Yabanmersinli (Ayıüzümlü, Keçiyemişli) pratik pasta
Vakti zamanında az okumadık kek yapımı tekniklerini. Az fiyaskolar yaşadık. Hala da yaşamaya devam ediyorum. Kimse mükemmel değildir özellikle de ben!
Yağ- şeker nasıl çırpılır? Yumurta- şeker nasıl köpürtülür? hiç bilmiyordum. Tek tek, yavaş yavaş öğrendim herşeyi. Şimdi pratik kek, pasta tarifleri adı altında yazıyorum sizlere. Zaman ve sabır siz nelere kadirmişsiniz.
İlk defa kek, pasta yapacak arkadaşlar için aşağıdaki tarif basit ama sakıncalı ve tehlikelidir. Lütfen onlar daha ayrintili anlatim icin buraya baksınlar ama sonra buraya yorum bıraksınlar. he he! :)))
Vakti zamanında az okumadık kek yapımı tekniklerini. Az fiyaskolar yaşadık. Hala da yaşamaya devam ediyorum. Kimse mükemmel değildir özellikle de ben!
Yağ- şeker nasıl çırpılır? Yumurta- şeker nasıl köpürtülür? hiç bilmiyordum. Tek tek, yavaş yavaş öğrendim herşeyi. Şimdi pratik kek, pasta tarifleri adı altında yazıyorum sizlere. Zaman ve sabır siz nelere kadirmişsiniz.
İlk defa kek, pasta yapacak arkadaşlar için aşağıdaki tarif basit ama sakıncalı ve tehlikelidir. Lütfen onlar daha ayrintili anlatim icin buraya baksınlar
Çilekli, çikolatalı pratik pasta
Her iki pasta için de aynı kakaolu pandispanya tarifini kullandım. Sadece içindeki ve üzerindeki süslemeler farklıdır. Elim o kadar alıştı ki gözüm başka tarif görmüyor. Fakat yeni bir pasta tarifi bulsam iyi olacak.
Pandispanya için malzemeler:
*Yarım bardak (60 gr) + 2 yemek kaşığı kek unu ( kaşık çok tepeleme olmasın)
*2 yemek kaşığı kakao
*4 yumurta
*Yarım bardak+çeyrek bardak şeker (185 gr)
* 1 paket vanilya
Şerbet için malzemeler:
* 1 çay bardağı süt
* 2 çay kaşığı nescafe
Pasta kreması ve süsleme için malzemeler:
* 1 su bardağı çiğ krema
* 1,5 yemek kaşığı toz şeker
* 2 ya da 3 yemek kaşığı kadar damla çikolata
* Hindistan cevizi
* Bir paket yabanmersini (ya da bir paket çilek ve çikolata rendesi)
Hazırlanışı:1. Yarım bardak şeker ve yumurta sarısı iyice çırpılır.
2. Başka bir kapta yumurta beyazı ve çeyrek su bardağı şeker mikserle karıştırılıp, sert köpük hazırlanır.
3. Kuru malzemelerden un, kakao ve vanilya birbirine karışıncaya kadar elekten geçerilir.
4. Daha sonra yumurta sarısına, yumurta beyazı ve kuru malzemeler yavaşça eklenir. Köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırılır. Bu karışım yağlanıp, unlanan kek kalıbına dökülür. ( Kek kalıbınızın altına yağlı kağıt serilmesi tavsiye edilir.)
5. Önceden 180 derece sıcaklığa getirilmiş fırında 25-30 dk pişirilir.
6. Bu sırada basit pasta kreması hazırlanır. 1 su bardağı çiğ krema ile 1,5 yemek kaşığı toz şeker mikserle iyice çırpılır ve koyu kıvama gelince de buzdolabına koyulup orada bekletilir.
7. Kek soğuyunca ortadan ikiye bölünür, arasına şerbetten, pasta kremasından, çikolata damlalarından ve meyvelerden koyulur. Üzerini de istediğiniz gibi süslenip, servis yapılır.
Afiyetle.
UYARI:
Tarifte kullanılan su bardağının ölçüsü normal su bardaklarından biraz daha küçüktür. Yemek kaşıkları tepelemeden biraz daha az.
Yabanmersini (Ayıüzümü, Keçiyemişi): Fundagiller familyasından; 20-50 cm boyunda çok dallı, odunsu bir bitkidir. Karadeniz bölgesinin dağlarında çok miktarda bulunur. Meyvelerinde; organik asitler, şekerler, pektin, tanen ve mirtilin denilen bir boya maddesi ile A ve C vitaminleri vardır. Yaprakları ve meyveleri kullanılır.
Kullanıldığı yerler:
Yaprakları şeker hastalığında faydalıdır. Meyvesi dizanteride etkilidir. İshali keser.
Kaynak: Şifalı Bitkiler
Kullanıldığı yerler:
Yaprakları şeker hastalığında faydalıdır. Meyvesi dizanteride etkilidir. İshali keser.
Kaynak: Şifalı Bitkiler
Selamlar tarifinizi deneyeceğim yalnız keki kakaolu yapmasak olur mu. Tariflerinizi çok beğeniyorum teşekkürler Ebru Yıldırım
YanıtlaSilSelam Ebru hanim,
YanıtlaSilSade vanilyali pandispanya tarifi için de asagidaki olculeri kullanabilirsiniz. ilginiz icin tesekkurler..
Malzemeler:
* 3/4 cup şeker (185 gr)
* 3/4 cup kek unu ( 90 gr)
* 4 yumurta (oda sıcaklığında)
* Yarım tatlı kaşığı vanilya (ya da 1 paket vanilya)