok çok özel birşey yapamadım..Hazır pasta süsleri ile süsleyip bolca meyve, damla çikolata ve çiğ krema kullandım..Tarife buradan ulaşabilirsiniz..

İyi haftasonları dilerim
Sevgilerle

19 Nisan 2007 Perşembe

Kırma Börek Tarifi



Börek benim kanımda var, ben Tatarım....

Büyük büyük dedelerim vakti zamanında Kırım'dan Romanya'ya, dedelerimde Romanya'dan Türkiye'ye göç etmişler. Sülalece biz Tatarız. Fiziksel özelliğimizden dolayı Türkten çok Asyalıya benzetiliyoruz. Yuvarlak surat, çıkık elmacık kemikleri, basık ve küt burun, çekik göz...belirgin Tatar hatlarımızdan sayılabilir. Tatar inadını duydunuz mu bilmiyorum ama çok da inatçıyızdır.

Velhasıl lafı nereye getirmeye çalışıyorum ben..Diyordum ki ne Tatarca konuşabilirim, ne de anlayabilirim... Ama rahmetli babannemin çiğ böreklerini ve şapka böreklerini (mantı) dün gibi hatırlarım, unutamam hiç. Ben henüz o beceri ve cesarete sahip değilim, ben sadece basit bir kırma böreğini yapabilirim. Kırma börek Eskişehir'de de sıkça yapılan bir börektir. O da şöyle olur; :)))

Malzemesi:
* 3 yufka
* Bir kalıp beyaz peynir (Lor peyniri kullanmanız tavsiye edilir)
* Yarım demet maydonoz
* Yarım çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için:
* 1 su bardağı yoğurt
* Yarım çay bardağı sıvı yağ
* 1 yumurta
* Biraz tuz

Hazırlanışı:
Öncelikle peynir ve ince doğranmış maydonoz, yarım çay bardağı sıvı yağ ile birlikte karıştırılıp, iyice ezilir.
1. şekildeki gibi yufka ortadan ikiye bölünür ve peynirli harçtan sürülür.
2. şekildeki gibi katlanır.
3. şekildeki gibi büzdürülür ve bıçak yardımıyla kesilir.
4. Yanyana gelecek şekilde borcama dizilir. Üzerine hazırlayacağınız yoğurt, sıvı yağ, yumurta, tuz karışımı dökülür.
5. 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
6. Afiyetle

1. 2. 3.

4. 5. 6.

Not: Tanıdığım ünlü Tatarların başında, İlhan Mansız, Mithat Körler ve Tatar Ramazan gelir. Duyduğumu göre Tatar markası anti tartar da, Eskişehirlilerin icadı kuvvetli diş macunuymuş, anti tartar, Tatar halkının sevdiği diş macunu..:)

Sevgilerle

14 Nisan 2007 Cumartesi

Tavuk Ye # 21: Domates Soslu Zeytinli Tavuk



İkinci mekanımdan herkese merhaba!
Baharla beraber tazeliğe ve yeniliğe ihtiyacım vardı. Ne derler: " Tebdili mekanda ferahlık vardır". Düşündüm ve taşındım! Artık yazılarımı ziyaretlerimi buradan yürüteceğim. Blogcu benim ilk göz ağrım, oradan da kopmaya niyetim yok. Fakat uzun zamandır geçiş yapmak istediğim yer ve asıl mekanım artık burası! Hayırlı ve uğurlu olsun bana!

Gelelim # 21 Tavuk Ye etkinliği evsahibimiz Yemek Askı için hazırladığım tarife: aslında bir muzurluk yapıp, " ibibik çorbası" hazırlayacaktım ama kısmet olmadı...Hayal edin artık nasıl birşey ortaya çıkardı...:) Aşağıdaki tarif de bana bir takvim yaprağından düştü. Ufak tefek değişiklikler yaptım oldukça hoş oldu. Tavuk önce nanenin ferah kokusuyla, sarımsak ve kekikle birleşti, sonra da yanına domatesli zeytinli bir sos aldı. Farklı bir lezzet arayanlara kesinlikle tavsiye ederim.

Malzemeler:
Tavuk için:
* 2 adet kemiksiz tavuk eti
* 2 diş sarımsak
* Nane, kekik, karabiber, tuz
* 2 yemek kaşığı tereyağ
Sos için:
* 3 adet domates (Küp şeklinde doğranmış :)
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 büyük soğan
* 2 yemek kaşığı ince doğranmış yeşil zeytin
* Zeytin yağı, tuz, karabiber( arzuya göre sarımsak)
* Yarım bardak su

Hazırlanışı:
1. Tavukları ince doğranmış sarımsak ve baharatlarla iyice harmanlayın. Yumuşaması ve etin daha lezzetli olması için, üzerini streçle kapatıp, en az yarım saat buzdolabında bekletin. ( marine edin)
2. Soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun, içine salça ve tüp şeklinde doğranış domatesleri, zeytin, tuz ve karabiberi ilave edin. Yaklaşık yarım bardak su ekleyip, kaynatın.
3. Tavuklar marine edildikten sonra geniş bir tavada tereyağını eritin ve tavukların önünü, arkasını kahverengileşinceye kadar kızartın.
4. Tavuğun yanında domatesli sosdan ilave ederek servis yapın.
Afiyetle.


Pratik Pasta Tarifleri


Yabanmersinli (Ayıüzümlü, Keçiyemişli) pratik pasta

Vakti zamanında az okumadık kek yapımı tekniklerini. Az fiyaskolar yaşadık. Hala da yaşamaya devam ediyorum. Kimse mükemmel değildir özellikle de ben!

Yağ- şeker nasıl çırpılır? Yumurta- şeker nasıl köpürtülür? hiç bilmiyordum. Tek tek, yavaş yavaş öğrendim herşeyi. Şimdi pratik kek, pasta tarifleri adı altında yazıyorum sizlere. Zaman ve sabır siz nelere kadirmişsiniz.

İlk defa kek, pasta yapacak arkadaşlar için aşağıdaki tarif basit ama sakıncalı ve tehlikelidir. Lütfen onlar daha ayrintili anlatim icin buraya baksınlar ama sonra buraya yorum bıraksınlar. he he! :))) 


Çilekli, çikolatalı pratik pasta

Her iki pasta için de aynı kakaolu pandispanya tarifini kullandım. Sadece içindeki ve üzerindeki süslemeler farklıdır. Elim o kadar alıştı ki gözüm başka tarif görmüyor. Fakat yeni bir pasta tarifi bulsam iyi olacak.

Pandispanya için malzemeler:
*Yarım bardak (60 gr) + 2 yemek kaşığı kek unu ( kaşık çok tepeleme olmasın)
*2 yemek kaşığı kakao
*4 yumurta
*Yarım bardak+çeyrek bardak şeker (185 gr)
* 1 paket vanilya
Şerbet için malzemeler:
* 1 çay bardağı süt
* 2 çay kaşığı nescafe
Pasta kreması ve süsleme için malzemeler:

* 1 su bardağı çiğ krema
* 1,5 yemek kaşığı toz şeker
* 2 ya da 3 yemek kaşığı kadar damla çikolata
* Hindistan cevizi
* Bir paket yabanmersini (ya da bir paket çilek ve çikolata rendesi)
Hazırlanışı:1. Yarım bardak şeker ve yumurta sarısı iyice çırpılır.
2. Başka bir kapta yumurta beyazı ve çeyrek su bardağı şeker mikserle karıştırılıp, sert köpük hazırlanır.
3. Kuru malzemelerden un, kakao ve vanilya birbirine karışıncaya kadar elekten geçerilir.
4. Daha sonra yumurta sarısına, yumurta beyazı ve kuru malzemeler yavaşça eklenir. Köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırılır. Bu karışım yağlanıp, unlanan kek kalıbına dökülür. ( Kek kalıbınızın altına yağlı kağıt serilmesi tavsiye edilir.)
5. Önceden 180 derece sıcaklığa getirilmiş fırında 25-30 dk pişirilir.
6. Bu sırada basit pasta kreması hazırlanır. 1 su bardağı çiğ krema ile 1,5 yemek kaşığı toz şeker mikserle iyice çırpılır ve koyu kıvama gelince de buzdolabına koyulup orada bekletilir.
7. Kek soğuyunca ortadan ikiye bölünür, arasına şerbetten, pasta kremasından, çikolata damlalarından ve meyvelerden koyulur. Üzerini de istediğiniz gibi süslenip, servis yapılır.
Afiyetle.

UYARI:
Tarifte kullanılan su bardağının ölçüsü normal su bardaklarından biraz daha küçüktür. Yemek kaşıkları tepelemeden biraz daha az.


Yabanmersini (Ayıüzümü, Keçiyemişi): Fundagiller familyasından; 20-50 cm boyunda çok dallı, odunsu bir bitkidir. Karadeniz bölgesinin dağlarında çok miktarda bulunur. Meyvelerinde; organik asitler, şekerler, pektin, tanen ve mirtilin denilen bir boya maddesi ile A ve C vitaminleri vardır. Yaprakları ve meyveleri kullanılır.

Kullanıldığı yerler:
Yaprakları şeker hastalığında faydalıdır. Meyvesi dizanteride etkilidir. İshali keser.
Kaynak: Şifalı Bitkiler

Tiramisu ve Makarna Tarifi



Dünya mutfağını keşfetmeyi seviyorum. Yaklaşık 27 senedir Türk mutfağının tadına bakıyorum ve hala da bilmediğim adını duymadığım lezzetlerimiz var ama aynı zamanda yeni tadların da arayışı içindeyim.

Gittiğimiz meşhur İtalyan lokantası Olive Garden da ödenen hesaptan sonra bu mutfağı da kendi mutfağıma taşımaya karar verdim. Bir de lokantada görüpte yiyemediğim tatlı vardı
ki anlatamam! İtalyan klasiği Tiramisu ve Fettucine Alfredo soslu Makarnayı artık evde kendim yapıyorum, peynirlerimiz İtalyanın uçsuz bucaksız köylerinden gelmiyor ama lezzetimiz onlarınkiyle aynı...


Fettucine Alfredo Soslu Tavuklu Makarna

Harika bir de İtalyan filmi var tanıtmak istediğim. Türk yönetmen Ferzan Özpetek'in ödüllü İtalyan filmi " Karşı Pencere". İçinde birden çok hikayeyi barındıran fakat özünde aynı olan, beni derinden etkileyen bir film bu. Filmi harika bir lezzette anlatan bir yazı var burada! Sinemadan kaleme düşenlerde Özlem Özdemir nefis bir anlatımla filmi tanıtmış. Tekrar izlemiş kadar oldum. Ben filmden tahmin ettiğimden de çok keyif aldım. Aşağıdaki resimlerden çok daha fazlası var "Karşı Pencere"de!



Karşı Pencere / La Finestra di Fronte (2003)


Tiramisu Tarifi:

Malzemeler:

* 2 paket labne peyniri
* 1 su bardağı süt kreması=çiğ krema
* Yarım su bardağı şeker

* Kakao

* Çikolata rendesi
* Nescafe
* Espresso
*20 adet kedi dili

Hazırlanışı:

1. 1 kahve fincanı sıcak suda 1 çay kaşığı Nescafe eritin. Daha sonra 1 kahve fincanı sıcak süzülmüş Espresso ile karıştırıp soğumaya bırakın.

2. Çiğ kremayı sert köpük oluncaya kadar mikser ile çırpın.

3. Bir kasede şeker ve labne peynirini karıştırıp içine yavaşça çiğ krema köpüğünü ilave edin.
4. Kedi dillerini soğutulmuş kahve karışımına bir-iki saniye batırıp hemen çıkardıktan sonra borcama yarım santim aralıkla dizin. (kedi dillerini birbirine yapıştırmayın aralarında yarım santim boşluk olsun, böylece krema aradaki boşluğu doldurur, sunumu daha hoş olur)

5. Kremanın yarısını kedi dillerinin üzerine dökün üzerine de kakao serpin, daha sonra çapraz şekilde bir sıra daha kedi dillerini ıslatın dizin ve geri kalan kremayı boşaltın..En üstene yine bolca kakao serpin, çikolata rendeleyin, streçle kaplayıp bir gece dolapta bekletin.


Fettucine Alfredo soslu Makarna

Malzemeler:

* 2 parça kemiksiz tavuk eti

* 1 paket yassı spagetti makarna

* 2 kutu süt kreması=çiğ krema

* 1 su bardağı permesan peyniri ( kaşar peyniri kullanabilirsiniz)

* 2 çorba kaşığı tereyağı

* 5-6 adet taze fesleğen yaprağı

* tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Tavukları parmak kalınlığında doğrayıp, yağsız tavada kızartın. Üzeri hafif kahverengileşince biraz tuz serpin. Diğer yandan süt kremasını, tereyağını, permesan peynirini biraz tuz ve karabiber ile karıştırıp pişirin.(süsleme için biraz peynir ayırın) Krema kaynamaya başlayınca içine tavukları, doğranmış fesleğen yapraklarını ilave edin. En sonunda tüm karışımı haşlanıp, suyu süzülmüş spagettiye ekleyin, iyice karıştırın. Afiyetle

Sevgilerle



3x3 Oyun!

3x3 oyununu çok sevdim. Öncelikle bu oyunu hazırlayan sevgili Tuba ya teşekkürler.Sevgili arkadaşım Süheyla beni öyle şeker bir isimle oyuna davet etmişki, onu kıramadım. Hemen oyunu kabul ettim ve altında da muzukluklar aramaya başladım.. Ee tabii insanın elinde hali hazır da malzeme olunca yazı yazması da kolay oluyor.. Ben yazarken eğlendim umarım oyuna davet ettiğim arkadaşlarımda eğlenir. Davet edemediğim arkadaşlarım "aa beni sobelememiş, öylese yok sana yorum deli ayşe!" demesin. Herkes ben mi canım! :P he he!

Süheyla bana dedi ki " Üç adet yemeği üç kişiye ithaf edip üç soru soruyorsun ki, bla bla...bla bla...., oyunun halkası genişlesin...." :)) Sorularız ve yemekleriniz aşağıda..Hepinize afiyet olsun...:))

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım..Sevgili dünürüm Halenze çok sever tencere parmaklamayı. Sevgili Zehra'ya da şu an ne versen yer zaten. Sevgili cococum Teatime İrem de el yapımı tatlılara hasret. Onları düşünerek güzel bir irmikli tencere dibi seçtim. :))




Ayıptır söylemesi dün öğlen kızarmış nohut pilavı yedik. Yaman usulu adından da anlaşılacağı gibi çok değişik bir tarif oldu. Yemeğimi ithaf ettiğim arkadaşlarımı, Tayland mutfağı yerine Türk mutfağını tercih edenlerin içinden seçtim. Türk mutfağını tanıtmak için hazırlıklara başladım anlayacağınız. Servis yaparken özellikle tencerenin üst kısımdaki nohutlar tek tek toplandı sevgili SofraÖzlemi circirim/neslinur78, Lezzet avcısı...bu liste uzar da gider..listemde Süheyla tarafından sobelenenler de vardı. :) Gelecek sefer başka bir mutfak tanıtacağım..Bakalım onu sevecek misiniz?

Arkadaşlık hatırına soslu çiğ tavuk ikram ettiğim arkadaşlarım Sevgili Lokum Aybike, Lalecik, Yumurtasepeti, sevgili Oburkediş, Özlem333, Böörülce Ayşee , dogadan gül, gülizcem...Bu liste de böyle uzar gider...3x3' ü geçtim bile ama aklımda daha çok isim var. Bunun bir oyun olduğunu düşünüp, kimsenin kırılmamasını diliyorumm.



1.1. Daha once yasadiginiz 3 sehir?

İstanbul, İzmir, Manchester

1.2. Tatil icin gittiginiz, gordugunuz ve onermek istediginiz 3 yer?

Fethiye-Ölüdeniz, Side, Mersin-Mut

1.3. Yasamak istediginiz (gormediginiz de olur) 3 sehir?

Rochester, Sardinia, İstanbul

2.1. Su anda ki mesleginiz nedir?

Öğrenci evhanımı

2.2. Dunyaya yeniden gelseydiniz, hangi meslegi yapmak isterdiniz?

Yazar ve grafik tasarımcısı olmak isterdim. Şimdi oldukça işime yarardı. :)

2.3. "Kesinlikle ben yapamazdim" dediginiz meslek nedir?
Böyle birşey yok.
3.1. Yasam felsefenizi olusturan sozlerden biri?
"Asla asla deme!"

3.2. Bir kitapdan alınma, cok sevdiginiz bir cumle veya paragraf veya bolum?

''basit, sıradan, sevimli bir şarkı söylemeni istemiştim, benim şarkımı..ama söylemedin!..''

''insan sonsuza dek kötü şeylerle karsılaşmaz ya, bir yerde bir dönüm noktası olmalı... ''

3.3. Cok sevdiginiz bir siirin bir parcası?

Sevgili Eylul bu şiiri bana tekrar hatırlattığın için teşekkürler.

" Seviyorum seni
Ekmeği tuza banıp yer gibi
Geceleyin ateşler içinde uyanarak
Ağzımı dayayıp musluğa
Su içer gibi...
işte öyle seviyorum seni......"


Hepinize mutlu haftasonları....
Sevgilerle

TAYLAND MUTFAĞI

Tayland yemekleri (Thai Food)
Acı, tuzlu ve tatlı bir arada!

Yapışkan pilav (Sticky rice)

Cam makarnalı çorba (Glass noodle soup)


Baloncuklu sütlü çay (Bubble tea- Pearl milk tea)

Menüde ayrıca;
* Sütlü, hindistan cevizli ve acı baharatlı çorba... (Coconut milk soup...)
* Acı baharat salçalı, kızarmış sebzeli yumurta...(Fried egg with curry and onion, shrimp, garlic...)
* Kızarmış soslu tavuk (Chicken barbeque)
* Elmalı tart

İlk davetiyemi harika bir Tayland sofrası için aldım. Sevgili sınıf arkadaşım Walaiporn Panyathip, kısaca Nung, geçen hafta beni, eşimi ve diğer sınıf arkadaşlarımızı evine yemeğe davet etti. Hayatımda ilk defa Tayland yemeklerini tadacağım için çok heyecanlıydım. Ben ve eşimle beraber heyecanlı olan bir Alman, bir Çinli, bir Vietnamlı, bir de Perulu vardı.(fıkra başlangıcı gibi oldu!) Dünyanın farklı yerlerinden, farklı kültürlerinden gelip, bir Tayland sofrasında toplaşıp, aynı dili konuşmak, farklı tadlar keşfetmek nefis bir deneyimdi

Aramızda Nung'un eşi Andy ve bizimki dışında hepimiz konuşurken ne durumlara düştük anlatamam. Benimkinin gözlemini yorumsuz yazıyorum, aynen şöyleydi : " Yaaa hem konuşamıyorsunuz hem de herşeyi en ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalışıyorsunuz" :) Doğrudur, ben farkında değildim! Düşülen bir komik durum daha vardı. O da sebzeli camlı makarna çorbasını yemek çubuğu (Çinlilerin kullandığı yemek çubuğu- chopstick) ile yerken ben bizzat yaşadım.

Tayland yemekleri en az bizim yemekler kadar lezzetli. Fakat az biraz daha baharatlı ve acısı tatlısı bir arada! Biz çorbayı içerken ve yemekleri yerken her ne kadar acı desekte, ev sahibesi " siz daha acı yememişsiniz" gibi bir ifade kullandı. Ben anladım onu! :)

Buradaki Türklerden görmediğim arkadaşlığı, sıcaklığı ve misafirperverliği onda gördüm. Her zaman her anlattığını anlamasam bile, kanımı kaynatan bir arkadaşlığı var. Herşey için tekrar çok teşekkürler Nung ve sevgili eşi Andy! :)))
Sevgilerle


Nung ve mutfağı






Ananaslı 1 Nisan Keki!

1 Nisan Keki!!! :))


Büyük bir hevesle değişik, enteresan tarifler denemek için kolları sıvadım ve ananaslı böğürtlenli bir kek yaptım. Biz bu ananaslı ve böğürtlenli keke bayıldık. :) Kek daha pişerken kendini belli etti; eve tarçınlı ve şekerli yoğun bir koku yaydı. O koku inanırmısınız iki gün evden çıkmadı..Yedikten sonra da lezzetinden yığıldık, kaldık.



Öncelikle taze ananası kabuklarından bir güzel ayırdım, temizledim. Şekerli, tarçınlı bir şerbet hazırladım. Ananaslar iyice yumuşayıncaya kadar kaynatdım. Bir yandan ananaslar ile ilgileniyor bir yandan da kek hamurunu hazırlıyordum.

Eşim hararetle çalışmamı taktir ediyor, akşamına yiyeceği keki hayal edip, ellerini ovuşturuyordu. Tabi ben de bloguma değişik bir tarif eklemenin heyecanı içindeydim.

Ama mutfaktan da bir türlü çıkamadım. Kek pişerken, kalıbının altından, fırının içine damlayan şekerden dolayı ortalık biraz duman birazcıkta yanık şeker koktu. Tabii tüm kapı ve pencereler açıldı. Velhasıl sonunda kekimiz pişti. Eşim çok düşünceli ve nazik olduğundan mı bilmem, " Sen keki çok beğendin, hepsini sen ye." diye israr etti bana. Ben de memnun oldum desem yalan olur...

Tarife Kekevinden ulaşabilirsiniz! Ben tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım. (siz yapmayın, lütfen!) Ama nasıl da tarifinden şıp diye damlatmışım değil mi? :) Nefisss...

Afiyet olsun...

Elma Şekeri Tarifi



Öncelikle herkesin yeniyılını ve bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Sağlıklı, mutlu güzel günler geçirmeniz dileğiyle.Bayramı ilk defa eşimle beraber geçireceğim bu yüzden çok sevinçliyim ama ailelerimizden uzak olacağımız için de üzülüyorum. Bu bayram eski bayramlar hatırlanarak geçecek. Sevdiklerimle ancak bilgisayar ekranı karşısında bulaşabileceğim. Neyse biraz daha uzatırsam acıklı bir gurbet hikayesi dökülecek satırlara :{

Bayram için ne yapsam ne yapsam.....Baklava açamam, pasta börek yapamam. Ve fikrim geldi :) Kendimi ve eşimi kandırmak için iki elma şekeri yeterliydi. Gıda boyası aramak için gidilen markette, hazır pakette-çubukları içinde elma şekeri şurubu bulunur. İlk deneme herzamanki gibi fiyaskoyla sonuçlanır. Tekrar markete gidilir yeni bir paket şurup alınır.

Malzemeler:
* 1 su bardağı şeker
* Yarım paket elma şekeri şurubu ( Birazcık gıda boyalı elma şekeri tarifleri internette mevcut )* Yarım su pardağı su
* 2 kırmızı elma ( yıkanmış, kurulanmış )

Hazırlanışı:
* Malzemelerin hepsi bir tencerede yaklaşık 15 dakika orta ayarda kaynatılıyor, karıştırmanıza gerek yok.Şurubun hazır olup olmadığını anlamak için: bir soğuk su bardağına bir damla şuruptan damlatınız. Damla kırılgan ve çubuk gibi bir şekil aldıysa ocağı kapatın.Ve elmaların sığabildiği küçük cam bir kaseye dikkatlice şurubu dökün. Lütfen herşey kuru olsun. Şurup çok sıcak, sıçrayabilir!Elma şekerlerini koyacağınız tabağı birazcık yağlayabilirsiniz.Serin ve kuru yerde saklayınız yada buzdolabın da! Yaklaşık 1-2 dakika içinde hazır. Çocuklar bayılacaakk! Afiyet olsun.
Sevgilerle

Muzlu Milkshake Kokteyle Karşı!



Sinema da patlamış mısır yenir, Alaska Frigo yenir, hem de üstüne kazık yenir!
Evde ise meyve yenir, çıtır çerezzz yenir! Ama genel de hep yenir, hep yenir.
Bunun sebebi: film izlerken diğer duygular gibi yemek yeme duyularımızında aktive olması. Aşk, şehvet, korku, heyecan, üzüntü ve açlık! Bunlar doğamızda var. Türk milleti olarak film izlerken yemek yeme alışkanlığımızı minimuma indirsek bile buradaki turistler sinemalarını resmen mini lokantaya dönüştürmüşler bile. Sanırım benim de onlardan bir farkım kalmadı. :)))))))



Haftasonuna girerken size eskilerden bir demet daha sunmak istedim. İstedik mi şöyle esaslı bir kokteyl tarifi vereyim de kafaları dağıtalım. Fakat malumane sebeplerden dolayı ben size sütlü, muzlu milkshake hazırladım. Akşamınada ikinci baskı Kokteyl filmini izledim. :) Hani Tom Cruise'nun daha bıyıklarının yeni terlediği zamanlarda çekilen, klasikleşmiş olan filmi.

Filmi hatırlamak isteyenler için iki de link veriyorum. Daha ne yapayım.:) Her ikiside aynı filme ait. Fakat biri yeni moda kısa tanıtımlardan hazırlanmış. Bu yeni moda tanıtımlar özellikle populer filmler için yapılıyor. Komedi filmlerini bir anda korku filmlerine dönüşebiliyor. Bunun en güzel örneği de aşağıda.

* Kokteyl (Cocktail) filminin kısa tanıtımı burada!
* Korku Kokteyli için de buraya bakabilirsiniz! Tanıtımlar ingilizce, şarkılar Hintçe!

Keyifli seyirler ve mutlu haftasonları..........Sevgilerle


Muzlu Milkshake tarifi;
Malzemeler:
* 2 su bardağı süt
* 3 adet olgun muz
* 1 yemek kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı kakao
* Yarım paket vanilya
* Üzeri için krem şanti ya da şekerli çiğ krema
Hazırlanışı:
Süt, muz, şeker, kakao,vanilya blendırdan geçirilip, iyice karıştırılır.
Üzerine krem şanti hazırlanır. Tarifim için ben yarım paket çiğ krema ile bir yemek kaşığından hazırladığım çiğ kremayı kullandım. En tepeye de bir tanecik, süslük blueberry!

Afiyetle




Pratik Elmalı Tart Tarifi





KOLAY ELMALI TART TARİFİ, THE TATİL FİLMİ VE YAŞLILAR HAFTASI İLE İLGİLİ ;)

Çocuklarınız tatilde ödev yapmazlarsa onlara kızmayın. Okul günü gelmiş çatmış ve onlar gitmek istemezler, binbir numara peşinde koşarlarsa da kızmayın. Yapmanız gereken onlara olumlu ve iyimser yaklaşıp, ikna etmek. Ailem ve şimdi de eşimin yaptığı gibi. :)

Gittiğim okul bir dil kursundan ibaret olsa bile her sabah ve her tatil dönüşünde eskisi gibi aynı problemleri yaşıyorum. Her sabah aynıdır, kahvaltı masasının üzerine yaslarım kolumu, üzerine de koyarım kafamı başlarım dertli dertli mızmızlanmaya; bugün kendimi iyi hissetmiyorum, bugün önemli bir ders yok evde oturur kendim çalışırım daha iyi vs. vs.

İşte bir tatil daha bitti. Tatilde sadece tatil yapılır sloganıyla yan geldim yattım. Şuan ödevlerimle ilgileniyorum mecburen. Yarın (yani bugün siz bu satırları okurken) iki satır laf anlatmak için ben sınıfta soğuk terler döküyor olacağım. Kompozisyon konumu ve sevgili Lokum Aybike'ceğimin davet ettiği yeni oyunu gelecek yazıma saklıyorum. Kısmetse bu seferki kurbanlarım flörtlerimden olsun. :)))

Gelelim anacığımın da bıkıp usanmadan pişirip, kargoyla gönderdiği bu elmalı tarta. Bana yine yeniden okul yıllarımı anımsatsa bile çok severim. Evimde de elmalar pörsüdükçe yaparım. Çok pratik olduğu kadar çok lezzetli. Yağmurkokusu'nun dediği gibi bisküvi tadında bir tart! Elmalı tart ya da elmalı turta veyahut kısaca biz elmalı deriz. Bu tarifimi taa İstanbuldan getirttim...Bu yüzden daha fazla bekletemeyeceğim...:)))


Tart hamuru için malzemeler:
* 1 paket oda sıcaklığında katı yağ
* 1 yumurta
* 1 adet kabartma tozu
* 1 su bardağı şeker
* Aldığı kadar un
Üzeri için:
* 3 büyük elma rendesi
* Bolca tarçın
* 1 küçük paket böğürtlen

Hazırlanışı:
1. Öncelikle tüm hamur malzemeleri bir kapta karıştırılır ve kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurulur.
2. Bir yumruk büyüklüğünde hamur parçası ayırılır ve buzdolabında bekletilir. (Daha sonra tartın üzerine rendelenecektir.)
3. Başka bir kapta elmalar rendelenir ve tarçınla karıştırılır.
4. Kalan hamuru orta boy, yuvarlak kek kalıbına ya da tart kalıbına, parmaklarınız yardımıyla iyice yayın. Üzerine böğürtlen tanelerini yerleştirin onun üzerinede elmalı tarçınlı karışımı yayıp, en üstünede buzdolabında beklettiğiniz hamuru rendeleyin.
(resimde böğürtlen tanelerini elma rendesinin üzerine yerleştirdim. Bu yüzden pişerken hafif kurudular. Eğer altta kalırlarsa taneler kurumaz tam tersi daha yumuşak ve güzel olur)
5. 180 derecede fırının orta katında. Üzeri hafif kızarıncaya, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.
6. Afiyetle


Tatil, karamelli mısır patladı ve açık limonlu çay!

Tatilden bahsetmişken, bu güzel AŞK filmi "The Holiday"i (Tatil'i) es geçemezdim. Eşim filmin sonuna kadar dayanamayıp uyudu. Arada uyanıp " sen ağlıyor musun? Bakayım gözlerine!" şeklinde tavrı tüm romantizmi bir anda yok etsede. Beni hafif ağlamaklı yapıp, sonra da bolca güldüren bu filme bayılmamı engelleyemedi.

Filmin konusu aslında çok da yaratıcı değil. Film iki farklı ülkede yaşayan kadının hayatlarındaki erkeklerin onları aldatması ile başlıyor. Aniden verdikleri kararla internet aracılığıyla evlerini yeniyıl tatili için değiştiriyorlar. Bunun onlara iyi gelip, yeni insanlarla da tanışmak için bir fırsat olarak görüyorlar.


Filmdeki yaşlı amcaya da ayrıca hayran kaldım. Bazı sahneler bana yaşlılar haftasını hatırlattı. Burada da Hakkı Devrim'in yaşlılar haftası ile ilgili güzel bir yazısı var.
Tüm yaşlılarımızı, kendini yaşlı hissedenlerimizi hatırlayalım. Hal hatır soralım, onlara bir de gönül güzelliği yapalım içimizden geldiğince...

Sevgilerle



Aldım kullandım memnun kaldımm!






Sonumda tencerelerim boşaldı, banyom toparlandı ve ben sevgili Lokum Aybike'nin daveti üzerine severek kullandığım bir kaç eşyamın resmini çekebildim. Sizi bilmem ama ben bu oyuna kim ev sahipliği yaptıysa resimlerini bir güzel inceledim. Garip bir merak işte!

Gelelim benim en severek kullandıklarım eşyalara:
*tencerelerimi seviyorum zaten sadece iki taneler, başka tencerem de yok.... :)
*termosumuz :) evde film izlerken büyük rahatlık, dışarda da çaysız kalmayacağız artık... :)
*güzellik malzemelerim bir makyaj çantası için de olmazsa olmaz kirpik kıvırıcısı ve severek kullandığım saç düzleştiricim. Saçım düz olmasına rağmen ben dümdüz çinçon saçlarını severim.
*sonoma kitabım elimdeki tek esaslı yemek kitabım. Bana ekmek yapmayı, kek yapmayı öğreten ilk ve tek kitabım..
*ve spor...tenisi çok seviyorum henüz eşimle amatörce oynuyoruz. Bundan bir kaç sene önce iki kişilik iki takımlı maçlar yapardık ama yine de çok amatörceydi. Umarım tenis oynamaya devam edebilirim..Tenis çok basit gibi görünen bir spordur. Taa ki siz korta girinceye, raketi elinize alıncaya kadar. :))

Bu sefer eğer kabul ederseniz flört listemdeki tüm blogcu arkadaşlarımı sobelemek istiyorum.
Bazı flörtlerimle günü birlik yazışsak bile onlarıda ayırmadan listeme ekledim.
Haydi bakalım flörtlerim...

zumfil yesimceyemek thistime cırcırım yermisinyemezmisin atasofrasi karabeke ayla01 turuncumutfak mutfakrobotu ekol illedeyemek buradaherseyvar oburkedi asotu lalecik gulizce leziz yagmurkokusu tarcinkokusu papatya68 Serinmavi esramutfakta61 tarifbahcesi filizinmutfagi baharatli muhteremleafiyetle kirazmevsimi sedailhan cilekkokusu hashaslicorek tatlimutfak TatliHayat dmiray yemekoloji Baharcicegi dogadan Nergis2005 fisundanbeceriler guldence ozlemle33 hayat73 minimutfak alpkaytan aytence ayse26 hominigirtlak yemekkitabi SeldaErcan fusununmutfagi Neslinur78 cedene mutfaktayim fatmaylahersey kayserimutfagi yesimmutfakta ohhbe zeytinpeynir zehra50 beyazsaten thesuuur nihaninmutfagi ofisyemekleri benimdunyam80 Eylulden gonlumce siberella zeytintanesi nescafe handeelibir avsarkizi balpetek antartika karamelasekeri zuuzuu kiraze guzela aysentaflan emineninguncesi disal minikbalbocegim zeynepustun takiperileri shrub cicilerimizvebiz esko nane tugbatugba ve teatime (sırf sen yazı ekle diye:)................... İsmini atladığım olduysa affola! " Canım sizde kendinize sık sık hatırlatın!" demiştim dimii. :)))))

Hepinize iyi haftasonları dilerim.
Sevgilerle

Hamburger Tarifi



Bilmiyorum kaç kez söyledim Göksel'in "Depresyondayım" şarkısını. Bilmiyorum klibini kaç defa izledim. Şarkı ezberim de olmadığı için önce sözlerini buldum, kaydettim. Sonrada bağıra bağıra söyledim, durdum. Böylece daha bir moda girdim. Affedin depresyondayım!

Şarkı da diyor ki '' Bugün evden çıkmadım, telefona bakmadım. Çok yedim, çok ağladım, arandım bir sigara daha. Saçlarımı taradım, dudağımı boyadım. Giydim giydim çıkardım, beğenmedim güzel olmadım. Depresyondayım unutuldum aldatıldım, sevgilimden ayrıldım çok yalnızım. Kimseye kızamadım, kimseye küsemedim sonunda kendime küstüm, sonunda hayata. Düşündüm banka soymayı, uluorta soyunmayı, hayatımdaki herkesi vurmayı affedin depresyondayım Unutuldum Aldatıldım, sevgilimden ayrıldım çok yalnızım..."


Bazılarımız duygularını yoğun yaşarlar, ayna gibi yansıtırlar içlerindeki fırtınayı. İşte ben de onlardanım, içime atamam duygularımı, kusarım ..Önemli ya da önemsiz bir şey, üzülmeme sebeptir. Herşeye sevinebilir, herşeye üzülebilirim.

O günlerden bir gündü...Son zamanlar da aldığım kötü haberlerin üstüne bir kötülükte ben yaptım. Sayısını bilmediğim kadar hamburger yedim. Midem doldu, patlıyacaktı sanki. Töbe töbe! Üstüne arandım asitli kola içmeyi ama bulamadım. Tehlikeli üç beyaz; un, şeker, tuzdan yedim bol bol. Affedin depresyondayım dedim.


Hamburger tarifini vermeye gerek var mı, onu da bilemiyorum. Çoğumuzun hayatında bile yeri olmayan, evlerimizden aforoz edilen hamburgeri ara sıra hatırlayalım ve tadına varalım. Hamburgerin tarifi aslında çok basit...


Hamburger köftesi için malzemeler:
* Yarım kilo köftelik (orta yağlı) kıyma
* 1 büyük soğan (ince kıyılmış)
* 1 yumurta
* 1 çay bardağı süt
* 2 su bardağı bayat ekmek içi
* Yarım demet maydanoz
* Bol Kekik, kırmızıbiber, karabiber, tuz, sarımsak

Hazırlanışı:
Tüm malzemeler geniş cam bir kasede karıştırılır, yoğurulur.(sağlık açısından cam kase tavsiye edilir.) Elimizle büyük parçalar halinde hamburger köfteleri hazırlanır, tepsiye dizilir. 180 derece fırında köfteler kızarıncaya kadar altı, üstü pişirilir.

Tost makinasında hamburger ekmekleri hafif ısıtılır. Ekmeğin arasına kızarmış köfte, kıvırcık marul, dilimlenmiş domates, turşu, kaşar peyniri arzuya göre mayonez, ketçap ve hardal da eklenir. Patates kızartması, kolaturca ya da milkshake eşliğinde afiyetle yenir.

Sevgilerle

Çilekli Milkshake Tarifi ve Sobe!


Kendime özel bir bardak çilekli milkshake ısmarladım. Kendi kendime hediye edip, mutlu oldum...Depresif halime güzel sözler söyleyen, moraller veren sizleri düşündüm, ailemi, sevdiklerimi gene mutlu oldum...Çilekli damla çikolatalı basit mi basit bir mutluluk içeceği hazırladım...


Çilekli milkshake tarifi 1 kişilik :)

Malzemeler:

* Yaklaşık 6-8 adet çilek

* 1 su bardağı soğuk süt

* 1 yemek kaşığı şeker

* Arzuya göre 1 tatlı kaşığı damla çikolata


Hazırlanışı:

Süt, çilek ve şeker blendırda karıştırılır. İçine arzuya göre damla çikolata serpilir. Soğuk servis yapılır. Hepsi bu!
Afiyetle


Yeni oyunun sahibesi Büyülümutfakkokuluesra'cım ve Atasofrası benim çizgi film kahramanımın kim olduğunu sorup, yeni oyuna davet etmişler. Hayatımda o kadar çok kahraman varmış ki, ben seçim yapmakta zorlandım. He-man* başta olmak üzere tüm nostaljik çizgi film, masal oyuncuları kahramanımdı. Ben çok eskilere gittim ve ilk kahramanlarımı buldum. Aşağıdaki açıklama multimsn.netten. Çocukluğumda aklımda yer etmiş, hayal meyal hatırladığım çizgi film " Clementine " Benim de sobelemek istediğim arkadaşlarım var ama inanın kimseyi ayırmak istemiyorum. Kim sobelenmek istiyorsa gelsin sobeletsin kendini. :)) Yeni oyunun sahibesi büyülümutfağa

CLEMENTINE : Her cumartesi TRT'de yayınlanırdı, muhteşem Fransızca bir jenerik şarkısı vardı. O günün çocukları arasında bugün ekol olmuş bir dizidir. Bu Clementine uçak kazası geçirip sakat kalmış bir kızcağızdı. Birgün buna kocaman bir küre içinde uça uça Hemera diye güzel bir cadı geliyordu. Sonra Clementine bu cadıyla dünyayı gezerek maceradan maceraya koşuyor, yürüyor, uçuyordu. Bu dizide çok korkunç ateşten adamlar vardı. Bir çizgiden umulmayacak kadar kanlı ve vahşiydiler, Clementine bunlara karşı savaşır, paçası sıkışıp korkudan altına ettiği anlarda Hemera uçan küresinin içinde gelir, Clementine'i alır götürürdü. Biz de kafadan ata ata şarkısını söylerdik. Tıklayabilirsiniz! :)))

Hepinizin mübarek kandili kutlu mutlu hayırlı olsun..

İyi bir haftasonu geçirmeniz dileğiyle.
Sevgilerle

* HE -MAN : İlkokuldayken okuldan koşarak gelir artık pazartesi günü mü neyse He-Man'i izlerdik. Öykü acayip tiplerle dolu bir galakside geçiyordu, kahramanımız lepiska saçlı Prens Adam oldukça pısırıkken sihirli kılıcını havaya kaldırıp GÖLGELERİN GÜCÜ ADINA, GÜÇ BENDE ARTIK deyip adaleli erkek He-Man'e dönüşür, iskeletor ve elemanlarıyla kapışırdı. Başı sıkışınca küçük cin Orko, General, General'in kızı Tila ve güzel Büyücü'den yardım alırdı. Her bölümün sonunda Orko uçarak ekranda belirir, bize o bölümden çıkartmamız gereken dersi anlatırdı. Ben bunun birsürü kartlarını falan toplamıştım uzun süre. He-Man'den sonra sıska tiplere İskeletora dönmüşsün demek moda olmuştu.

Yarikbiber ve meyve soslu pirinçli muhallebi topu: Pirinç Ye # 18 Etkinliği

Bu ayın Pirinç Ye # 18 etkinliği ev sahibi sevgili Sonıa'yı yoğun ve keyifli bir gün bekliyor. Pirinçle ilgili eminim ki çok güzel tarifler yayınlanacak. Şimdiden tüm yemek severlere hoşça vakit geçirmelerini diliyorum.
Uzun zamandan bu yana etkinlik için onlarca tarif düşündüm. Ama çoğu tarif için gerekli erzak, edevattım yoktu. Son an da karar vererek hazırladığım iki tarif de kitaptan oldu. Yarıkbiber tarifi, bir kitabın ön kapağından esinlenerek hazırlandı. Diğer tarifim de eskiçiden aldığım Fresh Ways with Desserts adlı tatlı tarifi kitabından. Eşim blog için yapmaya çalıştığım tariflere pek sıcak bakmasada hepsine geçer puan verdi. Umarım sizler de beğenirsiniz.

ayseyaman
Yarıkbiber: Sebze severlere göre
Malzemeler:

* Yarım bardak pilavlık pirinç
* 2 büyük biber
* 1 kuru soğan
* 1 küçük paket mantar
* Karabiber, kırmızı toz biber, tuz
* Zeytinyağı
* Domates (üzeri için)
Hazırlanışı:
* Soğan ve mantarları zeytinyağında, mantarlar suyunu çekinceye kadar kavurun. Başka bir kapta pirinçleri çok az kaynatın, daha sonra makarna gibi süzürek kavrulan mantarın içine ekleyin. Baharatlayıp harçı hazırlayın.
Ortadan ikiye bölünmüş biberlerin içini bu harçla doldurun. Domatesle üzerini süsleyebilirsiniz. Biberler yumuşayıncaya kadar 180 derecede yaklaşık 1-1,5 saat fırında pişiriniz.

Meyve soslu Pirinçli muhallebi topu:
Türk mutfağımızın sütlacı burda olmuş, pirinçli muhallebi.Uzun bir de isim verdim. Orjinal tarifte yazan ne olduğunu bilmediğim baharat yerine ben tarçın ilave ettim. Böylece tadı daha çok sütlaça benzedi.



Malzemeler:
* Yarım su bardağı pirinç
* 4 su bardağı süt
* Yarım su bardağı + 2 dolu yemek kaşığı şeker
* 1 silme çay kaşığı tuz
* 1 yumurta sarısı
* 3 dolu yemek kaşığı un
* 1 çay kaşığı vanilya
* Çeyrek su bardağu kuru üzüm
* 1 küçük paket ahududu
* Arzuya göre tarçın
Hazırlanışı:
1.
Öncelikle 3 su bardağı süt kaynatılır. Kısık ateşte pirinçler, çeyrek su bardağı şeker, vanilya ve tuz eklenir.Yaklaşık 50 uzun dakika pirinçler haşlanır.
2. Krema için: Yumurta sarısı, önce yarım bardak süt, un ve geriye kalan çeyrek su bardağı şeker de eklenerek karıştırılır.Daha sonrada diğer yarım bardak süt eklenir. Kısık ateşte, sürekli karıştırılarak pişirilir.
Pirinçler pişince içine kuru üzümler ve tarçın eklenir. Krema da pirinçli muhallebi üzerine yavaş yavaş dökülerek karıştırılır. Fazla karıştırmayınız.
Temiz bir kapta yaklaşık 1,5-2 saat buzdolabında bekletiniz. Üzerinde kaymak olmaması için streçle örtünüz. Streç muhallebiye yapışmalıdır.
3. Sos: Meyve sosu için ahududuları, 2 dolu yemek kaşığı şekerle püre haline getiriniz. Çilekde kullanabilirsiniz. Ya da sevdiğiniz başka bir meyve püresi de olabilir.
Afiyetle

Ye # Özel Yılbaşı ve Bayram Etkinliği: YENİYIL ŞANS KURABİYESİ


Yeniyılda herzaman yeni ve güzel dilekler paylaşılır. Hayaller kurulur, tahmin etmeye çalışırız neler olacağını!
Ben son zamanlarda her düşündüğümü yemek istiyorum bu yüzden aklıma Şans Kurabiyeleri (Fal kurabiyesi de deniyor) geldi, orjinal adı Fortune Cookies. Çin restaurantlarında yemeklerden sonra hesapla birlikte gelen :) içinden çin atasözü ya da fal çıkan kurabiyelerdir bunlar. İnternette yüzlerce tarif, bilgi bulabilirsiniz ama hepsi yabancı...
Siz de yeniyıl dileklerinizi yazın ince uzun kağıtlara, sevdikleriniz de size yazsın. Pişirin Falları! Benim içinde bir şans kurabiyesi kırar mısınız?



Malzemeler: (yaklaşık10 adet için)

*1 yumurta beyazı
*2 dolu yemek kaşığı un
*2 dolu yemek kaşığı şeker
*2 yemek kaşığı sıvı yağ
*2 yemek kaşığı su
*1 çimdik tuz
*2 dolu çay kaşığı mısır nışastası
*Malzemeler doymalık değildir, tadımlıktır !

Hazırlanışı:

Geniş bir kapta yumurta beyazını köpük oluncaya kadar iyice karıştırın daha sonra içerisine yavaş yavaş sekeri ilave edin. Bir çimdikte tuz.
Başka bir kapta unu,su,sıvı yağ,mısır nışastasını karıştırın. Sıvı, krema gibi olacaktır. Bu karışımı yumurtalı şeker karışımına ekleyin.Eklerken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır.Yumurta köpüklerine zarar vermeden karıştırmalısınız.Bunun için önce kaşıkla ortadan sıvıyı yarın ve diğer tarafa doğru alın, sonra tekrar ortadan bölün ve karışımı yavaşca tamamlayın.(karışımın tamamlanması yaklaşık 1-2 dakika alabilir.)
Fırın ısısı 200 derece olmalı, tepsinizin ters tarafını kullanmanızı tavsiye ederim ve mutlaka yağlayın. Her defasında sadece 4 er adetlik kurabiye hazırlayın.Pişme süresi yaklaşık 4 dakika! Fırından çıkan kurabiyelere mümkün olduğu kadar hızlı şekil veriniz. Eğer yumuşak kaldılarsa şekil verdikten sonra yaklaşık 10 dakika daha fırında 130 derecede pişirin.
Yeni yılınız kutlu olsun.
Sevgilerle

not: yemek kaşıkları ve tatlı kaşıklarının ölçüleri tepeleme, dolu olarak güncellenmiştir.

Baget Ekmek Tarifi- 2.Deneme

2. Baget Ekmek Deneme Sonuçları :)))
ayseyaman.blogcu.com
ayseyaman.blogcu.com
19/01/2007 Cuma günü akşamı, ikinci ekmek denememiz için kolları sıvadık. 1. aşama olarak mayamızı canlandırdık ve hamurun köpük kıvamına gelmesi için bir gün buzdolabında beklettik. Cumartesi akşamı da 2. aşama için mutfak ile oturma odasında gittik geldik. Tarifi yazarken atladığımız yerlerden bahsetmiştim. Kazandığımız tecrübeyle, bu sefer daha dikkatli olduk.
Ekmeklerin bu denli güzel kabarmasının sebepleri BEŞ farklı işlemin uslubuyla yerine gelmesi. Bunlar;
1. 1.aşamada tuzu hamura en son ekledik.
2. Hamuru iki kat oluncaya kadar dinlendirdik, daha fazla değil.
3. Hamuru 3 eşit parçaya böldük (dikkat etmemize rağmen 1 tanesi yine tombili oldu:)
4. Şekil verilmiş hamurları tepside 30-40dk üzerlerine nemli havlu örterek beklettik, yaklaşık 2 kat kabardılar. (Bu aşama gözümüzden nasıl kaçmıştı hala anlamadık.)
5. Derin derin ve uzun çizikler attık.:))))))))))))
NOT: Baget Ekmek tarifi üzerinde düzenleme yapılmamıştır. Resimler arasındaki farklılıklar tamamen Gurme adayının dikkatsizliğidir. :)
Afiyetle
ayseyaman

1. Baget Ekmek Deneme Sonuçları

ayseyaman.blogcu.com/ekmek

ayseyaman.blogcu.com/ekmek
Çocukluğumda, her fırın yolu dönüşünde, ekmeğin kenarlarından kemirmeye başlardım, dayanamazdım fırından yeni çıkmış miss gibi ekmeklere. Eski firınımızı hatırlarım, kocaman ekmek ocağı hemen hemen kasanın yanındaydı. Daha bir kaynaşıyorduk ekmeklerle. O zamanlar plastik poşet kullanılmazdı, ekmek kağıtları vardı. Fırıncı amca ekmek kağıtları uçuşmasın diye üzerlerine mermer taşlar koyardı. Hep kıskanırdım o taşları, parlak, güzel mermerlerdi. Sek sek oyunumuz ve dokuz taş için mükemmellerdi. Ayrıca kırmızı kremitleri ezmek için idealdi. Sanırım aklımızca toz biber yapıyorduk, ağaç yapraklarının arasına koyup sosluyor, dolma hazırlıyorduk. O zamanlardan belliymiş benim enteresanlığım. Ekmek kağıtlarını da bazen ders çalışırken müsvette olarak kullanılır bazende üzerine resim yapardık, bazen de evin annesi tarafindan mutfak kağıdı olarak harcanırdı.
Ders çalışmak dedim değil mi? Pek ders çalıştığım söylenemezdi aslında. Hatırlarımda her pazar akşamı hüngür şakır ağlardım ödevimi yetiştiremedim için, annem araya girer ablamdan yardım dilenirdik. Kaç yaşıma geldim hala sevmiyorum ders çalışmayı, ödev yapmayı. Ne günlerdi :) Özledim...
Geçen günler de eşimle beraber ekmek yapmaya karar verdik. Amazon.com dan aldığımız kitabın ben resimlerine, eşim yazılarına baktı. Baget ekmek yapmaya kadar verdik.

ayseyaman.blogcu.com/kitap

ayseyaman.blogcu.com/kitap

Resimde gördüğünüz gibi teknikler çok güzel anlatılıyor. Ben de elimden geldiğince ayrıntılı anlatmayı deneyeceğim. Umarım beğenirsiniz. Yazıyı dün gece yazdım, üzerine bir uyku çektim şimdi yayınlıyorum. Olumlu yada olumsuz ekmek yapımı ile fikirlerinizi paylaşırsanız bahtiyar olacağım.Tarifi yazarken farkettim de bazı püf noktalarını atlamışız. Ekmeğimiz bitti. Kendim de tüm bu aşamalardan tekrar geçme, ekmek yapma cesaretini ve sabrını bulabilirsem ikinci defa hiç bir noktayı atlamamaya çalışacağım.
1. Aşama malzemeleri :

* 1 paket (2,5 dolu çay kaşığı) aktif kuru maya

* 1,5 bardak ılık su ( 1 su bardağı su ~ 240 ml) ( 40-46 derece, parmağınızı suya daldırdığınızda yanacak kadar sıcak)

* 1 dolu çay kaşığı şeker

* 2 bardak ekmek unu (1 su bardağı un ~ 150gr)

Hazırlanışı:

* Büyük bir cam yada seramik kasede sıcak suyla mayayı erit, içine şekeri de ekleyin. (Aşağıdaki resmin üzerine tıklayarak, resmi büyültebilir, sırayı takip edebilirsiniz.) Maya 5 dakika içinde 2. resimdeki gibi köpük köpük olacak. Mayamız şeker ve sıcak suyla beraber canlanıyor, biraz kötü de kokuyorlar.

Tahta kaşıkla içine un ekle karıştır. Kıvamı yapışkan bir hal alıyor. Üzerini plastik streçle kapla. Oda sıcaklığında 3 saat ya da bütün gece buzdolabında beklet. Biz geceden hazırlığımızı yaptık. Sabah buzdolabından çıkarttıktan sonra 1 saat beklettik ki tekrar oda sıcaklığına gelsin.

Not: İlk hazırladığımız köpük buzdolabında 2 gün beklerse daha iyi olur, tat bekleme anında oluşuyormuş.

2. Aşama hamur malzemeleri:

* 2 su bardak un + yoğurmak için ekstra un

* 1,5 dolu çay kaşığı tuz

* Çeyrek bardak mısır unu (dövülmüş mısır) evde yoktu, yerine tepsiyi unladık.

Hazırlanışı:

Buzdolabından köpük halinde çıkan kıvama un ekle karıştır. Karışıma tuzu en son ekleyin. Kapta kıvam kütle haline gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. Unlu yüzeye kütleyi koyun üzerine de yoğurduğunuz kabı ters çevirip kapatın. 10-15 dakika bekletin. Sonra kaseyi kaldır ve unlu yüzeyde yoğur, iyice elastik oluncaya kadar. Kıvamı anlamak için küçük bir deneme yapın. Hamurun bir kenarından çekerek ışığa tutun, esnek ve şaffaf olmalı. Bu yoğurma işlemi toplam 5-7 dakika sürecek. Hamuru top haline getir ve hafifçe yağlanmış büyük kaseye koy. Hamuru yağlı kapta gezdir. Sonra üzerini tekrar plastik streçle kapla ve oda sıcaklığında 1,5- 2 saat beklet. Hamur 2 katına çıkana kadar bekletmelisiniz. Parmak atınca hamur puf puf yumuşak olacak. Sonra hamurun üzerine bir elinizle kuvvetlice bastırın, içindeki tabarcıklar patlasın, resimdeki gibi. Sonra tekrar yuvarlak yap ve 30-45 dakika beklet, 2 katına çıkıncaya kadar. Unlu yüzeye tekrar koy, keskin bıçakla, çok dikkatle tam üç eşit parçaya bölün. (ben üç güzel eşit parçaya bölemedim, biri büyük kaldı. Onu tekrar ikiye böldüm, istediğim gibi olmadı, size tavsiyem mümkün olduğunca parçaların eşit olmasından yana). Üzerine havlu koy 5 dakika beklet. Bu arada fırın tepsisini unlayın. Her bir parçayı biraz yoğurarak katlamak için şekil verin. Önce hamurun üçte birini katlayın ve yoğurun sonra tekrar katla yoğur. Tepsi uzunluğuna gelinceye kadar ortadan başlayarak kenarlara doğru uzatarak şekil ver. Hamurları tepsiye diz üzerini nemli havluyla ört. son olarak 30-40 dakika daha beklet. Üzerine yan fakat derin çizgiler at, elinle her yerine su serp.

260 derece sıcaklıktaki fırının alt üçte birine hemen tepsiyi koy. Hamuru fırına koyunca dereceyi 230 a getir. 20-25 dakika pişir (Üzeri kahverengi oluncaya kadar).

Okuması, anlaması ayrı bir sabır, yapması apayrı.

Resme oldukça benzedi ama daha iyi olabilirdi bence. Lezzete gelince sıcak sıcak üzerine tereyağ sürüp yemek pek güzel oldu.

Afiyetle
ayseyaman

UYARI: Kullandığım su bardağının ölçülerini parantez içinde daha detaylı yazdım. Bizim normal su bardaklarından biraz daha küçüktür. 1 su bardağı su yaklaşık 240 ml, 1 su bardağı un yaklaşık 150gr'dır.

ayseyaman.blogcu.com/ekmek
Lütfen resmin üzerine tıklayın!

DUYURU: SEVGİLİ SOFRA ÖZLEMİ 19741974 KERE TEŞEKKÜRLER. MEST OLDU VALLAHI JEST OLDU..ŞİMDİ SIRA BENDE. DİNLEMEK İÇİN BURAYA TIK...

Related Posts with Thumbnails