14 Nisan 2007 Cumartesi

Tarçınlı Kek Tarifi


TARÇINLI KEK iLE EVİNİZ STARBUCKS KAFE KOKSUN !

Starbucks coffe kek olarak bilinen Tarçın soslu keki sizin için tezgah arkasından yürüttüm. Şimdi kek tarifi çalanların kara listesindeyim. İsterseniz Starbucks sitesinde kekin resmini görebilirsiniz. Resim bir iki saniye içinde kendiliğinden güncelleniyor. Siz de kayfenizi, kekinizi yapın starbucks evinizin kurbanı olsun. :)))

3. kek tarifi denemesinde bulunduk, kaç gün üzerinde çalıştık, " kek nasıl yapılır?"diye tez hazırladık. Neyseki sonunda kekimizi başarıyla yapabildik. Etkinliğe hazırladığımı düşünmeyin, kek çoktan yendi bitti bile. Afiyet şeker oldu. Çok lezzetli fakat malzemelerden de anlatayacağınız gibi biraz yağlı oldu. Ben tarife birebir uymak zorunda kaldım. Ne eksilttim, ne arttırdım. Ne olur, ne olmazzzz!! Yeni bir fiyasko daha yaşamaya tahammüllüm yoktu :)

Şimdi uzun uzun kek yapımını anlatacağım. Benim gibi ilk defa kek yapanlara kılavuz olsun.

İKİ tür kek vardır.

1. Yağlı kek ( Butter Kek)

2. Sünger kek ( Sponge Kek)

Kremleme tekniği: Önemli olan oda sıcaklığında yağı ve şekeri karıştırıp, çırpmaktır. Sert telle yada tahta kaşıkla karıştırılmalıdır. Karışım açık sarı ve pufidik pufidik oluncaya kadar sürer, yaklaşık 8 dk. Yumurtalar teker teker eklenir. Kuru malzemeler içine katlayarak karıştırma tekniği ile ilave edilir. Plastik spatula kullanın.

Katlama tekniği (Fold): Karıştırma sırasında amaç oluşan köpükleri patlatmamak. Bu yüzden karışım yavaş oluyor. Karışımı ortasından dibine kadar ikiye ayırıyor sonrada bir tarafı diğer tarafla yer değiştirir gibi yukarı kaldırıyoruz.Sonra kaseyi çeyrek döndürüyor ve aynı işleme karışım tamamlayıncaya kadar devam ediyruz. Aşırı karıştırmadan sakının.

Bizim kekimiz kremleme tekniği ile yapılmış yağlı kekdir. Umarım yakında sünger kek yaparak onunla ilgili bilgilerde eklerim.

ayseyaman.blogcu.com

(Tarifte güncelleme yapılmış ve bazı ölçüler daha detaylı verilmiştir)

Tarçın sosu için malzemeler:

* 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ

* 3 yemek kaşığı un

* 1\3 su bardağı kahverengi şeker (75gr)

* 3\4 su bardağı kırılmış ceviz (~90gr) ( ayrıca kavurursanız daha lezzetli oluyor)

* 1,5 tatlı kaşığı tarçın

Tarçın sosun hazırlanışı:

* Yağ, un, şeker,ceviz ve tarçını karıştır. Topak topak hale elinceye kadar ez.

Hamur için malzemeler:

* 2,5 su bardağı un (~ 390 gr)

* 2 tatlı kaşığı kabartma tozu

* Yarım tatlı kaşığı karbonat

* Çeyrek tatlı kaşığı tuz

* 3\4 su bardak tereyağ( ~185gr) ( oda sıcaklıgında)

* 1 + çeyrek su bardağı toz şeker ( ~315 gr)

* 4 yumurta

* 1 tatlı kaşığı vanilya

* 1,5 bardak sour cream*( Yoğurda benzeyen fazla ekşi olmayan bir krema. Sour Cream yerine yoğurt kullanabilirsiniz ~ 375gr )

Hamurun hazırlanışı:

1.Un, kabartma tozu, karbonat ve tuzdan oluşan kuru malzemeleri bir kasede karıştırınız.

2. Kremleme tekniğine başlama: Geniş bir kasede tahta kaşık kullanarak, tereyağ ve toz şekeri krem haline gelinceye kadar sert sert karıştırınız. Bu karışıma vanilya ve yumurtaları ekleyiniz. Yumurtaları teker teker eklemeniz tavsiye edilir. İyice homojen olmasını sağlayınız.

Kuru malzemeleri ve sour creamı sırayla krem haline gelmiş karışıma ekleyiniz. Eklerken önce kuru karışımdan bir miktar daha sonra sour creamden bir miktar ekleyiniz. Bu şekilde yavaş yavaş elinizdeki kuru malzemeyi ve sour cremı keke ekleyin. Fazla karıştırmamaya dikkat edin. Hamur biraz topak topak kalabilir. Endişelenmeyin.

Hazırladığınız karışımın önce yarısını yağlanmış unlanmış kek kalıbına dökünüz, üzerini plastik spatula ile düzeltiniz. Sonra tarçın sosunun yarısını ilave ediniz. Sonra da geriye kalan kek hamurunu dökünüz. En üstte de yine tarçın sosunun diğer yarısı olacak.

Fırın 180 derecede ısıtılmış ve keki pişireceğiniz telin fırının ortasında olmasına dikkat ediniz. Yaklaşık pişme süresi 40-45 dakikadır. Kürdan içinden temiz çıkmalıdır.

Kek piştikten sonra 10-15 dakika kendi kalıbında dinlendiriniz. Kalıptan çıkartılan kekinizi de eğer soğutma teliniz varsa onun üzerinde soğumaya bırakabilirsiniz.

Afiyetle

ayseyaman

Kaynak: Sonoma



Not: Tarifte kullanılan su bardağının ölçüsü normal su bardaklarından biraz daha küçüktür. Yemek kaşıkları tepelemeden biraz daha az olmalıdır.


DUYURU: Şimdi Antalya'ya gidiyoruz. Gülizce'yi daha fazla bekletmeyelim. Güliz' i kırmıyor, ufak tefek şeylere kızıp küsme gitme diyoruz.:))) Ne yapmadım ki sen çok istedin de! NE OLUR küsme :)))

Ayrıca # 18 Pirinç Ye etkinliğinden kalma bir de Banane'miz var. En güzel banane senin için...:)))

Sırada Kıbrıs var :)))






1 yorum:

  1. Sevgili Ayse,
    Bugunlerde vanilyali cupcake yapiminda buyuk sorun yasiyorum. Icinde oda sicakliginda yag da var,sebze yagi(vegetable)da. ben vegetable i biraz az koyup sutu arttirmistim. Sorunum su. Kekin tadi cok guzel ama kuru bir kek oldu. Sut yerine yogurt veya sour cream daha mi iyidir veya yagi mi arttirmaliyim? Tavsiyelerin ciin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails