14 Nisan 2007 Cumartesi

Pratik Elmalı Tart Tarifi





KOLAY ELMALI TART TARİFİ, THE TATİL FİLMİ VE YAŞLILAR HAFTASI İLE İLGİLİ ;)

Çocuklarınız tatilde ödev yapmazlarsa onlara kızmayın. Okul günü gelmiş çatmış ve onlar gitmek istemezler, binbir numara peşinde koşarlarsa da kızmayın. Yapmanız gereken onlara olumlu ve iyimser yaklaşıp, ikna etmek. Ailem ve şimdi de eşimin yaptığı gibi. :)

Gittiğim okul bir dil kursundan ibaret olsa bile her sabah ve her tatil dönüşünde eskisi gibi aynı problemleri yaşıyorum. Her sabah aynıdır, kahvaltı masasının üzerine yaslarım kolumu, üzerine de koyarım kafamı başlarım dertli dertli mızmızlanmaya; bugün kendimi iyi hissetmiyorum, bugün önemli bir ders yok evde oturur kendim çalışırım daha iyi vs. vs.

İşte bir tatil daha bitti. Tatilde sadece tatil yapılır sloganıyla yan geldim yattım. Şuan ödevlerimle ilgileniyorum mecburen. Yarın (yani bugün siz bu satırları okurken) iki satır laf anlatmak için ben sınıfta soğuk terler döküyor olacağım. Kompozisyon konumu ve sevgili Lokum Aybike'ceğimin davet ettiği yeni oyunu gelecek yazıma saklıyorum. Kısmetse bu seferki kurbanlarım flörtlerimden olsun. :)))

Gelelim anacığımın da bıkıp usanmadan pişirip, kargoyla gönderdiği bu elmalı tarta. Bana yine yeniden okul yıllarımı anımsatsa bile çok severim. Evimde de elmalar pörsüdükçe yaparım. Çok pratik olduğu kadar çok lezzetli. Yağmurkokusu'nun dediği gibi bisküvi tadında bir tart! Elmalı tart ya da elmalı turta veyahut kısaca biz elmalı deriz. Bu tarifimi taa İstanbuldan getirttim...Bu yüzden daha fazla bekletemeyeceğim...:)))


Tart hamuru için malzemeler:
* 1 paket oda sıcaklığında katı yağ
* 1 yumurta
* 1 adet kabartma tozu
* 1 su bardağı şeker
* Aldığı kadar un
Üzeri için:
* 3 büyük elma rendesi
* Bolca tarçın
* 1 küçük paket böğürtlen

Hazırlanışı:
1. Öncelikle tüm hamur malzemeleri bir kapta karıştırılır ve kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurulur.
2. Bir yumruk büyüklüğünde hamur parçası ayırılır ve buzdolabında bekletilir. (Daha sonra tartın üzerine rendelenecektir.)
3. Başka bir kapta elmalar rendelenir ve tarçınla karıştırılır.
4. Kalan hamuru orta boy, yuvarlak kek kalıbına ya da tart kalıbına, parmaklarınız yardımıyla iyice yayın. Üzerine böğürtlen tanelerini yerleştirin onun üzerinede elmalı tarçınlı karışımı yayıp, en üstünede buzdolabında beklettiğiniz hamuru rendeleyin.
(resimde böğürtlen tanelerini elma rendesinin üzerine yerleştirdim. Bu yüzden pişerken hafif kurudular. Eğer altta kalırlarsa taneler kurumaz tam tersi daha yumuşak ve güzel olur)
5. 180 derecede fırının orta katında. Üzeri hafif kızarıncaya, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.
6. Afiyetle


Tatil, karamelli mısır patladı ve açık limonlu çay!

Tatilden bahsetmişken, bu güzel AŞK filmi "The Holiday"i (Tatil'i) es geçemezdim. Eşim filmin sonuna kadar dayanamayıp uyudu. Arada uyanıp " sen ağlıyor musun? Bakayım gözlerine!" şeklinde tavrı tüm romantizmi bir anda yok etsede. Beni hafif ağlamaklı yapıp, sonra da bolca güldüren bu filme bayılmamı engelleyemedi.

Filmin konusu aslında çok da yaratıcı değil. Film iki farklı ülkede yaşayan kadının hayatlarındaki erkeklerin onları aldatması ile başlıyor. Aniden verdikleri kararla internet aracılığıyla evlerini yeniyıl tatili için değiştiriyorlar. Bunun onlara iyi gelip, yeni insanlarla da tanışmak için bir fırsat olarak görüyorlar.


Filmdeki yaşlı amcaya da ayrıca hayran kaldım. Bazı sahneler bana yaşlılar haftasını hatırlattı. Burada da Hakkı Devrim'in yaşlılar haftası ile ilgili güzel bir yazısı var.
Tüm yaşlılarımızı, kendini yaşlı hissedenlerimizi hatırlayalım. Hal hatır soralım, onlara bir de gönül güzelliği yapalım içimizden geldiğince...

Sevgilerle



11 yorum:

  1. biliyormusunki ömerde sonuna yetişemeden uyudu gitti ama ben bunu 3 kez daha izlerim sen elli ilk öpücüğü izlemişmiydin

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Aynur,
    bir suredır aklımda sizin bu yorum ama bir turlu filmi hatırlayamadım, netten de bakmaya üşendim doğrusu..
    Fakat bu akşam bir film izledim. Adı 50 ilk buluşma! :) Filmin içinde ilk öpücükde çok geçiyor. Yoksa senin izlediğinde filmde de Drew Barrymore ve Adam Sandler mi başrolde?
    50 ilk buluşma Tatil filminden çok daha güzelmiş, bayıldım bayıldım..En kısa zamanda tanıtmak isterim..
    sevgilerle

    YanıtlaSil
  3. :))
    ta kendisi
    ben do kez olsa gene izlerim o aşk en gerçek olan bence

    YanıtlaSil
  4. Ayşeeee :)

    Annenin eline sağlık, senin de :D İyi ki paylaşmışsın bu tarifi...

    Dün denedim; biraz değişiklik yaparak. (Malzemelerde...) Muhteşem oldu. Çok sevdik hepimiz :)

    YanıtlaSil
  5. Balcim tesadüfen eski yazılarımın arasında dolaşırken senin yorumunu gördüm, gülümsettin beni yeniden..
    Tarifi deneyip beğendiğine gerçekten çok sevinmiştim.
    Sevgiler gönderiyorum sana...

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar! Nefis göründüğünü söylemeliyim pastanın :) benim bir sorum olacak.
    şimdi bu elmaları rendeleyince sulu sulu olup pastanın pişmesini geciktirmiyor mu? yada hamurumsu yapmıyormu? yardımcı olursanız çok sevinirim:-) bir paket yağdan kastınız 250 gram mı? ben margarin kullanmıyorum. tereyağ kullanıyorum hep. yani bir sorun olurmu oda peki? :-)) çok sordum galiba;)

    YanıtlaSil
  7. Seyyah Hatun,teşekkürler..
    elmaları rendelerken büyük kısmı kullanın, merak etmeyin hafif sulu olması daha iyi sonuc veriyor, hiç bir sorun yaşanmıyor.
    tereyağda kullanabilirsiniz eminim daha lezzetli olur..
    TRde bir paket margarin 250 gr olarak hatırlıyorum...siz yine de kontrol ederseniz sevinirim...
    afiyet olsun

    YanıtlaSil
  8. çoook teşekkür ederim ya. :)) yapıp sonucu yazacağım ;-))

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar yeniden :) yaptım tartı. ekledimde bloguma. bilmiyorum ama bişeyini eksik mi koydum yada bir ölçüyü fazla mı attım bilemiyorum pek olmadı gibi. hamur felaket dağılıyor. :) ama yinede yiyoruz :)

    YanıtlaSil
  10. Seyyah hanim ne diyim afiyet olsun..
    Bal arkadasim denemis memnun kalmis siz denemissiniz istediginiz gibi olmamis, oluyor boyle seyler.
    Belki tarifte un miktarini alabildigi kadar yazdigim icin siz fazla un koymus olabilirsiniz. Sorun yasanmamasi icin benimde un miktarini gram olarak vermem gerekiyordu.
    neyse pek olmadigi icin uzuldum..:{

    YanıtlaSil
  11. teşekkür ediyorum. bişi olmaz ya çayla yeniyor ;-)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails