14 Nisan 2007 Cumartesi

Çilekli Pasta ve Pandispanya Tarifi



Gecikmiş sevgililer günü pastamı, Kek Ye etkinliği için pudingli çilekli kek'e dönüştürmeye çalışsam da sonradan fikrimi değiştirdim. Aslında pasta da kekden yapılır, içimin rahat olması lazım ama olmadı.

Sonunda yeni, basit, hafif ve lezzetli bir tarif daha paylaşmış oldum sizinle. Bu seferki kekin en beğendiğim özelliği malzemelerinin çok çok az oluşu. Bu malzemeyle kekin kabarmayacağını düşündüm ama işin sırrı meğer yumurta beyazındaymış.


Klasik Sünger Kek - Pandispanya tarifi için:
Malzemeler:
* Yarım + çeyrek su bardağı şeker (cup~185 gr)
* Yarım + çeyrek su bardağı kek unu (cup~ 90 gr)
* 4 yumurta (oda sıcaklığında)
* Yarım tatlı kaşığı vanilya (ya da 1 paket vanilya)

Hazırlanışı: ( Tarif biraz daha ayrıntılı yazılarak, güncellenmiştir.)
1. Büyük derin bir kasede 4 yumurta sarısını ve yarım bardak şekeri 5 dakika boyunca çırpın ve vanilyayı ekleyin.

2. Başka geniş bir kasede 4 yumurta beyazını sert, hızlıca çırpmaya başlayın, karışım hafif yumuşak tepe kıvamını alınca geri kalan şekeri ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Elde ediceğiniz köpüğün kıvamı koyu, sert tepelerin oluştuğu, aynen yukarıdaki resim gibi olmalıdır. Kaseyi ters çevirdiğinizde köpüğün dökülmemesi gerekir. Yaklaşık 15 dk.elle karışım süresidir. Kıvama gelince karışıma devam etmemelisiniz.

3. Elde ettiğimiz yumurtalı beyaz köpüğü ve unu, yumurta sarısına 3 parti halinde karıştırın. Öncelikle yumurta beyazının 1\3 nü, yumurta sarısının içine dökün. Döktükten sonra spatula yardımıyla yavaşça karıştırın. (Amaç yumurta içinde oluşan köpükleri patlatmamak. Eğer fazla karıştırır ve köpükleri patlatırsanız kekiniz kabarmaz. Daha önceki kek tarifimde katlayarak karıştırma tekniği (fold) hakkında bilgi vermiştim. Ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.)
Sonra unun 1\3 nü yumurta sarısına ekleyin, yavaşça karıştırın. İkişer defa daha, elinizdeki malzeme bitinceye kadar, sırayla yumurta beyazını ve unu yumurta sarısına yavaşça karıştırın. Önemli olan nokta mümkün olduğunca köpükleri patlatmamaya çalışmaktır.


4. Kek kalıbının altına yağlı kağıt koyun, kenarlarını da yağlayıp, unlayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, 20-30 dk da fırının orta telinde kek pişirilir. Keki fırından çıkarır çıkarmaz, kek kalıbının kenarınlarından bıçak gezdirin ama keki kesmemeye özen gösterin. Sonra da keki kalıbından çıkarıp ters çevirin, soğumasını bekleyin. Teliniz varsa üzerinde soğumaya bırakın.

Kek süslemesi için:
Malzemeler: Çilek, çilekli puding ve damla çikolata
Puding 2 su bardağı süt ve yarım su bardağı su içinde kaynatılır. Keki ortadan ikiye ip yardımıyla bölüp, arasına çilek dilimleri, ılık puding ve damla çikolata serptin ( çikolatalar eriyor :) En üste puding sürerek resimdeki gibi steçle kaplayın, bir gece buzdolabında ekletin. Geri kalan süslemeleri de sonra yaparsanız daha iyi bir sonuç alırsınız.
Afiyetle
Kaynak: Williams-Sonoma

cileklipasta.ayseyamanDev boyut için resme tık!

Duyuru: Nehirs ve Sofra Özlemi sayesinde kekimin pandispanya kek tabanı olduğunu, resimdeki yazınında cicek yerine çilek olacağını farkettim. Halenze dünürüm de yumurta akını Kartal Tibet'in Tarkan filmindeki saçına benzetmiş.Teşekkürler altın kızlara ve diğer tüm güzel yorumculara.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails