14 Nisan 2007 Cumartesi

Kızarmış Yeşil Domatesler



Oscarlık harika Kızarmış Yeşil Domatesler filmini sonunda geçen hafta izledim. Son zamanlarda izlediğim dostluk adına en güzel drama filmdi. Tabi anlatmama gerek yok, büyük çoğunluğunuz bu filmi yıllar önce izlemiştir zaten. (1991:)
Kızarmış Yeşil Domatesler (Fried Green Tomatoes), birbirinden bağımsız iki hikayeden oluşuyor. Biri, eşinden yeteri kadar ilgi görmeyen, bakımsız, bir evhanımını, diğeri de iki bayanın küçüklükten başlayan dosluklarını anlatıyor.

Birinci hikayedeki bayanın hastahanede tesadüfen tanıştığı yaşlı kadınla gelişen olaylar, filmin en başında yaşadığım şoku unutturuyor. Yaşlı kadının " hiç kızarmış yeşil domatesler yediniz mi?" sorusuyla anlatmaya başladığı hikaye kadının öyle hoşuna gidiyor ki hikayenin devamını dinlemek için sık sık yaşlı kadını ziyarete gidiyor. Ve hayatı yavaş yavaş değişiyor. İkisinin arasında başlayan arkadaşlık ve yaşlı kadının anlattığı esas hikayenin dostluğu izlenmeye değer. Tabi film sadece dostluk üzerine kurulmamış, ırkçılık ve başka konularda içeriyor. Yani dopdolu bir film. (Film boyunca hiç uyuklamadım.:))))
Yeşil domateslerin kızartıldığı bir sahne vardı ki ağzım sulandı. Geçen haftasonu gittiğimiz pazarda, tesadüfen rasladığım yeşil domatesleri görünce çok sevindim, hemen aklıma bu film geldi. Tadını öyle merak ediyordum ki, tarifi denemek için sabırsızlandım. Sonuçta kızarmış yeşil domateslerin tadı, film kadar damağımda kalmadı ama güzel ve ilginç bir deneyim yaşadım, tavsiye ederim.


Malzemeler:
* 1 yeşil Domates
* Çeyrek su bardağı süt
* Çeyrek su bardağı un
* 1 yumurta
* Çeyrek su bardağı ufalanmış kuru ekmek( blendir da çekin )
* Biraz zeytinyağı
* Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Domatesi orta büyüklükte halka şeklinde doğrayın.( Fazla kalın olmasın) Tuz ve karabiber serperek yaklaşık 15 dk bekletin. Daha sonra sırasıyla süte, una, yumurtaya bandırın ve de ekmek kırıntılarıyla iyice çevresini kaplayın. Yaklaşık 5 dakika, orta ateşte az zeytin yağıyla kızartın ya da kahverengi oluncaya kadar. Sıcak servis yapılır.
Afiyetle


DUYURU: Rahmetli Barış Manço'nun o kadar güzel şarkıları var ki dinlemeye doyamadığım ama içlerinden Domatesli bir tanesini seçtim. Yeşil domateslerim vesile olsun ve İstanbul' a gitsin bu şarkıda! Sevgili Yumurtasepeti kabul ederse :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails